Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE



MUISTOSIVUT


lopetettu 16.12.2018 vanhuuden vaivoihin 22-vuotiaana



Anna Karenina MPB

ERJ-I, KRJ-I, VWY-II, KTK-II

© KKJ

Anna Karenina MPB eli Anna
s. CAS31, 22v (s. 28.11.2013, 4v 29.09.2014)
welsh part bred -tamma (75% welsh, NWR-kelp.), VH14-023-0186
tummanruunikko, 136cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds VRL-01851, NZ
yleispainotteinen, heA/100cm

Luonne

Kauniisti ja lennokkaasti liikkuva Anna on saanut nimensä Leo Tolstoin klassikkoromaanin Anna Kareninan päähenkilön mukaan. Luonteeltaankin meidän Annamme muistuttaa kovasti Tolstoin luomaa hahmoa. Anna on hyväntahtoinen ja seurallinen poni, mutta samalla epävarma ja hieman taipuvainen hysteerisyyteen. Sen mielialat vaihtelevat perinteiseen tamma(tai nais)tyyliin nopeasti ja yllättäen. Kiukustuessaan Anna voi näyttää hyvinkin ilkeältä luimukorvineen ja vilkkuvine silmänvalkuaisineen, silti se ei koskaan pure tai potki, kunhan vain purkaa ärsytystään, jonka syyn tietää vain tamma itse jos sekään. Kaiken kaikkiaan Anna on oikea ilo silmälle niin kouluaitojen sisäpuolella, näyttelykehässä kuin esteradallakin.

Hoitaessa Anna on pääasiassa aika kiltti. Se ei koskaan pure tai potki, mutta tamma kun on, vaihtelevat sen mielialat vuoristoradan tapaan. Joskus Anna saattaa suuttua ihmiselle täysin tuntemattomasta syystä ja alkaa uhitella. Anna osaa suloisesta ulkomuodostaan huolimatta näyttää hyvinkin pelottavalta ja vakuuttavalta luimistellessaan ja silmänvalkuaisiaan vilkutellessaan, mutta koskaan tamma ei ole kevyitä näykkäisyitä pahempaa tehnyt. Uusia ihmisiä Anna lähestyy hieman varovaisesti mutta kun sille rauhassa juttelee ja kevyesti silittää sen kaulaa, hyväksyy Anna uudetkin tuttavuudet nopeasti. Annan kanssa on kuitenkin aina oltava hyvin rauhallinen ja edettävä kaikessa uudessa "kaksi askelta eteen, yksi taakse"-metodilla, sillä tammalla on taipumusta säikähtäessään kiihdyttää itsensä niin kiihkeään mielentilaan, että rauhoittuminen kestää pitkän aikaa.

Anna oli hyvin haastava kouluttaa ratsuksi, sillä tamma on hyvin herkkä ja varovainen eikä se pidä mistään uudesta tai vähänkään epäilyttävästä. Lisäksi neidille sattuu välillä eteen oikeita tammapäiviä, jolloin se ei millään haluaisi tehdä mitään mitä ihminen siltä pyytää. Kaikki vaiva mitä tämän ponin koulutuksen eteen on nähty, on kuitenkin ollut juuri sen arvoista. Annalla on kevyet, lennokkaat ja irtonaiset liikkeet, joita kyllä kelpaa esitellä kouluradalla. Anna myös nauttii kovasti esiintymisestä, vaikka se samalla hieman jännittääkin kouluaitojen sisäpuolelle menoa. Kilpailurutiinin lisäännyttyä Annan jännityskin on vähentynyt ja uraa aloitellessa kadoksissa olleet lisätyt askellajitkin pystyy jo esittämään radalla. Hyppääminen Annalta luonnistuu tekniikan puolesta loistavasti - onhan tamman isä sentään isojen poniluokkien mestari. Anna on kuitenkin hyvin varovainen hyppääjä eikä se halua hipaistakaan puomeja. Tamma ottaa hyvin raskaasti jokaisen pikkuvirheen esteradalla. Esimerkiksi yhden esteen pudotettuaan, kieltää Anna hyvin todennäköisesti seuraavalle esteelle ainakin kerran. Myös erikoisesteet aiheuttavat Annalle ylimääräistä sydämentykytystä. Esteradalla ratsastajan on onnistuttava valamaan Annaan niin paljon itseluottamusta, että tamma uskaltaa antaa radalla kaikkensa. Maastossa Anna on usein melko jännittynyt. Tutuilla reiteillä se malttaa rentoutuakin, mutta annas olla jos tutun reitin varrella on tapahtunut muutoksia...

Suku

i. WV's Korbin
wpb (50%), tprn, 145cm
ERJ-II
ii. WV's Kallistos
wpb (50%), rn, 148cm
iii. Horror'ish Friday xx
iie. Dwnbroke Fiona wB
ie. WV's Snapdragon
wpb (50%), m, 135cm
iei. Lahthan ox
iee. Beaufort Glwysedd wA
e. Araminta
wB, mkm, 132cm
YLA2, KRJ-II, ERJ-II, VWY-III, KTK-III
ei. Remington
wB, rnkm, 131cm
eii. Jedidiah
eie. Emmaline
ee. Asteria
wB, rtpäiskm, 132cm
eei. Asterix
eee. Violetta

Annalla on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä WV's Korbin on tummanpunaruunikko, 145 senttiä korkea welsh part bred -ori, joka on myös kelpoinen NWR-jalostukseen polveutumisensa puolesta. Konna on todellinen kilpaponi korvista hännänpäähän: se on voitontahtoinen, kuuma ja reaktiivinen ja hyppää todella upeasti. Oriilla onkin paljon sijoituksia estekilpailuista aina 120 sentin luokkiin asti. Konnalla on myös hyvät, lennokkaat liikkeet, mistä on todisteena sijoituksia kouluradoilta. Kouluratsastus ei tosin liiemmin oritta kiinnosta. Läsipäinen Konna on ollut jonkin verran myös jalostuskäytössä ja Anna Karenina oli sen toinen jälkeläinen.

Isänisä WV's Kallistos oli yksi WV Hofin ensimmäisistä kasvateista. Ori saikin erityisaseman kasvattajansa sydämessä ja oritta ihasteltiinkin usein vaaleanpunaisten lasien takaa, eihän tässä oriissa mitään vikaa voinut olla! Kieltämättä oriilla oli valtavasti lahjoja esteille, mutta valitettavasti lahjakkuuden kylkiäisenä oli tullut hirvittävän vaikea luonne. Ruunikko aiheutti jatkuvasti harmaita hiuksia tallinväelle ja varsinkin kilpailupaikoilla oriin käytös oli suorastaan vaarallista. Jotenkin ihmeellisesti ori kuitenkin sai tuloksia jopa muutamilta 130cm-radoilta, mutta yleisesti ottaen oriin oma kilpailu-ura jäi tyngäksi ja merkityksettömäksi. WV Hofin omistaja ja oriin kasvattaja onnistui samaan oriin kuitenkin kantakirjaan eikä se saanut edes huomautusta vaikeasta käsiteltävyydestä. Pahat kielet kertoivat ponin olleen huumattu tilaisuuden ajan, mikä saattoi hyvinkin pitää paikkansa. Kallistos sai joka tapauksessa astutusluvan. Kovin suosittua jalostusoritta oriista ei tullut, mutta sitä käytettiin paljon WV Hofin omilla tammoilla ja ori jätti useita loistavia esteponeja.
Isänisäisä Horror'ish Friday syntyi perjantai-iltana ja näytti heti pahan luonteensa. Siitä tämä iän myötä kimoutunut ori sai nimensäkin. Oriin koulutus oli yhtä tuskaa, mutta se saatiin kuitenkin ratsutettua ja myytyä (halvalla) estehevoseksi. Totuus valkeni uudelle omistajalle nopeasti, mutta hän päätti tarttua haasteeseen. Päätös kannatti, sillä vuosien harjoittelun (lue: taistelun) jälkeen ratsukkoa alettiin nähdä kansallisissa estekilpailuissa ja joidenkin vuosien kuluttua ratsukko hyppäsi jo 140cm-ratoja. Oriin tulokset olivat vaihtelevia, parhaina päivinään se saattoi voittaa luokan leikiten ja huonoimmillaan ori ei välttämättä ylittänyt edes lähtölinjaa. Vanhemmalla iällä oritta tarjottiin jalostukseen, mutta loppujen lopuksi se sai kilpailutuloksistaan huolimatta vain kourallisen morsiamia elämänsä aikana. Se oli sääli, sillä täysverinen jätti kaikille jälkeläisilleen runsaasti kapasiteettia isompiinkin luokkiin.
Isänisäemä Dwnbroke Fiona oli hyväluontoinen welshtamma. Se kilpaili nuorena ratsukoulutuksen jälkeen estekilpailuissa ja sijoittui toiseksi ponien kasvattajakilpailun esteosuudella 6-vuotiaana. Hyvin sujuneen 7-vuotiskauden jälkeen Fiona myytiin opetusmestariksi. Uusi omistaja aloitti tamman kanssa pikkuluokista ja eteni hitaasti metrin radoille asti, minkä jälkeen oli vuorossa ponin vaihto. Fiona siirtyi taas opetusmestariksi pikkuluokkiin. Tämä toistui muutamia kertoja tamman elämän aikana, minkä takia lahjakas ponitamma ei päässyt koskaan kunnolla näyttämään mihin siitä olisi ollut. Vanhoilla päivillään rauhallinen tamma myytiin siitostammaksi ja se saikin viisi varsaa ennen kuolemaansa 24-vuotiaana.

Isänemä WV's Snapdragon oli oikea ilo silmälle. Jo Darjan kiiltävän musta väritys, tasasivuista vinoneliötä muistuttava valkoinen tähti ja molemmissa takajaloissa olevat tasakorkeat valkoiset sukat olisivat riittäneet ihastuneiden huokausten synnyttämiseen, mutta värityksensä lisäksi tammalla oli siro, arabia muistuttava rakenne ja kauniit, ilmeikkäät silmät. Näyttelyissä Darja pärjäsi jo varsana ja menestys vain jatkui tamman kasvaessa ja kaunistuessa. Ponin kyvyt eivät rajoittuneet vain ulkoisiin avuihin, vaan ponilla oli myös lahjoja esteille. Kovin isoja luokkia ei tammalla hypätty, sillä Darjan kanssa keskityttiin näyttelypuoleen ja varsojen tekemiseen, mutta ehti musta kaunotar muutaman sijoituksen napata ponien kansallisista metrin luokista.
Isänemäisä Lahthan polveutui pitkän matkan laukkakilpailuissa pärjänneistä hevosista. Mustanruunikko läsipää ei kuitenkaan toiminut alkuunkaan laukkahevosena, sillä se keskittyi starteissa juoksemisen sijaan muille hevosille uhitteluun. Sitä paitsi ori jäi ponikokoiseksi, sillä sen säkäkorkeus oli aikuisenakin vain 144cm. Muutaman penkin alle menneen kilpailukauden jälkeen ori myytiin ratsuksi. Kouluhevosena se oli toivoton, mutta esteet niin kentällä kuin maastossakin sujuivat kertakaikkisen loistavasti. Herkästä luonteestaan huolimatta ori pärjäsi rankoissa ja stressaavissakin kolmen päivän kenttäkilpailuissa ja sijoittui jopa kansallisella tasolla yhden tähden kilpailuissa. Kilpailu-uran jälkeen Lahthan siirrettin jalostukseen ja siitä tuli varsin suosittu ratsuponien jalostuksessa.
Isänemäemä Beaufort Glwysedd oli pieni ja hyväntuulinen pikkutamma. Se oli väriltään kaunis musta ilman merkkejä, mutta sillä oli myös hyvä rakenne, minkä ansiosta tamma sai useita näyttelyvoittoja tililleen. Suloinen tamma oli myös ajo-opetettu ja ratsukoulutettu, joskaan se ei koskaan kilpaillut valjakkoajossa tai ratsastuskilpailuissa. Kotioloissa welshponi suoriutui kevyesti 80cm-esteradoista ja helppo B-kouluohjelmista unohtamatta valjakkoajon vaativien luokkien haasteita. Jalostusponina tamma osoittautui hyväksi valinnaksi. Sen varsin suurta jälkeläiskatrasta yhdisti iloinen luonne, hyvä hyppytekniikka ja kauniit silmät.

Emä Araminta kahmi meriittejä aikamoisen listan. Tamma on palkittu niin yleislaatu- kuin rotulaatuarvostelussakin unohtamatta kakkospalkintoja ERJ- ja KRJ-laatuarvosteluista. Lisäksi Mira on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle. Laatuarvostelumenestys ei ole sattumaa, sillä Miralla on runsaasti sijoituksia niin koulu-, kenttä- kuin esteratsastuksestakin. Mira on pärjännyt hyvin myös näyttelyissä ja mätsäreissä. Luonteeltaan tämä welshtamma on hieman arka ja varovainen, mutta kuitenkin hyvin kiltti. Väriltään Mira on mustankimo ja säkäkorkeutta sillä on 132 senttiä. Anna Karenina on Miran neljäs jälkeläinen ja sen ensimmäinen wpb-varsa.

Emänisä Remington tunnetaan erityisesti kouluponina, vaikka ori starttasi paljon myös este- ja kenttäkilpailuissa. Kouluratsastuksessa Remington kilpaili helppo A -luokkia, esteillä pääasiassa 80cm-ratoja, mutta myös muutaman 90cm radan, ja kenttäratsastuksessa harrasteluokkia. Rakenteensa ansiosta ensimmäiselle palkinnolle kantakirjattua oritta käytettiin paljon jalostuksessa. Joinakin kesinä ori oli jopa niin suosittu, että sen omistajien oli rajoitettava tammamäärää, jotta ori ei aivan täysin nuupahtanut! Turhaan ei oritta siitoksessa käytetty, sillä Remingtonin jälkeläisiä leimasivat hyvä luonne ja ratsastettavuus sekä kauniit liikkeet. Monet oriin jälkeläisistä ovat pärjänneet kouluratsastuksessa jopa ihan kansainvälisissä kilpailuissa. Lisäksi Remington oli kimo-geenin suhteen homotsygootti, eli sen kaikki jälkeläiset olivat kimoja. Ori lopetettiin 22-vuotiaana hammasvaivojen takia.
Emänisäisä Jedidiah loukkaantui nuorena ja sen kilpailu-ura jäikin sen takia vaatimattomaksi. Ori ehti 5-vuotiskaudellaan startata muutamia helppoja koululuokkia pikkukilpailuissa ja tuomarit kehuivat kilvan oriin potentiaalia. Valitettavasti ori kaatui laitumella riehuessaan eikä koskaan parantunut enää kunnon kilpailukäyttöön. Jedidiahilla oli kuitenkin kompakti rakenne, lennokkaat liikkeet ja hyvä suku, joten se hyväksyttiin welsh-kantakirjaan toisella palkinnolla. Kovin suurta suosiota jalostuksessa ori ei valitettavasti koskaan saanut, mutta sen jälkeläiset olivatkin sitten sitäkin laadukkaampia. Jedidiah lopetettiin vanhan vamman uusiuduttua 18-vuotiaana ja ori haudattiin omalle laitumelleen.
Emänisäemä Emmaline oli nätti ja kiltti tamma. Se menestyi varsana ja nuorena ponina loistavasti näyttelyissä, minkä jälkeen tammalla teetetettiin pari varsaa. Ratsukoulutus Emmalinella aloitettiinkin tamman ollessa jo 7-vuotias. Kuuliaisena ja oppivaisena ponina koulutus sujui nopeasti ja pian tamma myytiinkin kilpaponiksi. Mikään supersuorittaja ei Emmaline ollut, mutta se toi tasaisesti sijoituksia kotiin helppo B -tasolta kouluratsastuksessa ja 80cm-tasolta esteratsastuksessa. Vanhemmilla päivillään tammalla kilpailtiin myös valjakkoajossa noviisi-luokissa, missä Emmaline menestyi yllättäen oikein hyvin. Emmaline varsoi vielä kerran kilpailu-uransa jälkeen, eikä tullut enää uudelleen kantavaksi. Tamma löytyi kuolleena laitumelta kunnioitettavassa 24 vuoden iässä. Kuolinsyyksi eläinlääkäri epäili sydänkohtausta.

Emänemä Asteria polveutui hyviä esteponeja jättäneestä suvusta, mutta kilpaili kuitenkin itse kouluratsastuksessa kansallisella tasolla. Asteria pärjäsikin ihan mukavasti kansallisissa helppo A -luokissa Iso-Britanniassa, joten estesuku ei ollut esteenä kouluponin uralle. Syynä lajivalintaan oli tamman liiallisuuksiin menevä varovaisuus esteillä. Asteria ei todellakaan halunnut koskea puomeihin ja pienikin epäröinti ratsastajan puolelta tai harmitonkin muutos esteessä sai tamman kieltäytymään hyppäämästä. Kilpailuissa tamma hermostui täysin eikä sillä useista yrityksistä huolimatta ole ainuttakaan hyväksyttyä tulosta esteratsastuksen saralta. Se on sääli, sillä hyppykykyä ei Asterialta todellakaan puuttunut. Mutta kuten sanottu, tamma menestyi kouluratsastuksen saralla. Kilpailu-uran jälkeen tammaa käytettiin jalostuksessa ja se saikin neljä varsaa kouluoreista. Asteria on myös welshponien kantakirjassa toisella palkinnolla. Tamma kuoli 22-vuotiaana.
Emänemäisä Asterix oli herkkä ja kärsimätön ori, joka ei ollut käsiteltävyydeltään sieltä helpoimmasta päästä. Ruunikonkimo ori kantakirjattiin jo nelivuotiaana ja se sai ensimmäisen palkinnon huolimatta huonosta käytöksestään arvostelutilaisuuden aikana. Oriilla oli kuitenkin erittäin hyvä rakenne ja se saikin esimerkiksi tyypistään täydet pisteet. Kantakirjauksen jälkeen Asterixilla keskityttiin kilpailu-uran luomiseen. Ori oli estesuvusta ja se saikin jatkaa sukunsa kavionjälkiä esteradoille. Kykyjä oriissa oli vaikka muille jakaa, mutta se oli varovainen ja helposti hermostuva, joten sen ratsastajalta vaadittiin paljon. Menestys esteradoilta olikin aika vaihtelevaa, mutta nollaratoja Asterixilla on aina 110cm-luokkiin asti ja sijoituksiakin löytyy metristä useampia. Uransa aikana ori kärsi useista mahahaavoista stressaavan luonteensa takia, joten ura loppui varsin aikaisin oriin ollessa 13-vuotias. Suosittua jalostusoritta ei Asterixista tullut, mutta parisenkymmentä jälkeläistä se ehti jättää.
Emänemäemä Violetta hurmasi kasvattajansa pelkällä värillään. Ei tammassa toki suurempaa vikaa ollut muutenkaan, mutta jostain syystä kasvattajan mielestä rautiaanpäistärikkö väri teki tammasta Aivan Erityisen. Luonteeltaan Violetta oli varsin eläväinen, mutta myös hieman arka. Tamma hyppäsi hyvin ja se starttasikin kansallisella tasolla jopa 110cm-poniluokkia, mutta sen uraa leimasivat useat hylkäykset liikojen kieltojen takia. Violetten oli luotettava ratsastajaansa täysin, jotta se uskalsi hypätä vähänkään erikoisemmat esteet. Violetta kiersi myös muutamissa koulukilpailuissa ihan kohtalaisilla prosenteilla. Jalostuksessa Violettaa olisi haluttu käyttää enemmänkin, mutta tammaa oli vaikea saada kantavaksi ja loppujen lopuksi tamman jälkeläissaldo jäikin kahteen varsaan. Violetta lopetettiin ähkyn takia 17-vuotiaana.

Jälkeläiset
CAS38, o. Konstantin MPB, i. Cullenton's Ikaros
CAS41, o. Heathcliff MPB, i. Blackwoods Hemingway
CAS41, t. Ellis Bell MPB, i. Blackwoods Hemingway

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
Estekilpailut, sijoituksia 48 kpl
18.10.2014, Juksula, ERJ, 50cm, 7/50
20.10.2014, Moondance, ERJ, 50cm, 4/60
23.10.2014, Juksula, ERJ, 50cm, 5/50
24.10.2014, Juksula, ERJ, 50cm, 5/50
31.10.2014, Solo, ERJ cup, 40cm, 7/60
22.01.2015, Maanan, ERJ, 100cm, 6/50
26.01.2015, Maanan, ERJ, 100cm, 5/50
03.02.2015, kk Holmberg, ERJ, 90cm, 3/50
07.02.2015, kk Holmberg, ERJ, 90cm, 4/50
16.02.2015, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 2/30
20.02.2015, Harley Stud, ERJ, 100cm, 1/40
16.03.2015, Juksula, ERJ, 90cm, 4/60
19.03.2015, Juksula, ERJ, 90cm, 5/60
23.03.2015, Juksula, ERJ, 100cm, 2/60
26.03.2015, Viisikko, ERJ, 100cm, 2/30
30.03.2015, Moana part breds, ERJ, 90cm, 6/40
06.04.2015, Vennamo, ERJ, 100cm, 5/40
08.04.2015, Thrillium, ERJ, 100cm, 5/50
08.04.2015, Rohkelikko, ERJ, 100cm, 2/40
11.04.2015, Runoratsut, ERJ, 100cm, 4/30
15.04.2015, Paris WBs, ERJ, 100cm, 2/30
16.04.2015, Riiviöt, ERJ, 100cm, 1/50
01.05.2015, Pimento, ERJ, 100cm, 2/40
01.05.2015, Riiviöt, ERJ, 100cm, 3/50
02.05.2015, Runoratsut, ERJ, 100cm, 3/30
03.05.2015, Riiviöt, ERJ, 100cm, 7/50
05.05.2015, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 3/30
06.05.2015, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 1/30
06.05.2015, Farbranch, ERJ, 100cm, 6/50
07.05.2015, Farbranch, ERJ, 100cm, 1/50
07.05.2015, Pimento, ERJ, 100cm, 3/40
09.05.2015, Huvitutti, ERJ, 100cm, 2/40
01.06.2015, Runoratsut, ERJ, 100cm, 4/30
04.06.2015, Runoratsut, ERJ, 100cm, 1/30
10.06.2015, Edelsten, ERJ, 100cm, 1/30
14.06.2015, Kuuralehto, ERJ, 100cm, 4/30
14.06.2015, Breawa, ERJ, 100cm, 6/40
17.06.2015, Moondance, ERJ, 100cm, 6/40
18.06.2015, Moondance, ERJ, 100cm, 6/40
18.06.2015, Kuuralehto, ERJ, 100cm, 3/30
20.06.2015, Kuuralehto, ERJ, 100cm, 3/30
22.06.2015, Kuuralehto, ERJ, 100cm, 5/30
25.06.2015, Kuuralehto, ERJ, 100cm, 1/30
05.07.2015, Duán Stable, ERJ, 100cm, 2/40
06.07.2015, Duán Stable, ERJ, 100cm, 4/40
06.07.2015, Susijengi, ERJ, 100cm, 5/30
10.07.2015, Harlakka, ERJ, 100cm, 6/50
20.07.2015, yt Balegton, ERJ, 90cm, 3/30

Koulukilpailut, sijoituksia 42 kpl
03.02.2015, Fiktio, KRJ, he A, 3/40
04.02.2015, Fiktio, KRJ, he A, 6/40
08.02.2015, Fiktio, KRJ, he A, 2/40
02.03.2015, Fifth Bridge, KRJ, he A, 5/30
03.03.2015, Fifth Bridge, KRJ, he A, 3/30
11.03.2015, Fiktio, KRJ, he A, 2/40
27.03.2015, Juksula, KRJ, he A, 2/60
01.04.2015, Juksula, KRJ, he A, 6/60
02.04.2015, Juksula, KRJ, he A, 4/60
03.04.2015, Lebenslang, KRJ, he A, 4/40
05.04.2015, vt Wuki, KRJ, he A, 8/100
29.04.2015, Riiviöt, KRJ, he A, 7/50
13.06.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 4/40
22.06.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 3/40
25.06.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 1/40
04.07.2015, Allim's Sporthorses, KRJ, he A, 6/50
07.07.2015, Runoratsut, KRJ, he A, 1/40
11.07.2015, Allim's Sporthorses, KRJ, he A, 2/30
30.09.2015, Runoratsut, KRJ cup, he A, 31/361
12.07.2016, Ventos, KRJ, he A, 1/30
13.07.2016, Ventos, KRJ, he A, 3/30
14.07.2016, Ventos, KRJ, he A, 2/30
15.07.2016, KK Lapland, KRJ, he A, 2/30
16.07.2016, Ventos, KRJ, he A, 2/30
19.07.2016, KK Lapland, KRJ, he A, 3/30
21.07.2016, Stall Silverlycka, KRJ, he A, 2/40
21.07.2016, Stall Silverlycka, KRJ, he A, 6/40
02.08.2016, Censored, KRJ, he A, 3/40
03.08.2016, Kuuralehto, KRJ, he A, 2/40
03.08.2016, Censored, KRJ, he A, 5/40
04.08.2016, Kuuralehto, KRJ, he A, 1/40
05.08.2016, Kuuralehto, KRJ, he A, 6/40
05.08.2016, Censored, KRJ, he A, 5/40
05.08.2016, Censored, KRJ, he A, 3/40
07.08.2016, Censored, KRJ, he A, 3/40
09.08.2016, Kuuralehto, KRJ, he A, 3/40
14.08.2016, Hortensia, KRJ, he A, 5/40
18.08.2016, Hortensia, KRJ, he A, 5/40
23.08.2016, Hortensia, KRJ, he A, 6/40
23.08.2016, Rappadan, KRJ, he A, 3/40
24.08.2016, Hortensia, KRJ, he A, 4/40
28.08.2016, Hortensia, KRJ, he A, 1/40

Kenttäkilpailut, sijoituksia 25 kpl
17.01.2015, kk Reiter, KERJ, harraste, 4/30
19.01.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 5/50
03.02.2015, Littleness, KERJ, harraste, 4/30
08.02.2015, Littleness, KERJ, harraste, 3/30
07.03.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 3/60
09.03.2015, Littleness, KERJ, harraste, 4/30
10.03.2015, Littleness, KERJ, harraste, 4/30
13.03.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 4/60
14.03.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 6/60
14.03.2015, Littleness, KERJ, harraste, 2/30
15.03.2015, Littleness, KERJ, harraste, 1/30
22.03.2015, Juksula, KERJ, harraste, 4/60
26.03.2015, Untuvapilvi, KERJ, harraste, 2/30
28.03.2015, Untuvapilvi, KERJ, harraste, 3/30
13.04.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 4/60
16.04.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 3/60
31.05.2015, Riiviöt, KERJ, harraste, 1/30
15.06.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 5/40
20.06.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 4/40
23.06.2015, Muiston, KERJ, harraste, 1/30
24.06.2015, Muiston, KERJ, harraste, 4/30
29.06.2015, Muiston, KERJ, harraste, 2/30
02.07.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 4/40
04.07.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 4/40
10.07.2015, Taikakuun kartano, KERJ, harraste, 1/40

Näyttelyt
22.11.2014, Oak Hill Event Park, VSN, wpb-tammat, RCH (35p)

Laatuarvostelut
27.02.2015, Poni-KTK, KTK-II (17 + 17 + 19 + 18 = 71p)

31.01.2018, ERJL, ERJ-I (7 + 40 + 25 + 14 + 15 = 101p)

15.05.2018, KRJL, KRJ-I (7,5 + 40 + 20,5 + 20 + 15 = 103p)

20.07.2018, VWYL, VWY-II (5 + 6 + 5 + 23 + 5 = 44p)



Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

helmikuu CAS49, päiväkirjamerkintä 31.12.2017
Anna on tässä vuosien mittaan toipunut erinomaisesti kaksosvarsojensa syntymästä ja onkin ollut jo useamman vuoden täydessä ratsukäytössä. Tai siis niin täydessä käytössä kuin meillä on tarjota resursseja kilpailu-uransa päättäneelle tammalle... Vaikkei Annan liikutus ehkä ole ollut kaikista suunnitelmallisinta, on se kuitenkin koko ajan ollut liikkeessä ja siksi nytkin ihan kivassa lihaskunnossa. Siksipä emme joudukaan tekemään suurremonttia saadaksemme tamma edustuskuntoon laatuarvosteluita varten! Annan jälkikasvu on jo näyttänyt kyntensä kilpakentillä, varsinkin esteradoilla, joten ylpeän emätamman on aika pyörähtää pitkästä aikaa kotitallin ulkopuolella. Suunnaksi otetaan Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu ja palkintotavoitteeksi vahva kakkospalkinto - mahdollisesti jopa ykkönen! Mutta nyt alkajaisiksi Anna pääsee kunnon vaahtokylpyyn, jotta karva varmasti kiiltää tilaisuudessa.
Nintsu

heinäkuu CAS41, päiväkirjamerkintä 03.04.2016
Anna, orivarsa-Cliffe ja tammavarsa-Belle pääsivät tänään vihdoinkin klinikalta kotiin. Cliffe on ollut kolmikon ehdottomasti eloisin otus ja kahden ensimmäisen päivän plasma-tankkausta lukuunottamatta se on säästynyt eläinlääkärien piikeiltä. Anna ja erityisesti Belle-parka ovatkin sitten saaneet piikkiä senkin edestä. Anna menetti varsomisessa erittäin paljon verta mutta saatuaan lisäverta "muutaman" litran (eli siis aikas monta litraa), on tamma toennut ihan kiitettävään kuntoon. Eläinlääkärit uskovat ponin toipuvan täysin, mutta aikaa se vaatii. Lisäksi mahdolliset syvien lihasten vauriot selviävät vasta kun Anna siirtyy takaisin liikutukseen. Mutta hengissä se on! Belle-raasu onkin sitten asia erikseen. Plasmaa, verta, punasoluja, antibioottia, vitamiineja... Tammavarsaa on pistelty oikein urakalla! Lisäksi isompi operaatio on edessä (jos poni siis edes selviää sinne asti), sillä ilmeisesti vakava virheasento kohdussa on aiheuttanut Bellen etujalan polveen vinouman. Toinen etujalka on kuin sivuttain käännetty V. Mutta sen aika on sitten myöhemmin, nyt toivotamme Annan, Cliffen ja Bellen tervetulleiksi kotiin!
Nintsu

kesäkuu CAS41, päiväkirjamerkintä 25.03.2016
Annan laskettuun aikaan oli vielä melkein kaksi viikkoa. Tamma oli kuitenkin niin levoton, että vaikka muut varsomisenmerkit, esimerkiksi vahatipat, puuttuivat, päätin illalla siirtää tamman varsomispihattoon ihan vain varmuuden vuoksi. Valvoisin yön toisen tamman takia, joten siinähän se samalla menisi Annankin silmällä pito. Enpä siinä asemiin Varsamökkiin kymmenen aikaan illalla asettuessani arvannut, että aamulla olisi peräti kaksi MPB-ponia lisää!
Valvontapanokseni siirtyi yhden aikaan yöstä toisesta tammasta Annaan. Anna oli käynyt aina vain levottomammaksi jo tunnin ajan ja meni ensimmäisen kerran makuulle. Sain kuitenkin odotella vielä kaksi tuntia ennen kuin homma alkoi ihan oikeasti edetä. Kokenut ponikasvattajansilmäni näki hyvin pian, että kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan. Soitin heti eläinlääkärillemme Edille, joka lupasi pistää vaatteet niskaan ja kiiruhtaa paikalle. Minä menin pihatolle rauhoittelemaan Annaa ja tutkimaan mikä voisi olla vikana. Tunnustelemalla havaitsin varsan etujalan olevan koukussa. Olin tällaisen tapauksen kahdesti suoristanut ihan itse, joten päätin yrittää samaa nytkin. Sainkin jalan suoraksi ja vartin päästä, juuri kun Ed paukkasi pihattoon, tumma orivarsa oli jo lannetta myöten ulkona.
Huomiomme kiinnittyi sikiökalvoistaan eroon räpistelevään orivarsaan. Sen osalta ehdimme jo huokaista helpotuksesta, kunnes Ed käänsi katseensa emätammaan. Kokeneen eläinlääkärin värittömällä äänellä lausuttu "täältä on toinenkin tulossa!" seisautti vereni. Kaksoset?! Ei siinä auttanut kuin tehdä niin kuin Ed neuvoi. Loppujen lopuksi minun oli soitettava apuvoimiksi vielä Sabine ja Wilsonkin ennen kuin saimme lähes elottoman tammavarsan verisille oljille. Ed alkoi heti elvyttää varsaa, Wilson lähti hakemaan traileria ja Sabine juotti jotenkuten jaloillaan pysyvälle orivarsalle pakasteesta haettua ternimaitoa - Annasta kun ei sillä hetkellä ollut emätammaksi. Minä yritin selvitellä Annan vointia mutta eipä tammasta voinut paljoa sanoa. Ainakin se hengitti vaikkakin hieman koristen.
"Nostakaa vaikka se tamma ylös! Jos se ei nouse, se kuolee siihen!" Ed ärähti. Muka nosta 400-kiloinen poni jaloilleen... Kuin ihmeen kautta saimme Wilsonin kanssa puolitajuttoman Annan vinssattua jaloilleen ja puolittain työnnettyä, puolittain raahattua elikko traileriin, jossa sen varsat jo odottivat. "Sitten klinikalle ja mars!" Ed taputti autoni konepeltiä ja heilautti hyvästiksi. Saas nähdä moniko tältä reissulta palaa hengissä kotiin...
Nintsu

kesäkuu CAS38, päiväkirjamerkintä 15.07.2015
Vaikka meillä on syntynyt vuosien varrella jo reippaat sata varsaa, ei meillä vielä ole kertaakaan syntynyt kahta varsaa samana päivänä. Olen ollut siitä todella helpottunut, sillä yhdessäkin varsomisessa on riittävästi jännitystä yhden yön tarpeiksi. No, pitihän kahden varsomisen yökin vielä kokea. Tänään sekä konkarivarsoja Ninni että ensikertalainen Anna päättivät pukata jälkikasvunsa maailmaan - ja vain tunnin erolla toisiinsa. Siinä oli meikäläisellä hermot ratkeamispisteessä, kun olisi pitänyt olla kahdessa paikkaa yhtaikaa! Onneksi ensimmäistä varsaansa varsonut Anna aloitti puuhansa ensimmäisenä, joten ehdin vahtia sen varsomista tarkemmin. Kaikeksi onneksi molempien tammojen varsominen sujui ongelmitta eikä minun apuani tarvittu. Voin vain kauhulla kuvitella, mitä olisi tapahtunut jos kaikki ei olisikaan sujunut ihan oppikirjan mukaan... Mutta Anna on siis nyt komean, mustan orivarsan ylpeä emä!
Nintsu

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Annan tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Nyt kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, joten Anna ja sen joskus tulevaisuudessa syntyvät jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Annalle astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämäärää.
Nintsu

syyskuu CAS33, päiväkirjamerkintä 09.06.2014
Olemme jo pitkään pohtineet mitä ihmettä teemme tammapihaton kanssa. Pihattohan on alunperin mitoitettu noin 20:lle ponille, mutta viime vuodet siellä on asustellut kerrallaan 25-30 ponia - siis kymmenisen kappaletta enemmän kuin pitäisi. Monen eri vaihtoehdon harkitsemisen jälkeen päätimme laajentaa tammapihattoa. Ponit piti tietenkin saada laajennuksen ajaksi pois tieltä ja onnistuinkin vuokraamaan kuukaudeksi naapurimaatilaltamme ison laitumen ja ladon tammavarsalaumaamme varten. Syntyi vain ongelma, että miten ihmeessä siitostammoista, maitovarsoista ja 1-4 vuotiaista nuorista tammoista koostuva, kolmenkymmenen ponin lauma saataisiin siirrettyä helpoiten kolmen kilometrin matka naapuriin! Parin valvotun yön jälkeen päätin palkata koko henkilökuntani hommiin ja siirtää ponit taluttaen. Laumamme on koostaan huolimatta melko tiivis, joten yksi ihminen voi varmasti taluttaa kolmeakin ponia kerrallaan ja maitovarsat voivat juosta irrallaan. Tiellähän ei ole liikennettä nimeksikään. Pihaton remonttikuukaudesi valittiin syyskuu, koska nyt tämän kesän varsat ovat jo riittävän vahvoja muuttoa varten eikä syyskuussa vielä ole liian kylmää tai sateista. Siirto suoritettiin tänään ja Annan vuoro oli heti ensimmäisessä siirtoporukassa. Minä talutin Annaa emänsä Annan ja toisen 2-vuotiaan tamman Nanan kanssa samalla kertaa. Kolmen kilometrin matka sujui melko hyvin. Olin tarkoituksella ottanut Annan kaveriksi sen emän, sillä arvasin Annan hermostuvan epätavallisesta tapahtumasta. Emän läheisyys rauhoittu Annaa sen verran, ettei se aivan panikoinut, vaan stressi jäi hermostuneisuuden asteelle. Toivottavasti Anna rauhoittuu uudelle laitumelle ja pihattoon nopeasti tutun lauman seurassa. Nyt korjaillaan kuukauden verran pihattoa ja sitten suoritetaan ponien siirtourakka numero kaksi!
Nintsu

tammikuu CAS32, päiväkirjamerkintä 23.01.2013
Sopusuhtaisten ja tasaisesti kasvavien varsojen sanotaan jäävän pieniksi. Anna on kasvanut erittäin tasaisesti eikä se elämänsä ensimmäisten vajaan kahdeksan kuukauden aikana ole ollut missään vaiheessa selkeästi takakorkea, kuten kaikki muut varsamme ovat olleet. Anna on koko ajan ollut erittäin sopusuhtainen ja nätti. Kyllähän sitä kelpaa katsella, mutta pahoin pelkään, että pieneksi tämä neiti jää. Anna on nyt myös vieroitettu. Se ottikin tammalle aika koville ja varmuuden vuoksi syötin sille mahahaavan estolääkityksen, sillä pelkäsin sen saavan mahahaavan kaikesta siitä hermoilusta. Täydellisestä vieroituksesta on nyt noin kuukausi ja Anna alkaa olla sinut tilanteensa suhteen. Tänään kävin hakemassa tamman pihatosta pientä hoitohetkeä varten. Annaa jännitti kauheasti lähteä ilman hevosseuraa minun mukaani vaikka olen sille tuttu jo syntymästä asti. Pääsimme kuitenkin talliin lainakarsinaan asti ilman suurempaa show'ta. Tallissa Anna oli hieman hermostunut, mutta se rauhoittui kun aloi harjailla sitä. Tyydyin harjaamaan varsan kerran lävitse ja nostelemaan sen jalat kertaalleen ja palautin sitten ponin takaisin laitumelle. Hitaasti edetään!
Nintsu

toukokuu CAS31, päiväkirjamerkintä 28.11.2013
Miran laskettuaika oli ja meni, mutta varsaa ei vain kuulunut. Minä revin jo hiuksia päästäni ja ramppasin Miran luona sen vointia tarkastamassa jatkuvasti. Miraa itseään ei näyttänyt suuremmin lasketunajan ylittäminen haittaavan. Tamma söi, joi ja seurusteli muiden ponien kanssa aivan normaalisti. Soittelin pariin kertaan jo eläinlääkäri Edillekin, että mitä pitäisi tehdä kun tamma ei varso. Ed rauhoitteli ja sanoi, että kyllä se varsa sieltä omia aikojaan syntyy, odottele vain rauhassa. Hyvähän hänen on sanoa, kun hänen ei tarvitse olla kuin tulisilla hiilillä varsan syntymää odottamassa! No, tietenkin Ed oli aivan oikeassa. Tänään Mira alkoi varsoa hieman ennen seitsemää aamulla. Ei kulunut kuin tunti ja pikkiriikkinen, siro tammavarsa näki maailman. Kaikki sujui hyvin ja Mira hoiti hommansa rutiinilla, kuten neljännen varsomisen kohdalla voi odottaakin. Anna-nimen saanut varsa on hyvin, hyvin pieni. Se mahtui kulkemaan ongelmitta emänsä mahanalta maitobaaria etsiessään! Minua alkoi huolestuttaa niin, että soitin taas Edille ja kerroin varsan pienuudesta. Ed arveli, että istukka on ehkä toiminut heikosti, minkä takia varsa on jäänyt pieneksi ja syntyi myöhässä. Tai sitten varsa vain on saanut pienet geenit. Anna vaikuttaa kuitenkin tarmokkaalta ja terveeltä varsalta, joten jospa minä nyt vain koettaisin rauhoittua ja antaisin uuden kasvattini kehittyä omaan tahtiinsa.
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI