Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSEMUISTOSIVUT


lopetettu 04.12.2018 vanhuuden vaivoihin 24-vuotiaanaFourth Ophelia MPB

ERJ-II, KRJ-II, VWY-II, KTK-III, VWY-AB

© KKJ

Fourth Ophelia MPB eli Omppu
s. CAS28, 24v (s. 11.03.2013, 4v 20.01.2014)
welsh part bred -tamma (50% welsh, NWR-kelp.), VH13-023-0103
kulomusta, 145cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds VRL-01851, NZ
este- ja kenttäpainotteinen, heA/130cm, CIC2

Luonne

Joskus luonteiden periytyminen voi todella hämmästyttää kasvattajaa. Omppu on yksi tällainen hämmennys-tapaus, sillä miten ihmeessä oman arvonsa tuntevasta, koppavasta oriista ja sirtuunaan verrattavissa olevasta hapannaamaisesta tammasta voi tulla Ompun kaltainen, aina yhtä iloinen neiti Aurinkoinen? Omppu on aina korvat hörössä karsinan ovella tai laitumen portilla vastassa, satoi tai paistoi. Ympäristöön Omppu seuraa hyvin tarkasti ja se inhoaakin yli kaiken tilanteita, jossa sen näkemistä rajoitetaan. Siksi esimerkiksi trailerit ovat tämän ponin mielestä inhottava juttu, vaikkei neidin lastaaminen kovin vaikeaa olekaan. Hoitaessa tamma ei koskaan pure, potki, näyki, liiskaa tai muutoin kenkkuile hoitotilanteissa, mitä nyt vain hieman on turhankin utelias ja seurallinen. Omppu tahtoo aina olla nenätysten hoitajansa kanssa, tutkia tämän taskuja ja puhallella ystävyyden osoitukseksi ihmisen kasvoihin. Yleensä tamman käytös on vain hellyyttävää ja saa hoitajan tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja onnelliseksi, mutta kiireisinä päivinä ja kisapaikoilla voi Ompun kuntoon laittaminen olla hermoja raastava prosessi. Jos Ompun kanssa haluaa toimia nopeasti ilman tavallisia seurustelurituaaleja, kannattaa tamma laittaa kuntoon käytävällä kahden puolen kiinnitettynä. Silloin tosin joutuu kestämään tämän suloisen tamman hyvin pettynyttä ja surullista "etkö sinä pidäkään minusta"-ilmettä.

Omppua voisi hoitamisen perusteella kuvitella erittäin yhteistyöhaluiseksi ja helpoksi ratsuksi, mutta totuus on hieman toinen. Tamma on nimittäin ratsastaessa hyvin reaktiivinen ja herkkä, minkä lisäksi neidiltä löytyy omaa tahtoakin. Avut on ajoitettava ja mitoitettava oikein tilanteeseen sopien, koska muuten Omppu ryhtyy vastahankaan. Oikein annettuihin apuihin tamma vastaa nopeasti ja harmonisen suorituksen saamiseksi on avut valmisteltava hyvin, jottei reaktioista tule liian teräviä. Parhaimmillaan Omppu on tahdikkaasti ja lennokkaasti ratsastajansa avuilla liikkuva kouluponi, jonka kanssa kaikki näyttää helpolta vaikkei todellisuudessa sitä olekaan. Ompulla on isänsä lennokkaat liikkeet ja taitava ratsastaja saakin tammasta kaivettua esille jopa vaativien luokkien liikkeitä. Hypätessä Omppu on elementissään. Tamma rakastaa hyppäämistä eikä se saa touhusta koskaan tarpeekseen. Omppu on rohkea hyppääjä, jolla on terävä ja huolellinen hyppytyyli. Yksi tamman vahvuuksista on sen erittäin muokattava laukka, sekä kyky muuttaa hypyn kaarta aina esteelle sopivaksi. Isotkaan esteet eivät tuota Ompulle vaikeuksia, mutta emänsä tapaan tamma on tarkka lähestymisten suhteen. Esteradalla Ompun kyydissä onkin oltava taitava ratsastaja, sillä tämä neiti ei pelasta ratsastajan tyrimiä lähestymisiä. Maastossa Omppu on erittäin rohkea ja varmajalkainen. Se ei vähästä hätkähdä ja hyppää erikoisemmatkin maastoesteet silmääkään räpäyttämättä.

Suku

i. VIR MVA Ch Foundations xx
xx, m, 159cm
KTK-II, KRJ-II, KERJ-II, YLA2, ERJ-III
ii. Prince Bold xx
xx, rnkm, 165cm
iii. Mackensie xx
iie. Regina Fish xx
ie. Rihanna xx
xx, m, 162cm
iei. Rilo xx
iee. Juliett xx
e. Odyssys
wB, m sab, 127cm
ERJ-II, KTK-III, VWY-A
ei. Synonymous
wB, rn sab, 126cm
eii. Nike's Polla
eie. Beature
ee. Kombers Mine
wB, m, 126cm
eei. Thank Parched
eee. Carriage Malibu

Ompulla on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä Foundations xx on saavuttanut oikeastaan kaiken mitä hevonen vain voi saavuttaa. Ori on saavuttanut muotovalio- ja champion-tittelit, se on kantakirjattu, sillä on arvonimi SHI-rakennearvostelusta ja se on palkittu kuudessa eri laatuarvostelussa mukaanlukien täysveristen laatuarvostelu, jossa ori on saavuttanut jopa ensimmäisen palkinnon. Sijoituksia oriilla on kaikista ratsastuksen lajeista. Ei ole ihme, että Flipiä on käytetty paljon jalostuksessa ja sillä on 15 jälkeläistä. Flipin jälkikasvu on menestynyt isänsä tavoin niin este-, koulu- kuin kenttäratsastuksessakin, sekä muutama on pärjännyt hyvin maastoesteradoillakin. Luonteeltaan Flip on oman arvonsa tunteva, orimainen ori, joka on kuitenkin yhteistyöhaluinen ja lahjakas ratsu.

Isänisä Prince Bold xx oli kimo, suurikokoinen täysveriori, joka pärjäsi loistavasti isoilla esteradoilla. Ori kilpaili jonkin verran myös kenttää napsien sijoituksia siitäkin lajista. Luonteeltaan tämä Britanniasta kotoisin oleva herra oli aika vaikea, sillä se oli oikea machomies ja halusi olla johtajan asemassa. Ratsunakaan ori ei ollut helppo. Jalostuksessa oritta käytettiin vain vähän, johtuen sen haasteellisesta luonteesta.
Isänisäisä Mackensie xx oli yleispainotteinen, pieni ori. Sillä oli ihmisystävällinen luonne, mutta ratsuna se oli haastavampi. Mackensie menestyi koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa vaativissa kansallisissa luokissa Britanniassa ja se myös kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Kimoa oritta käytettiin paljon jalostuksessa ja se on jättnyt useita menestyneitä kilpahevosia.
Isänisäemä Regina Fish xx syntyi ratsastuskouluun tuntihevosen varsaksi. Tamma sai kasvaa kasvattajansa luona, mutta kun sen lahjakkuus huomattiin ratsukoulutuksen yhteydessä, myytiin tamma eräälle menestyneelle kilparatsastajalle. Tämän kanssa tamma menestyi erinomaisesti este- ja kenttäradoilla, mutta se siirrettiin varsin aikaisin siitostammaksi uusiutuneen jännevamman takia.

Isänemä Rihanna xx oli erityisen lupaava ja lahjakas tamma, joka varsotettiin kerran nuorena. Mammaloman loputtua tämä musta tamma myytiin ratsuksi ja se aloitti kilpailemisen estekilpailuissa. Tamma hyppäsi kovaa ja korkealta ja siinä oli ainesta kovanluokan kilpahevoseksi. Valitettavasti Rihanna loukkaantui vakavasti auto-onnettomuudessa ja se piti lopettaa saamiinsa vammoihin vain 8-vuoden ikäisenä.
Isänemäisä Rilo xx polveutui loistavasta estesuvusta ja sen isä oli tunnettu näyttelymenestyjä. Rilo itse ei kuitenkaan koskaan päässyt täysin näyttämään kykyjään vaan se toimi lähinnä harrastehevosena. Ori kuitenkin kantakirjattiin ja se sai erinomaisen rakenteensa ansiosta ensimmäisen palkinnon. Hyväluontoinen ori ei vaikuttanut kuitenkaan kovinkaan paljoa jalostuksessa, mutta muutamia lahjakkaita jälkeläisiä oriille sentään jäi.
Isänemäemä Juliett xx oli hienorakenteinen, ruunikko täysveritamma. Sillä oli hieman hermostunut luonne, mutta rauhallisen ratsastajan kanssa se pärjäsi erinomaisesti kansallisilla kouluradoilla. Kilpailu-uransa ohessa tammalla teetetettiin muutamia varsoja. Juliett kilpaili varsin vanhaksi, sillä viimeisissä kilpailuissaan tamma oli melkein kahdenkymmenen! Eläkepäivänsä Juliett vietti rauhallisella maalaistallilla.

Emä Odyssys on oikea hapannaama. Onkin todella uskomatonta, että näin äkäinen tamma on voinut toimia Ompun tapaisen kaikkien kaverin emänä. Ode on happamasta luonteestaan huolimatta taitava esteponi, joka suorittaa tahdikkaasti myös helppoja kouluohjelmia. Lisäksi tamma on kokeillut siipiään ponilaukkaradoilla, heikolla menestyksellä tosin. Tämä musta tamma on kantakirjattuna kolmannelle palkinnolle, mutta sen ura ratsastuskilpailuissa on vielä kesken. Omppu on Oden ensimmäinen jälkeläinen.

Emänisä Synonymous saattaa ratsuihmisille olla varsin tuntematon nimi, mutta aikoinaan se oli jokaisen ponilaukkaihmisen huulilla. Synonymous polveutui tuntemattomasta suvusta, mutta sen omat kyvyt olivat hämmästyttävät. Ori aloitti uransa kolmivuotiaana sileiden maiden-lähdöstä ja se voitti heti ensimmäisen starttinsa. Sen jälkeen ori jatkoi voittolinjaansa ja vielä uransa loputtuakin ori oli hävinnyt vain kerran! Synonymous voitti useita arvo- ja suurkilpailuita ja siirryttyään siitokseen, tuli oriista huikean suosittu. Ori ei kuitenkaan jättänyt juoksulahjojaan, vaan sen jälkeläiset osoittautuivat keskinkertaisiksi juoksijoiksi.
Emänisäisä Nike's Polla teki pitkän uran ponilaukkojen keskuudessa aloittaen sileiltä radoilta ja jatkaen iän kartuttua risuesteillä. Mikään huippuponi ei Polla ollut, mutta yrityksen tai voitontahdon puutteesta ei oritta voinut moittia. Pitkän uransa päätteeksi ori siirtyi jalostukseen, mutta se ei saanut kovinkaan suuria tammamääriä. Pollan jälkeläiset edustivat keskikastia, mutta joukosta nousi yksi kuuluisuus: Synonymous, joka voitti kaiken mitä laukkaponi saattoi vain voittaa.
Emänisäemä Beature oli punarautias pikkutamma, jolla oli erittäin ikävä luonne. Tammaa koetettiin nuorempana treenata laukkaponiksi ja se starttasikin muutaman kilpailun, mutta tamma keskittyi enemmän ratsastajansa kanssa taisteluun kuin itse juoksuun. Beature siirrettiinkin siitostammaksi ja se varsoi useita varsoja. Pari sen varsoista pärjäsi laukkakilpailuissa ihan hyvin ja yksi, Synonymous, oli loistava laukkaponi, mutta suurinosa Beaturen jälkeläisistä sopi paremmin ratsu- kuin laukkakäyttöön.

Emänemä Kombers Mine herätti huomiota kiiltävän mustalla värillään ja kauniilla, symmetrisellä piirrollaan. Kombers Mine menestyi hyvin näyttelyissä ja se kantakirjattiin jo nuorena ensimmäiselle palkinnolle. Ratsukoulutuksen yhteydessä huomattiin Minen nopea laukka ja hurja voitontahto, minkä takia tammaa alettiin valmentaa laukkaradoille. Mikään ihmeponi ei Mine ollut, mutta se pärjäsi ihan kohtalaisesti ja eteni aina grade-luokituksen huipulle. Laukkauran jälkeen tammalla tehtiin varsoja ja se kilpaili muutamissa estekilpailuissa.
Emänemäisä Thank Parched oli todella vaikealuontoinen poni. Se tuli kuitenkin hyviä näyttelyponeja jättäneistä linjoista, joten oriille saatiin jalostuslupa jo nuorena ja se toimi jalostusoriina muutaman kauden. Lopulta oriin omistaja kyllästyi vaikeaan oriiseensa ja se ruunattiin ja myytiin ratsuksi. Ruunaus tasoittikin sopivasto raudikon luonnetta ja se alkoi pärjätä estekilpailuissa aina kansallisissa poniluokissa saakka. Eläkepäivillään ori opetettiin valjakkoajoon ja se kilpaili jonkin verran lajin parissa.
Emänemäemä Carriage Malibu ei ollut kovin tunnettu tamma ja Kombers Mine oli sen ainoa jälkeläinen. Tamma toimi tuntiponina suurimman osan elämästään. Se ei ollut kaikista lapsirakkain luonne, mutta sen ratsastettavuus oli hyvä ja sen saattoi antaa tunnille kenelle tahansa. Tuntiratsastajien kanssa tamma kilpaili muutamissa este- ja koulukilpailuissa. Tamma ei ollut erityisen lahjakas, mutta oikean ratsastajan kanssa se teki ihan mukiin meneviäkin suorituksia.

Jälkeläiset
CAS41, o. Breakdown MPB ERJ-I, KRJ-I, VWY-II, KERJ-III, i. Touchdown MPB
CAS42, t. Ladybug MPB VWY-II, i. Bug Bites You MPB

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
Estekilpailut, sijoituksia 43 kpl
18.02.2014, Hiprakka, ERJ, 50cm, 4/30
23.02.2014, Kelokorven, ERJ, 50cm, 3/30
03.03.2014, Kelokorven, ERJ, 50cm, 2/30
22.04.2014, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 5/30
26.04.2014, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 3/30
28.04.2014, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 5/30
06.05.2014, Elisan yksityiset, ERJ, 130cm, 4/30
09.05.2014, Elisan yksityiset, ERJ, 130cm, 1/30
20.05.2014, Whispering Heaven, ERJ, 130cm, 1/30
01.06.2014, Marike, ERJ, 130cm, 1/40
01.06.2014, Micram raceponies, ERJ, 130cm, 3/50
02.06.2014, Micram raceponies, ERJ, 130cm, 5/50
09.06.2014, Bellgrove, ERJ, 130cm, 1/30
10.06.2014, Bellgrove, ERJ, 130cm, 5/30
03.08.2014, Juksula, ERJ, 130cm, 6/60
04.10.2014, kk Reiter, ERJ, 130cm, 4/30
19.10.2014, Juksula, ERJ, 130cm, 3/60
11.03.2015, Prime Sporthorses, ERJ, 130cm, 3/30
15.03.2015, Juksula, ERJ, 130cm, 6/60
25.03.2015, Wyrda Horses, ERJ, 110cm, 1/30
25.03.2015, Roadrace's Stable, ERJ, 130cm, 2/30
26.03.2015, Wyrda Horses, ERJ, 110cm, 3/30
03.04.2015, Lowland Stud, ERJ, 130cm, 1/30
07.04.2015, Lowland Stud, ERJ, 130cm, 4/30
10.04.2015, Lowland Stud, ERJ, 130cm, 1/30
03.05.2015, Lebenslang, ERJ, 130cm, 2/30
04.05.2015, Mirrormere, ERJ, 120cm, 4/30
06.05.2015, Mirrormere, ERJ, 120cm, 4/30
06.05.2015, Prime Sporthorses, ERJ, 130cm, 1/30
13.05.2015, Prime Sporthorses, ERJ, 130cm, 5/30
14.05.2015, Prime Sporthorses, ERJ, 130cm, 4/30
02.06.2015, Shadow, ERJ, 130cm, 4/30
25.06.2015, Mewian Welsh, ERJ, 130cm, 5/30
27.06.2015, Mewian Welsh, ERJ, 130cm, 2/30
21.09.2015, Moana part breds, ERJ, 130cm, 3/40
28.09.2015, Juksula, ERJ, 130cm, 3/60
16.02.2016, Viehättävä, ERJ, 120cm, 3/30
19.02.2016, Yemene, ERJ, 120cm, 3/30
10.07.2016, Yemene, ERJ, 130cm, 1/40
11.07.2016, Yemene, ERJ, 130cm, 5/40
12.07.2016, Yemene, ERJ, 130cm, 1/40
14.07.2016, Yemene, ERJ, 130cm, 5/40
19.07.2016, Yemene, ERJ, 130cm, 3/40

Koulukilpailut, sijoituksia 44 kpl
20.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, he C, 5/40
23.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, he C, 2/40
24.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, he C, 2/40
30.05.2014, Juksula, KRJ, he A, 4/60
04.06.2014, Derian, KRJ, he A, 6/40
04.06.2014, Juksula, KRJ, he A, 7/60
08.06.2014, Pirunkorpi, KRJ, he A, 5/40
06.08.2014, Stal Lycan, KRJ, he A, 2/30
03.10.2014, Erkinheimot, KRJ, he A, 5/30
12.10.2014, al Najya, KRJ, he A, 3/30
17.10.2014, Juksula, KRJ, he A, 3/60
21.10.2014, Juksula, KRJ, he A, 7/60
02.11.2014, Haavelaakso, KRJ, he A, 4/60
22.11.2014, vt Wuki, KRJ, he A, 7/60
03.02.2015, Villahaka, KRJ, he A, 1/50
20.02.2015, kk Holmberg, KRJ, he A, 7/60
26.03.2015, Juksula, KRJ, he A, 5/60
01.04.2015, Juksula, KRJ, he A, 3/60
10.04.2015, Rohkelikko, KRJ, he A, 7/50
20.04.2015, Rohkelikko, KRJ, he A, 7/50
21.04.2015, Rohkelikko, KRJ, he A, 7/50
23.04.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 5/30
25.04.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 3/30
06.05.2015, Erkinheimot, KRJ, he A, 2/30
08.05.2015, Erkinheimot, KRJ, he A, 1/30
12.06.2015, Breawa, KRJ, he A, 1/40
13.06.2015, Breawa, KRJ, he A, 2/40
15.06.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 2/40
22.06.2015, Aurinkoisen talli, KRJ, he A, 3/40
23.06.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 1/40
28.06.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 4/40
06.07.2015, Runoratsut, KRJ, he A, 2/40
09.07.2015, Allim's Sporthorses, KRJ, he A, 1/30
14.07.2015, Allim's Sporthorses, KRJ, he A, 3/30
05.11.2015, Aasikartano, KRJ, he A, 6/50
07.11.2015, Aasikartano, KRJ, he A, 2/50
09.11.2015, Aasikartano, KRJ, he A, 6/50
17.02.2016, Ascuns Farm, KRJ, he A, 4/30
22.02.2016, Mörkövaara, KRJ, he A, 2/30
24.02.2016, Mörkövaara, KRJ, he A, 3/30
25.02.2016, Mörkövaara, KRJ, he A, 3/30
26.02.2016, Mörkövaara, KRJ, he A, 3/30
24.03.2016, Mörkövaara, KRJ, he A, 7/50
26.03.2016, Mörkövaara, KRJ, he A, 5/50

Kenttäkilpailut, sijoituksia 24 kpl
10.06.2014, Special Ring, KERJ, CIC1, 3/50
11.06.2014, Special Ring, KERJ, CIC1, 4/50
12.06.2014, Special Ring, KERJ, CIC1, 6/50
11.08.2014, kk Reiter, KERJ, CIC2, 2/30
14.10.2014, Taikakuun kartano, KERJ, CIC1, 3/50
19.10.2014, Taikakuun kartano, KERJ, CIC1, 1/50
29.12.2014, Taikakuun Kartano, KERJ, CIC1, 7/50
24.01.2015, Diverso Team, KERJ, CIC2, 3/30
02.02.2015, Tuiskula, KERJ, CIC2, 4/40
13.02.2015, Kuuralehdon, KERJ, CIC2, 4/30
15.02.2015, Kuuralehdon, KERJ, CIC2, 1/30
25.03.2015, Juksula, KERJ, CIC2, 4/60
13.04.2015, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 7/60
05.05.2015, kk Reiter, KERJ, CIC2, 3/30
13.06.2015, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 2/40
14.06.2015, Brotherhood, KERJ, CIC2, 3/40
17.06.2015, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 6/40
17.06.2015, Brotherhood, KERJ, CIC2, 3/40
19.06.2015, Brotherhood, KERJ, CIC2, 2/40
01.07.2015, kk Reiter, KERJ, CIC2, 2/30
09.07.2015, kk Reiter, KERJ, CIC2, 2/30
13.07.2015, kk Reiter, KERJ, CIC2, 4/30
08.10.2015, Zurück, KERJ, CIC2, 3/40
22.11.2015, Mörkövaara, KERJ, CIC1, 5/30


Laatuarvostelut
20.08.2015, PoniKTK, KTK-III (14 + 15 + 17 + 15 = 61p)

31.01.2018, ERJL, ERJ-II (6 + 40 + 25 + 5 + 15 = 91p)

20.05.2018, VWYL, VWY-II (5 + 5 + 6 + 21 + 4 = 41p)

15.06.2018, KRJL, KRJ-II (4,5 + 40 + 22 + 12 + 15 = 93,5p)

30.11.2021, VWY-jalostusarvostelu, VWY-C

22.10.2023, VWY-jalostusarvostelu, VWY-AB


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

helmikuu CAS49, päiväkirjamerkintä 31.12.2017
Ompun lomat on nyt tältä erää lusittu, sillä tamman tie vie Esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun! On jo aikakin, sillä meidän ikinuorella päivänsäteellä on ikää jo 21 vuotta! Onneksi Omppu on erittäin hyväkuntoinen "vanhus" (erittäin monet lainausmerkit tähän kohtaan!) eli hyvillä mielin tamman voi rahdata tiukkojen tuomarien silmien eteen esiteltäväksi. Poni on ollut säännöllisessä liikutuksessa, joten iästään ja pitkästä kilpailueläkkeestään huolimatta Omppu on oikein sievännäköinen vaikkei ehkä nuoruutensa kukoistuksessa enää olekaan. Tiukkaa diettiä ei Omppu siis tarvitse, mutta kunnon vaahtokylpy, harjan nyppiminen ja korvakarvojen, niskasiilin ja hännän leikkaus ovat todellakin tarpeen. Saa nähdä miten meidän tilaisuudessa käy! Jälkeläisnäyttö nyt ei ole ihan vielä valmis mutta kelvolliset pisteet pitäisi tamman muuten saada.
Nintsu

huhtikuu CAS42, päiväkirjamerkintä 05.06.2016
Onneksi palkkasin viime kesänä siittola-avustajaksi Avan, joten ihan joka yö minun ei tarvinnut enää keväisin valvoa! Tällä kertaa olin kuitenkin Avan kanssa yhdessä varsavalvojaisissa. Toisessa valvontakameran ruudussa näkyi viime yönä varsonut Kreisi orivarsansa kanssa ja toisessa levottomasti pyörivä Omppu. Olemme Avan kanssa molemmat intohimoisia leipojia, joten siinä monitoreja vahtiessamme juttelimme vilkkaasti erilaisista mutakakun resepteistä. Ava oli selvästi luovempi leipuri kuin minä, joten kirjoitin innolla ylös hänen omaperäisiä ideoitaan. Keskustelu katkesi kuitenkin nopeasti, kun huomasimme Ompun menevän maate. Siirryimme lähemmäs ruutua ja jatkoimme juttuamme hieman hajamielisenä. Tamma nousi ja meni maate vielä muutaman kerran ennen kuin alkoi ponnistaa. Hienosti Omppu hommastansa selvisikin ja kun näimme varsan olevan kokonaan ulkona, kiiruhdimme yhdessä pihatolle. Harmaa tammavarsa sätki jo tomerasti jalkojaan etsien. Tunnissa olimme Avan kanssa ajaneet väsyneen Ompun ylös ja auttaneet tammavarsan nisälle. Onneksi olkoon tyttärestä Omppu, ja tervetuloa Leppis!
Nintsu

maaliskuu CAS41, päiväkirjamerkintä 06.03.2016
Join yön kolmattakymmenettäkuudetta kahvikupillistani ja tuijotin puolinukuksissa valvontakamerankuvassa seikkailevaa tammaa. Kahvi oli niin vahvaa, että lusikka melkein seisoi siinä. Mikään erityinen makunautinto ei ryystämäni sumppi todellakaan ollut, mutta olin valvonut niin monta varsomista viime aikoina, että kehoni oli kehittänyt melkoisen immuniteetin kofeiinille. Vielä oli kuitenkin Ompun varsominen valvottavana (ja tosi monta muuta sen jälkeen, mutta niitä en nyt uskaltanut ajatella), joten ei tässä auttanut muuta kuin jatkaa kahvin litkimistä ja toivoa, että kahvinsietokykyni palautuisi normaaliksi vaikka ensi talven aikana. Omppu oli aiheuttanut jo pari väärää hälytystä tänä yönä ja aloinkin taipua siihen uskoon, ettei tamma vahatipoista huolimatta varsoisi tänä yönä. Vihdoin puoli kuuden aikaan aamusta (siis hetki ennen aamutallia!) Omppu meni ensimmäisen kerran maaten. Vain puoli tuntia tämän jälkeen poni alkoikin sitten tositoimiin ja pian maailmaan saapui uusi ponivarsa. Väsymys kaikkosi jäsenistäni kuin pisara mereen ja juoksin pihatolle. Siellä pieni varsa jo kovaa vauhtia yritti seistä honteloilla jaloillaan emätamman keräillessä voimia. Hetken näkymää seurattuani kokenut poninkasvattajansilmäni näki, että kaikki oli kunnossa, joten jätin Ompun ja orivarsan rauhassa tutustumaan toisiinsa.
Nintsu

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Ompun tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Nyt kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, joten Omppu ja sen tulevaisuudessa maailmaan saapuvat jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Ompulle astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämääriämme.
Nintsu

syyskuu CAS34, päiväkirjamerkintä 07.09.2014
Nyt on kyllä jotain superharvinaista meneillään tällä sivulla! Nimittäin Ompun kisakalenteri on kaikkien lajien osalta ajantasalla! Jee, bileet! Olen todennäköiesti maailman laiskin tallinomistaja mitä tulee ponien kisakalentereiden päivittämiseen. Nytkin oli melkein kahden CAS-vuoden (viiden IRL-kuukauden) kilpailut rästissä. Koska rästissä olleiden muotoonlaittojen määrä oli päässyt paisumaan niin suureksi, ei Omppukaan ole tänä CAS-vuonna kilpaillut kuin harvakseltaan. Siitä huolimatta Omppu on aloittanut uransa kilpaponina varsin lupaavasti. Nousu pikkuluokista 130 sentin luokkiin ei ole tuottanut Ompulle pienintäkään ongelmaa, vaan tamma on kerännyt jo yli kymmenen sijoitusta omalta tasoltaan! Aika huikea suoritus, vaikka itse sanonkin! Kouluratsastusta olemme kisailleet harvakseltaan, mutta helposta A:sta Omppu on napannut jo useamman sijoituksen. Ompun toisessa päälajissa, kenttäratsastuksessa, sijoitukset ovat olleet vielä hieman tiukassa. Toisaalta Omppu on vasta 6-vuotias, joten tamman kunto ei ole vielä samaa luokkaa kuin vanhemmilla poneilla. Tulevaisuudessa Omppu tuo varmasti rusetteja kotiin kenttäratsastuksestakin!
Nintsu

huhtikuu CAS32, päiväkirjamerkintä 13.02.2014
Nelivuotiasta Omppua ratsastetaan neljä kertaa viikossa ja tänään oli jälleen vuorossa ratsastusta. Hain Ompun pihattolaitumelta iltapäivällä. Tamma tuli iloisesti luokseni ja antoi minun helposti ottaa itsensä kiinni. Se seurasi löysällä narulla perässäni talliin. Lainakarsinansa Omppu tutki huolellisesti ja uteliaasti, mutta tutkimuksensa päätteeksi se keskitti kaiken huomionsa minuun. Tumma kaunotar nuuhki minut kengistä hiuksiin saakka läpi, hamuili kevyesti huulillaan taskujani ja käsiäni ja puhalteli lämpimiä hönkäyksiä kasvoilleni. Puhalsin takaisin ja hetken aikaa puhkuimmekin ilmaa toistemme nenään. Lopulta kyllästyin (Omppu olisi halunnut jatkaa) ja aloin harjata tammaa. Omppu alkoi heti näyttää kutiavia rapsutuskohtiaan. Harjaamisesta ei meinanut tulla mitään, kun joko minun oli rapsutettava jostakin makeasti kutiavasta kohdasta tai sitten Omppu halusi olla kanssani kasvotusten ja jatkaa hönkimistämme! Tamma oli kuitenkin niin suloisen ja innokkaan näköinen, etten raaskinut laittaa sitä kiinni, vaan harjailin pahimmat liat ja pölyt tamman kanssa seurustelun lomassa. Kavioiden puhdistuksen päätin jättää suosiolla väliin, sillä Ompulla ei ole vielä kenkiä eikä kavioihin siten jää juurikaan mitään. Varustaminen kävi hitaasti. Omppu intoutui haistelemaan satulaa oikein antaamuksella ja jos yritin livahtaa kantamukseni tamman sivulle, se kääntyi heti takaisin satulan kimppuun. Katsoin parhaimmaksi antaa neidin tyydyttää uteliaisuutensa ja lopulta sain ponin satuloitua. Kun Ompulla vihdoin oli suitset päässä, olin kuluttanut jo kolme varttia kallista aikaani pelkkään hoitamiseen. No, jos sitä vain nopeasti vähän keventelisi kentällä!
Nintsu

heinäkuu CAS30, päiväkirjamerkintä 19.09.2013
Minun oli vaikea olla hymyilemättä typerästi katsellessani kuinka tumma poni laukkasi korvat hörössä ison laitumen toisesta päästä portille. Ei ollut vaikea tunnistaa pitkäjalkaista tammaa Ompuksi. Leveä hymy huulillani livahdin aidan välistä laitumen puolelle ja aloin leperrellä kauniille tammalle. Omppu tuuppi minua innokkaasti, puhalteli ilmaa kasvoihini ja hamuili kevyesti huulillaan olkavarttani kuin rapsutusta tarjoillen. Hain tamman mukavimpia rapsutuskohtia ja sain palkinnokseni nautiskelevan ilmeen ponin kasvoilla. Yhteinen hetkemme valitettavasti keskeytyi, kun muu lauma valui hitaasti portille makupaloja kerjäämään. Jakelin taskujeni sisällön tasapuolisesti kaikille ja tarkastin, että kaikki yötä päivää laitumella olevat ponit olivat kunnossa. Kenelläkään ei ollut haavaakaan ja pian ponit alkoivat siirtyillä takaisin ruokailun pariin todettuaan makupalojeni loppuneen. Omppu jäi kuitenkin vielä hetkeksi paijattavakseni. Lähtiessäni takaisin tallille, kuulin hiljaisen hörähdyksen takaani. Käännyin ja näin Ompun seisovan edelleen portilla. Naurahtaen heilautin sille kättäni kuin tervehdykseksi. Miten yksi poni voikaan saada ihmisen niin hyvälle tuulelle!
Nintsu

huhtikuu CAS28, päiväkirjamerkintä 11.03.2013
Aurinkoisena huhtikuun aamuna syntyi meille Moanaan kevään toinen varsa. Ode oli ollut erittäin kiukkuinen ja monta päivää, joten osasimme odottaa varsomista ja vahdimme öisin tammaa kameran välityksellä. Ode ei kuitenkaan varsonut yöaikaan vaan vasta aamusella siinä kahdeksan pintaan. Varsa syntyi hieman etuajassa, mutta koska kyse oli vain parista viikosta, emme olleet huolissamme. Eikä tarvinnut ollakaan, sillä kaikki sujui oikein hyvin ja vastasyntynyt tammavarsa oli energinen ja tarmokas. Sekä hyvin, hyvin nälkäinen, sillä neiti onnistui heti ensiyrittämällä pysymään jaloillaan ja avaamaan kovakouraisin ottein maitobaarin. Odelta meinasi mennä itsetietoiseen varsaansa hermot, joten ensimmäiset juotot jouduttiin tekemään ihmisen avustuksella, jottei Ode purkaisi kiukkuaan varsaansa. Nyt onneksi näyttää jo siltä, että Ode ja Omppu alkavat tulla toimeen keskenään ja Omppu saa vierailla maitobaarilla ilman pelkoja potkuista!
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI