Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Tallikirja

Koirat

Täältä löytyvät Moanassa pörräävät koirat eli Nintsun "pikkuinen" koiralauma. Koirilla ei kilpailla eikä tavoitteellista kasvatustoimintaa koirien kohdalla ole, vaikkakin satunnaisesti voi jokin pentue syntyä. Koirat asuvat omistajansa kanssa päärakennuksessa ja kilpailevat kukin paikastaan Nintsun sängyssä ja sohvilla. Päivisin koirat ovat usein vapaana tallinpihassa tai tarvittaessa kytkettynä johonkin tolppaan tai teljettyinä karsinaan. Päärakennuksen takapihalla on myös suuri ulkohäkki, jonne voi useammankin koiran sulkea kerralla. Narttujen juoksuaikoina tehdään tarvittavat erikoisjärjestelyt epätoivottujen pentueiden välttämiseksi, yleensä niin, että nartut suljetaan ulkohäkkiin eikä uroksia päästetä edes päärakennuksen aidatulle takapihalle. Kaikki koirat ikääntyvät CAS:n mukaan ilman nopeutettuja pentu- tai kantoaikoja. Koirien elämää voi seurata koiralauman yhteisestä päiväkirjasta, joka löytyy tältä sivulta koiralistauksen jälkeen.


Terrorvalley's Zoe the Zerrorist
• jackrusselinterrieri narttu
• synt. CAS45


Fast Food's Good Mood
• labradorinnoutaja uros (kastr.)
• synt. CAS47


Watchdog's Roll-eyes
• saksanpaimenkoira uros (kastr.)
• synt. CAS54


Desert Runner's Bizzy Bazzy
• whippet narttu
• synt. CAS56


Pesky Little Old Nick
• intalianvinttikoira uros (kastr.)
• synt. CAS57

Päiväkirja

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

huhtikuu CAS57, päiväkirjamerkintä 18.11.2019
Koirakolmikkoni sai tänään kaksi uutta jäsentä, kun laumaan saapuivat hurmaavan suloinen whippet-narttu Patsy ja melkoinen persoonallisuus italianvinttikoirauros Nilkki. Nopsa-whippetin kuolema jätti vinttikoiran mentävän aukon sydämeeni ja saatoin hieman innostua, kun tutkiskelin suunniteltuja pentueita. Nyt meillä riittää taas hetkeksi aikaa jalkojen vipellystä tallipihalla, kun 12-viikkoinen Patsy ja 8-viikkoinen Nilkki ovat ilonamme!
Nintsu

syyskuu CAS55, päiväkirjamerkintä 07.07.2019
Lähes kolme vuotta olen pitänyt vain kahta koiraa. Kaksi koiraa on pienin koiramäärä, mikä minulla on koskaan Moanan perustamisen jälkeen ollut! Uusien koirien hankkiminen on kuitenkin kutkutellut koko ajan takaraivossa ja olen muutamia pentujakin käynyt viime aikoina katsomassa. Tänään meille saapui kuitenkin hieman yllättäen uusi koirakaveri, saksanpaimenkoira uros Rolle. Tuttu maanviljelijä oli hankkinut koiran työkaverikseen, mutta todennut melko pian, että uros ei siihen hommaan sovi edes kastroinnin jälkeen. Minulle Rolle myytiin saatesanoilla "tyhmä kuin saapas, mutta ihan kiltti". Kuulemma sillä on pääkopassa kaksi hernettä, jotka eivät koskaan kohtaa. Tervetuloa taloon, Rolle! Täällä ei tarvitse ajatella, menet vain joukon jatkona!
Nintsu

joulukuu CAS52, päiväkirjamerkintä 12.11.2018
Näköjään niin loppuu vuosi kuin alkoikin. Alkuvuodesta hyvästelimme ihanan Nopsan ja tänään peräti kaksi kutistuneen koiralaumani jäsentä: kunnioitettavaan 17 vuoden ikään ehtineen rescuekoira Tikrun ja luotettavan vahtikoiramme, 11-vuotiaan Bamsen. Bamse oli kärsinyt lonkkien nivelrikosta jo vuoden verran ja ollut heken aikaa kokonaan kipulääkitykselläkin, jolla oli pärjännyt hyvin. Päätin kuitenkin päästää vanhan ystävän pois samalla reissulla vanhuuden vaivoja poteneen Tikrun kanssa. Hyvää matkaa pojat!
Nintsu

tammikuu CAS52, päiväkirjamerkintä 29.08.2018
Rakas Nopsani, ihana vinttikoirani, lopetettiin tänään. Uroksella oli pientä kremppaa jo vähän siellä ja täällä, ja olihan sillä jo ikääkin, mutta jään silti kaipaamaan hellää, energistä vinttikoiraani! Kunhan suru helpottaa, voisin alkaa katsella itselleni uutta kaveria maastoreissuille, sillä Nopsa jätti perinnökseen minulle kiinnostuksen vinttikoiriin. Lepää rauhassa, ihanainen Nopsani!
Nintsu

marraskuu CAS47, päiväkirjamerkintä 16.09.2017
On aina raskasta luopua mistä tahansa koirasta, mutta omasta kasvatista on vielä erityisen raskasta luopua. Varsinkin jos kyseinen koira on viimeinen sukunsa edustaja. Ihana Moana's E like Evil eli Elli, viimeisen kasvattamani pentueen ainoa kotiin jäänyt pentu, lopetettiin tänään pitkän harkinnan jälkeen 13 vuoden iässä. Ellillä diagnosoitiin lievä nivelrikko toisessa kintereessä noin vuosi sitten. Narttu on ollut hyväkuntoinen ja virkeä aina syksyyn asti, jolloin se alkoi ontua. Aluksi kipuläkkeet ja nivelpiikitys tuntuivat auttavan mutta ontuminen palasi aina lääkityksen vaikutuksen loppumisen jälkeen takaisin. Ainoa oikea päätös oli päästää Elli kivuistaan. Jäämme kaipaamaan sinua, ihana, punainen koirani!
Nintsu

kesäkuu CAS47, päiväkirjamerkintä 07.08.2017
12-vuotias Namu on ollut terve kuin pukki aina tähän päivään saakka. Aamulla herätessäni löysin Namun olohuoneesta takapää halvaantuneena. Eipä siinä auttanut kuin pakata koira ensitöiksi autoon ja ajaa Whangareihin eläinklinikalle. Röntgenkuvat kertoivat karua kieltään: rotaatiomurtuma kahdessa lannerangan nikamassa. Toivoa parantumisesta ei ollut, joten hönö sekopäämme jäi tälle matkalle. Mitä narttu oli itsekseen yön aikana puuhannut, jäänee ikuiseksi arvoitukseksi.
Nintsu

toukokuu CAS47, päiväkirjamerkintä 31.07.2017
Lauman uusin tulokas Zoe on jo 1,5-vuotias, joten pentukuumettahan minulle pukkasi! Selailin kasvattajien ilmoituksia vapaista pennuista ja toinen toistaan ihanampia turriaisia hyppäsi näytölle. Näistä ihanuuksista meille tänään saapui 3-kuukautinen labradoruros Fast Food's Good Mood. Nimi on varmasti enne, sillä uros on hyväntuulisuuden ruumiillistuma ja myös rakastaa ruokaa!
Nintsu

joulukuu CAS45, päiväkirjamerkintä 03.04.2017
Tarvitsin jotain todella energistä ja villiä ison menetyksen kokeneeseen koiralaumaani. Terrieri! Sepä se! Jonkin aikaa selailin myytäviä pentuja, kunnes hoksasin ilmoituksen vapaasta jackrussel-nartusta. Pikainen visiitti kasvattajan luona, ihastuminen pennun vanhempiin ja varsinkin pentuun, ja niinpä pentu vaihtoi omistajaa. Tänään meille saapui ihanan eloisa Zoe laumaamme piristämään!
Nintsu

syyskuu CAS44, päiväkirjamerkintä 19.12.2016
Tänään oli oikea murheenpäivä - joskin suunniteltu sellainen. Vanhat koiramme Sofi 17v, Charlie 13v ja Dollari 13v kävivät tänään viimeisellä matkallaan eläinlääkärillä. Sofin yleiskunto on huonontunut koko kesän, joten sen oli jo aika päästä haudan lepoon. Charlien syöpä on levinnyt niin laajalle, että parempi lopettaa uros ennen kuin sen kunto romahtaa. Dollari taas vain on pikkuhiljaa rapistunut viime kuukausina ja eläinlääkäri epäili jotakin suolisto-ongelmaa. Hyvästi ihanat koirani! Jäämme kaikki kaipaamaan teitä.
Nintsu

toukokuu CAS43, päiväkirjamerkintä 01.09.2016
Kevät on aina ponikasvattajan kiireisintä aikaa, kun pitää valvoa varsomisia, suunnitella kesän astutuksia ja kisakausikin on kuumimmillaan. Keväisin minulla on kuitenkin koirilleni kaikista eniten aikaa. Joudun valvomaan yöt pääksytysten varsomisia ja mikäs sen parempaa puuhaa hiljaisina öinä kuin treenata koiria! Tänäänkin olin yksinäni Varsamökissä odottamassa kahden tamman varsomista ja siinä samalla tankkasin jokaiselle koiralle vuorollaan peruskäskyjä (istu, maate, tassu, paikka, tule tänne jne.). Jopa 16-vuotias Sofi pääsi hetkeksi muistelemaan temppuja! Koirat tuntuivat nauttivan huomiosta ja aktivoinnista - motivointiherkuista puhumattakaan.
Nintsu

tammikuu CAS42, päiväkirjamerkintä 09.05.2016
Tänään sain uuden vahvistuksen koiralaumaani, kun Suomesta saakka saapui meille nelikuinen, vankka ja rohkea rottweileruros Bamse. Vajaa puoli vuotta sitten satulahuoneisiimme tehtiin (onneksi) epäonnistunut murtoyritys, joten vahtikoiran hommaaminen tuntui olevan ihan paikallaan. Rottweiler ei muutoin ole ihan suosikkirotuni vaikka komeita koiria muuten ovatkin. Mutta nyt meillä on urhea rotikka puolustamassa pihaa! Jos Bamse yhtään isäänsä tulee niin meillä ei ole hätäpäivää. Uskaltakoon vain joku tunkeutua luvatta meidän talleihin tai varastoihin!
Nintsu

elokuu CAS40, päiväkirjamerkintä 17.01.2016
Viimeinen koira "alkuperäisestä" laumastani, luonteikas Ronja (Vulcano's Sense of Romance), lopetettiin tänään 13-vuoden iässä. Ronja oli kaunis kuin kuva viimeiseen saakka. Musta-valkoinen karva pysyi hyvässä kunnossa ja muutenkin koira oli energinen oma itsensä aina tähän päivään saakka. Valitettavasti tänäaamuna Ronja ei enää jaksanut, vaan muuttui väsyneeksi ja apaattiseksi. Kärräsin nartun heti paikalla eläinlääkärille, joka kuunteli hetken koiran sydäntä ja totesi sen vetelevän viimeisiään. Rauhallista matkaa Ronja!
Nintsu

kesäkuu CAS40, päiväkirjamerkintä 01.01.2016
Tänään, tällä päivämäärällä, poistin koirien sivuilta kunkin oman päiväkirjan ja siirryn kirjoittamaan koirien kuulumisista vain tähän yhteiseen päiväkirjaan. On riittävän työlästä päivittää sadan ponin päiväkirjoja, enkä siksi jaksa kirjoitella vielä koirien omiin päiviksiin, joten helpompaa tehdä koirille yhteinen päiväkirja.
Nintsu

kuu CAS00, päiväkirjamerkintä 00.00.0000
plaaplaaplaaplaaplaa plaaplaaplaaplaa plaaplaaplaaplaa aamen
Nintsu

Pentueet

A-pentue
s. CAS25, 4 pentua
i. D like Devil
e. I can touch my nose with my tongue
n. Moana's A like Angel
n. Moana's Angrybird
u. Moana's Abraham Lincoln
u. Moana's A Like Archie

B-pentue
s. CAS27, 3 pentua
i. Rex
e. I can touch my nose with my tongue
u. Moana's Buckingham
n. Moana's Bina Bianca
n. Moana's Balancia

C-pentue
s. CAS31, 2 pentua
i. Western Union Wild Dog
e. Vulcano's Sense of Romance
u. Moana's Charlington
u. Moana's Charmer

D-pentue
s. CAS31, 5 pentua
i. Alegre's Dusty Jack
e. Moana's A like Angel
n. Moana's D like Doll
n. Moana's D like Diamond
u. Moana's D like Dollar
u. Moana's D like Danger
u. Moana's D like Dust

E-pentue
s. CAS34, 3 pentua
i. Moana's Charmer
e. Moana's A like Angel
n. Moana's E like Evilness
n. Moana's E like Efect
n. Moana's E like Elegance

Muistoissa

apk-u. D like Devil, lopetettu 12-vuotiaana 07.07.2014
apk-u. Alegre's Dusty Jack, lopetettu 13-vuotiaana 22.12.2014
apk-u. West Union Wild Dog, lopetettu 10-vuotiaana 01.12.2014
apk-n. I can touch my nose with my tongue, lopetettu 15-vuotiaana 05.10.2015
apk-n. Moana's A like Angel, lopetettu 14-vuotiaana 05.10.2015
seka-n. Polly, lopetettu arviolta 9-vuotiaana 11.11.2015
apk-n. Vulcano's Sense of Romance, lopetettu 13-vuotiaana 17.01.2016
seka-n. Sophia, lopetettu 17-vuotiaana 19.12.2016
apk-u. Moana's Charmer, lopetettu 13-vuotiaana 19.12.2016
apk-u. Moana's D like Dollar, lopetettu 13-vuotiaana 19.12.2016
seka-n. Namu, lopetettu 12-vuotiaana 07.08.2017
apk-n. Moana's E like Evil, lopetettu 13-vuotiaana 16.09.2017
whipp-u. Wind Whippet's Noble Wind, lopetettu 16-vuotiaana 29.08.2018
rottw-u. Pöllökummun Bamse, lopetettu 11-vuotiaana 12.11.2018
seka-u. Tiger, lopetettu 17-vuotiaana 12.11.2018

Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI