Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE



MUISTOSIVUT


lopetettu 04.08.2018 lanneselän etenevän nivelrikon takia 22-vuotiaana



Blue-eyed Misty MPB

KRJ-I, ERJ-I, VWY-III

© RosMel welsh pony farm

Blue-eyed Misty MPB eli Misty
s. CAS29, 22v (s. 29.05.2013, 4v 14.04.2014)
welsh part bred -tamma (50% welshverta, NWR-kelp.), VH14-023-0182
rautias sabino, 141cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds VRL-01851, NZ
koulupainotteinen, vaB/90cm

Luonne

Yleisesti Misty on harkitsevainen ja jopa hieman arkakin ponitamma, joka ei koskaan suinpäin ryntää mihinkään. Vieraisiin ihmisiin ja uusiin asioihin Misty suhtautuu aina varauksella, mutta koska sitä on varsasta saakka käsitelty oikeudenmukaisesti ja lempeästi, hyväksyy tamma uutuudet yleensä varsin helposti. Hoitaessa Misty on kiltti ja hyvätapainen, mutta se säikkyy helposti nopeita liikkeitä. Mistyn hoitajan onkin toimittava rauhallisesti vaikka kuinka olisi kiire tai pinna muuten vain kireällä. Tuttu ja rauhallisesti Mistyn lähellä liikkuva hoitaja saa harjailla tamman kaikkialta, nostella jalat ja puhdistaa kaviot ongelmitta ja varustaa neidin ilman vastaväitteitä. Kaiken kaikkiaan Misty on siis vaivaton ja mukava tamma, joka on erittäin hyväntahtoinen poni varovaisuudestaan huolimatta.

Ratsastaessa Misty jännittyy helposti ja alkaa liikkua selkä notkolla ja pää virkkuukoukku-asennossa. Tamman kanssa onkin keskityttävä erityisesti rentouteen ja haettava melkein löysääkin liikettä ennen kuin Misty on valmis kunnon koulutreeniin. Ollessaan rennosti ratsastajansa ohjan ja pohkeen välissä, on Misty todella hieno kouluponi. Sillä on lennokkaat, hevosmaiset liikkeet, joista löytyy niin kokoamispotentiaalia kuin venymismahdollisuuksiakin. Varsinkin Mistyn lisätty ravi on todella upea tamman ollessa rento. Haastavat koululiikkeet saavat Mistyn helposti huolestumaan ja jännittymään, minkä takia niitä onkin treenattava paljon kotona. Tammalla on kyllä lahjoja vaativienkin luokkien liikkeisiin, tammaan vain on valettava itseluottamusta, jotta se uskaltaa vaikeatkin taivutukset ja vaihdot esittää. Misty hyppää hyvällä tekniikalla, mutta se on hyvin varovainen hyppääjä. Erikoisesteet ovat tammalle varsinkin vieraissa paikoissa kauhistus ja niiden ylittäminen vaatii paljon tukea ratsastajalta. Maastossa tamma on yksin hyvin levoton, mutta kaverin hännässä kiinni kulkiessaan uskaltaa Mistykin rentoutua ja nauttia maastoilusta.

Suku

i. Mikhail Aleksei ox
ox (SRA), rt, 154cm
KRJ-I, ERJ-I
ii. Mikhailos ox
ox (SRA), prt, 154cm
iii. Mikhail Cval ox
iie. Afrodite ox
ie. Alexandrovna ox
ox (SRA), mkm, 155cm
iei. Alexander ox
iee. Aleskia ox
e. Hyer Uchdryd Maisie
wB, rt sab, 136cm
VWY-III
ei. Pride Henry
wB, rt sab, 131cm
eii. Camrose Velfrey Lavernock
eie. Owaine Hall
ee. Maredud Megg
wB, vprt sab, 136cm
eei. Neued Ysgawyn Smith
eee. Melangell

Mistyllä on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä Mikhail Aleksei on herkkä, arka ja varovainen ori, joka kuitenkin oikeissa käsissä puhkeaa kukkaan. Sopivalla ratsastajalla Miku on yllättävänkin tyyni ratsu, joka hurmaa lennokkailla ja näyttävillä liikkeillään. Miku on koettanut uraa laukkaradoilla, mutta varsin heikoin tuloksin, sillä ori on jäänyt usein pois rahasijoilta. Ratsuna Miku on menestynyt paremmin ja sillä onkin sijoituksia este-, koulu- ja kenttäkilpailuista. Väriltään Miku on sukkajalkainen raudikko ja säkäkorkeutta oriilla on 154 senttiä. Blue-eyed Misty MPB on Mikun ensimmäinen jälkeläinen ja toistaiseksi ainoa wpb-jälkeläinen.

Isänisä Mikhailos oli emänsä ainoa varsa ja siksi kasvattajalleen hyvin tärkeä. Punarautias, erittäin hyvärakenteinen ja komea ori, oli 154 senttiä korkea. Luonteeltaan ori oli hyvin herkkä ja hieman arkakin, mutta luottaessaan sitä käsitteleviin ihmisiin, oli se erittäin nopea laukkahevonen. Radan ulkopuoliset asiat kuitenkin veivät joskus valppaan oriin huomion. Esimerkiksi yksissä kilpailuissa ori menetti johtopaikkansa oriin säikähdettyä huonosti käynnistyvästä autonmoottorista kuulunutta paukahdusta. Huolimatta säikystä luonteestaan Mikhailos menestyi hyvin laukkakilpailuissa ja siitä tuli myöhemmin varsin suosittu jalostusori. Ori periytti arkaa luonnettaan vahvasti jälkeläisilleen.
Isänisäisä Mikhail Cval oli menestynyt pitkien matkojen juoksija, joka oli perinyt vanhemmiltaan hyvät jalka-asennot ja vankan rakenteen. Väriltään Mikhail Cval oli rautiaankimo ja sillä oli säkäkorkeutta 155 sentin verran. Ori oli todella kestävä laukkahevonen. Se aloitti isänsä tapaan uransa heti kolmivuotiaana ja jatkoi aina yläikärajaan asti eli kahdeksanvuotiskautensa loppuun. Startteja oriille kertyi urallaan lähes sata, mutta aivan yhtä paljon voittoja ei ori saanut kuin isänsä. Mikhail Cvalista tuli laukkauran jälkeen suosittu jalostusori isänsä tapaan ja oriista jäi useita hyviä laukkahevosia.
Isänisäemä Afrodite ei turhaan ollut saanut nimeään kauneuden jumalattaren mukaan. Tummanrautias, piirtopäinen ja sukkajalkainen tamma oli todella kaunis ja se liikkui luontaisen kevyesti ja viehkeästi. Luonteeltaan Afrodite oli kuitenkin isänsä tapaan hieman arka ja varovainen. Tamma hermostuikin kilpailupaikoilla niin paljon, ettei keskittynyt itse juoksuun lähes lainkaan. Muutamien täysin penkin alle menneiden kilpailuiden jälkeen, Afrodite astutettiin ja se varsoi orivarsan. Tämän jälkeen Afrodite myytiin ratsuksi. Myöhemmin Afroditesta tuli tuttu näky helpoissa koululuokissa ja se sijoittuikin silloin tällöin aluetason kouluratsastuskilpailuissa.

Isänemä Alexandrovna oli herkkä ja temperamenttinen venäjänarabitamma. Se oli väriltään mustankimo ja säkäkorkeutta sillä oli 155 sentin verran. Haastavasta luonteestaan huolimatta Alexandrovna pärjäsi varsin hyvin laukkakilpailuissa kotimaassaan. Se voitti heti kolmivuotiskaudellaan arvostetun nuorten tammojen pikkuderbyn ja sijoittui myöhempinä vuosina itse tammaderbyssäkin. Kimo teki pitkän uran laukkaradoille ennen kuin se siirrettiin jalostukseen. Tamma varsoi vain kahdesti, sillä se jouduttiin lopettamaan toisen hevosen potkun aiheuttamaan murtumaan tamman ollessa kolmatta kertaa kantavana.
Isänemäisä Alexander menestyi aikoinaan erittäin hyvin laukkakilpailuissa Venäjällä. Se aloitti uransa heti kolmivuotiaana ja jatkoi sitä aina 7-vuotiaaksi asti. Tämän jälkeen Alexanderia tarjottiin siitosoriiksi. Se saikin jonkin verran tammoja, mutta paljon jälkeläisiä jättäneen isänsä takia Alexanderista ei tullut kovin suosittua jalostusoritta Venäjällä. Vanhemmalla iällä ori vietiin Puolaan, jossa se vaikutti paljon puolanarabin jalostuksessa. Ori onkin nykyään varsin yleinen ja myös toivottu nimi Puolan arabisuvuissa, sillä oriin jälkeläiset olivat hyvärakenteisia ja -laukkaisia ja niillä oli hyvät ratsunominaisuudet.
Isänemäemä Aleskia jatkoi vanhempiensa jalanjälkiä laukkakilpailuiden parissa. Aivan huippulaukkaaja ei tamma ollut, mutta se pärjäsi kuitenkin keskivertoa paremmin ja kasasi omistajalleen ison potin rahaa. Laukkauransa jälkeen oikukas tamma siirrettiin jalostuskäyttöön. Sen varsat tuntuivat olevan kirottu, sillä seitsemästä varsasta vain yksi eli aikuiseksi asti. Muut jouduttiin lopettamaan kuka sairauden kuka onnettomuuden takia. Aleskia oli väriltään isänsä tapaan kiiltävän musta tähtipää. Säkäkorkeutta tammalla oli 155 senttiä.

Emä Hyer Uchdryd Maisie on leppoisa ja hyvähermoinen welsh B -tamma. Tamma toimi useita vuosia Suomessa ratsastuskoulun tuntiponina, mihin puuhaan se sopikin tyynen luonteensa ansiosta hyvin. Vanhoilla päivillään Maisie kilpaili jonkin verran esteitä 80cm-tasolla ja koulua helppo B -luokissa, ja ehtipä kerätä mukavan potin sijoituksiakin molemmista lajeista. Sabinokirjavalla raudikolla on kaksi welsh part bred -rotua edustavaa jälkeläistä, joista Blue-eyed Misty on ensimmäinen.

Emänisä Pride Henry oli todellakin nimensä mukainen "ylpeä Henry". Ori kuvitteli olevansa kukkulan kuningas ja käyttäytyi sen mukaan. Olihan ori toki ihan nätti ruskean karvansa, liinahtavien jouhiensa ja isojen merkkiensä kanssa. Itsepäinen ori asui kasvattajansa Selma Pattisonin luona oriina viisivuotiaaksi, minkä jälkeen ori ruunattiin ja se myytiin ratsastuskouluun. Henry ei ollut ehkä ideaalein tuntiponi, sillä ruunauksen jälkeenkin se oli hyvin kovapäinen ja uhitteleva. Vuodet ratsastuskoulussa tasoittivat raudikon luonnetta pikkuhiljaa ja eläkekodissaan harrasteponina oli Henry jo varsin mukava ja leppoisa otus. Henry eli melkein kolmekymmentävuotiaaksi.
Emänisäisä Camrose Velfrey Lavernock oli varsin komea otus. Sen kasvattaja oli eräs yksityinen poniharrastaja, joka kasvatteli harrastuksen omaisesti welshponeja. Ruunivoikko ori olikin hänelle oikea kultakimpale. Ori oli hyvärakenteinen ja liikkui tahdikkaasti, eikä harvinainen ruunivoikko värikään yhtään haitannut. Luonteeltaan ori oli tosin hieman karjas, muttei mitenkään mahdoton, joten heti kun oriille tuli riittävästi ikää, se kantakirjattiin ja sitä tarjottiin siitokseen. Mitään supersuosittua jalostusoritta ei Lavernockista tullut, mutta siitti se toistakymmentä jälkeläistä. Ori kilpaili elämänsä aikana jonkin verran valjakkoajokilpailuissa.
Emänisäemä Owaine Hall oli hauskannäköinen tamma. Se muistutti rakenteeltaan hieman welshmountainia lyhyine jalkoineen ja hieman tynnyrimäisine runkoineen. Tammalla oli myös erikoinen väri, sillä se oli sabinorautiaspäistärikkö kahdella herasilmällä varustettuna. Owaine Hall toimi harrasteponina ja kiersi omistajaperheensä lasten kanssa poniklubien pikkukilpailuita, jopa aina silloin tällöin sijoittuen. Tamma oli erittäin kiltti ja mukava luonteeltaan, siis täydellinen lastenponi. Lasten kasvettua tammalle liian isoksi, myytiin tamma Selma Pattisonille, joka teetti sillä muutaman varsan.

Emänemä Maredud Megg eli Meggie toimi vuosikymmenen ajan ratsastuskoulun luottoponina. Meggie oli tasainen luonne ja sopi hyvin ison ratsastuskoulun työmyyräksi. 16-vuotiaana tamma sitten tuntui saaneen tarpeekseen kehän kiertämisestä ja se alkoi oikutella. Tamman omistaja myi vanhan ystävänsä tuttavalleen Pattisonille, jonka luona Meggie sai viettää rauhallisia eläkepäiviä harrasteponina ja muutaman varsan emätammana.
Emänemäisä Neued Ysgawyn Smith oli varsana erittäin hauskannäköinen, mutta vanhemmiten se kimoutui aivan valkoiseksi. Smith syntyi maatilan lehmien sekaan ja ensimmäiset vuotensa ori oli lähinnä nautaeläinten kanssa. Jossain vaiheessa oriin kasvattaja sitten päätti myydä molemmat poninsa pois ja niinpä Smith päätyi uuteen kotiin. Siellä se pääsi hieman kilpailemaan helpoissa este- ja koululuokissa. Ori oli luonteeltaan nöyrä eikä kovin orimainen, joten se toimi hyvin lasten ratsastettavana. Vanhemmiten ori kantakirjattiin ja se astui muutamia tammoja.
Emänemäemä Melangell ei ollut erityisen hyvärakenteinen, mutta sentään sillä oli kaunis, kiiltävän musta karva ja upeat, isot merkit. Tamma kiersi elämänsä aikana muutamat 4H-klubin halter-luokat, joissa se pärjäsi omistajansa kanssa hyvän käsiteltävyytensä ansiosta aika hyvin. Muuten tamma oleskeli lähinnä kotioloissa perheen lasten ratsuna ja vanhempien ajoponina. Melangell varsoi kahdesti saaden yhden tammavarsan ja yhden oriin. Melangellin orijälkeläinen osoittautui erinomaiseksi hyppääjäksi ja se kiersikin paljon estekilpailuita.

Jälkeläiset
CAS40, o. Bastian MPB, i. Balthazar MPB
CAS41, t. Deep Sea Pearl MPB, i. Measureless MPB

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
Estekilpailut, sijoituksia 44 kpl
15.04.2014, Micram raceponies, ERJ, 40cm, 2/30
01.06.2014, Ponipallero, ERJ, 60cm, 2/50
08.08.2014, Juksula, ERJ, 80cm, 5/60
09.08.2014, Perderesies, ERJ, 60cm, 2/50
17.10.2014, Juksula, ERJ, 80cm, 1/60
24.10.2014, Juksula, ERJ, 90cm, 6/60
25.10.2014, Brynhild, ERJ, 80cm, 4/40
26.10.2014, Brynhild, ERJ, 80cm, 4/40
01.11.2014, Metsälampi, ERJ, 80cm, 3/16
11.11.2014, Taikakuun kartano, ERJ, 90cm, 4/50
12.11.2014, Taikakuun kartano, ERJ, 90cm, 5/50
16.11.2014, Taikakuun kartano, ERJ, 90cm, 7/50
25.11.2014, Petäjävaara, ERJ, 90cm, 5/40
26.11.2014, Latun talli, ERJ, 90cm, 5/30
27.11.2014, Latun talli, ERJ, 90cm, 5/30
30.11.2014, Rumour Ponies, ERJ cup, 80cm, 2/204
26.01.2015, Maanan, ERJ, 80cm, 4/30
27.01.2015, Maanan, ERJ, 80cm, 2/30
31.01.2015, kk Ginger, ERJ cup, 80cm, 23/231
21.02.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 4/30
22.02.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 3/30
18.03.2015, Juksula, ERJ, 90cm, 4/60
26.03.2015, Viisikko, ERJ, 90cm, 1/30
28.03.2015, Moana part breds, ERJ, 90cm, 2/40
11.04.2015, Rohkelikko, ERJ, 90cm, 1/40
01.05.2015, Riiviöt, ERJ, 90cm, 4/50
03.05.2015, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 5/30
06.05.2015, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 2/30
07.05.2015, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 4/30
05.06.2015, Mewian Welsh, ERJ, 90cm, 7/50
14.06.2015, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 4/30
14.06.2015, Breawa, ERJ, 90cm, 2/40
16.06.2015, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 4/30
21.06.2015, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 5/30
22.09.2015, Juksula, ERJ, 80cm, 5/60
22.09.2015, Moana part breds, ERJ, 90cm, 4/40
01.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 3/30
04.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 1/30
05.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 2/30
09.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 4/30
20.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 5/30
03.12.2015, Viisikko, ERJ, 90cm, 3/30
06.12.2015, Viisikko, ERJ, 90cm, 1/30
08.12.2015, Viisikko, ERJ, 90cm, 1/30

Koulukilpailut, sijoituksia 53 kpl
26.05.2014, Vaapukka, KRJ, he C, 5/40
27.05.2014, Vaapukka, KRJ, he C, 4/40
27.05.2014, Vaapukka, KRJ, he C, 1/40
28.05.2014, Vaapukka, KRJ, he C, 1/40
06.06.2014, Vaapukka, KRJ, he C, 2/40
18.10.2014, Moana part breds, KRJ, va B, 3/40
28.10.2014, Sinnesro, KRJ, va B, 5/30
30.10.2014, Sinnesro, KRJ, va B, 5/30
31.10.2014, Fiktio, KRJ cup, va B, 10/158
02.11.2014, Kadotetut, KRJ, va B, 2/30
03.11.2014, Kadotetut, KRJ, va B, 5/30
04.11.2014, Kadotetut, KRJ, va B, 2/30
05.11.2014, Kadotetut, KRJ, va B, 1/30
09.11.2014, Kultakylä, KRJ, va B, 3/30
16.11.2014, Niininki, KRJ, va B, 5/30
19.11.2014, vt Wuki, KRJ, va B, 6/60
21.01.2015, Yemene, KRJ, va B, 5/40
26.01.2015, Claridge Stud, KRJ, va B, 4/30
31.01.2015, Fiktio, KRJ cup, va B, 18/415
02.02.2015, Fiktio, KRJ, va B, 4/40
02.02.2015, Villahaka, KRJ, va B, 6/50
05.02.2015, Honeydale Ponies, KRJ, va B, 5/40
05.02.2015, Villahaka, KRJ, va B, 2/50
05.02.2015, Fiktio, KRJ, va B, 2/40
07.02.2015, Fiktio, KRJ, va B, 5/40
14.03.2015, Fiktio, KRJ, va B, 5/40
25.04.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 4/30
27.04.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 4/30
02.05.2015, Erkinheimot, KRJ, va B, 4/30
05.05.2015, Lebenslang, KRJ, va B, 4/30
06.05.2015, Lebenslang, KRJ, va B, 2/30
07.05.2015, Lebenslang, KRJ, va B, 2/30
08.05.2015, Erkinheimot, KRJ, va B, 3/30
10.05.2015, Erkinheimot, KRJ, va B, 2/30
03.06.2015, Mörkövaara, KRJ, va B, 4/30
06.06.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 2/40
06.06.2015, Fiktio, KRJ, va B, 5/40
15.06.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 1/40
17.06.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 4/40
19.06.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 5/40
23.06.2015, Fiktio, KRJ, va B, 6/40
25.06.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 3/40
27.06.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 3/30
27.06.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 2/40
27.06.2015, Fiktio, KRJ, va B, 1/40
01.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 3/30
04.07.2015, Allim's Sporthorses, KRJ, va B, 5/50
06.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 5/40
08.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 6/40
10.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 1/40
12.07.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 3/40
13.07.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 4/40
25.07.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 6/40

Laatuarvostelut
27.12.2016, VWYL, VWY-III (3 + 5,5 + 4 + 20 + 5 = 37,5p)

31.01.2018, ERJL, ERJ-III (5 + 42 + 21 + 5 + 15 = 88p)

28.03.2018, ERJL, ERJ-I (5 + 42 + 21 + 20 + 15 = 103p)

15.06.2018, KRJL, KRJ-I (4 + 42 + 22 + 17 + 15 = 100p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

syyskuu CAS44, päiväkirjamerkintä 23.12.2016
Misty on toipunut näiden muutaman viime vuoden aikana täysin vaikeasta varsomisestaan. Kuuluisa kiropraktikko Bruno Tilen on hoitanut tammaa säännöllisesti ja nyt nikamat ja lantiokoppa alkavat olla taas suorassa. Mistyä on myös liikutettu suunnitelmallisesti, jotta lanneranka ja lantio saisivat tukea lihaksistosta. Tamma alkaakin olla jo niin hyvässä kunnossa, että sen on aika käydä esittäytymässä ensimmäisessä laatuarvostelussaan! Yhden CAS-kuukauden jälkeen matkaamme nimittäin VWY:n rotulaatuarvosteluun, josta tamma toivottavasti tuo palkinnon kotiin. Poni on aivan yhtä kaunis ja hyväkuntoinen kuin kilpakunnossaan, joten toiveeni palkinnon suhteen ovat korkealla. VWY:n tilaisuuden jälkeen Misty saakin pari vuotta vietellä kotioloissa, sillä jälkeläisnäyttö KRJ:n laatuarvostelua varten ei ole vielä valmiina.
Nintsu

toukokuu CAS41, päiväkirjamerkintä 20.03.2016
Mistyn toinen varsa, Perla on nippanappa kahden kuukauden ikäinen ja kaikeksi ihmeeksi se on edelleen hengissä ja virkeä. Tammavarsa kärsi erittäin pahoista hengitystieinfektioista elämänsä ensimmäiset viisi viikkoa. Tulehdukset johtuivat varsomisessa keuhkoihin menneestä sikiövedestä. Lisäksi rankka syntymä näyttää vaurioittaneen varsan toista takajalkaa. Eläinlääkärimme Ed on tosin sitä mieltä, että vino takajalka korjautuu kasvun myötä liimakengän avulla. Mistykään ei ole selvinnyt varsomisestaan ehjin nahoin. Tamma sai muutamia tikkejä, jotka Ed kävi poistamassa pari viikkoa takaperin. Misty liikkuu myös erittäin jäykästi takajaloillaan, joten kunhan tilanne tästä vielä hieman vakaantuu, tarvitsee tamma käyttää osaavan kiropraktikon luona. Misty on nyt varsansa varsonut ja tamma saakin viettää loppuelämänsä laitumella. Sen verran on tarkoitus ponia pitää kunnossa, että pääsemme ajallamme KRJ-laatuarvostelussa pyörähtämään. Laiduneläkkeelle 12-vuotiaana! Voiko poni parempaa toivoa?
Nintsu

huhtikuu CAS41, päiväkirjamerkintä 07.03.2016
Misty oli jo pari päivää näyttänyt selviä varsomisen merkkejä, mutta varsaa ei silti kuulunut. Aloin jo todenteolla huolestua ja valvoinkin tämän yön alati kasvavan huolen kalvaessa sisälläni. Kolmen aikaan aamuyöllä Mistyn varsominen alkoi. Yleensähän puuhaan saisi tuhrautua puolesta tunnista tuntiin mutta Misty se vain meni maate, nousi ylös, meni maate ja nousi ylös yrittäen aina välillä parhaansa mukaan työntää toista varsaansa maailmaan. Nopeasti huomasin, ettei kaikki ollut kunnossa ja kiiruhdin pihatolle tamman avuksi. Soitin vakieläinlääkärillemme Edille, joka tuli pian paikalle. Ediä odottaessani yritin auttaa Mistyä, mutta tamma teki auttamisen todella vaikeaksi, sillä se ei millään malttanut jäädä paikalleen riittävän kauaksi aikaa, että olisin saanut sen tutkittua. Edin tultua, pitelin Mistyä paikallaan, jotta Ed sai tamman tutkittua kunnolla. Olin pyörtyä, kun Ed ilmoitti varsan olevan virheasennossa! Ed sanoi yrittävänsä parhaansa pelastaakseen ainakin tamman ja ryhtyi tuumasta toimeen. Minä en pystynyt kauhultani tekemään muuta kuin silittelemään Mistyn kaulaa ja toivomaan parasta.
Kului tunti ennen kuin Ed sai kiskotuksi Mistystä ulos mytyn jalkoja ja punaista karvaa. Misty-parka oli jo lähes luovuttanut ja vain makasi paikoillaan kovasti puuskuttaen. Varsa taas oli hengetön. Ed valutti ensin varsalta sieraimista (omasta mielestäni) litrakaupalla vettä ennen kuin aloitti tekohengityksen. Kumpikaan meistä ei tosissaan uskonut varsan virkoavan, mutta ihme tapahtui ja varsa alkoi hengittää itse! Yritimme lypsää ternimaitoja Mistyltä, mutta tammasta ei tullut mitään, joten kävin hakemassa varsalle arvokkaan ternimaidon pakkasesta. Lämmitetty ternimaito saikin pikkuvarsan pian virkoamaan ja se alkoi pyrkiä pystyyn. Vasta jalkojaan opiskeleva ja inisevä varsa sai rättiväsyneen Mistyn hereille koomastaan. Tamma nousi omien, vapisevien jalkojensa varaan tuskaisesti ähkäisten ja alkoi sitten nuuskia tuoretta tytärtään. Josko tämä vielä voitonpuolelle kääntyisi!
Nintsu

huhtikuu CAS40, päiväkirjamerkintä 16.12.2015
Misty joutui tänään hylkäämään rauhallisen laiduntamisensa, kun tamma varsoi esikoisensa meidän valkoisesta satuponi-Pasistamme. Mistyn supistukset alkoivat iltatallin aikaan. Tamma oli muutoksesta suorassaan kauhuissaan eikä tuntunut ensiksi ymmärtävän mitä oli tapahtumassa. Kun sitten varsominen ihan tosissaan alkoi, päätin mennä Mistyn kaveriksi pihattoon. Tamma todella kaipasikin rauhoittelua ja tutun ihmisen tuomaa turvaa. Juttelin Mistylle rauhallisesti, silittelin sen kaulaa ja tarkkailin varsomisen edistymistä. Hermostuneisuudestaan huolimatta Misty suoriutui urakastaan hienosti. Tamma malttoi maata riittävän kauan ja puskea riittävän rauhallisesti. Varsottuaan poni ponkaisi jaloilleen kuin vieteri, mutta lihasten vapinasta saattoi huomata, että koville varsan syntymä otti. Emänvaisto osoittautui Mistyllä kuitenkin vahvaksi. Varsan inahdettua kerran, Misty ryhtyi heti hoitamaan sitä ja pian sainkin ihastella seesteistä, varsaansa imettävää tammaa. Onneksi olkoon Misty ja tervetuloa maailmaan Passe!
Nintsu

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Mistyn tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Nyt kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, joten Misty ja sen tulevaisuuden jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Mistylle astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämäärää eli KRJ:n laatuarvostelua.
Nintsu

syyskuu CAS34, päiväkirjamerkintä 07.09.2014
Nyt on kyllä jotain superharvinaista meneillään tällä sivulla! Nimittäin Mistyn kisakalenteri on kaikkien lajien osalta ajantasalla! Jee, bileet! Olen todennäköiesti maailman laiskin tallinomistaja mitä tulee ponien kisakalentereiden päivittämiseen. Nytkin oli melkein kahden CAS-vuoden (viiden IRL-kuukauden) kilpailut rästissä. Koska rästissä olleiden muotoonlaittojen määrä oli päässyt paisumaan niin suureksi, ei Mistykään ole tänä CAS-vuonna kilpaillut kuin harvakseltaan. Siitä huolimatta Misty on aloittanut uransa kilpaponina varsin lupaavasti. Ujo neiti on napannut sijoituksia niin este- kuin koulukilpailuistakin. Toistaiseksi Misty on tosin kilpaillut kapasiteettiaan alemmalla tasolla, mutta näin varovaisen ponin ollessa kyseessä on parempi edetä hitaasti. Nyt alamme rauhassa nostaa vaatimustasoa kilpailuissa ja katsomme mitä tapahtuu. Toivottavasti Mistyn itseluottamus vahvistuu ja pääsemme usein kunniakierroksille!
Nintsu

syyskuu CAS33, päiväkirjamerkintä 09.06.2014
Olemme jo pitkään pohtineet mitä ihmettä teemme tammapihaton kanssa. Pihattohan on alunperin mitoitettu noin 20:lle ponille, mutta viime vuodet siellä on asustellut kerrallaan 25-30 ponia - siis kymmenisen kappaletta enemmän kuin pitäisi. Monen eri vaihtoehdon harkitsemisen jälkeen päätimme laajentaa tammapihattoa. Ponit piti tietenkin saada laajennuksen ajaksi pois tieltä ja onnistuinkin vuokraamaan kuukaudeksi naapurimaatilaltamme ison laitumen ja ladon tammavarsalaumaamme varten. Syntyi vain ongelma, että miten ihmeessä siitostammoista, maitovarsoista ja 1-4 vuotiaista nuorista tammoista koostuva, kolmenkymmenen ponin lauma saataisiin siirrettyä helpoiten kolmen kilometrin matka naapuriin! Parin valvotun yön jälkeen päätin palkata koko henkilökuntani hommiin ja siirtää ponit taluttaen. Laumamme on koostaan huolimatta melko tiivis, joten yksi ihminen voi varmasti taluttaa kolmeakin ponia kerrallaan ja maitovarsat voivat juosta irrallaan. Tiellähän ei ole liikennettä nimeksikään. Pihaton remonttikuukaudesi valittiin syyskuu, koska nyt tämän kesän varsat ovat jo riittävän vahvoja muuttoa varten eikä syyskuussa vielä ole liian kylmää tai sateista. Siirto suoritettiin tänään ja Mistyn vuoro oli heti ensimmäisessä siirtoporukassa. Minä talutin Mistyä rauhallisen Izan ja rohkean, Mistyn tavoin nelivuotiaan Ginnyn kanssa samalla kertaa. Kolmen kilometrin matka sujui hyvin. Mistyä tietenkin jännitti uusi tilanne ja se olikin hyvin hermostunut. Iza oli kuitenkin kuin itse Rauhallisuus ja Misty turvautui vanhempaan tammaan kuin varsa emäänsä. Tutussa laumassa Misty asettuu varmasti nopeasti uudelle laitumelle. Nyt korjaillaan kuukauden verran pihattoa ja sitten suoritetaan ponien siirtourakka numero kaksi!
Nintsu

joulukuu CAS31, päiväkirjamerkintä 13.01.2014
Meillä on tapana ratsastaa nuorilla poneilla ensimmäisen kerran noin 2,5-vuotiaina. Misty on nyt muutamaa kuukautta vaille kolmivuotias, joten oli aika kiivetä neidin kyytiin. Tamma on totutettu satulaan ja sen selässä on käyty makoilemassa. Tänään hain tamman pihatosta ja harjailin sitä rauhassa karsinassa. Misty nautiskeli harjauksesta ja vaikutti mukavan rennolta. Laitoin tammalle suitset ja satulan ja talutin sen sitten kentälle. Pohjalle pyöräytin Mistyä viitisen minuuttia liinassa molempiin suuntiin, jotta se sai purkaa mahdolliset ylimääräiset energiansa. Misty ei riehunut liinassa vaan kuunteli hyvin ääniapujani. Sitten oli aika nousta selkään! Wilson tuli pitämään Mistystä kiinni ja rauhoittelemaan sitä. Minä kapusin ensin mahalleni satulaan ja kun Misty rentoutui, vääntäydyin satulaan kunnolla istumaan. Suoristauduin hitaasti. Misty teki pienen loikan nähdessään minut selässään, mutta aika pian tamma taas rentoutui. Tulin alas ja nousin takaisin, ja tulin taas alas kun Misty lopetti jännittämisen. Toistettuani tämän muutaman kerran, päätin päättää treenit sillä kertaa tähän. Seuraavalla kerralla sitten jo vähän kävellään ratsastajan kanssa!
Nintsu

toukokuu CAS30, päiväkirjamerkintä 06.09.2013
Misty on nyt 1-vuotias ja siitä on kuoriutunut suloinen mutta hieman arka tamma. Misty on perinyt selvästi arkajalka-isänsä hermorakenteen, mutta onneksi rautahermoinen emä ja meidän lempeä ja osaava (höhöö, omakehu haisee!) käsittelymme ovat tasoittaneet Mistyn pahimpia panikoimisia. Tänään oli Mistyn ensimmäinen irtohypytyskerta. Normaalisti irtohypytämme aina yhtä ponia kerrallaan, mutta Mistyn kohdalla päätimme tehdä poikkeuksen ja ottaa tammalle kaverin näyttämään mallia. Oma emähän olisi ollut ideaali, mutta koska Maisie on juuri varsonut, piti turvautua Mistyn varaturvaan eli vuotta vanhempaan Omppuun. Omppu on jo kokenut irtohyppääjä, joten Misty oli hyvissä käsissä! Ensin Misty ja Omppu saivat verrytellä maneesissa vapaasti. Sitten talutimme tammat pari kertaa kujan läpi niin, että esteet oli laskettu puomeiksi. Misty nosteli jalkojansa huolellisesti ja suhtautui puomeihin hieman epäluuloisesti. Seuraavaksi päästimme Mistyn irti, mutta ravuutimme Ompun talutettuna kujan läpi. Misty seurasi perässä ravissa ja ylitti puomit suurilla loikilla. Sitten olikin aika nostaa puomit kahdeksi minimaaliseksi ristikoksi! Omppu lähetettiin kujaan ensin ja Misty seurasi sitä. Toistimme tämän muutaman kerran ja kun Misty näytti saaneen juonesta kiinni, oli aika lopettaa harjoitukset siltä kerralta.
Nintsu

maaliskuu CAS29, päiväkirjamerkintä 29.05.2013
Maisie varsoi tänään suurimerkkisen, rautiaan tammavarsan. Synnytys kesti hieman tavallista kauemmin, johtuen ehkä siitä, että Maisie on varsin iäkäs ensisynnyttäjäksi. Onhan tammalla ikää jo 16-vuotta. Muutoin kaikki sujui hyvin ja nyt emä ja varsa voivat loistavasti. Misty-nimen saanut varsa on todella hauska ilmestys. Sen koko pää on melkeinpä valkoinen ja molemmat silmät ovat kirkkaansiniset. Tammavarsan jalatkin ovat valkoiset ja kyljissä on paljon valkoista karvaa. Tästä tuleekin varmasti huomiotaherättävä näky kouluradoilla! Saattaa tosin jakaa tuomarien mielipiteitä erikoisella värityksellään. Maisie ja Misty saavat viettää rauhaisaa yhteiseloaan tammalaumassa pihatossa. Mistyn todellisen koulun alkamiseen on vielä monta vuotta!
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI