Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSEMUISTOSIVUT 08.06.2019

Splash

VWY-III

Splash eli Läsi
s. 19.12.2016 (1kk=1a, 4v 19.04.2017)
welsh B -tamma, VH17-022-0037
rautias sabino, 130cm, kasv. Susan Turner, USA
om. Moana part breds Nintsu VRL-01851, NZ
estepainotteinen, heC/80cm, ex-laukkaponi

Luonne

Yleisesti Läsi on sellainen touhu-petra, että oksat pois. Poni on aina tunkemassa turpaansa (ja mielellään koko muuta ruhoaankin) joka paikkaan, varsinkin jos kyseisessä paikassa on pikkuinenkin mahdollisuus olla ruokaa. Ihmisiin Läsi suhtautuu melko kovakouraisesti. Tammasta on ihan okei puskea iholle ja suunnilleen repiä karsinaantulijan taskut auki herkkujen toivossa. Varpaat saattavatkin olla vaarassa Läsin seurassa eivätkä muutkaan kehonosat välttämättä välty koheltavan ponin aiheuttamilta mustelmilta. Kilttihän Läsi kyllä on, eikä se pure tai potki, mutta kovin hyvin ei poni ihmiseen keskity. Läsiä taluttaessa saa taluttaja ihan kunnon käsilihastreenin, sillä rouva mieluiten kiiruhtaisi ruohotupsulta toiselle ja koukkaisi matkalla rehuvaraston kautta.

Pieni, pullea ja karvainen Läsi ei todellakaan anna kuvaa nopeasta (ex-)laukkaponista. Asiasta ei kuitenkaan voi erehtyä, kun tämän karvaferrarin kyytiin kapuaa! Läsi on todella menossa eteen eikä se mielellään kuuntele pidätteitä tulivat ne sitten ohjista vetäen, vatsalihaksilla rutistaen tai vaikka savumerkein. Kouluratsastus Läsin kanssa onkin lähinnä tamman menohalujen pidättelyä. Ympyröillä ja volteilla on pieni mahdollisuus saada Läsi rauhallisempaan tempoon ja jopa hieman asettumaan niskasta ja pyöristymään johonkin peräänannon tapaiseen. Suoralla uralla mokomat voikin unohtaa kokonaan ja keskittyä vain saamaan ponin pysähtymään ennen seuraavaa seinää tai aitaa. Hyppäämisestä Läsi pitää ihan erityisesti. Se kaahaa esteradalla kuin heikkopäinen ja aiheuttaa niin katsojille kuin valmentajillekin sydämentykytyksiä. Kyytiinsä Läsi tarvitseekin kuskin, joka ei vauhtia pelkää! Kummasti vain tämä pikku-punkero ehtii kaikki jalkansakin puomien yli nostaa, on meinaan melkoisen näppärä koipinen neiti tämä meidän Läsi! Se, että osuuko sen kanssa ihan jokaiselle esteelle, onkin sitten eri juttu.

Suku

i. Watermonster
wB, prt sab, 130cm
laukkapainotteinen (sileä)
ii. Water Game
wB, rnkm, 128cm
ie. Spotted
wB, rt sab, 129cm
e. Raindrop
wB, trn, 130cm
laukkapainotteinen (sileä)
ei. Playmate
wB, rt sab, 133cm
ee. Drop Debbie
wB, vrt, 128cm

Läsi on suvuton eli sille ei löydy sukua virtuaalimaailmasta.

Isä Watermonster sai nimensä rakkaudestaan vesilätäköitä kohtaan. Siellä missä lätäkkö, siellä myös pikkuinen orivarsa! Watermonster oli punarautias, isoilla valkoisilla merkeillä varustettu, vain 130 senttiä korkea ori. Se polveutui melko keskinkertaisesta laukkasuvusta, mutta yllätti kaikki olemalla itse todella nopea ja voitontahtoinen juoksija. Ori pystyi laittamaan kampoihin jopa paremmista suvuista tuleville, kyvykkäillä laukkaponeille. Watermonster voitti monta taistelua maalisuoralla sukutaulultaan parempien ponien kanssa ja lunasti näin paikkansa Yhdysvaltojen ponilaukkojen historiassa. Watermonster teki poikkeuksellisen pitkän uran ponilaukoissa ja keräsi hyvän potin rahaa omistajilleen. Siitokseen siirryttyään siitä tuli nopeasti muotiori. Oriin suosio kuitenkin hiipui muutamassa vuodessa, sillä selvisi nopeasti, ettei sen jälkikasvu ollut kovin kaksista laukkakilpailuita ajatellen. Sen sijaan hyväluonteisen oriin jälkeläiset osoittautuivat mukaviksi ratsuiksi ja myöhempinä vuosinaan Watermonster astuikin lähinnä ratsutammoja.

Isänisä Water Game oli keskinkertainen, monella tapaa varsin huomiota herättämätön ori. Hailakka ruunikonkimo oli sitkeä juoksija, mutta sen vauhti oli kaukana kärkiponien nopeudesta. Rakenteeltaan Water Game oli tavallinen, mitä nyt hieman pitkäselkäinen ja oriiksi matalaryhtinen. Se oli kuitenkin kiltti ja hyväluonteinen ja juoksikin pitkän uran aloittelevien lapsijockeyden opetusmestarina. Siitoksessa Water Gamea käytettiin lähinnä omistajan omilla tammoilla ja siksi sen jälkeläismäärä jäi pieneksi.
Isänemä Spotted oli täynnä valkoista karvaa, vaikka olikin perusväriltään raudikko. Tamma oli hieman hapan luonne ja varsin kipakka ratsukin. Jokusen laukkastartin juostuaan, tamma siirtyi siitoskäyttöön, sillä se ei oikein toiminut porukassa juostessa. Jälkeläisiinsä Spotted jätti erittäin vahvasti isoja merkkejään, mutta muutoin se ei juuri periyttänyt itseään. Tammasta syntyi kuitenkin muutama varsin hyvinkin laukkaradoilla pärjännyt varsa, joten siitostammana Spotted oli omaa laukkamenestystään parempi.

Emä Raindrop oli tähtipäinen, tummanruunikko tamma, jolla oli korkeutta 130 senttiä ja leveyttä ainakin saman verran. Tamma oli meinaan rungoltaan pyöreä kuin pallo ja se lihoi jo heinänkorren näkemisestäkin. Raindrop oli hullunkurinen näky laukkaradalla, mutta suku velvoitti ja siksi tamma maiden-lähtöön laitettiinkin. Poni ei loppujen lopuksi ollut yhtään hullumpi laukkaponi, vaikka aivan tasokkaimmissa lähdöissä se ei pärjännytkään. Piiritasolla poni pärjäsi loistavasti ja kovemmissakin lähdöissä se saattoi silloin tällöin jonkin rahasijan napata. Raindrop oli luonteeltaan hyvin sopiva laukkaponiksi, sillä se rakasti vauhtia ja voittamista. Tamma siirtyi siitokseen vasta 11-vuotiaana, mutta se ehti saada useammankin varsan. Sen jälkeläisporukka osoittautui aika sekalaiseksi sakiksi, ja moni peri myös emänsä pyöreän ulkomuodon ja rakkauden ruokaan. Joukosta nousi kuitenkin pari kelvollisen laukkauran tehnyttä ponia, sekä muutama varsin näpsäkkä esteponi. Raindrop eli hyvin vanhaksi ja sai mukavat eläkepäivät pitkäaikaisen omistajansa luona. Tamma lopetettiin hurjassa 30 vuoden iässä hampaiden kulumisen takia.

Emänisä Playmate oli vilkas ori, joka touhotti aina ja joka paikkaan. Isot merkit omannut raudikko oli näpsäkkä juoksija, joka menestyi erityisesti lyhyillä sprinteillä. Sen sijaan kestävyydessä oli hieman toivomisen varaa ja pidemmillä matkoilla ori joutui usein taipumaan maalisuoralla. Jalostuksessa Playmatesta ei tullut kovin suosittua, mutta se jätti tasaisen hyvin laukkakilpailuissa pärjänneitä jälkeläisiä. Poni periytty vahvasti myös vilkasta luonnettaan ja osa sen varsoista olikin rasittavan touhukkaita.
Emänemä Drop Debbie ei ollut kovin erikoisen näköinen, mutta se oli sitkeä ja päättäväinen tamma, joka jaksoi painaa raskaallakin radalla antaen aina parhaansa. Vaaleanrautias, vain 128 senttiä korkea tamma polveutui kestävyysominaisuuksistaan tunnetusta suvusta ja oli loistava esimerkki kestävästä laukkaponista. Sen sijaan nopeutta tammalla oli kovin vähän ja sen tulokset laukkaradoilta jäivätkin aika keskinkertaisiksi. Drop Debbie jäi siitokseen melko nuorena ja sopivilla orivalinnoilla se jätti muutaman varsin kelvollisen laukkaponin.

Jälkeläiset
t. Dewdrop MPB, i. Yanick GA x

Kilpailut

Estekilpailut
Läsi on kilpaillut porrastettuja kilpailuita eikä sijoituksia merkitä tälle sivulle.
Pistetilanteen voi tarkistaa ponin VH-profiilista.
  Laukkakilpailut
  stat. 7: 2-2-1-2 (29%/100%), vs. 16400e
 1. 25.04.2017, Paragon, PLJ/sileä, maiden 1000m, 4/5, 400e
 2. 28.04.2017, Kinborough, PLJ/sileä, maiden 800m, 4/6, 400e
 3. 03.05.2017, Kinborough, PLJ/sileä, maiden 800m, 1/4, 2000e
 4. 11.05.2017, Paragon, PLJ/sileä, allowance 400m, 1/4, 4000e
 5. 27.05.2017, Paragon, PLJ/sileä, G3 800m, 2/4, 3600e
 6. 15.06.2017, Paragon, PLJ/sileä, G3 800m, 3/6, 2400e
 7. 22.06.2017, Paragon, PLJ/sileä, G3 1000m, 2/5, 3600e
Laatuarvostelut
31.05.2019, VWYL, VWY-III (2,5 + 3,5 + 4,5 + 20 + 5 = 35,5p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

30.05.2019, päiväkirjamerkintä
Läsi on ollut suorastaan hävettävän unohdettuna laitumella jo kauan. Tamma tuskin on laidunlomastaan ollut harmissaan, sen verran se tykkää syömisestä... Pitää antaa tammalle pikainen kuntokuuri, sillä olen ilmoittanut sen rotulaatuarvosteluun arvosteltavaksi. Odotuksen palkinnon suhteen eivät ole taivaissa, mutta jos nyt joku palkinto kotiin tuotaisiin. Palkinto se on kolmonenkin!
Nintsu

08.08.2017, päiväkirjamerkintä
Ei taida olla laukkaperiyttäjä tämä meidän Läsi. Tamman ainokainen on juossut nyt kymmenen starttia eikä ole voittanut kertaakaan. On testattu pitkää ja lyhyttä matkaa, eri lähtökokoja, vaihdettu ruokintaa, muutettu treeniä, hankittu uusia jockeytä... No, ehkä Läsi on jättänyt tyttärelleen muita kykyjä? Pian nähdään miten Debbie-tytär pärjää ratsunuralla!
Nintsu

10.07.2017, päiväkirjamerkintä
Läsin ainokainen, Dewdrop eli Debi, juoksi tänään ensimmäisen laukkakilpailunsa. Huikean 14 osallistujan lähdössä tamma ylsi vain 8. sijalle. Debi taisteli paikoin jopa rahasijoista mutta ilmeisesti 1000 metrin matka oli sille kuitenkin hieman liikaa, sillä loppua kohden tamma tuntui väsyvän ja menetti sijoja. Läsi-emä pitää kuitenkin kovasti "peukkuja" Debin seuraavaa starttia varten!
Nintsu

01.07.2017, päiväkirjamerkintä
Seitsemän starttia, kaksi voittoa ja 16400 euroa palkintorahaa ei ole kovin kummoinen laukkaura, mutta siihen se Läsin osalta nyt kuitenkin jää. Ponilaukkajaos siirtyi Virtuaalisen laukkaurheilukeskuksen alle, missä kilpailutus on helpompaa mutta silti erilaista. En näe mitään tarvetta kilpailuttaa "vanhoja" laukkaponejani siellä, vaan aloitan näiden jälkikasvulla. Läsi saakin siis siirtyä kilpailemaan porrastetuissa kilpailuissa esteitä. Saa nähdä mitähän siitäkin tulee, kun tämä vauhtihirmu pitää ahtaa pienelle kentälle laukkaamaan!
Nintsu

22.06.2017, päiväkirjamerkintä
Läsi on tehnyt tasaista jälkeä kahdessa aikaisemmassa grade-lähdössään sekä myös tänään Paragon Rachingin 1000 metrin G3-lähdössä. Voittoa vaan ei vieläkään napsahtanut, vaikka kaukana ei kyllä ollut! Läsi sijoittui tänään toiseksi, hätyyteltyään tiiviisti myös ensimmäistä sijaa. Aivan loppusuoralla lähdön lopulta voittanut poni pisti sellaisen kirin päälle, ettei siinä Läsillä auttanut kuin taistella kakkostilasta. No, toinen sija ja 3600 euroa palkintorahaa ovat ihan mukava tulos sekin. Ehkä voitto ensikerralla?
Nintsu

11.05.2017, päiväkirjamerkintä
Hyvässä vireessä meidän Läsi on! Heti Kinborough'n maiden-voiton perään Läsi voitti tänään Paragon Racing'ssa 400 metrin allowancen ja saa näin osallistua grade-lähtöihin. Myös 4000 euron palkintosumma lämmittää omistajan mieltä. Läsi teki hienon ja virheettömän juoksun, enkä olisi voinut olla siihen tyytyväisempi. Aivan yhtä selkeä ei voitto ollut kuin viimeksi maidenissa, mutta tuomarien ei silti tarvinnut turvautua maalikameran kuviin. Nyt jatketaan kilpailemista grade-tasolla ja ties vaikka jonain päivänä päästäisiin arvokisoihinkin!
Nintsu

03.05.2017, päiväkirjamerkintä
Kolmas kerta toden sanoo! Läsi kilpaili tänään kolmatta kertaa Kinborough'ssa 800 metrin maidenissa ja voitti lähdön! Tamma karautti hienon loppukirin ja veti oikein selkeän eron toiseksi juosseeseen poniin. Tämän maiden-voiton ansiosta Läsillä on nyt oikeus osallistua seuraavan tason, eli allowancen, lähtöihin ja tavoitella suurempia voittosummia.
Nintsu

25.04.2017, päiväkirjamerkintä
Ei tässä mitään pitkiä mammalomia ehditä lusia, kun toiveet laukkaurasta painavat päälle! Läsiä on pidetty liikkeessä koko ajan, pientä täyslomaa lukuunottamatta, mutta nyt on Debi-varsa vieroitettu ja Läsin aika karauttaa ensimmäinen laukkalähtönsä. Paragon Racing sai kunnian olla debyytin paikka ja matkana 1000 metrin maiden. Läsi juoksi ihan kelvollisesti mutta taisi kunto hieman loppua kuitenkin kesken. Sijoituksena viimeinen rahasija 4/5 ja 400 euroa palkintorahaa. Uusi yritys seuraa pian!
Nintsu

09.04.2017, päiväkirjamerkintä
Läsi varsoi tänään suloisen tammavarsan. Kuten ei Läsissäkään, ei varsassa ole valkoista maalia säästelty, vaan raudikolla tammavarsalla on ihan yhtä suuret merkit kuin emälläänkin! Aika haparoiden pikkuvarsa pääsi jaloilleen ja usean kaatumisen jälkeen nisällekin. Läsi hoiti emänvirkansa kunnialla ja alkoi hoivata pienokaistaan asiantuntevin ottein vaikka kyseessä onkin sen esikoinen.
Nintsu

09.03.2017, päiväkirjamerkintä
Meille tuli tänään seitsemän suvutonta B-ponia Yhdysvalloista. Porukkaan kuuluu 3-vuotias, hauskanvärinen B-tamma Splash eli Läsi. Aivan ihana ja touhukas tamma vei sydämeni heti! Läsi pyöräyttää ensin yhden varsan ja aloittaa sitten uransa ponilaukkojen maailmassa. Toivottavasti Läsin vauhdikas luonne on edukseen kilpailutilanteissa!
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI