Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE



MUISTOSIVUT


lopetettu 21.11.2020 vanhuuden vaivoihin 27 vuoden iässä



Cabernet Sauvignon MPB

ERJ-I, VWY-II

© Gestüt Steendiek

Cabernet Sauvignon MPB eli Kapo
s. CAS37, 27v* (s. 01.04.2015, 3v 01.04.2015)
welsh part bred -ori (53,125% welsh, NWR-kelp.), VH15-023-0071
cremello, 147cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds Nintsu VRL-01851, NZ
estepainotteinen, heA/130cm, CIC2
* ikääntynyt suoraan 4-vuotiaaksi, minkä jälkeen CAS

Luonne

Komea, siro Kapo tuntee arvonsa eikä ole mikään nössö halinalle. Ori viihtyy hyvin omassa ylhäisessä yksinäisyydessään eikä se juuri näytä mielipiteitään ulospäin. Hoitajan astuessa karsinaan Kapo vilkaisee välinpitämättömästi tulijaa ja käyttytyy sitten kuin ei ihmistä huomaisikaan. Kapo onkin siis erittäin helppo hoitohevonen, jonka kanssa kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat nopeasti ja tehokkaasti. Kovin kiitollinen hoidettava se ei kuitenkaan ole, koska se ei tunnu kiintyvän ihmisiin tai ainakaan ori ei mitenkään osoita kiintymystään. Onhan se hieman turhauttavaa hoitaa kymmenen vuotta samaa ponia ilman, että saa edes yhtä hörähdystä vaivanpalkaksi. Näin suurtallin omistajana sitä osaa arvostaa Kapon helppohoitoisuutta ja erakkoluontoisuutta hieman eri tavalla kuin jos ori asuisti jollakin pienemmällä tallilla. Suurtallin näkökulmastahan Kapo on täydellinen hoitoponi: se ei kenkkuile eikä kerjää huomiota, joten sen hoitamiseen ei mene paljoa aikaa. Taluttaessa Kapo osaa käyttäytyä, joskin tammoille orimaisen oriin on luonnollisesti joissakin tapauksissa hieman esiinnyttävä. Kevyt nyppäys riimusta kuitenkin riittää saattamaan oriin takaisin ruotuun.

Kapo on todella, todella lahjakas ratsu. Mutta kuten kyvykkäät ratsut usein, ei Kapokaan ole mikään helppo ratsastaa. Jotta poni kykenee kokoamaan äärimmilleen ja hyppäämään lähes itsensä kokoisia esteitä, on sen luonteessa oltava tiettyä kovuutta, kuumuutta ja terävyyttä. Siinä missä nämä ominaisuudet tekevät ponista kilparatsun, aiheuttavat ne myös sen, ettei ihan joka heppatytöllä ole asiaa oriin selkään. Kapo on juuri tällainen kilpaponi: oikealla ratsastajalla se on mitä loistavin ratsu niin este- kuin kouluradoillekin, mutta jos ratsastaja ei ole riittävän taitava tai kemiat eivät muuten kohtaa, ei mistään tule mitään. Kapolla on lennokkaat, isot liikkeet, jotka näyttävät ulkoapäin upeilta mutta joissa ei ole ihan helppo istua. Ori on myös aavistuksen verran kärsimätön, varsinkin hitaammissa askellajeissa, joten aivan täydellinen kouluponi ei Kapo ole. Esteradalla ori sen sijaan on kuin kotonaan. Tästä ei juuri ponin hyppytekniikka voi paremmaksi muuttua! Kapo hyppää vaikka talon yli, mutta on silti jaloistaan huolellinen ja kasaa koipensa siististi puomien yli niihin koskematta. Maastossa Kapo on melkoisen energinen tapaus ja se voi joskus nähdä vihreitä miehiä ja säpsyillä omiaan.

Suku

i. Verdejo Sauvignon Blanc
wpb (56,25%), cre, 146cm
YLA1, ERJ-I, KERJ-I, KRJ-II VWY-II, VWY-C
ii. Jacques Lurton Touraine
wpb (75%), vkkpäis, 141cm
iii. Avellan Chardonnay wpb (50%, x/wB)
iie. La Loire Vouvray wB
ie. Les Bateaux de Janeil
wpb (37,5%), rnvkk, 148cm
iei. Chateau de la Jaubertie wpb (50%, xx/wB)
iee. Chateau Ste Michelle Styrah wpb (25%, [wA/x]/ox)
e. Glan Sibrydiad
wpb (50%), vkk, 143cm
ERJ-II, VWY-II, VWY-B
ei. Anfad
wB, vkkkm, 136cm
eii. Dawn Uero
eie. Blodeuyn
ee. Fatima el Harim ox
ox, rt, 150cm
eei. Quib al Zebac ox
eee. Fiu ox

Kapolla on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä Verdejo Sauvignon Blanc on ranskalaisen esteponikasvatuksen eliittiä. Oriin saaminen Uuteen Seelantiin Moanaan ei todellakaan ollut helppoa - siihen tarvittiin rutkasti aikaa, kymmeniä puhelinsoittoja ja niin iso tukku rahaa, ettei kukaan tallinväestä uskalla edes kunnolla ajatella sitä. Mutta Veeti on todellakin kaiken vaivan arvoinen. Ori on loistava hyppääjä ja vähintään yhtä loistava liikkuja. Se ei ole kaikista helpoin ratsastettava, mutta oikein ratsastettuna ori on mitä hienoin suorittaja kaikissa ratsastuksen olympialajeissa.

Isänisä Jacques Lurton Touraine oli kertakaikkisen loistava hyppääjä. Luonteeltaan ori oli aika kova eikä se hätkähtänyt tai hermostunut vähästä. Esteradalla ori tuntui ylittävän mitä tahansa vaikka se olikin kooltaan pieni. Kilpailuissa päistärikkö pärjäsi sijoittuen ja voittaen aina 120cm luokkiin saakka, mikä oli tämän kokoiselle ponille erinomainen saavutus. Se hyppäsi kuitenkin myös muutamia 130cm-ratoja, ilman sijoituksia tosin, mutta myös ilman pudotuksia. Loistavan uran tehnyt ori siirrettiin 14-vuotiaana jalostukseen ja sitä käytettiinkin paljon estetammoille. Ori jätti paljon omaa väriään, mutta myös laadukkaita askellajeja ja suurta estekapasiteettia. Ori lopetettiin 24-vuotiaana hammaskaluston huonon kunnon takia.
Isänisäisä Avellan Chardonnay oli nuorena oikea kuuma peruna Ranskan esteponipiireissä. Ruunikko ori pärjäsi jo nuorena nuorten ponien kyvyt esiin -tilaisuuksissa ja myöhemmin nelivuotiaiden laatuarvostelussa. Oriille povattiin tulevaisuutta niin koulu- kuin estepuolellekin, sillä oriilla oli erittäin hienot liikkeet ja paljon ponnistusvoimaa. Ori aloittikin kilpailu-uransa estepuolella ja se eteni nopeasti 110cm-luokkiin. Valitettavasti ori loukkaantui vakavasti liukastuessaan tarhassa eikä se enää kuntoutunut esteratsuksi. Ori siirrettiin kouluponiksi ja se pärjäsikin hyvin aina vaativaan B:hen saakka. Jalostuksessa ori jätti jälkensä niin koulu- kuin esteponeihinkin. Ori tunnetaan kuitenkin parhaiten "hyvin liikkuvista estevarsoistaan".
Isänisäemä La Loire Vouvray peri isältään voikon värin ja emältään siihen päistärkarvaa. Tamma oli luonteeltaan aika kuuma tapaus, mutta se oli erittäin lahjakas esteillä ja kilpailikin Ranskan pikkuponien huipulla monta vuotta. Tamman meriiteista voisikin mainita kaksi kulta mitalia Ranskan ponien estemestaruuksista sekä edustuspaikka pikkuponien EM-estekilpailuissa. Ponin rakenteessakaan ei ollut vikaa, nuorena se kiersi muutamat näyttelyt saaden hyviä arvioita ja kehuja erityisesti tyypistä ja ravista. Vanhemmalla iällä tamma teki kaksi varsaa ja se kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle.

Isänemä Les Bateaux de Janeil ei ollut pelkästään kaunis vaan myös loistava hyppääjä. Tamma oli vakionimi Ranskan ponimaajoukkueessa monta vuotta ja se kiersikin joukkueen mukana niin EM- kuin MM-kilpailutkin. Henkilökohtaisille mitaleille ei tamma päässyt, mutta se oli mukana hopeajoukkueessa MM-kilpailuissa ja kahdesti joukkueessa sen saavuttaessa EM-pronssia. Kotimaassakin tamma hakkasi nimensä voittajien joukkoon, sillä se kahmi itselleen kaksi mestaruuskultaa ja yhden hopean Ranskan ponien estemestaruuksissa. Tamma ei itse koskaan varsonut, sehän kilpaili aktiivisesti koko ikänsä, mutta siitä teetetettiin viisi alkionsiirtovarsaa. Tamman varsat perivät hyvin pitkälle emänsä kestävyyden ja erinomaiset estelahjat. Tamma lopetettiin 20-vuotiaana, sen kilpailtua viimeiset kilpailunsa edellisenä vuonna.
Isänemäisä Chateau de la Jaubertie oli upea, musta ori. Hankalan ponin maineessa olleella oriilla oli valtavasti kapasiteettia esteille minkä lisäksi sillä oli erittäin lennokkaat ja irtonaiset liikkeet niin käynnissä, ravissa kuin laukassakin. Ori kantakirjattiin nuorena ensimmäiselle palkinnolle hyvillä rakenne- ja liikepisteillä ja se toimi sivutoimisena siitosoriina aina kantakirjauksesta alkaen. Se saattoi hieman häiritä orimaisen oriin kilpailumenestystä, sillä parhaimmat tulokset syntyivät talvisin, jolloin astutettavia tammoja ei ollut. Ori pärjäsi vaihtelevasti, mutta hyvänä päivänä 130cm-rata ei tuottanut pienintäkään ongelmaa.
Isänemäemä Chateau Ste Michelle Styrah aloitti uransa kouluponina, sillä se oli hyvin varovainen ja tarkka hyppääjä, eikä omistaja uskonut siitä olevan esteponiksi. Koulupuolella ruunivoikko tamma pärjäsikin hyvin, sijoittuen jopa vaativa B-poniluokassa. Pian vaativan sijoituksen jälkeen tamma kuitenkin vaihtoi omistajaa ja tämä uusi omistaja päätti alkaa treenata tammaa enemmän esteille. Kokemuksen myötä tamma sai lisää rohkeutta ja hitaasti mutta varmasti se etenikin kansallisiin poniluokkiin sijoittuen varsin tasaisesti 110cm-tasolla. Myöhemmin tamma teki pari varsaa sekä este- että kouluoreista.

Emä Glan Sibrydiad aiheuttaa melkoisesti päänvaivaa omistajilleen. Erittäin kekseliäs, oikukas ja älykäs tamma on vaikea ja itsepäinen niin maasta käsiteltäessä kuin ratsastaessakin. Lahjoja kauniilla tammalla on niin esteille kuin kouluunkin, mutta lahjojen esille tuominen on haasteellista. Siiri on silti pärjännyt mukavasti esteradoilla ja sijoittunut jokusen kerran myös koulukentillä. Tamma on väriltään voikko ja sillä on korkeutta 143 senttiä.

Emänisä Anfad oli todella mielenkiintoinen persoona. Siinä yhdistyivät emän tuuliviirimäisyys ja isän rauhallinen luonne. Useimmiten Anfad oli melko rauhallinen ja selväpäinen ori, mutta joskus se tuntui menettävän täysin järkensä ja käyttäytyvän kuin ei olisi koskaan ihmisiä nähnytkään. Oriin onneksi se päätyi pienikokoiselle, mutta erittäin taitavalle aikuisratsastajalle, jolla riitti huumorintajua omituisen ponin kanssa toimimiseen. Ratsukko pääsi jopa kilpailuihin asti ja Anfad keräsikin vuosien mittaan mukavan ruusukepotin aluetason 90 sentin ja metrin esteluokista. Vanhemmalla iällä ruunivoikonkimo ja 136-senttinen ori pääsi tapaamaan tammojakin, mutta valitettavasti kaikki oriin yhdeksän jälkeläistä peri isänsä erikoisen luonteen laadun.
Emänisäisä Dawn Uero tunnettiin tasaisesta ja rauhallisesta luonteestaan. Muutoin ori ei ollut mitenkään ihmeellinen. Se kantakirjattiin nuorena nippanappa toiselle palkinnolle, minkä jälkeen oritta tarjottiin jalostukseen lähinnä sen omistajan tuttavien tammoille. Parikymmentä jälkeläistä Dawn Uero ehtikin saada aikaiseksi pitkän elämänsä aikana. Siitosoriin elämän ohessa hyväluontoinen ori toimi lasten ratsuna. Omistajansa kertoman mukaan Dawn Uero oli erittäin lahjakas ja rohkea hyppääjä, mutta estekilpailuihin oriilla ei koskaan osallistuttu. Dawn Uero oli väriltään ruunikonkimo ja sillä oli säkäkorkeutta 135 sentin verran.
Emänisäemä Blodeuyn oli oikea tuuliviirien tuuliviiri mitä luonteenseen tuli. Yhtenä päivänä tammalle kävi kaikki ja toisena päivänä taas ei mikään. Joskus ponin mielialat vaihtelivat jopa yhden päivän, tai pahimmillaan parin tunnin, aikana ääripäästä toiseen ääripäähän! Mistään lapsille sopivasta pikkuponista ei siis todellakaan olltu kyse. Sopivan pienen ratsastajan puuttuessa, ei Blodeuyn päässyt koskaan näyttämään ratsunlahjojaan, mutta kärryjen edessä tamma ei ainakaan toiminut lainkaan. Tiedä sitten olisiko siitä ollut ratsuksikaan, vaikka kauniit liikkeet ja kevyt hyppy ponilla olikin. Blodeuyn polveutui mukavasta käyttöponisuvusta, joten se varsotettiin hankalasta luonteesta huolimatta pariin otteeseen.

Emänemä Fatima el Harim peri isältään paljon kapasiteettia esteille ja emältään herkän luonteen. Kestikin useita vuosia ennen kuin tamman omistaja onnistui luomaan toimivan luottamussuhteen tammaansa ja ratsukko pääsi aloittamaan kilpailemisen. Raudikko eteni omistajansa kanssa hitaasti mutta varmasti aluetason pikkuluokista aina kansallisiin 120cm-luokkiin saakka. Isä Quib al Zebacin ihmeellisiä estelahjoja ei Fatimalla ollut, mutta 120 sentin radoilta tamma niitti sijoituksia isojen puoliveristenkin turpien edestä. Esteuran jälkeen Fatima kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle kilpailusuoritustensa ansiosta. Tamma ei kuitenkaan ehtinyt varsoa kuin kerran, kun se jouduttiin lopettamaan toisen hevosen potkun takia 16-vuotiaana.
Emänemäisä Quib al Zebac todisti väitteen "arabit eivät osaa hypätä" vääräksi. Tämä rautiaankimo, 151 senttiä korkea ori selviytyi nimittäin jopa 140 sentin esteradoilta virhepisteittä! Noin isoissa luokissa oriilla ei tosin enää voinut ratsastaa aikaa ja siten taistella sijoituksista, mutta useita nollaratoja Quib al Zebac tahkosi. Ilman ruusukkeitakaan ei arabin kilpailu-ura sentään jäänyt, vaan voittoja ja sijoituksia ori keräsi matalemmista esteluokista. Quib al Zebac kantakirjattiin kisauran jälkeen ensimmäiselle palkinnolle ja siitä tuli erittäin suosittu ratsuponijalostuksessa. Ori jättikin jälkeensä paljon kansainvälisen tason esteponeja.
Emänemäemä Fiu oli säikky ja herkkä arabialainen tamma, joka sai nimensä salaman nopeista reaktioistaan. Kasvattajan mukaan kuului vain "fiuuuu", kun tamma näki jotain pelottavaa ja karautti tiehensä. Fiu toimi lähinnä harrasteratsuna ja se suoritti melko hyvin niin englantilaisittain ratsastettuna kuin westernissäkin. Harrasteratsunuran sivussa tamma varsoi kaksi varsaa, jotka molemmat olivat puhdasrotuisia arabialaisia. Fiu oli väriltään piirtopäinen ruunikko ja sillä oli säkäkorkeutta 147 senttiä. Tamma eleli leppoista yksityishevosen elämää aina 27-vuotiaaksi saakka, jolloin se päästettiin vihreille laitumille loppuun kuluneiden hampaiden takia.

Jälkeläiset
CAS41, o. Bordeaux MPB, e. Miss Venus MPB
CAS54, o. A.D. Vanilla Bourbon, e. A.D. Vanilla Vegas

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
    Estekilpailut
  1. 15.02.2016, Brokeback, ERJ, 130cm, 3/30
  2. 17.02.2016, Brokeback, ERJ, 130cm, 3/30
  3. 16.09.2016, KK Lapland, ERJ, 120cm, 3/30
  4. 20.09.2016, KK Lapland, ERJ, 120cm, 3/30
  5. 24.09.2016, KK Lapland, ERJ, 120cm, 2/30
  6. 12.12.2016, Starberry, ERJ, 130cm, 5/30
  7. 15.12.2016, Starberry, ERJ, 130cm, 2/30
  8. 12.04.2017, Kultahuisku, ERJ, 120cm, 1/30
  9. 19.04.2017, Kultahuisku, ERJ, 120cm, 3/30
  10. 20.04.2017, Kultahuisku, ERJ, 120cm, 1/30
  11. 20.10.2017, Juksula, ERJ, 130cm, 4/60
  12. 18.11.2017, Moana part breds, ERJ, 130cm, 3/40
  13. 01.01.2018, Mörkövaara, ERJ, 130cm, 7/100
  14. 08.01.2018, Team J&K, ERJ, 130cm, 4/40
  15. 14.01.2018, Moana part breds, ERJ, 130cm, 2/40
  16. 15.01.2018, Moana part breds, ERJ, 130cm, 2/40
  17. 28.01.2018, Crion WBs, ERJ, 130cm, 3/14
  18. 30.01.2018, Crion WBs, ERJ, 130cm, 3/14
  19. 01.02.2018, Priton Budyonnys, ERJ, 130cm, 1/40
  20. 02.02.2018, Priton Budyonnys, ERJ, 130cm, 1/40
  21. 11.02.2018, Delmenhorst, ERJ, 130cm, 3/30
  22. 13.02.2018, Delmenhorst, ERJ, 130cm, 4/30
  23. 15.02.2018, Delmenhorst, ERJ, 130cm, 4/30
  24. 17.02.2018, Delmenhorst, ERJ, 130cm, 4/30
  25. 17.02.2018, Delmenhorst, ERJ, 130cm, 4/30
  26. 18.02.2018, Delmenhorst, ERJ, 130cm, 2/30
  27. 21.02.2018, Crash, ERJ, 130cm, 1/30
  28. 16.03.2018, Harmony Sporthorses, ERJ, 130cm, 4/30
  29. 18.03.2018, Harmony Sporthorses, ERJ, 130cm, 2/30
  30. 19.03.2018, Harmony Sporthorses, ERJ, 130cm, 2/30
  31. 07.07.2018, Moana part breds, ERJ, 130cm, 2/40
  32. 08.07.2018, Moana part breds, ERJ, 130cm, 1/40
  33. 14.08.2018, Zurück, ERJ, 130cm, 4/40
  34. 16.08.2018, Moana part breds, ERJ, 130cm, 3/40
  35. 19.08.2018, Zurück, ERJ, 130cm, 4/40
  36. 22.08.2018, Delmenhorst, ERJ, 130cm, 2/30
  37. 22.08.2018, Juksula, ERJ, 130cm, 3/100
  38. 23.08.2018, Delmenhorst, ERJ, 130cm, 1/40
  39. 24.08.2018, Zurück, ERJ, 130cm, 6/40
  40. 25.08.2018, Zurück, ERJ, 130cm, 3/40
  41. 26.08.2018, Zurück, ERJ, 130cm, 1/40
  42. 27.08.2018, Juksula, ERJ, 130cm, 3/100
  43. 27.08.2018, Zurück, ERJ, 130cm, 2/40
  44. 27.08.2018, Delmenhorst, ERJ, 130cm, 2/40
  45. 28.08.2018, Juksula, ERJ, 130cm, 2/100
  46. 29.08.2018, Juksula, ERJ, 130cm, 3/100
  47. 29.08.2018, Delmenhorst, ERJ, 130cm, 3/40
  48. 30.08.2018, Zurück, ERJ, 130cm, 3/40
    Koulukilpailut
  1. 11.02.2016, Kaunovaara, KRJ, he A, 2/30
  2. 12.02.2016, Kaunovaara, KRJ, he A, 1/30
  3. 15.02.2016, Huvitus, KRJ, he A, 6/40
  4. 16.02.2016, Huvitus, KRJ, he A, 6/40
  5. 16.07.2016, KK Lapland, KRJ, he A, 2/30
  6. 19.07.2016, KK Lapland, KRJ, he A, 1/30
  7. 11.08.2016, Edelsten, KRJ, he A, 4/30
  8. 24.08.2016, Rappadan, KRJ, he A, 3/40
  9. 30.09.2016, Mandelbacke, KRJ, he A, 1/50
  10. 01.12.2016, Mörkövaara, KRJ, HeA, 6/40
  11. 01.12.2016, Moana part breds, KRJ, heA, 1/22
  12. 03.12.2016, Mörkövaara, KRJ, heA, 2/40
  13. 09.12.2016, Micram raceponies, KRJ, heA, 3/56
  14. 14.12.2016, Romilly, KRJ, heA, 6/100
  15. 20.12.2016, Micram raceponies, KRJ, heA, 1/54
  16. 19.02.2017, Myyränkolo, KRJ, he A, 3/30
  17. 21.02.2017, Rosgardur, KRJ, he A, 8/100
  18. 22.02.2017, Myyränkolo, KRJ, he A, 3/30
  19. 23.02.2017, Myyränkolo, KRJ, he A, 2/30
  20. 25.02.2017, Colosseum, KRJ, he A, 5/46
  21. 15.03.2017, Fjellgård, KRJ, he A, 7/100
  22. 07.08.2017, Mitar, KRJ, he A, 3/30
  23. 08.08.2017, Mitar, KRJ, he A, 1/30
  24. 10.08.2017, Mitar, KRJ, he A, 1/30
    Kenttäkilpailut
  1. 15.02.2016, Juksula, KERJ, CIC1, 4/60
  2. 12.09.2016, Metsovaara, KERJ, CIC2, 3/40
  3. 15.09.2016, Metsovaara, KERJ, CIC2, 2/40
  4. 24.09.2016, Metsovaara, KERJ, CIC2, 3/40
  5. 27.09.2016, Metsovaara, KERJ, CIC2, 2/40
  6. 02.12.2016, Mörkövaara, KERJ, CIC2, 2/27
  7. 03.12.2016, Mörkövaara, KERJ, CIC2, 2/27
  8. 09.12.2016, Mörkövaara, KERJ, CIC2, 2/27
  9. 10.12.2016, Mörkövaara, KERJ, CIC2, 1/27
  10. 22.03.2017, Priton Budyonnys, KERJ, CIC2, 6/40
  11. 27.03.2017, Priton Budyonnys, KERJ, CIC2, 4/40
  12. 01.04.2017, Priton Budyonnys, KERJ, CIC2, 6/40
  13. 03.04.2017, Priton Budyonnys, KERJ, CIC2, 6/40
  14. 11.04.2017, Priton Budyonnys, KERJ, CIC2, 2/40
  15. 19.04.2017, Priton Budyonnys, KERJ, CIC2, 6/40
  16. 20.04.2017, Priton Budyonnys, KERJ, CIC2, 6/40
  17. 10.05.2017, Elm Ponies, KERJ, CIC1, 1/26
  18. 04.06.2017, Satulinna, KERJ, CIC2, 5/30
  19. 09.06.2017, Satulinna, KERJ, CIC2, 5/30
  20. 10.06.2017, Kettula, KERJ, CIC2, 1/30
  21. 11.06.2017, Kettula, KERJ, CIC2, 2/30
  22. 12.06.2017, Kettula, KERJ, CIC2, 1/30
  23. 15.06.2017, Kettula, KERJ, CIC2, 2/30
  24. 15.06.2017, Satulinna, KERJ, CIC2, 5/30
  25. 20.06.2017, Satulinna, KERJ, CIC2, 1/30
Laatuarvostelut
30.09.2019, ERJL, ERJ-I (7 + 40 + 25 + 18,5 + 13 = 103,5p)

06.10.2019, VWYL, VWY-II (8 + 5 + 5 + 20 + 5 = 43p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

tammikuu CAS52, päiväkirjamerkintä 01.09.2018
Tänään kilpailulistoilta eläköityi peräti neljä 130cm-tason esteponia, joukossa vihdoin ja viimein myös Kapo!! Eihän oriille olekaan ikää "vasta" kuin 19 vuotta, joten mikäs kiire sitä tässä muka oli! Herra siis siirtyy nyt (ja erittäin nopeasti siirtyykin!) pois tallista uusien kilpaponien tieltä, ja saa uuden yksiönsä eläkeläisoreille varatuista karsinapihatoista. Kapo ei ole kovin seurallinen otus, joten tuore eläkeläinen saa oman karsinapihaton ja laitumen, enkä näe oriin tarvitsevan tarhakaveria. Onhan sillä naapurilaitumissa kavereita jos rallitusseuraa haluaa! En tosin usko, että omassa ylhäisyydessä yksinäisyydessään viihtyvä Kapo sitä kaipaisi. Olen niin helpottunut, että tämä ori on vihdoinkin valmis kilpailuidensa osalta - olipa se kova homma! En olisi silloin vuosia sitten uskonut.
Nintsu

syyskuu CAS51, päiväkirjamerkintä 01.08.2018
Tämä alkaa mennä jo naurettavaksi! Minun ESTEpainotteinen, ESTEsukuinen, ESTEponi Kapo ei vain millään saa kasaan neljääkymmentä sijoitusta painotuslajistaan!! Oriilla on ikää jo 18 vuotta. Tuossa iässä meillä suurin osa poneista on jo ensimmäiset laatuarvostelunsakin käynyt, mutta ei: Kapo se vain riehuu kisareissuilla mukana ja antaa kisakatsomoiden väelle viihdettä koko rahan edestä. Vaikka kotona treenit sujuu (tai ei suju, Kapohan on vähän omanlaisensa), niin kilpailuissa aina tulee joku pikkujuttu, joka vesittää sijoitustoiveet. Minä unohdan radan, poni rakastuu verryttelyssä kauniiseen tammaan, olemme lähestymisessä eri mieltä ja niin edelleen. AINA sattuu jotain ja tulee puomi alas tai jopa ohiratsastus. Mitä tässä pitäisi tehdä? Siirtyä Kapon kanssa kavalettiluokkiin?! Tässähän kohta loppuu nivelet ja hampaat ponilta kesken...
Nintsu

helmikuu CAS49, päiväkirjamerkintä 31.12.2017
Nyt hei oikeasti: Kapo on 16-vuotias ja sillä on SURKEAT 12 sijoitusta omasta painotuslajistaan esteratsastuksesta! Siis vaivaiset kaksitoista! Kenttäkilpailuista ja kouluradoilta ori on napsinut parisenkymmentä sijaa kummastakin - täyttänyt siis tavoitteemme niistä lajeista, mutta miten ihmeessä esteratsastus on estepainoitteisen oriimme kohdalla jäänyt näin paitsioon?! Tänään roudasin (lähes-)ikälopun oriin vakioeläinlääkärimme Edin syyniin. Ensin Ed kopeloi oriin joka puolelta läpi, puristeli jänteet ja paineli lihakset. Kapo ei touhusta oikein piitannut mutta ei reagoinut systemaattisesti mistään kohtaa. Seuraavaksi juoksutin oritta kovalla alustalla sekä ympyrällä että suoraa, mistä poni sai puhtaat paperit. Lopuksi Ed taivutti oriin jalkojen nivelet tulehdusten varalta, mutta Kapo ei onneksi reagoinut mistään. Voin siis huokaista terveyden puolesta helpotuksesta ja aloittaa oikein kunnon tehotreenikauden.
Nintsu

lokakuu CAS40, päiväkirjamerkintä 27.01.2016
Yleensä noudatamme Moanassa tiukasti CAS-ikääntymistä, missä yksi oikean maailman viikko on yksi virtuaalisen maailman kuukausi eli 12 IRL-viikkoa on yksi CAS-vuosi. Ikääntyminen on kuitenkin melko hidas ja alan kärsimättömästi haluta kasvatustani eteenpäin. Siksi päätinkin tehdä radikaalin teon ja lisätä kaikkien alle 5-vuotiaiden yksipolvisten hevosteni ikään 4 lisävuotta. Poni on siis ikäänkuin ikääntynyt heti syntymänsä jälkeen suoraan 4-vuotiaaksi ja jatkaa siitä sitten vanhenemista CAS-ikääntymisen mukaan. Neljä lisävuotta valitsin, koska sen jälkeen CAS-ikääntymisen jatkaminen on kaikista helpointa (1 IRL-vuosi on noin 4 CAS-vuotta). Kapon kohdalla pikaikäännytys tarkoittaa sitä, että ori on nyt komeat 7 vuotta. Ei siis muuta kuin poni kisalistoille ja ahkera kilpakenttien kiertäminen päälle!
Nintsu

maaliskuu CAS37, päiväkirjamerkintä 01.04.2015
Siirin edellisestä varsasta on jo yli kymmenen vuotta aikaa (hui, mihin se aika oikein menee?!), mutta taito on silti selvästi tallella! Siiri astutettiin tallimme ehkä lahjakkaimmalla oriilla, upealla Veetille, viime huhtikuussa ja tamma napsahtikin heti kerrasta kantavaksi. Tiineysaika sujui tuttuun tapaan hyvin ja Siiri voi pulleasti koko 11 kuukautta. Tänään siinä puolenyön aikoihin, vain kaksi päivää ennen laskettua aikaa, voikko tamma varsoi komeaakin komeamman, energisen orivarsan. Varsominen sujui kuin oppikirjasta (kuten Siirillä on aikaisemminkin ollut tapana) ja kokenein ottein emätamma nuoli pienokaisensa kuivaksi ja hätisteli tämän sitten jaloilleen ja maitobaaria avaamaan. Kumpa kaikki varsomiset olisivat tällaisia, niin minunkaan ei tarvitsisi hermoilla! Juuri syntynyt orivarsa on sinisilmäinen ja väriltään erittäin vaalea. Vielä ei pysty sanomaan, onko varsa voikko vai cremello, mutta sormet ovat ristissä cremellon puolesta (ai miten niin kermageeni-fani?)!
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI