Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Tallikirja

VIRTUAALIELÄIN || A SIM-GAME DOG ANIMALMUISTOSIVUT


lopetettu 05.10.2015, 15-vuotiaanaI can touch my nose with my tongue© jamiepatra, lisenssi

I can touch my nose with my tongue eli Nonna
s. CAS24, 15v (s. 27.03.2012)
australianpaimenkoiranarttu
punainen, 51cm, kasv. Tina Seylor, AUS
om. Nintsu Moana part breds, NZ
tottelevaisuus, agility & paimennus

Yleisesti Nonna on hieman tyypillistä austalianpaimenkoiraa avoimempi. Se ei kyräile jossain nurkassa vieraita ihmisiä kohdatessaan, vaan menee uteliaasti tutustumaan. Ei Nonna kuitenkaan vieraita juurikaan kuuntele tai näiden mukaan lähde vapaaehtoisesti, mutta rapsutukset ja kehut se ottaa mieluusti vastaan. Muilta luonteenpiirteiltään Nonna onkin sitten tyypillinen aussi: se on energinen, väsymätön ja innokas oppimaan uutta. Nonna rakastaa erilaisia leikkejä: se noutaa mielellään keppejä ja palloja, riehuu muiden koirien kanssa tai retuuttaa vaikka millaisia esineitä (ikimuistoisin oli kerta, jolloin Nonna keksi alkaa kiskoa satulahuoneesta alimpien satulatelineiden satuloita alas). Nonna on siis erittäin leikkisä ja seurallinen, eikä se siksi sovellu pelkäksi kotikoiraksi. Kun nartulla on riittävästi tekemistä, jolla purkaa energiaansa, se on mitä mukavin ja ihanin seuralainen niin tallitöissä kuin kotisohvallakin.

Älykkäänä ja nopeana oppijana Nonnan kouluttaminen on ollut helppoa kunhan nartun energian vain on saanut kanavoitua oikeisiin asioihin. Agilityssä Nonna on nopea ja ketterä. Sen pravuuri on pujottelu, jossa narttu on niin nopea ja taitava, että ohjaajalle saattaa tulla kiire pysyä koiran mukana! Vauhdikas agility sopii Nonnalle erinomaisesti ja narttu onkin aivan hulluna koko touhuun. Paimennuksessa Nonna saattaa joskus hieman kiirehtiä ja pahimmoillaan säikyttää koko lauman. Narttu on kuitenkin kokemusta saatuaan hieman rauhoittunut ja nykyään lampaiden paimentaminen onnistuu Nonnalta oikein hyvin. Pidemmän paimennustauon jälkeen narttu voi tosin lipsua vanhoihin yli-innokkaisiin tapoihinsa, joten säännöllinen harjoittelu on kaiken A ja O Nonnan kanssa. Tottelevaisuusharjoituksia Nonna inhoaa niiden hitaan temmon takia. Narttu on kyllä tottelevainen luonne, mutta sen valtava elämänilo ja energisyys tekevät nartusta oikean ikiliikkujan, jolle paikoillaan olo käskystäkin on hankalaa.

Suku

i. Touch the stars
sininen, 55cm
ii. Can you touch it iii. tuntematon
iie. tuntematon
ie. Look don't run iei. tuntematon
iee. tuntematon
e. Last dance with Sirius
red merle, 50cm
ei. The red Sirius eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Honeyhill's Bumble Bee eei. tuntematon
eee. tuntematon

Nonna on suvuton eli sille ei löydy sukua virtuaalimaailmasta.

Pentueet
A-pentue (4 pentua), CAS25, i. D like Devil
n. Moana's A like Angel
n. Moana's Angrybird
u. Moana's Abraham Lincoln
u. Moana's A Like Archie

B-pentue (3 pentua), CAS27, i. Rex (vahinkopentue)
u. Moana's Buckingham
n. Moana's Bina Bianca
n. Moana's Balancia

Kilpailut

Paimennus
22.05.2012, kutsu, vPKY, perus, hyll, 17p (tuom. Sparkle)
06.12.2013, kutsu, vPKY, perus, HYV 43p (tuom. elena)

Tottelevaisuus
08.10.2012, kutsu, VTL, ALO, II-palk, 74p (tuom. Sparkle)
08.10.2012, kutsu, VTL, ALO, I-palk, 86p (tuom. Sparkle)
01.12.2013, kutsu, VTL, ALO, I-palk, 75p (tuom. Kisse)

Agility
23.05.2012, kutsu, VAL, maxi I, 1/25 vKUMA (tuom. Sparkle)
31.05.2012, kutsu, VAL,maxi I, 13/32 (tuom. Nintsu)
15.06.2012, kutsu, VAL, maxi I, 7/30 (tuom. Mari)
15.06.2012, kutsu, VAL, maxi I, 13/30 (tuom. Mari)
08.10.2012, kutsu, VAL, maxi I, 34/52 (tuom. Tuulia)
08.10.2012, kutsu, VAL, maxi I, 39/52 (tuom. Tuulia)
08.10.2012, kutsu, VAL, maxi I, 25/52 (tuom. Tuulia)
02.12.2013, kutsu, VAL, maxi I, 25/50 (tuom. Sigitius)

Muut lajit
24.04.2012, kutsu, vSPKL, BH, PAKK0 (tuom. Kurris)
08.10.2012, kutsu, vSPKL, BH, PAKK0 (tuom. Shady)Päiväkirja

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

kesäkuu CAS31, päiväkirjamerkintä 06.12.2013
Jee! Nonna pääsi vihdoin ja viimein paimennuksen perusradan hyväksytysti läpi! Oli se jo kyllä aikakin, narttu tuli nimittäin tänä vuonna jo kypsään 7-vuoden ikään... Viimeisen puolen vuoden aikana olen treenannut Nonnan kanssa paimennusta oikein tosissani. Olemme melkein joka päivä käyneet naapurimme luona lampaita siirtelemässä. Nonna on hieman rauhoittunut paimennuksen suhteen ja uskon jatkuvan paimentamisen olevan siihen syynä. Tai sitten narttua on alkanut ikä painaa. Toivottavasti ei, sillä Nonna on minulle niin kovin rakas. Mutta nyt suunnataan A1-luokkiin! Kokeillaan kuinka kauan Nonnan "rauhallista paimennusta" kestää.
Nintsu

tammikuu CAS28, päiväkirjamerkintä 03.03.2013
Koirien kilpailutus ei ole viime aikoina, eikä oikeastaan vieläkään, ollut kiinnostuslistani kärjessä. Koiralaumani onkin saanut touhuilla tallilla kohtalaisen vapaasti ja olen vain satunnaisesti treenannut tokoa tai agilitya takapihalla iltapuhteeksi päivän töiden jälkeen. Tänään päätin kuitenkin hölkätä koko koiralauman kanssa naapuritilalle Mayson'siin treenaamaan lampaiden paimennusta. Otin ensimmäiseksi vuoroon Nonnan, joka olikin täysi ääliö, kuten olin osannut odottaa. Narttu ei rauhoittunut, ei sitten millään, vaan sai lammaslauman aivan villiksi. No, seuraavaksi sai konkari-Lennu siirrellä lampaita ja uros onnistuikin tehtävässään loistavasti ja sai lauman vaihtamaan paikkaa rauhallisesti ja järjestyksessä. Jake oli kerännyt hieman painetta omaa vuoroaan odottaessaan ja aluksi uros sykyilikin yli-innokkaasti tehden lauman levottomaksi. Onneksi Jake kuitenkin rauhoittui nopeasti, sai lauman aisoihin ja lampaat ohjattua käskyjeni mukaan milloin mihinkin. Jaken jälkeen otin Lillin treeniin. Lilliä on treenattu lampaiden kanssa hyvin vähän, mutta narttu on siinä silti todella taitava. Nytkin se keskittyi erinomaisesti, kuunteli minua ja antoi vaistojensa tehdä työnsä. Loistavaa Lilli! Viimeiseksi vuoroon pääsi Lara, joka sotkikin lammasparkojen pasmat aivan täysin...
Nintsu

maaliskuu CAS26, päiväkirjamerkintä 18.09.2012
Viime vuosi olikin hyvin kiireinen hevospuolella ja lisäksi meillä oli aika suuri laajennusremontti Moanassa, joten Nonnan ja muiden koirien treenaaminen ja kilpailuttaminen on jäänyt huomattavasti vähemmälle. Remontti valmistui kuitenkin nyt alkuvuodesta ja olemme palkanneet talliin lisää väkeä, joten josko tänä vuonna pääsisin taas treenamaan koiria täysillä. Voi olla, että kilpailuihin emme nyt ainakaan alkuvuodesta ehdi, sillä nyt emme ainakaan ole koirien kanssa kilpailukunnossa, mutta jos vaikka loppuvuodesta jo voitaisiin muutamissa kilpailuissa pyörähtää!
Nintsu

toukokuu CAS24, päiväkirjamerkintä 17.04.2012
Vihdoinkin, vihdoinkin! Tänään sain punaisen australianpaimenkoiranarttuni kotiin! Potra kolmikuinen pentu on tarmokas ja utelias. Nyt pieni-Nonna tuntuu tavallista aussia avoimemmalta, mutta voi olla että pidättäytyvyyttä tulee vanhemmiten lisää pentumaisen luonteen väistyttyä. Kotimatka ensin lentokoneella Australiasta Whangareihin ja sitten ajomatka Wangareista Moanaan menivät uutta tulokasta ihasteltaessa. Onneksi Kiiwi oli lupautunut kuskiksi, itse en olisi millään malttanut irroittaa katsettani punaisesta pikkunartusta, joten auton ajaminen olisi voinut olla aika vaarallista puuhaa. Kotona sitten esittelin pennun Jakelle ja Lennulle, jotka katselivat sitä hieman varautuneesti. Välillä pojat vilkaisivat minua kuin kysyäkseen onko heidän pakko leikkiä tytön kanssa. Mutta nyt kun illalla tein iltapuuhiani, sain ilokseni löytää lattialla lojuneelta päivänpeitoltani Lennun ja Nonnan nukkumassa vierekkäin. Tervetuloa kotiin Nonna!
Nintsu

helmikuu CAS24, päiväkirjamerkintä 27.03.2012
Nonna on koira, jota olen kovasti odottanut. Jo Moanan perustamisen aikoihin, siis noin vuosi sitten, tiesin haluavani punaisen aussinartun. Ihan oikean punaisen, en mitään merleä, joista kyllä muuten pidän kovasti. Australiasta tunsin erään aussikasvattajan, Tina Seylorin, jolta kyselin pentuja. Hänelle oli sopivasti tulossa kahdesta punaisesta aussista pentuja, joten sain nimeni varauslistalle. Pian sitten syntyikin neljä kappaletta toinen toistaan suloisempia ja punaisempia pentuja - mutta kaikki uroksia. Olin aivan maani myynyt, mutta Tina lupasi, että jos seuraavaksi vuorossa olleesta sininen/red merle -yhdistelmästä tulisi punainen narttupentu, saisin sen alennettuun hintaan. Kun emon synnytys lähestyi, soittelin Tinalle lähes tunneittain. Olin aivan hermona ja samalla toivoin, että punainen pentu tulisi sekä olin varma, ettei sellaista syntyisi. Vihdoin ja viimein emon synnytys käynnistyi ja sain heti soiton siitä Tinalta. Ja jo ensimmäisenä syntyi punainen narttupentu! Pentu oli vahva ja tarmokas, elinvoima suorastaan pursusi siitä, joten Tina saattoi iloisin mielin soittaa saaneeni aussilaumaani kauan kaivatun lisäyksen!
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI