Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Tallikirja

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSEMUISTOSIVUT


lopetettu 30.03.2020 vanhuuden vaivoihin huikeassa 38 vuoden iässäVerdejo Sauvignon Blanc

YLA1, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-II, VWY-II, VWY-C

© Stoeterij du Bois

Verdejo Sauvignon Blanc eli Veeti
s. CAS20, 38v (s. 09.05.2011, 3v 26.12.2011)
welsh part bred -ori (56,25% welsh, NWR-kelp.), VH13-023-0010
cremello, 146cm, kasv. Jacques Bovier, FRA
om. Moana part breds VRL-01851, NZ
estepainotteinen, vaB/130cm, CIC2

Luonne

Veeti on Ranskan welsh part bred -kasvatuksen helmi. Sen saaminen Uuteen Seelantiin ei ollut mikään pikkujuttu, vaan vaati kymmeniä anelevia puheluita nykyisten omistajien puolelta, valtavan tukun rahaa ja nipun toinen toistaan suurempia lupauksia. Ja tietenkin kuun taivaalta. Mutta tässä se nyt on, poni, jolla on liikettä vaativiin koululuokkiin, pomppua isoille esteradoille ja kestävyyttä vaikeampaankin maastokokeeseen. Veeti on sellainen poni, jollasta ei tule vastaan ihan joka tallista.

Jos Veetiä pitäisi kuvata yhdellä sanalla (eikä sanaa "upea" saisi käyttää), olisi Veetiä parhaiten kuvaava sana sana "kova". Tämä ori on nimittäin voimakastahtoinen ja kylmähermoinen, ei lainkaan huonoja ominaisuuksia kilpaponille. Kovaluontoisena otuksena Veeti kestää rankkaakin treeniä, pitkiä kuljetuksia ja levottomia kilpailupaikkoja ilman, että ori muuttuu hermostuneeksi tai vihaiseksi. Veetin kanssa ei koskaan ole ongelmia juomisen tai syömisen suhteen vieraissakaan paikoissa. Ori kotiutuu kaikkialle parissa silmänräpäyksessä eikä se ihmettele erikoisempiakaan paikkoja. Hoitaessa tätä oritta ei voi sanoa kovin seuralliseksi. Se seisoo kyllä paikoillaan, mutta ei mitenkään huomioi hoitajaansa. Toisaalta ihan kiva ettei tarvitse jatkuvasti varoa hampaita tai viuhuvia kavioita, mutta olisihan se kiva, jos hoitoponi vaikka välillä edes vilkaisisi mitä se hoitaja oikein tekee. Veeti ei kuitenkaan ole luonteeltaan seurallinen, se antaa hyvin koulutettuna hevosena hoitajan tehdä tehtävänsä, mutta enempään se ei sitten suostukaan.

Ratsastajan on Veetillä ratsastaessa pidettävä kieli keskellä suuta. Ori on saanut Ranskassa erittäin hyvän koulutuksen, mutta se myös vaatii ratsastajaltaan paljon. Avut on annettava juuri eikä melkein oikein, jotta ori suostuu tekemään ratsastajansa tahdon mukaan. Veeti tuntee oman arvonsa, joten ehkä se siksi on niin tarkka ratsastajastaan. Ori on herkkä, kevyt ja eteenpäinpyrkivä ratsu, joka parhaimmillaan on kertakaikkisen upea ratsastettava. Jos Veetin saa toimimaan, ei sitä ratsastusta unohda varmasti ikinä. Hypätessä Veeti on loistava. Sillä on nopea ja varovainen hyppytyyli, se venyy hyvin oksereilla, mutta osaa myös salamannopeasti lyhentää askeltaan tarvittaessa. Veetillä on hyvä estesilmä, mutta yksin se ei hyppää yhtikäs mitään jos ratsastaja on kyydissä. Kunhan poni ja ratsastaja työskentelevät yhdessä, on ratsukko likipitäen voittamaton. Valitettavasti Veeti on hyvin tarkka apujen kanssa myös esteradalla. Siksi uusinnan tiimellyksessäkin on muistettava ratsastaa kaarteet huolellisesti ilman kiskomista tai valmistelemattomia apuja, koska muuten tämä ori voipi lyödä hanskat naulaan. Maastossa Veeti on rohkea niin yksin kuin kaverinkin kanssa. Tätä oritta ei hätkäytä yhtikäs mikään.

Suku

i. Jacques Lurton Touraine
wpb (75%), vkkpäis, 141cm
ii. Avellan Chardonnay
wpb (50%), rn, 147cm
iii. Avellan x (ox/xx)
iie. Chardonnay (wB)
ie. La Loire Vouvray
wB, vkkpäis, 129cm
iei. Rocco Ripasso
iee. Costa Vera Carmenere
e. Les Bateaux de Janeil
wpb (37,5%), rnvkk, 148cm
ei. Chateau de la Jaubertie
wpb (50%), m, 147cm
eii. Riesling xx
eie. Hewitson Mourvedre (wB)
ee. Chateau Ste Michelle Styrah
wpb (25%), rnvkk, 148cm
eei. Beerenauslese (wA/[xx/ox])
eee. Canapi Shiraz ox

Veeti on suvuton eli sille ei löydy sukua virtuaalimaailmasta.

Tästä ei welshponin suku parane. Veetin suku on Ranskan ponien esteratsastuksen eliittiä. Hyppykyky on jalostettu äärimmilleen, kuitenkaan liikkeiden lennokkuudesta tinkimättä. Loistavien isäori-valintojen lisäksi Veetin suvussa on huomioitu myös hyvien emälinjojen tärkeys.

Isä Jacques Lurton Touraine oli kertakaikkisen loistava hyppääjä. Luonteeltaan ori oli aika kova eikä se hätkähtänyt tai hermostunut vähästä. Esteradalla ori tuntui ylittävän mitä tahansa vaikka se olikin kooltaan pieni. Kilpailuissa päistärikkö pärjäsi sijoittuen ja voittaen aina 120cm luokkiin saakka, mikä oli tämän kokoiselle ponille erinomainen saavutus. Se hyppäsi kuitenkin myös muutamia 130cm-ratoja, ilman sijoituksia tosin, mutta myös ilman pudotuksia. Loistavan uran tehnyt ori siirrettiin 14-vuotiaana jalostukseen ja sitä käytettiinkin paljon estetammoille. Ori jätti paljon omaa väriään, mutta myös laadukkaita askellajeja ja suurta estekapasiteettia. Ori lopetettiin 24-vuotiaana hammaskaluston huonon kunnon takia.

Isänisä Avellan Chardonnay oli nuorena oikea kuuma peruna Ranskan esteponipiireissä. Ruunikko ori pärjäsi jo nuorena nuorten ponien kyvyt esiin -tilaisuuksissa ja myöhemmin nelivuotiaiden laatuarvostelussa. Oriille povattiin tulevaisuutta niin koulu- kuin estepuolellekin, sillä oriilla oli erittäin hienot liikkeet ja paljon ponnistusvoimaa. Ori aloittikin kilpailu-uransa estepuolella ja se eteni nopeasti 110cm-luokkiin. Valitettavasti ori loukkaantui vakavasti liukastuessaan tarhassa eikä se enää kuntoutunut esteratsuksi. Ori siirrettiin kouluponiksi ja se pärjäsikin hyvin aina vaativaan B:hen saakka. Jalostuksessa ori jätti jälkensä niin koulu- kuin esteponeihinkin. Ori tunnetaan kuitenkin parhaiten "hyvin liikkuvista estevarsoistaan".
Isänisäisä Avellan polveutui tarkkaan vaalitusta, ranskalaisesta angloarabisuvusta. Tässä ruunikossa oriissa ilmenivätkin kaikki angloarabijalostuksessa tavoitellut piirteet: arabin kestävyys ja terveys ja englantilaisen täysverisen rakenne ja hyppykyky, muttei hermostunutta luonnetta. Avellan ei ollut luonteeltaan mikään pystyyn kuollut kopukka, mutta sen käsiteltävyys oli hyvä ja ratsastettavuudeltaan se oli suorastaan loistava. Hyppääjänä ori teki hienon uran Ranskan kansallisilla esteradoilla sijoittuen aina 140cm-tasolle saakka. Se starttasi korkeampiakin luokkia, muttei kuitenkaan enää sijoittunut niissä. Oriilla oli rodulleen poikkeuksellisen hyvä ravi ja se periytti sitä myös jälkeläisilleen.
Isänisäemä Chardonnay oli punarautias, kuumaverinen wB-tamma, joka pärjäsi hienosti Ranskassa ponien kansallisissa esteluokissa jopa 120cm-tasolla saakka. Tamman ratsastettavuus ei ehkä ollut helpoimmasta päästä, mutta kykyjä ponissa oli vaikka muille jakaa. Ruunikonkimo tamma oli hyvin arabityyppinen rakenteeltaan ja sillä oli lennokas ravi. Kantakirjauksessa tamma ei saanut kovin loistavia rakennepisteitä johtuen ehkä vahvasta arabileimasta, mutta se palkittiin kilpailusuoritustensa ansiosta ensimmäisellä palkinnolla.

Isänemä La Loire Vouvray peri isältään voikon värin ja emältään siihen päistärkarvaa. Tamma oli luonteeltaan aika kuuma tapaus, mutta se oli erittäin lahjakas esteillä ja kilpailikin Ranskan pikkuponien huipulla monta vuotta. Tamman meriiteista voisikin mainita kaksi kulta mitalia Ranskan ponien estemestaruuksista sekä edustuspaikka pikkuponien EM-estekilpailuissa. Ponin rakenteessakaan ei ollut vikaa, nuorena se kiersi muutamat näyttelyt saaden hyviä arvioita ja kehuja erityisesti tyypistä ja ravista. Vanhemmalla iällä tamma teki kaksi varsaa ja se kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle.
Isänemäisä Rocco Ripasso oli pieni ja pippurinen poni, jossa oli kaikki kohdallaan. Ori oli kaunis, piirtopäinen voikko, sillä oli kolme laadukasta askellajia, se hyppäsi kuin heinäsirkka ja sen suku oli mitä parhain. Oriin luonne tosin aiheutti hieman päänvaivaa ja ehkä siksi oriin esteura jäi vaisuksi, sillä sopivan taitavan mutta pienen ratsastajan löytäminen oli haastavaa. Jalostuksessa ori vaikutti varsin vähän, mutta se jätti erittäin kyvykkäitä hyppääjiä.
Isänemäemä Costa Vera Carmenere polveutui Ranskan hienoimmista welsh-linjoista. Kaunis, mustanpäistärikkö tamma pärjäsi loistavasti näyttelyissä aina maitovarsasta veteraaniksi saakka ja voittikin näyttelyurallaan melkeimpä kaiken mahdollisen. Tamma kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle niin synnyinmaassaan Ranskassa kuin rodun alkuperämaassa Britanniassa. Ratsastuskilpailuissa tammaa ei käytetty, mutta se kyllä ratsukoulutettiin ja liikkuikin ratsastettuna varsin kauniisti. Tamma sai yhdeksän varsaa, joiden joukossa neljä kantakirjaan hyväksyttyä oritta.

Emä Les Bateaux de Janeil ei ollut pelkästään kaunis vaan myös loistava hyppääjä. Tamma oli vakionimi Ranskan ponimaajoukkueessa monta vuotta ja se kiersikin joukkueen mukana niin EM- kuin MM-kilpailutkin. Henkilökohtaisille mitaleille ei tamma päässyt, mutta se oli mukana hopeajoukkueessa MM-kilpailuissa ja kahdesti joukkueessa sen saavuttaessa EM-pronssia. Kotimaassakin tamma hakkasi nimensä voittajien joukkoon, sillä se kahmi itselleen kaksi mestaruuskultaa ja yhden hopean Ranskan ponien estemestaruuksissa. Tamma ei itse koskaan varsonut, sehän kilpaili aktiivisesti koko ikänsä, mutta siitä teetetettiin viisi alkionsiirtovarsaa. Tamman varsat perivät hyvin pitkälle emänsä kestävyyden ja erinomaiset estelahjat. Tamma lopetettiin 20-vuotiaana, sen kilpailtua viimeiset kilpailunsa edellisenä vuonna.

Emänisä Chateau de la Jaubertie oli upea, musta ori. Hankalan ponin maineessa olleella oriilla oli valtavasti kapasiteettia esteille minkä lisäksi sillä oli erittäin lennokkaat ja irtonaiset liikkeet niin käynnissä, ravissa kuin laukassakin. Ori kantakirjattiin nuorena ensimmäiselle palkinnolle hyvillä rakenne- ja liikepisteillä ja se toimi sivutoimisena siitosoriina aina kantakirjauksesta alkaen. Se saattoi hieman häiritä orimaisen oriin kilpailumenestystä, sillä parhaimmat tulokset syntyivät talvisin, jolloin astutettavia tammoja ei ollut. Ori pärjäsi vaihtelevasti, mutta hyvänä päivänä 130cm-rata ei tuottanut pienintäkään ongelmaa.
Emänisäisä Riesling kuuluu niihin harvoihin englantilaisiin täysverisiin, jotka ovat ottaneet osaa Olympialaisiin. Riesling ei sijoittunut Olympialaisissa, mutta pelkkä sinne pääseminenkin on jo aikamoinen meriitti. Oriilla on runsaasti sijoituksia kansainvälisistä estekilpailuista ja jopa yksi EM-pronssimitali. Rakenne olisi Rieslingillä voinut olla parempi, sillä oriin jalka-asennoissa ja etuosassa oli hieman sanomista. Se ei kuitenkaan menoa haitannut, vaan ori kesti täyspainotteista kilpailukäyttöä aina 16-vuotiaaksi saakka, jolloin se siirtyi jalostukseen.
Emänisäemä Hewitson Mourvedre oli siro ja keijukaismainen ponitamma, joka ei juuri elämänsä aikana kilpaillut. Sillä oli kuitenkin ponien esteluokissa menestynyt suku, joten ei ollut lainkaan ihme, että welshtamma siirrettiin pian ratsukoulutuksen jälkeen siitostammaksi. Tamma ehti varsoa kaksitoista varsaa ja sen jälkeläisistä puolet kilpailivat kansainvälisissä poniluokissa esteratsastuksen parissa. Erityisen hyviä olivat tamman jälkeläiset täysverioriiden kanssa.

Emänemä Chateau Ste Michelle Styrah aloitti uransa kouluponina, sillä se oli hyvin varovainen ja tarkka hyppääjä, eikä omistaja uskonut siitä olevan esteponiksi. Koulupuolella ruunivoikko tamma pärjäsikin hyvin, sijoittuen jopa vaativa B-poniluokassa. Pian vaativan sijoituksen jälkeen tamma kuitenkin vaihtoi omistajaa ja tämä uusi omistaja päätti alkaa treenata tammaa enemmän esteille. Kokemuksen myötä tamma sai lisää rohkeutta ja hitaasti mutta varmasti se etenikin kansallisiin poniluokkiin sijoittuen varsin tasaisesti 110cm-tasolla. Myöhemmin tamma teki pari varsaa sekä este- että kouluoreista.
Emänemäisä Beerenauslese oli voikko piirtopää, jolla oli varovainen, hieman arkakin luonne. Oriin koulutus eteni hitaasti sen arkuuden takia ja useaan kertaan oriin ruunaamistakin harkittiin, kun näytti siltä ettei oriista koskaan tule mitään. Kuitenkin ori kehittyi pikkuhiljaa ja lopulta se pääsi starttaamaan kapasiteettinsa äärirajalla 130cm-luokissa. Sijoituksiakin kerääntyi ja erityisen taitava ori oli uusintaradoilla, sillä se kääntyi nopeasti ja ketterästi. Ori vaati kuitenkin usein rohkaisua ratsastajaltaan ja erikoisesteitä se usein kyttäsi.
Emänemäemä Canapi Shiraz oli pieni ja näppärä arabitamma, jonka säkäkorkeus oli nippanappa yli ponikoon. Tammalla ei ollut rahkeita kilpailla puoliveristen kanssa vaikka se tekikin hyvää jälkeä 120cm-luokissa ihan kansallisellakin tasolla. Arabialaisten täysveristen mestaruuksissa tamma otti esteratsastuksessa muutaman mitalin ja kertaalleen tamma palkittiin Ranskan arabihevosyhdistyksen "Vuoden käyttöarabi"-palkinnolla. Kimo tamma kantakirjattiin Ranskaan toiselle palkinnolle ja se sitä käytettiin pääasiassa angloarabijalostuksessa.

Jälkeläiset
CAS28, o. Chenin Blanc MPB, e. Miss Fanita Gold
CAS31, t. Cherry Champagne MPB, e. Darkness Chewy
CAS34, t. Eleutheria MPB, e. Eileanan
CAS36, o. Viognier MPB, e. Vriendelijk Maatje
CAS37, o. Cabernet Sauvignon MPB, e. Glan Sibrydiad
CAS38, o. Measureless MPB, e. Meizoentje
CAS38, t. Le Petit Blanc MPB, e. Well That's Nice

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
Estekilpailut, sijoituksia 57 kpl
07.02.2013, Juksula, ERJ, 60cm, 7/60
08.02.2013, Juksula, ERJ, 60cm, 2/60
09.02.2013, Juksula, ERJ, 60cm, 2/60
11.02.2013, Juksula, ERJ, 60cm, 7/60
13.02.2013, Juksula, ERJ, 60cm, 1/60
28.02.2013, Moana part breds, ERJ, 80cm, 3/39
03.03.2013, Hiprakka, ERJ, 70cm, 1/40
24.03.2013, Rhonwen, ERJ, 80cm, 6/40
25.03.2013, Susiraja, ERJ, 80cm, 3/30
26.03.2013, Oak Hill Event Park, ERJ, 80cm, 4/40
04.04.2013, Taavila, ERJ, 70cm, 6/50
06.04.2013, Riihen Ponitalli, ERJ, 70cm, 5/30
06.04.2013, Koston, ERJ, 80cm, 4/50
12.04.2013, Taavila, ERJ, 70cm, 5/50
12.04.2013, Juksula, ERJ, 90cm, 6/60
17.04.2013, Juksula, ERJ, 100cm, 6/60
19.04.2013, Juksula, ERJ, 90cm, 2/60
21.04.2013, Juksula, ERJ, 100cm, 1/60
14.05.2013, Bairdon, ERJ, 110cm, 5/40
15.05.2013, Bairdon, ERJ, 110cm, 3/40
16.05.2013, Bairdon, ERJ, 110cm, 2/40
17.05.2013, Bairdon, ERJ, 110cm, 6/40
17.05.2013, Dark Side Trakehners, ERJ, 110cm, 3/30
18.05.2013, Bairdon, ERJ, 110cm, 6/40
30.06.2013, Bellgrove, ERJ, 110cm, 3/30
07.07.2013, Datteln Stud, ERJ, 120cm, 2/30
18.07.2013, Mewian Welsh, ERJ, 120cm, 5/30
23.07.2013, Moana part breds, ERJ, 120cm, 6/40
26.07.2013, Moana part breds, ERJ, 120cm, 2/40
08.08.2013, Juksula, ERJ, 130cm, 4/60
09.08.2013, Juksula, ERJ, 130cm, 1/60
13.08.2013, Juksula, ERJ, 130cm, 3/60
27.08.2013, Moana part breds, ERJ, 130cm, 6/40
27.08.2013, Moana part breds, ERJ, 130cm, 1/40
29.08.2013, Moana part breds, ERJ, 130cm, 2/40
29.08.2013, Susiraja, ERJ, 130cm, 2/33
30.08.2013, Moana part breds, ERJ, 130cm, 1/40
31.08.2013, Moana part breds, ERJ, 130cm, 2/40
19.10.2013, Juksula, ERJ, 130cm, 6/60
23.10.2013, Juksula, ERJ, 120cm, 3/60
29.10.2013, Moana part breds, ERJ, 130cm, 5/40
10.11.2013, Juksula, ERJ, 130cm, 2/60
11.11.2013, Marike, ERJ, 130cm, 1/50
12.11.2013, Marike, ERJ, 130cm, 5/50
13.11.2013, Juksula, ERJ, 120cm, 1/60
14.11.2013, Juksula, ERJ, 120cm, 7/60
17.11.2013, Susiraja, ERJ, 130cm, 2/30
19.11.2013, Mewian Welsh, ERJ, 130cm, 5/50
20.11.2013, Koston, ERJ, 130cm, 1/50
20.11.2013, Mewian Welsh, ERJ, 130cm, 6/50
25.11.2013, Venice, ERJ, 130cm, 3/30
27.11.2013, Venice, ERJ, 130cm, 2/30
28.11.2013, Venice, ERJ, 130cm, 4/30
30.11.2013, Zurück, ERJ, 130cm, 6/50
19.12.2013, Cresendo, ERJ, 130cm, 3/50
20.12.2013, Cresendo, ERJ, 130cm, 2/50
21.12.2013, Cresendo, ERJ, 130cm, 5/50

Koulukilpailut, sijoituksia 54 kpl
07.02.2013, Juksula, KRJ, he C, 7/60
09.02.2013, Juksula, KRJ, he C, 5/60
11.02.2013, Juksula, KRJ, he C, 2/60
18.02.2013, Diega Ponies, KRJ, he B, 2/40
20.02.2013, Diega Ponies, KRJ, he B, 6/40
22.02.2013, Konkkaronkka, KRJ, he B, 1/40
21.03.2013, Moana part breds, KRJ, he B, 4/40
24.03.2013, Moana part breds, KRJ, he B, 3/40
31.03.2013, Fiktio, KRJ, he B, 2/50
03.04.2013, Fiktio, KRJ, he B, 5/50
11.04.2013, Susiniemi, KRJ, he B, 1/34
22.05.2013, Metsälampi, KRJ, he B, 6/60
05.07.2013, Moana part breds, KRJ, he A, 3/40
07.07.2013, Moana part breds, KRJ, he A, 3/40
09.07.2013, Moana part breds, KRJ, he A, 1/40
10.07.2013, Mewian Welsh, KRJ, va B, 2/40
11.07.2013, Mewian Welsh, KRJ, va B, 2/40
14.07.2013, Mewian Welsh, KRJ, va B, 1/40
20.07.2013, Juksula, KRJ, va B, 3/60
20.07.2013, Juksula, KRJ, va B, 7/60
31.07.2013, Fiktio, KRJ, va B, 6/40
17.08.2013, Fiktio, KRJ, va B, 5/40
18.08.2013, Fiktio, KRJ, va B, 6/40
19.08.2013, Oldfinion, KRJ, va B, 4/30
20.08.2013, Oldfinion, KRJ, va B, 4/30
26.10.2013, Fiktio, KRJ, va B, 2/50
31.10.2013, Fiktio, KRJ, va B, 2/50
01.11.2013, Fiktio, KRJ, va B, 3/50
10.11.2013, Marike, KRJ, va B, 1/50
12.11.2013, Marike, KRJ, va B, 2/50
11.12.2013, kk Ginger, KRJ, va B, 2/70
11.12.2013, Satulinna, KRJ, va B, 2/40
13.12.2013, kk Ginger, KRJ, va B, 8/70
13.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 2/30
15.12.2013, Satulinna, KRJ, va B, 5/40
16.12.2013, Satulinna, KRJ, va B, 6/40
17.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 3/30
20.12.2013, Diethelm, KRJ, va B, 3/40
23.12.2013, Huvitutti, KRJ, va B, 2/50
23.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 2/40
24.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 4/40
24.12.2013, Jindabyne, KRJ, va B, 6/40
25.12.2013, Huvitutti, KRJ, va B, 2/50
25.12.2013, Jindabyne, KRJ, va B, 2/40
26.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 2/40
30.12.2013, Tuuliharja, KRJ, va B, 5/40
01.01.2014, Tuuliharja, KRJ, va B, 2/40
13.01.2014, Takamaiden, KRJ, va B, 3/50
18.01.2014, Heijastus, KRJ, va B, 2/34
25.01.2014, Moondance, KRJ, va B, 6/40
27.01.2014, Parodia, KRJ, va B, 4/50
27.01.2014, Diethelm, KRJ, va B, 6/50
28.01.2014, Diethelm, KRJ, va B, 4/50
29.01.2014, Diethelm, KRJ, va B, 3/50

Kenttäkilpailut, sijoituksia 38 kpl
18.03.2013, Taikakuun Kartano, KERJ, harraste, 1/37
29.04.2013, Taikakuun Kartano, KERJ, harraste, 4/43
28.06.2013, Privas, KERJ, tutustumis, 5/29
23.07.2013, Lumivuo, KERJ, tutustumis, 1/29
27.07.2013, Muiston, KERJ, tutustumis, 2/11
12.08.2013, Satulinna, KERJ, helppo, 2/40
12.08.2013, Taikakuun Kartano, KERJ, helppo, 7/50
19.08.2013, Taikakuun Kartano, KERJ, helppo, 5/50
01.09.2013, Lumivuo, KERJ, CIC1, 1/50
02.09.2013, Lumivuo, KERJ, CIC1, 3/50
17.11.2013, kk Bailador, KERJ, CIC2, 3/50
05.12.2013, Satulinna, KERJ, CIC2, 4/47
11.12.2013, kk Ginger, KERJ, CIC2, 5/53
27.12.2013, Huvitutti, KERJ, CIC2, 1/30
30.12.2013, Huvitutti, KERJ, CIC2, 1/30
30.12.2013, Taikakuun kartano, KERJ cup, CIC2, 1/87
23.01.2014, Satulinna, KERJ, CIC1, 1/30
18.02.2014, Strix Stable, KERJ, CIC1, 3/50
22.02.2014, Freys Sporthorses, KERJ, CIC2, 6/40
05.03.2014, Carbon, KERJ, CIC1, 5/40
14.03.2014, Valiant WBs, KERJ, CIC2, 1/60
18.04.2014, Riiviöt, KERJ, CIC2, 1/30
19.04.2014, Foxvale, KERJ, CIC2, 2/40
22.04.2014, Kärmeniemi, KERJ, CIC2, 5/40
27.04.2014, Foxvale, KERJ, CIC2, 4/40
16.05.2014, Pirunportti, KERJ, CIC2, 4/30
17.05.2014, Pirunportti, KERJ, CIC2, 2/30
19.05.2014, Pirunportti, KERJ, CIC2, 5/30
20.05.2014, Micram raceponies, KERJ, CIC2, 2/19
29.05.2014, Susiraja, KERJ, CIC2, 6/41
06.06.2014, Juksula, KERJ, CIC1, 7/88
07.06.2014, Susiraja, KERJ, CIC2, 6/44
09.06.2014, Susiraja, KERJ, CIC2, 6/44
10.06.2014, Special Ring, KERJ, CIC2, 5/45
10.06.2014, Juksula, KERJ, CIC1, 5/88
13.06.2014, Special Ring, KERJ, CIC2, 1/45
14.06.2014, Vennamo, KERJ, CIC1, 5/69
15.06.2014, Vennamo, KERJ, CIC1, 1/69

Muut kilpailut, sijoituksia 3 kpl
05.08.2013, kutsu, MEJ, 90cm, 4/89
09.08.2013, kutsu, MEJ, 90cm, 8/89
12.08.2013, kutsu, MEJ, 90cm, 6/89

Näyttelyt
30.04.2013, kutsu, MSY, ponit, SIN (tuom. Anne L.)

Laatuarvostelut
12.10.2014, VWY, VWY-II (8 + 5,5 + 4,5 + 20 + 5 = 43 p)

30.04.2015, ERJ, ERJ-I (9 + 40 + 17 + 20 + 15 = 101 p)

25.06.2015, KERJ, KERJ-I (8 + 40 + 18,5 + 20 + 15 + 1 = 102,5 p)
"Sukuselvitys lähes täydellinen, mutta kaipaa pientä hienosäätöä osan hevosien kohdalla. Kaikilla ei varsinaisesti mainintaa luonteesta tai minkälaista jälkikasvua jätti, kun kerran sitä jälkikasvua syntyi. Yhden orin osalta jäi tyystin mysteeriksi mitä tapahtui kilpailu-uran jälkeen. Sujuvaa tekstiä."

25.06.2015, YLA, YLA1 (32 (18+14) + 33 (21+12) + 17 + 15 + 3 = 100 p)

15.10.2016, KRJL, KRJ-II (8 + 40 + 16 + 18 + 15 = 97 p)

31.08.2017, VWY-jalostusarvostelu, VWY-C


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

maaliskuu CAS38, päiväkirjamerkintä 25.06.2015
Veetillä on pitänyt viime aikoina melkoista kiirusta, sillä se on pyörähtänyt laatuarvostelussa jos toisessakin! Menestystä olemme saaneet paljon enemmän kuin olisin ikinä uskonut. Veeti on nimittäin nyt palkittu Esteratsastusjaoksen laatuarvostelun lisäksi ykköspalkinnolla niin Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelussa kuin Yleislaatuarvostelussakin. Erityisesti YLA:n ykköspalkinnosta olen tavattoman ylpeä, sillä en ole koskaan minkään hevosen kanssa saavuttanut ensimmäistä palkintoa kyseisestä laatuarvostelusta. Tosin, Veetihän on poikkeuksellisen upea ja tietysti täysin ainutlaatuinen, joten ei pitäisi olla mikään ihme, että se pärjää arvostelukarkeloissakin! Vielä Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu on tavoitteena, mutta sinne meneminen varmaan hieman siirtyy, sillä Veetin saaman menestyksen johdosta vain ykköspalkinto kelpaa enää meille!
Nintsu

heinäkuu CAS37, päiväkirjamerkintä 30.04.2015
Olenkohan joskus maininnut, että pidän Veetistä kovasti? No, nyt pidän oriista vieläkin enemmän, sikäli mikäli se edes on mahdollista! Veeti pokasi tänään huikean ensimmäisen palkinnon Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Tilaisuuden parhaita pisteitä ei kermainen oriini sentään saanut vaan nippanappa palkintorajan yli mentiin. Mutta ykkönen on ykkönen vaikka voissa paistaisi! Olen niin ylpeä upeasta Veetistä. Ori on todellakin palkintonsa ansainnut. Seuraavaksi suuntaamme tähtäimemme Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelun toukokuun tilaisuuteen. Tilaisuuden kutsua ei tosin ole julkaistu, mutta lupauksia tilaisuudesta sivuilta löytyy. Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu on myös tämän monitoimiponin kanssa suunnitteilla, mutta toistaiseksi oriilla on vain yksi lajissa kilpaillut jälkeläinen. Yleislaatuarvostelukin on harkinnan alla. Vielä ei siis Veeti pääse nauttimaan rauhaisista eläkepäivistä! Onneksi ori on kilpahevonen henkeen ja vereen eikä siis lainkaan laita pahakseen arvostelua varten pynttäytymistä ja matkustamista. Ehkä jopa päinvastoin! Onneksi olkoon, Veeti, ja nyt kohti seuraavia haasteita!
Nintsu

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Veetin tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Veetillä on sijoitukset täynnä jo este-, koulu- ja kenttäratsastuksesta, mutta nyt kun kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, oriin jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Veetille astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämäärää.
Nintsu

joulukuu CAS34, päiväkirjamerkintä 28.09.2014
Ilmoitin Veetin tänään virtuaalisten welshien ystävien eli VWY:n laatuarvosteluun lokakuun (irl) tilaisuuteen. Tilaisuudessa oli enää muutama paikka vapaana, joten saa nähdä mahtuuko Veeti mukaan. Veetin VWY:n laatuarvosteluun vienti on jotenkin koko ajan venynyt ja venynyt, joten toivon todella, että ori mahtuisi nyt mukaan! Veeti on ollut melko valmis arvosteltavaksi jo vaikka kuinka kauan. Muihin laatuarvosteluihin osallistumista saamme vielä odotella, sillä Veetin jälkeläisnäytöt ovat edelleen melko vähäiset. Nyt kuitenkin peukut pystyyn, että Veetiä lykästää ja se mahtuu VWY:n laatikseen mukaan!
Nintsu

syyskuu CAS34, päiväkirjamerkintä 07.09.2014
Nyt on kyllä jotain superharvinaista meneillään tällä sivulla! Nimittäin Veetin kisakalenteri on kaikkien lajien osalta ajantasalla! Jee, bileet! Olen todennäköiesti maailman laiskin tallinomistaja mitä tulee ponien kisakalentereiden päivittämiseen. Nytkin oli melkein kahden CAS-vuoden (viiden IRL-kuukauden) kilpailut rästissä. Koska rästissä olleiden muotoonlaittojen määrä oli päässyt paisumaan niin suureksi, ei Veetikään ole tänä CAS-vuonna kilpaillut kuin harvakseltaan. Siitä huolimatta Veeti on niittänyt oikein mukavasti sijoituksia. Ori on nimittäin kerännyt vähäisestä kilpailemisestaan huolimatta kahden viime CAS-vuoden aikana huimat 17 sijoitusta kenttäratsastuksesta! Nyt Veetillä on laatuarvosteluiden maksimikisapisteisiin oikeuttavat sijoitukset este-, koulu- ja kenttäratsastuksesta. Sellaista se on, kun on näin lahjakas poni alla! Melkein harmittaa siirtää Veeti kokonaan pois kisakentiltä, sillä ori on aivan mielettömän upea ratsu. Saattaa olla, etten malta oritta aivan täysin treenaamatta jättää. Ja ties vaikka parit kilpailutkin vielä käytäisiin...
Nintsu

huhtikuu CAS32, estevalmennus 15.02.2014
estevalmennus kotitallilla, ratsastaja Nintsu, valmentaja Chris Schepfer
"Viimeksi valmensin teitä muutama vuosi sitten ja heti alkuun saatoinkin todeta, että olitte kehittyneet sinä aikana valtavasti. Jo alkuverryttelyssä pelasitte ratsukkona hienosti yhteen eikä edellistä valmennusta haitanneita kommunikaatio-ongelmia ollut edes alkuverryttelyssä. Asettamani estetehtävät suorititte rutiinilla ja taidolla. Huomaa kyllä, että olette kilpailleet isoillakin radoilla. Kuitenkin isommilla esteillä heittäydyt vieläkin helposti hieman liikaa hypyn edelle, malta siis paremmin odottaa ponnistusta. Jos ennakoit hyppyä liikaa, ei Veeti venytä itseään kunnolla hypyssä, jolloin puomit saattavat pidemmillä esteillä kolista. Muuten menonne oli erittäin sujuvaa ja huolellista."

joulukuu CAS31, päiväkirjamerkintä 19.01.2014
Jo perinteeksi muodostuneisiin uuden vuoden juhliimme on aina kuulunut leikkimielinen poniagilityrata. Kaikki riittävät hevostaidot omistavat juhlijat saavat osallistua ja ponit jaetaan arpomalla. Tänä vuonna innokkaita kilpailijoita oli 14 minun toimiessa tuomarina. Olin suunnitellut kahdeksan esteen radan: Ensimmäisenä pujottelu, jonka jälkeen oli pieni hypättävä este. Kolmantena hieman yli kaksimetrinen lankku, jolla taluttajan oli tasapainoteltava ponin seuratessa vierellä. Lankun jälkeen oli vuorossa hapsueste (korkea kaari, jossa oli lähes maahan ulottuvat muovihapsut). Sitten oli taas hypättävä pikkueste, ylitettävä maahan levitetty pressu ja kuljetettava poni puomeista tehdyn kapean, mutkittelevan kujan läpi. Radan lopuksi ponit piti taluttaa etupurullisen trailerin (eli tunnelin) läpi ja juosta sitten maalilinjan yli. Veeti päätyi arvonnassa osa-aikaisen tallityöntekijämme Annan ohjattavaksi. Hyvästä käsiteltävyydestään huolimatta Veeti ei erityisemmin innostunut poniagilitysta. Se ei malttanut kulkea riittävän hitaasti Annan tasapainoillessa lankulla, mistä tuli sakkosekunteja Annan jouduttua aloittamaan tasapainoilun uudelleen. Hapsuesteeseen Veeti suhtautui hieman varautuneesti ja Annalta menikin hetki ennen kuin hän sai oriin houkuteltua hapsujen läpi. Lopputuloksissa Anna ja Veeti olivat vasta 11, mutta se ei Annaa haitannut vaan hänestä puuha oli ollut todella hauskaa. Uuden vuoden juhlistamme kertovan tarinan voi kokonaisuudessaan lukea tallikirjasta.
Nintsu

joulukuu CAS29, kouluvalmennus 04.08.2013
klassisen ratsastuksen kouluvalmennus Pitkärannan tilalla, ratsastaja Nintsu, valmentaja vrieng.
"Yllätyin suuresti Veetin vaatimasta herkkyydestä, vaikka siitä jo etukäteen "varoitit". Olit kuitenkin itse saanut aamupäivällä uudenlaista oppia herkempään istuntaan ja huomasit, että ori reagoi erilaisesti istuntaasi kuin tavallisesti. Kun istuntasi on rento ja olemuksesi samalla päättäväinen, huomaat varmaan, että ori kuuntelee sinua paremmin.
Erilaisilla volteilla ja ympyröillä ratsastaminen sujuu teiltä hienosti löyhemmilläkin ohjilla - katseesi kääntyy automaattisesti ja samalla keho painoapuineen seuraa perässä. Et tarvitse aina edes pohjeapuja. Hieman niin sanottua kokoamista tarvittavissa liikkeissä, kuten taivutuksissa ja väistöissä, teillä tuli ongelmia ja erimielisyyksiä. Muutut itse herkästi hieman raskaaksi käsistäsi ja istuntasi hieman jännittyy. Muista, ettei esimerkiksi väistäminen, huolimatta sen vaatimista monista avuista, ole vaikeaa hevoselle, jolle ne ovat luontaisia liikkeitä, vaan lähinnä ratsastajalle, jolla on työn ja tuskan takana muistaa asettaa apunsa oikein ja herkästi ja jonka pitäisi vielä muistaa hengittää ja... Pidä hevoseesi koko ajan kontakti kevyillä sormilla siten että hevonen käyttää suutaan. Muista ensin katse sinne minne olet menossa, seuraavaksi painoavuilla hidastaminen ja viimeiseksi hyvin rennot ja kevyet pohkeet. Apu saa kestää korkeimmillaan muutamia sekunteja eli et saa jäädä kiinni hevoseen.
Valmennuksen loppupuolella kokeilimme teidän kohdalla muutamien vaativimpien koululiikkeiden harjoittelua, kuten piaffea, ja ne menivät hienosti! Muistat vain vuorovaikutuksen - sormien liikuttele, reilut myötäykset ja lyhytkestoiset avut - niin ori kuuntelee sinua ja toimii ainakin todennäköisesti haluamallasi tavalla.
"

tammikuu CAS29, estevalmennus 14.05.2013
estevalmennus kotitallilla, ratsastaja Nintsu, valmentaja Chris Schepfer
"Alkuverryttelyssä ette olleet aina aivan samalla aaltopituudella. Kun keskityit käsiisi, muuttui pohkeesi Veetin mielestä liian levottomaksi, ja kun keskityit jalkoihisi, jäi käteni oriin makuun liian hitaaksi. Olet hankkinut vaativan ja herkän ratsun, joten sinun on opittava keskittymään moneen asiaan yhtaikaa. Keskityimme hyvien teiden ratsastukseen pienillä esteillä. Ne eivät selvästikään kiinnostaneet Veetiä suuremmin, mutta on silti tärkeää harjoitella tekniikkaa pienemmillä esteillä. Varmistelit hyppyjä hieman liikaa ja olit usein hypyissä edellä. Malta odottaa ponin ponnistusta, menemällä hypyn eteen vain haittaat ratsun työskentelyä. Ratsastit kuitenkin hyvät tiet esteille etkä oikonut kaarteissakaan. Lupaava ratsukko, jatkakaa vain treenejä niin menestys esteradoilla on taattu!"

heinäkuu CAS28, päiväkirjamerkintä 07.04.13
Yleensä meillä on tapana kilpailuttaa oriita jonkin verran ennen jalostuskäyttöä. Veeti on kuitenkin niin omaa luokkaansa, etten malttanut odottaa ensimmäistä pikku-Veetiä kovin kauaa! Kaunis, voikko wpb-tammamme Fanta astutettiin pian Veetin Moanaan saapumisen jälkeen Veetillä. Fanta tuli heti ensiyrityksestä kantavaksi - onneksi, sillä kesä (tai syksy oikeastaan) oli jo sen verran pitkällä, ettei uutta astutusyritystä olisi kannattanutkaan tehdä. Tänään maailmaan sitten putkahti komea, kermanvaalea ja sinisilmäinen orivarsa. Varsa syntyi hieman etuajassa, mutta se ei kyllä pienokaisessa näkynyt. Se nimittäin kampesi pystyyn "apinanraivolla" (kärttyisän tallimestarimme sanoja, ei minun) ja joi "kuin olisi nälässä pidetty" (edelleen Wilsonin sanoja). Orivarsa on todennäköisesti tulossa myyntiin, mutta Veetin jälkeläislista ei tule jäämään yhteen varsaan. Herralle on nimittäin jo useampikin morsian varailtu!
Nintsu

tammikuu CAS28, päiväkirjamerkintä 20.02.2013
Veeti on kyllä täyttänyt kaikki odotuksemme. Ori on kerta kaikkisen upea ratsastaa, tai siis on silloin kun ratsastaja tekee kaiken oikein. Olen oppinut aivan valtavasti tänä lyhyenä aikana mitä Veeti on meillä ollut. Se on ehdottomasti parhaimpia opettajia meidän poniemme keskuudessa! Pikkiriikkinenkin virhe avuissa tai istunnassa eikä ori toimi. On siis pakko ratsastaa huolellisesti ja ajatuksen kanssa, ei lintsailua! Itse olen luonteeltani muutenkin pedantti, joten minun on ollut kohtalaisen kivutonta oppia Veetin tavoille, mutta Kiiwillä on ollut jonkin verran vaikeuksia oriin kanssa. Pikkuhiljaa hekin edistyvät, mutta toistaiseksi Veeti on hyvin pitkälti minun käytössäni, mikä ei haittaa minua tippaakaan! Tänään hiostin oritta oikein kunnon koulutreenillä. Treenasin niin kokoamista kuin lisäämistäkin, laukanvaihtoja, vastalaukkaa ja avoja ja sulkujakin. Hiki tuli meille molemmille, mutta kyllä oli antoisa ratsastuskin!
Nintsu

syyskuu CAS27, päiväkirjamerkintä 27.01.2013
Odottavan aika on niiiiiiiiiin pitkä! Olen hämmästynyt, että minulla ylipäätään on vielä hiuksia ja kynsiä jäljellä. Sen verran kiihkeästi ja malttamattomasti olen Veetin, uuden ja upean oriini, kotiin tuloa odottanut. Tänään sitten oli se suuri päivä, jolloin Veetin oli määrä astella alas kuljetusfirman hevosrekasta meidän pihamaallemme. Sain heti aamulla tekstiviestin, jossa rekan kuljettaja ilmoitti noutaneensa "kermanvärisen ponin" Wellingtonin satamasta ja että poni oli kaikin puolin kunnossa. Wellingtonista on suunnilleen 400 kilometriä meille, joten aika monta tuntia sain vahdata kukkuloiden yli kulkevaa tietä hevosrekkaa odottaen! Tämän päivän töistäni ei meinannut tulla yhtään mitään, kun joka viides minuutti minun oli saatava näköyhteys kukkuloille. Hevosrekankuljettajan onneksi luottoratsuttajani Amenia oli takavarikoinut kännykkäni heti töihin tultuaan - muuten olisi pommittanut kuskiparkaa koko päivän tekstiviesteillä! Vaikka odottavan aika olikin pitkä, ei se ollut loputon. Kolmen aikaan iltapäivällä kauan odottamani rekka sitten valui hitaasti mäkeä alas ja pysähtyi tallipihaan. Mussukkani oli saapunut kotiin!
Nintsu

syyskuu CAS27, päiväkirjamerkintä 24.01.2013
Jesjesjesjes!!! Olisin voinut kirkua täyttä kurkkua, kun sain kauan odotetun puhelun Ranskasta (aikaeron takia keskellä yötä, mutta mitäs pienistä): Verdejo Sauvignon Blancin kasvattava Jacques Bovier suostui myymään upean ja ainutlaatuisen oriinsa meille!! Kaikki ne kymmenet puhelut ja lupaukset eivät siis olleet turhia vaan saisimme meille Moanaan oikean superlahjakkuuden! Kiiwi ei ollut aivan yhtä innoissaan kuin minä, ori oli nimittäin todella kallis (sana "todella" erittäin painavasti sanottuna), mutta minä olen aivan varma, että se on sen arvoinenkin! Nyt vain kuljetusta järjestelemään, jotta saataisiin minun uusi kultapoikani pian tänne Seelannin talvisateisiin!
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI