Etusivu Esittely Asukkaat Moana part breds

Esittely

Moana farm sijaitsee virtuaalisen Uuden-Seelannin Pohjoissaarella Moana part bredsin tilusten koilliskulmassa heti Varsamökin ja tammapihattojen takana. Farmille pääsee sekä Moana part bredsin tallipihan kautta, että ponipuolen ohi omaa hiekkatietä pitkin. Farmin lähin naapuri on noin kolmen kilometrin päässä sijaitseva maatila Mayson's. Whakawhakan kylään on tietä pitkin kahdeksan kilometriä, mutta kylään pääsee myös lyhyempää noin kolmen kilometrin pituista reittiä tallipihan ja metsän läpi esimerkiksi polkupyörällä. Farmin pohjapiirrosta voit tarkastella tästä.

Farmin sydän on Farmitalo, joka on pihan länsipuolella oleva pitkänomainen, vaaleaksi rapattu talo. Farmitalossa on pieni taukohuone työntekijöitä varten kahvinkeitto- ja ruoanlämmitysmahdollisuudella. Taukotuvan yhteydessä on kylpyhuone vessalla ja suihkulla. Suurinosa Farmitalon tilasta kuuluu niin sanottuun Lemmikkipuoleen. Lemmikkipuoli on itseasiassa kolmen huoneen asunto kylpyhuoneella mutta ilman keittiötä. Asunnosta löytyy runsaasti tilaa erinäisten lemmikkieläinten pitoon, on akvaarioita ja kanihäkkejä, sekä oma huone undulaateille. Farmitalon päädyssä on tiheäverkkoinen ulkohäkki, joka korkeuden puolesta kelpaa lintujen lennättämiseen ja nurmipohjansa ansiosta vaikkapa kanien ulkoilutukseen. Keskellä Moana farmin pihaa on viheralueella Lampihäkki. Suurikokoiseen häkkiin on mahdutettu pieni lampi ja häkki onkin tarkoitettu sorsien pitoon.

Johtuen Uuden-Seelannin Pohjoissaaren leudosta ilmastosta, asuu suurin osa eläimistämme ulkotiloissa ympäri vuoden. Farmilla on useita eri kokoisia laitumia, jotka on aidattu puuaidalla. Aitojen kanssa ei ole lähdetty hienostelemaan valkoisella maalilla ja tarvittaessa aidat tilkitty verkkoaidalla. Kaikilla laitumilla on kolmiseinäiset katokset, kaksi automaattijuottopistettä sekä kaksi heinähäkkiä. Maidontuotantoeläimet lypsetään käsin aitauksissa ja maito jäähdytetään Maitotaloksi kutsutussa huoltorakennuksessa pienissä tankeissa. Tankkiauto hakee jäähdytetyn maidon joka toinen päivä.

Kanoille on rakennettu pitkänomainen kanalarakennus pihan eteläpuolelle. Kanalasta on lohkottu eri kanaparville omat sisätilat ja tilava ulkohäkki. Kanalan sisätilojen takana on huolto- ja varastotilat, joista löytyy muunmuassa kananmunien säilytystilat ja hautomakoneet. Whakawhakan kyläkauppias Tyler James hakee valmiiksi tarkistetut ja leimatut kananmunat joka toinen päivä. Kanalan toisessa päädyssä on farmin pieni lantala. Koska suurinosa eläimistämme asuu laitumilla, ei peruspäivänä lantalaan tule kovinkaan paljoa täytettä. Lantalan pienen koon takia työntekijämme Jerry tyhjentää lantalan kerran viikossa oman multabisneksensä tarpeisiin.

Moana farmin toimintaan ei kuulu peltojen viljely vaan keskitymme vain eläinten majoittamiseen, sekä pienimuotoiseen kananmunien, vuohen maidon ja alpakan villan tuottamiseen. Siksi farmin tiluksiin ei kuulu laidunkäytössä olevien niittyjen ja metsäalueiden lisäksi viljeltyjä peltoja. Heinille ja oljille on pieni varasto Maitotalon yhteydessä ja varastoa täytetään ponipuolen isosta ladosta viikottain. Rehukauraa säilytetään siilossa Maitotaloa vastapäätä.
Kuvien © quimby, Joel, Finn Frode, Emilie Hardman, Brittney., tHeDiGiTaLdRoPoUt x3, Grant Bierman, Bob the Lomond, Drew Maust, Tim Stahmer (kaikki CC BY-NC-SA 2.0)

Henkilökunta

Eläimet eivät hoida itse itseään eikä Nintsullakaan ponitallin pyörittämisen lisäksi ole aikaa roikkua maatilalla, joten farmin arki pyörii kahden täysiaikaisen palkollisen voimin. Heidän työtehtäviinsä kuuluu farmin eläinten hoito ja ruokinta sekä tilojen siivous. Lisäksi molemmilla työntekijöillä on omat lisätyötehtävänsä. Maatilatyöntekijät tekevät nelipäiväistä työviikkoa eli kymmenen tunnin työvuoroja, niin että yhtenä päivänä viikossa he ovat samaan aikaan töissä ja voivat tehdä isompia ja aikaavievempiä työtehtäviä. Farmin työntekijät osallistuvat arkipäivisin ponipuolen vuoronvaihdon palavereihin vaikka viettävätkin taukonsa Farmitalon taukotuvassa.

Jerry Mayson, maatilatyöntekijä, yleiskorjausmies, lähimaatilan isäntä
Jerry asuu sukutilallaan Mayson’s:ssa kolmen kilometrin päässä Moanasta. Valitettavasti miehen kotitila joutui jokunen vuosi sitten pahoihin velkoihin ja kaikki tilan eläimet myytiin toiminnan kannattamattomuuden takia. Nykyään tämä ahkera ja hiljainen mies toimii monen eri alan yrittäjänä. Sukutilalta löytyy niin autonkorjausta, heinätuotantoa kuin multa- ja lannoitebisnestäkin. Oman yritystoimintansa lisäksi eläinrakas Jerry työskentelee Moana Farmilla täysiaikaisena työntekijänä. Vaikka muiden palkolliseksi siirtyminen ottikin yrittäjyyteen tottuneelle Jerrylle koville, viihtyy hän hyvin työssään maatilatyöntekijänä. Ainoa puute kuulemma on, ettei tilalla ole lehmiä eikä karjahevosia! Alpakoista Jerry kun ei juuri välitä. Eläinten hoidon lisäksi hän tekee erinäisiä korjaustöitä sekä maatilalla että ponitallin puolella ja huolehtii kuljetuskaluston ja työkoneiden huollosta. Mies myös tyhjentää kaikki tilan lantalat kerran viikossa ilmaiseksi ja käyttää lannan omissa yrityksissään. Jerry ei paljoa juttele, mutta häneen voi aina luottaa sataprosenttisesti! Enemmän Maysonien perheestä voit lukea tästä. Otathan huomioon, että sivuilla olevat iät eivät enää pidä paikkaansa. Kuvan © Katherine Mustafa Photography (CC BY 2.0)

Ruby Carter, maatilatyöntekijä, eläintenhoitaja
Reilu parikymppinen Ruby valmistui juuri täysikäisenä eläintenhoitajaksi. Kyseisen alan hommia ei täällä Whakawhakan seudulla käytännössä ole, joten maatilatyöntekijän paikka Moanassa on kotiseuturakkaalle Rubylle eräänlainen kompromissi. Omaksi yllätyksekseen Ruby on työssään viihtynyt hyvin. Omatoiminen ja vastuullinen työ, jossa saa käyttää omaa järkeään ja harkintaansa esimerkiksi työjärjestyksen suhteen, sopii hänelle. Ruby myös nauttii ulkona tapahtuvasti työstään, eikä enää kaipaile eläinlääkäriasemien sisätiloihin. Kaipuuta lieventää myös Farmitalon lemmikkieläinten hoito, mikä onkin yksi Rubyn työtehtävistä. Luonteeltaan Ruby on avoin ja ahkera. Vahvojen, äänekkäiden ja joskus huonosti perusteltujen mielipiteidensä takia naisesta saattaa saada hieman sivistymättömän kuvan, mikä osittain on ihan tosi, sillä Ruby ei todellakaan ole kirjaihminen tai innokas opiskelija. Kaiken kaikkiaan Ruby on kuitenkin mukava tyttö, vaikkakin kapeakatseisuutensa takia joskus hieman raskasta seuraa.
Kuvan © Katherine Mustafa Photography (CC BY 2.0)
Ulkoasun © Assi, kuvat © Roy Freytag (CC BY-NC-SA 2.0) ja Blvck Willy Wilson (CC0 1.0)
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALIMAATILA