Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Tallikirja

Esittely

Henkilökunta - Arkipäivä - Pohjapiirros - Moana Farm - Uuden-Seelannin matkaopas

Esittelyn kuvat aukeavat suuremmiksi klikkaamalla. Kuvien tekijänoikeudet esittelyn jälkeen.

Moana part breds, ja alaosastonsa Moana farm, sijaitsee Uuden Seelannin Pohjoissaarella Tyynen valtameren rannalla lähellä Whakawhakan pientä kylää. Naapureita ei ihan nurkalla ole, mutta jokunen maatila lähialueilta löytyy. Lähin näistä on Mayson's farm, jonne kilometrejä kertyy tietä pitkin kolmen kilometrin verran. Lähin suuri kaupunki on 80 500 asukkaan Whangarei, jonne on Moanasta matkaa kolmisenkymmentä kilometriä. Lähin lentokenttä sijaitsee Uuden-Seelannin suurimmassa kaupungissa Aucklandissa, jonne Moanasta saa ajella parin tunnin ajan. Pohjoissaarella saadaan nauttia subtrooppisesta ilmastosta eli t-paidalla ja sandaaleilla voi kulkea vuoden ympäri, tosin sateenvarjoa ei kannata unohtaa kotiin. Moanan tontti on meren ja kahden korkean kukkulan välissä ja tallille pääsee vain mutkaista hiekkatietä kukkuloiden välistä. Seutu on vehreää ja kaunista, joten silmä todella lepää kun katselee Moanan tiluksia.

Moanan rakennukset ovat keskittyneet kahden suuren kävelytyskoneen ympärille. Pohjoinen kävelytyskone on varattu oreille ja eteläinen tammojen käyttöön. Kävelytyskoneiden pohjoispuolella on Moanan sydän: kaksikerroksinen, vaaleaksi rapattu Satulatalo. Talon alakerrassa on henkilökunnan pukeutumis- ja sosiaalitilat, kolme toimistoa (yksi Nintsun, yksi tilanhoitajan ja yksi jaettu toimisto talli- ja ratsutusmestarin kesken), henkilökunnan taukotilat ja pesu- ja kuivaushuone loimille ja muille hevostekstiileille. Pukeutumishuoneessa kaikilla henkilökunnan jäsenillä on oma, lukollinen pukukaappi. Taukotila on avara ja viihtyisä oleskeluhuone, jossa on myös pieni keittiönurkkaus eväiden lämmittämistä varten. Keittiönurkan kahvinkeitin on henkilökunnan aarre, sillä mikäpä virkistäisi paremmin kuin kupillinen kahvia aamutuimaan! Pesuhuoneessa on kaksi suurta teollisuuspesukonetta hevostekstiileiden pesua varten. Pesuhuoneesta on pääsy tehokkaasti ilmastoituun kuivaushuoneeseen. Satulatalon yläkerrassa on kolmenhengen soluasunto, jonne majoitetaan lähinnä työharjoittelijoita ja muita väliaikaisia työntekijöitä. Henkilökunnan parkkipaikka ja pyöräteline löytyy Satulatalon päädystä.

Tiiliseinäisissä ulkotalleissa on riittävä määrä hevoskokoisia karsinoita tallin poneja varten. Karsinoissa on puoliovet, irroitettavat ruokakupit, vesiautomaatit ja paksun kuivikekerroksen peittämä kumimatto. Karsinat on jaettu kahteen pidempään riviin kävelytyskoneiden molemmille puolille. Loput karsinat ovat kävelytyskoneiden eteläpuolella omana, lyhyempänä rivinään. Kaikissa kolmessa tallirakennuksessa on oma lantala, varustehuone ja rehuvarasto. Naapurimaatilan isäntä tyhjentää lantalat viikottain. Kuivikkeet ja heinät varastoidaan latoihin hieman kauemmaksi ja tarvittavat paalit tuodaan päivittäin mönkijällä talleille. Isommissa talleissa on kaksi pesukarsinaa ja pienemmässä rivistössä yksi. Pienempiä pesuja voi myös suorittaa ulkokarsinoiden edessä käytävillä, joissa jokaisessa on kaksi tai kolme hoito- ja kengityspaikkaa kiinnitysketjuineen. Erillistä kuivaushuonetta loimia varten ei talleista löydy, mutta käytävien päissä olevissa loimitelineissä loimet kyllä kuivuvat.

Ulkokarsinoiden lisäksi Moanassa on kolme isoa pihattoa, kaksi varsomispihattoa ja rypäs pihattokarsinoita. Isoista pihatoista suurin on varattu varsattomien siitostammojen ja alle 5-vuotiaiden tammavarsojen käyttöön. Kaksi hiukan pienempää pihattoa ovat alle 5-vuotiaille orivarsoille ja toinen varsallisille tammoille. Karsinapihatot on rakennettu siitosoreja varten. Karsinat ovat kuten ulkotallirakennuksissakin, mutta niistä on suorakäynti nurmipohjaiseen tarhaan. Tarvittaessa oriit voi sulkea karsinaan, mutta pääasiassa nekin saavat olla pihatto-oloissa yksin tai pareittain. Seelannin lämpimässä ilmastossa pihatot eivät ole kovin kummoisia, lähinnä vain kolme seinää ja katto aidalla ympäröitynä. Pihatoissa on kaksi vesiautomaattia katosten nurkissa ja kaksi heinähäkkiä. Katokset ovat tilavia ja niissä on runsaasti kuivikkeita. Pihattojen laitumet on aidattu vahvalla valkoiseksi maalatulla lankkuaidalla. Ulkotallien ponit tarjailevat kokopäiväisesti hiekkapohjaisissa, valkoisin putkiaidoin aidatuissa tarhoissa. Kilpailevat ponit pääsevät myös kilpailutaukojen ajaksi lomalle Moanan runsaille laitumille.

Koska ponien aktiivinen kilpailuttaminen vaatii hyvät treeniolosuhteet, on Moana part bredsissa panostettu ratsastusalueisiin. Hiekkakenttiä tallilla on kaksi, joista toinen on varattu enemmän kouluratsastusta ja toinen esteratsastusta varten. Maneesin ja hiekkakenttien välissä on suuri nurmikenttä, jonka kunnossapito on puutarhurimme kunnia-asia. Nurmikentän pitkällä sivulla on katsomo, jonka alla on säilytystiloja estetarvikkeille ja kouluaidoille. Nurmikentän takana on valtava, kuitupohjainen maneesi, jonka pohja on optimaalinen niin este- kuin kouluratsastuksenkin treenaamista varten. Maneesisa on myös kuuden karsinan vierastalli ja säilytystiloja. Kilpailut ja valmennukset järjestetään aina nurmikentällä tai huonon sään sattuessa maneesissa. Hiekkakentät ovat lähinnä arkikäytössä sekä kilpailuiden verryttelyalueina.

Moanan maastot ovat vaihtelevat. Omaa hiekkarantaa on monta kilometriä molempiin suuntiin ja kiipeilymaastoja löytyy runsaasti vaativaankin makuun. Vaihtelevia pohjia on tarjolla, sillä valittavana on kaikkea kovapohjaisesta autotiestä pehmeisiin metsäpolkuihin. Maastoja riittää silmän kantamattomiin! Moanasta löytyy myös laadukas maastoesterata, sillä lähimaastoihin on rakennettu parisenkymmentä kappaletta korkeudeltaan säädeltäviä maastoesteitä sekä vesieste. Maastoilla voi myös Moanan tallialueen kiertävällä, hiekkapohjaisella harjoitusradalla. Merenrannassa kahlailun lisäksi tallin tiluksilta löytyy uittopaikka ihan omasta, yksityisestä lammesta. Kristallinkirkkaasta vedestään nimen Lasilampi saanut pikkulampi on pienen kävelymatkan päässä tallipihasta. Lasilammen rannalla on myös tulentekopaikka, joten miltä kuulostaisi eväs- ja uintiretki ponien kanssa?

Hevosten tilojen lisäksi Moanan tiluksilla seisovat Nintsun asuintalon virkaa toimittava, yksikerroksinen päärakennus ja Rantataloksi nimetty, pieni paritalo. Päärakennuksessa on kolme makuuhuonetta, yhdistetty ruokailu- ja olohuone, keittiö ja kylpytilat. Päärakennukseen kuuluu myös kaunis ja hyvinhoidettu puutarha. Puutarhassa kasvaa muutamia hedelmäpuita (omenapuun sato on varattu kokonaan poneille) ja kauniita kukkaistutuksia. Pihassa on myös muutama kopillinen koirahäkki. Päärakennuksen vieressä oleva Rantatalo on paritalo, jossa on kaksi pientä asuntoa. Asunnoissa on makuuhuone, kylpytilat ja yhdistetty olohuone ja keittiö. Lisäksi asuntoihin kuuluu pieni terassi rannan suuntaan. Tällä hetkellä toisessa asunnossa asuu eläköitynyt tallimestarimme James Wilson ja toisessa pitkäaikainen ratsuttajamme ja Nintsun ystävä Sabine Granz.
kuvien © Andrew&Suzanne, sbisson, Anne'Horse, tHeDiGiTaLdRoPoUt, debs, lewing, Bob Langrish, DVPonyClub, freefoto.com, tHeDiGiTaLdRoPoUt
pohjapiirroksen © Nintsu

Historia

Nintsu ja Kiiwi, toisilleen entuudestaan tuntemattomat virtuaalihevosharrastajat, löysivät toisensa joulukuun 2011 alussa Nintsun ht.nettiin tekemän "etsitään toista omistajaa"-topikin kautta. Nintsu oli päättänyt toteuttaa haaveensa omasta welshtallista, mutta hän halusi saada toisen omistajan mukaan projektiin antamaan omia ideoitaan ja tuomaan hieman väriä muuten aika yksinäiseen virtuaalimaailmaan. Kiiwin ja Nintsun virtuaalifilosofiat natsasivat loistavasti, sillä molemmat halusivat rennon ja kohtalaisen realistisen tallin tarinoissa seikkailevine alter-egoineen. Niin syntyi idea yhdysvaltalaisista kaksossiskoista, Ninasta ja Kiasta, jotka perivät isältään pienen hevostilan Uudesta-Seelannista. Kahden innokkaan omistajattaren ansiosta talli valmistui nopeasti ja se julkaistiinkin kuukauden sivujen rakentamisen jälkeen loppiaisena 2012.

Aluksi tallissa oli vain kahdeksantoista karsinaa, sekä kaksi pientä pihattoa. Ensimmäisenä talliin muutti wA-tamma Eileanan. Ratsastusmahdollisuuksina oli ainoastaan hiekkakenttä ja maastot. Poneja oli tarkoitus kilpailuttaa vain vähän ja edetä niiden kanssa luokka kerrallaan helpoista luokista aloittaen. Talli täyttyi kuitenkin nopeasti, joten ensimmäinen laajennus suoritettiin jo ensimmäisenä huhtikuuna, jolloin tallin karsinamäärää lisättiin kahteenkymmeneenneljään karsinaan. Myös pihattoja suurennettiin. Ponien kilpailutusta jatkettiin rennolla otteella ja kasvatteja syntyi tasaiseen tahtiin. Tallin ensimmäinen kasvatti, wA-tamma Moana's Honey Brianna syntyi 12.02.2012.

Huolimatta aika hiljaisesti vietetystä kesästä, oli elokuussa 2012 talli taas ääriään myöten täynnä. Koska nälkä oli kasvanut syödessä ja nyt kasvatustavoitteena oli jo luoda omia sukulinjoja, tarvittiin talliin paljon suvuttomia poneja. Siksipä kahden jo olemassa olevan tallirakennuksen kaveriksi rakennettiin kahdeksankarsinainen ulkotalli kentän päätyyn. Samalla rakennettiin iso joukko uusia tarhoja, maastoesterata ja vihdoin ja viimein myös maneesi. Maneesin kylkeen tehtiin vielä hieno nurmikenttä kilpailuita varten. Ponien kilpailuttaminen muuttui tavoitteellisemmaksi ja hankalasta "luokka luokalta"-etenemisestä luovuttiin.

Karsinalaajennuksen ja talliremontin jälkeen vanha ulkoasu alkoi tympiä Kiiwiä, joten päätettiin hankkia uusi. Kun talli kerta uudistui sisältä, piti ulkokuorikin saada loistamaan! Assi väkersi Moanan ulkoasun numero 2 ja ulkoasu vaihdettiin sivuille syyskuun 2012 aikana lähinnä ahkeran Kiiwin toimesta. Ensimmäisen toimintavuoden, siis vuoden 2012, aikana talliin syntyi 15 kasvattia, joista kuusi myytiin pois kotitallilta. Kilpailuita vuoden aikana pidettiin 26 kappaletta.

Moanan toiminta alkoi pyöriä oikein todenteolla alkuvuodesta 2013. Kiiwi joutui IRL-elämänsä ylioppilaskirjoitusten takia vetäytymään hieman sivuun tallinpidosta, joten Nintsu sai vapaat kädet rellestää virtuaalisella leikkikentällään. Poneja kilpailutettiin urakalla, kasvatteja syntyi paljon ja omia kilpailuita järjestettiin runsaasti. Pikkuhiljaa poneja alettiin saada laatuarvostelukuntoon. Alkuperäisessä suunnitelmassa laatuarvosteluista oli mainittu tavoittelemisen arvoiseksi vain yleislaatuarvostelu, mutta nyt tavoitteet oli nostettu korkeammalle. Tallinpidossa säilytettiin kuitenkin rento ja hauska ote - poninhäntää ei vedetty liian kireälle! Loppuvuodesta Kiiwi siirtyi jälleen sivuun omistajan tehtävistä lähinnä ajanpuutteen takia. Toisen toimintavuotensa aikana Moanassa syntyi 18 kasvattia, joista pois kasvattajalta myytiin peräti 11 varsaa. Kilpailuita tallilla pidettiin 81 kappaletta, ja lajikirjo laajeni myös valjakkoajoon ja kenttäratsastukseen.

Moanan kaksivuotissynttäreitä juhlittiin hiljaisesti omassa piirissä 6.1.2014. Juhlien kunniaksi talli siirtyi Nintsun omalle domainille keppis.nettiin. Siirron suorittaminen tosin kesti lähes puoli vuotta mm. tekstien täydellisen uusimisen takia. Samalla liitoksistaan pursuilevaa tallia laajennettiin jälleen, rakentamalla eläkkeelle jääville oreille oma, kahdeksanpaikkainen tallinsa. Tallin tilukset kiertämään tehtiin uuden tallin rakentamisen yhteydessä hiekkapohjainen harjoitusrata. Vuoden 2014 Nintsu pyöritti tallia kokonaan yksin. Se näkyi sivujen hitaana päivittymisenä, mutta poneja saatiin silti laatuarvosteluihin ja palkintoja sateli niin lajilaatuarvosteluista kuin rotulaatuarvostelustakin. Vuoden 2014 aikana Moanaan syntyi 29 kappaletta, joista pois kotoa myytiin kymmenen. Kilpailuiden järjestämisen osalta vuosi oli huono, sillä tallilla järjestettiin vuoden aikana vain 25 kilpailut.

Kolmen vuoden rajapyykin Moana ohitti loppiaisena vuonna 2015. Kolmas toimintavuosi alkoi synkissä merkeissä, kun Kiiwi ilmoitti lopettavansa virtuaalihevostelun kokonaan ja siten myös Moanan toisena omistajana toimimisen. Alkuvuosi menikin hieman koomaillessa ja tallin tulevaisuutta pohtiessa. Sitten Nintsu polkaisi hommat käyntiin niin ettei ole tosikaan! Ponit kilpailivat urakalla, laatuarvostelupalkintoja sateli ja kasvatteja syntyi hurjaa vauhtia. Vuoden aikana syntyi huikeat 55, joista tallin ulkopuolelle myytiin kuitenkin vain 11 varsaa. Tallin ponimäärä kasvoikin vuoden aikana melkoisesti, minkä takia talleja ja pihattoja laajennettiin. Myös henkilökunnan määrä kasvoi. Kilpailuita ei pidetty kovinkaan aktiivisesti, mutta sentään Moanassa järjestettiin tallin ensimmäiset VSN- ja NJ-näyttelyt! Vuonna 2015 syntyi kaikessa hiljaisuudessa Moanan sadas kasvatti, wpb-tamma Lil' Diva MPB. Loppuvuodesta 2015 tallin päivitys joutui Nintsun IRL-elämän kiireiden takia pienoiselle tauolle.

Loppiaisena 2016 juhlittiin Moanan 4v-synttäreitä suurten VSN-näyttelyiden merkeissä, mutta muutoin vuosi ei alkanut Moanan kannalta erityisen lupaavasti. Nintsun muuttunut tilanne IRL-elämässä teki ajan löytämisen pikseliponeille lähes mahdottomaksi ja talli saikin tyytyä hyvin satunnaiseen päivittelyyn. Suunnittelutyötä Nintsu teki sen sijaan ahkerasti ja kun kiireet sitten kevään tullen hellittivät, joutui Moana oikein kunnon hirmumyrskyn uhriksi! Tekstejä kirjoitettiin uusiksi, tallia laajennettiin joka suunnalta, rakennettiin kävelykoneet ja laitettiin henkilökunta uuteen uskoon. Myös kauan suunnitteilla ollut esittely Whakawhakan kylästä saatiin vihdoinkin valmiiksi! Poneja kilpailutettiin se mitä ehdittiin ja laatuarvosteluissakin Moanan ponit keräsivät palkintoja kotiintuomisiksi. Kasvatteja vuonna 2016 syntyi huikeat 59 kappaletta, joista tosin vain neljä myytiin pois tallilta. Kilpailuiden suhteen vuosi ei ollut merkittävä, sillä järjestimme Moanan tiloissa vain 18 kilpailut.

Vuoden 2017 suurimpana tapahtumana voitanee pitää Moana farmin julkaisemista huhtikuussa 2017. Maatilaa Moana part bredsin yhteyteen oli toki suunniteltu jo vuosikaudet, mutta vasta nyt löytyi aikaa ja tahtoa sen toteuttamiseen. Maatilalla leikkiessä ei toki ponejakaan unohdettu! Poneja kilpailutettiin ahkerasti ja tallin ponien laatuarvostelupalkintorivit vain kasvoivat. Kasvatuksessa koettiin hieman uusia tuulia, sillä 1-polvisia kasvatteja alettiin kasvattaa "pikana" nopeammalla ikääntymisellä. Vuoden 2017 aikana tallilla syntyi komeat 48 varsaa, joista ainuttakaan ei raaskittu myydä tallin ulkopuolelle. Wpb-ori Surprisingly MPB oli Moanan 200. kasvatti ja vuoden lopussa Moanassa oli syntynyt jo huikeat 231 varsaa! Kasvattamisen ohella vuonna 2017 kunnostauduimme kilpailuiden järjestämisessä, sillä tallilla pidettiin 46 kilpailua.

Vuosi 2018 lähti mukavasti käyntiin, kun jo edellisen vuoden loppupuolella pistettiin läjä uudenvuoden lupauksia tiskiin. Niiden toteuttaminen oli vähän niin ja näin, mutta ainakin 66 kilpailua saatiin tallilla pidettyä! Ponit kilpailivat erittäin ahkerasti niin kotikilpailuissa kuin ulkopuolellakin. Alkuvuodesta Moana part bredsille myönnettiin VSN:n Best Breeder - arvonimi (VSN BB) welsh part bredien kasvattajaluokissa menestymisen johdosta. Vuoden aikana ponikantaa uudistettiin ostamalla varsin paljon suvultaan erilaisia poneja muilta welshkasvattajilta. Edellisenä vuonna alkanut "pikakasvatus" laajeni myös kaksipolvisiin poneihin. Kasvatteja tallilla syntyikin X kappaletta, joukossa myös tilausvarsoja ja maailmalle lähetettyjä lapsosia. Kaiken kaikkiaan Moanan kuudes toimintavuosi ei tuonut mitään uutta tai ihmeellistä tallin toimintaan, vaan Moana pyöri täyttä höyryä eteenpäin samaan tapaan kuin aiemminkin.






Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI