Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Tallikirja

Arkipäivä

Moanan tapaisessa isossa tallissa, jossa on monessa eri elämänvaiheessa olevia poneja, paljon henkilökuntaa ja monenlaista toimintaa, yleensä mikään ei tapahdu juuri silloin kun se on suunniteltu tapahtuvaksi. Pääasiassa päiviä rytmittävät ponien ruokinta- ja tarhausajat. Kaikki muu joustaakin sitten suuntaan jos toiseenkin. Tällä sivulla on lyhyesti ja hieman pidemmin avattu tallin tavallisen (onko edes sellaista?) arkipäivän kulkua.

Lyhyesti

klo. 6.00 tallissa asuvien ponien aamuruokinta (heinät ja väkirehut)
klo. 6.30 pihattoponien aamuruokinta (väkirehut), heinähäkkien täyttö
klo. 7.00 tallissa asuvien ponien tarhaus, loimitus tarvittaessa
klo. 11.00 hiekkatarhoissa oleville poneille päiväheinät
klo. 13.00 päiväpalaveri taukotilassa kaikille työntekijöille
n. klo. 14.00 hiekkatarhoissa oleville poneille päiväheinät
klo. 20.00 tallissa asuvien ponien sisälle haku
klo. 20.30 pihattoponien iltaruokinta (väkirehut), heinähäkkien täyttö
klo. 21.00 tallissa asuvien ponien iltaruokinta (heinät ja väkirehut)

Pidemmin

Nintsu on luonnostaan hyvin aamuvirkku ja usein hän tuleekin talliin jo ennen kuutta aloittaen heti ponien ruokkimisen. Aamuheinät ja -ruuat on laitettu illalla valmiiksi karsinoiden eteen, joten ruokinta käy nopeasti. Aamuisin kuudelta töihin tulee viisi tallityöntekijää. Aamuruokinnan jälkeen talleissa asuvat ponit tarhataan. Ponit loimitetaan tarvittaessa. Tarhauksessa on mukana Nintsu ja kaikki vuorossa olevat työntekijät, joten isosta hevosmäärästä huolimatta homma menee melko jouhevasti. Tarhauksen jälkeen työntekijät aloittavat tallien siivouksen, yhden kuskaillessa mönkijällä heinä- ja kuivikepaaleja ladoista talleille, ja Nintsu kiiruhtaa kotiinsa aamiaiselle.

Kahdeksan aikaan Nintsu palaa takaisin tallille. Aamusta hän tekee Satulatalon toimistossa tunnin verran paperitöitä, siis lukee sähköpostejaan, ostelee uusia poneja (hups...) ja muuta sellaista. Kahdeksalta töihin tulevat myös tilanhoitaja, tallimestari ja ratsutusmestari, jotka hekin pyhittävät aamunsa paperihommille. Kun paperityöt on tehty, siirtyvät Nintsu ja ratsutusmestari ratsastamaan poneja ja tallimestari osallistuu tallitöiden tekoon. Tallimestarilla on myös päävastuu mahdollisista kengityksistä, hieronnoista, eläinlääkärikäynneistä ja varsojen ostajaehdokkaiden vierailuista. Tallin täyspäiväiset ratsuttajat saapuvat töihin yhdeksän ja kymmenen välillä, ja saavat listan sen päivän ratsastettavistaan. Yhdeksältä töihin tulee myös niin sanotussa hoitovuorossa olevat neljä työntekijää, jotka laittavat ja kävelyttävät poneja kuntoon ratsuttajia varten.

Yhdeltätoista karsinat on yleensä siivottu ja oljitettu ja käytävät lakaistu. Tallityöntekijät jakavat päiväheinät tarhoissa oleville poneille ja pitävät sitten lounastauon. Omistaja ja muut työntekijät pitävät omat lounastaukonsa töihinsä sopivissa väleissä. Lounaan jälkeen aamuvuoron tallityöntekijät tekevät kaikenlaisia yleishyödyllisiä toimia kuten pihan haravointia tai heinäladon järjestelyä. Kello yhdeltä kaikki keskeyttävät hetkeksi työnsä ja kokoontuvat Satulahuoneen taukotilaan päiväpalaveria varten. Neljä iltavuoroon tulevaa tallityöntekijää tulevat myös silloin töihin. Palaverissa käydään läpi päivän tapahtumia sekä vilkaistaan seuraavan päivän ohjelmaa. Palaverin jälkeen aamuvuoron tallityöntekijät jakavat tarhoissa oleville hevosille päiväheinät ja lähtevät sitten kotiin. Iltavuoron tallityöntekijät alkavat siivota hiekkatarhoja lannasta ja vanhoista heinänjämistä.

Päivän ratsuttajien ratsastettavat ponit on normaalisti saatu ratsastettua ilta viiteen-kuuteen mennessä. Hevosenhoitajat ja ratsuttajat lähtevät oman osansa suoritettuaan koteihinsa ja illaksi jää pääasiassa ajettavia, juoksutettavia ja kävelytettäviä hevosia. Myös nuorten hevosten treenit suoritetaan yleensä illalla, jolloin ratsastusalueilla on rauhallisempaa. Iltavuoron tallityöntekijät osallistuvat ponien liikutukseen saatuaan tarhat ja pihatot siivotuiksi. He myös puhdistavat varusteita, pesevät ruokakuppeja ja tekevät kaikenlaista muutakin mitä aamuvuorossa ei ehditä tehdä.

Iltatyöntekijöiden suurin homma on ponien sisälle haku. Pihatoille on viety päivällä valmiiksi illan ja seuraavan aamun heinät ja väkirehut, joten niiden ruokintaan ei kulu paljoa aikaa. Tallissa asuvat ponit ruokitaan noin kello yhdeksältä. Illalla laitetaan valmiiksi myös seuraavan aamun heinät ja väkirehut, minkä jälkeen valot sammutetaan ja iltatallintekijät ovat valmiita lähtemään kotiin noin puoli kymmeneltä illalla.

Työvuorot

klo. 6.00 saapuvat Nintsu ja aamuvuoron tallityöntekijät
klo. 8.00 saapuvat tallimestari, ratsutusmestari ja tilanhoitaja (vain arkipäivinä)
klo. 9.00 saapuvat ratsuttajat ja hoitovuoron tallityöntekijät
klo. 13.00 saapuvat iltavuoron tallityöntekijät
klo. 14.00 lähtevät aamuvuoron tallityöntekijät
klo. 16.00 lähtevät tallimestari, ratsutusmestari ja tilanhoitaja (vain arkipäivinä)
klo. 17.00 lähtevät ratsuttajat ja hoitovuoron tallityöntekijät
klo. 19.00 lähtee Nintsu (jos malttaa)
klo. 21.30 lähtevät iltavuoron tallityöntekijät


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI