Etusivu Esittely Asukkaat Moana part breds

VIRTUAALIVUOHI || A SIM-GAME GOAT

Vuohet

Kun Nintsu oli lapsi, oli hänen lempieläimensä vuohi, eikä suinkaan poni/hevonen, kuten voisi kuvitella. Oikeastaan yksi isoimmista syistä Moana farmin perustamiselle, oli halu alkaa keräillä ponien lisäksi vuohia! Meidän vuohilaumamme onkin kasvanut kunnioitettaviin mittoihin sekä yksilö- että rotumäärältään. Vähällä toimeentulevia vuohia on pidetty jo tuhansia vuosia kotieläiminä maidon, villan ja lihan takia. Meidän vuohemme ovat maidontuottajia sekä lemmikkejä. Vuohemme asuttavat kahta laidunta: isommat maitovuohet isommalla laitumella ja pienet kääpiövuohet toisella. Vuohien luontainen uteliaisuus, aktiivisuus ja ketteryys on otettu laitumilla huomioon, eli aidat ovat riittävän korkeat ja hyvin tilkitty eikä laidunkaan ole pelkkää viljeltyä peltoa. Kivisiä kiipeilymahdollisuuksia, sekä luonnon että ihmisen rakentamia, riittää ja laitumella on myös metsäpalsta pusikkoineen. Vuohet saavat laiduntaa vapaasti, minkä lisäksi niitä ruokitaan tuoreilla kasviksilla, rehurekoituksella ja kivennäisillä tarvittaessa.


Australian kääpiövuohet

On olemassa useita kääpiövuohirotuja, joista australian kääpiövuohi on yksi. Se eroaa muista kääpiöroduista sillä, että sen rotumääritelmässä sarvet ovat hylkäävä virhe. Rotua on alettu systemaattisesti kehittää Australiassa vuonna 2000 risteyttäen australialaisia "puskavuohia" (eng. Australian bush goat) sopivan tyypin omaavilla, pienikokoisilla, muunrotuisilla vuohilla. Myös riittävän pienen, puhdasrotuisen vuohen voi rekisteröidä australian kääpiövuohirekisteriin. Kääpiövuohikutun säkäkorkeuden tulisi olla alle 57 senttiä ja pukin alle 60cm, mutta muunrotuisen vuohen voi rekisteröidä kääpiövuohirekisteriin jos sen säkäkorkeus on alle 63,5cm. Jalostuksessa kiinnitetään koon lisäksi erityistä huomiota luonteeseen, sillä rodun käyttötarkoitus on olla joka perheen lemmikki. Kaikki värit ja kuvioinnit sallitaan, samoin korvanmuodot ja karvanlaadut.

Meidän kääpiövuohemme ovat ensisijaisesti hauskoja lemmikkejä, joten niitä ei lypsetä tai keritä. Kääpiölaumassa on vakituisesti pukkimme Partajooseppi, joten sukusiitoksen välttämiseksi meillä syntyneille kileille etsitään kodit muualta.

pukki Partajooseppi

© fine_plan, CC BY-NC 2.0
s. 18.07.2015, sk. 44cm

Partajooseppi matkasi meille Trullinummesta, kaukaa Suomesta. Pienikokoinen, hauskan pitkäkarvainen pukki on itsetietoinen ja rohkea herra, joka pitää hyvää huolta kuttulaumastaan. Suhtautuu hieman aggressiivisesti kuttujaan lähestyviin vieraisiin mutta tottuu nopeasti uusiin tuttavuuksiin. Partajoosepin käsittely vaatii käsittelijältä pitkää pinnaa ja huumorintajua vaikka ihan kiltti poika meidän "Partsu" onkin!

kuttu Etta

© Cliff, CC BY 2.0
s. 07.03.2012, sk. 52cm

Etta on leppoisa mutta samalla jämäkkä kuttu. Reipas, utelias ja rohkea vuohien tapaan, mutta myös tarkka oikeuksistaan erityisesti ruoan suhteen.

kuttu Alppiini

© Tamsin Cooper, CC BY 2.0
s. 16.04.2012, sk. 55cm

Ihana, koiramainen Alppiini on saanut nimensä vuohirodusta alppiini, sillä meidän Alppiini muistuttaa kovasti kyseistä rotua (eikä ihme, sillä kutun kantaisät ovat brittiläisiä alppiineja). Alppiini on luonteeltaan aivan ihana luttana eikä se koskaan saa tarpeekseen huomiosta ja rapsutuksista!

kuttu Tilde

© Alan Krakauer, CC BY-NC 2.0
s. 29.04.2014, sk. 47cm

Utelias, eloisa ja ystävällinen - siinäpä Tilde lyhyesti. Tilde on kaiken kaikkiaan mukava ja helppohoitoinen vuohi, joka on erinomainen lemmikki.

kuttu Tipi

© hollysuewho, CC BY-NC-SA 2.0
s. 01.04.2016, sk. 43cm

Pikkiriikkinen Tipi on oikea energiapesä! Se on aina liikkeessä ja tutkimassa ympäristöään. "Kaikkea on kokeiltava - mieluiten ainakin kahdesti", on tämän vuohen motto! Ihmisrakas ja hellyydenkipeä, mutta ei malta kovin kauaa paikallaan seisoskella edes rapsutusten takia.

kuttu Nöpö

© WindRanch, CC BY-NC-ND 2.0
s. 27.04.2019, sk. 41cm

Sinisilmäinen hurmuri Nöpö on utelias, ystävällinen ja touhukas kuttu. Se on kova puuhastelemaan, eikä aina malta olla paikoillaan pitkiä aikoja. Nöpö tykkää kovasti rapsutuksista, mutta vain pienissä erissä. Sen sijaan porkkanoilla saa tämän neidin tekemään mitä vain!

kuttu Vaahtokarkki eli Vaahtis

© Jean, CC BY 2.0
s. 21.05.2019, sk. 46cm

Kuvankaunis ja syötävän suloinen Vaahtis on yksi farmin henkilökunnan suosikeista. Vaahtis on utelias, hyväntuulinen ja kiltti vuohi, joka rakastaa kaikkia ja kaikkea. Se kiintyy nopeasti sitä hoitaviin ja ruokkiviin ihmisiin ja tervehtii napakalla määkäisyllä tuttujaan. Tykkää rapsutteluista ja seuraa mielellään ihmisten touhuja.

kuttu Nimi

©
s. xx.xx.2017, sk. cm

Semmonen ja semmonen


Nuubianvuohet

Nuubianvuohi (eng. nubian goat) on Britanniassa paikallisista, afrikkalaisista ja arabialaisista vuohista risteytetty rotu. Rodun tunnusmerkkejä ovat pitkät luppakorvat ja pään kyömy profiili. Ne ovat usein nupoja mutta joillakin yksilöillä voi olla myös kaarevat sarvet. Nuubianvuohi on kooltaan iso vuohi (kuttujen säkäkorkeus 70-80cm ja pukit jopa 90cm). Nuubianvuohet tuottavat runsaasti maitoa, parhaimmat kutut voivat lypsää jopa 7 litraa päivässä! Maito on poikkeuksellisen rasvaista ja se sopii erinomaisesti juustoa varten. Kuttu voi lypsää yhdellä poikimisella kaksikin vuotta, joten sitä ei tarvitse astuttaa joka vuosi. Rotu tulee vähällä ruoalla toimeen ja kestää hyvin kuumuutta. Luonteeltaan nuubianvuohet ovat yleensä sosiaalisia, rohkeita ja ystävällisiä, minkä lisäksi ne ovat hieman äänekkäämpiä kuin muut vuohirodut.

Meidän nuubialaisemme ovat pääasiassa maidontuottajia, unohtamatta toki bonuksena tulevaa silmäniloa ja viihdykettä. Nuubian-Saanen-laumassamme ei ole vakituisesti pukkia, vaan halutut kutut astutetaan lainapukilla erillisellä laitumella noin joka toinen vuosi.

kuttu Luppis

© VasuVR/Wikipedia
s. 17.02.2013

Luppis on ensimmäinen nuubianvuohemme. Utelias mutta melko rauhallinen (siis rauhallinen vuoheksi) Luppis sai nimensä korvistaan, jotka ovat poikkeuksellisen pitkät jopa nuubialaiselle. Helppo niin lypsäessä kuin muissakin hoitotoimenpiteissä.

kuttu Täti Monica

© theselfsufficientliving.com
s. 11.05.2013

Tomera ja hieman temperamenttinenkin kuttu on ihan aiheesta saanut nimekseen Täti Monica! Täti Monica on tarkka ruoastaan ja tarkkailupaikastaan eikä anna muiden vuohien hyppiä sorkilleen. Ihmisillekin Täti Monica tekee mielipiteensä selväksi, eikä tätä kuttua pakottamalla saa tekemään mitään. Ruoka on Täti Monicalle paras houkutin joka tilanteessa.

kuttu Nuppu

© Cliff, CC BY 2.0
s. 02.02.2014

Nuppu on hyvin rauhallinen vuohi. Se märehtii hitaasti ja kauan ja viettääkin siksi paljon aikaa makuullaan. Kuttu ei todellakaan ole sieltä aktiivisimmasta päästä, mutta vuohi kun, intoutuu myös se silloin tällöin hulluttelemaan. Lypsäessä ongelmaton ja sopii kokemattomammallekin lypsäjälle, sillä jaksaa seisoskella pidempäänkin paikoillaan.

kuttu Clara

© hollysuewho, CC BY-NC-SA 2.0
s. 02.04.2015

Clara on rohkea, mitään pelkäämätön vuohi, joka pitää ihmisistä. Se on seurallinen kuttu ja pitää välillä melkoista meteliä määkiessään. Joskus lypsäessä ja muissa hoitotoimenpiteissä hieman levoton mutta rapsutuksilla asettuu hyvin.

kuttu Nana

© Jean, CC BY 2.0
s. 29.05.2014

Omissa oloissaan ja itsenäisillä tutkimusmatkoillaan viihtyvä Nana on vuoheksi aika rauhallinen tapaus. Lypsyt ja muut hoitotoimenpiteet Nana antaa hoitaa hyvin mutta erityisesti ihmisen seuraa se ei hae.

kuttu Lintsi

© Jean, CC BY 2.0
s. 08.04.2016

Vilkas ja hyväntahtoinen Lintsi on suloinen ja söpö vuohi, joka erinomaisten lypsy- ja maitoominaisuuksiensa lisäksi on vielä mukava hellittäväkin!

kuttu Purkka

© Tim Hoggarth, CC BY-NC-SA 2.0
s. 19.04.2017

Purkka rakastaa ruokaa. Herkkujen avulla tämän vuohen saa tekemään ihan mitä vain! Purkka ei ole kovin seurallinen tai hellyydenkipeä, mutta vuohimaista uteliaisuutta siitä löytyy. Erittäin tuottoisa maidontuottaja, mutta välillä Purkan joutuu lahjomaan herkuilla lypsyä varten.


Saanen-vuohet

Saanen-vuohi (eng. Saanen) on sveitsiläinen vuohirotu, jota on viety sen lypsyominaisuuksien vuoksi ympäri maailmaa ja risteytetty paljon muihin rotuihin. Se on yksi maailman parhaimmista, ehkä jopa paras, lypsyroduista litramäärältään mutta sen maito on muita rotuja vähärasvaisempaa. Suurinosa kutuista lypsää yhdellä poikimisella kaksi vuotta eli kuttuja ei tarvitse astutta joka vuosi. Saanen-vuohet ovat aina väriltään valkoisia. Rotu on isokokoinen, kutut ovat keskimäärin 80cm korkeita ja pukit noin 90-senttisiä.

Meillä saanen-vuohi on toinen lypsyvuohirotumme ja sen päätehtävä tilallamme on maidontuotanto. Kauniita, puhtaan valkoisia vuohia on kuitenkin myös kaunis katsella. Nuubian-Saanen-laumassamme ei ole vakituisesti pukkia mutta halutut kutut astutetaan lainapukilla erillisellä laitumella noin joka toinen vuosi.

kuttu Lumikki

© theselfsufficientliving.com
s. 28.02.2014

Kuvankaunis Lumikki on saanen-vuohiemme kaunotar. Isokokoinen kuttu on myös erinomainen maidontuottaja ja helppo lypsettävä. Luonteeltaan se on vuohimaiseen tapaan aktiivinen ja utelias ja aina valmis maistamaan mitä tahansa ruokaa vähänkään muistuttavaa.

kuttu Milka

© NSW DPI
s. 11.03.2013

Milka on utelias ja rohkea kuttu, joka on luottavainen käsitellä vähän vieraammankin ihmisen. Helppo lypsää mutta tarkka jälkikasvustaan eli mahdollinen kili kannattaa pyydystää lypsylle mukaan.

kuttu Tahti

© Emiliano
s. 07.04.2015

Tahti on helppo perusvuohi, joka ei turhista stressaile. Sen erikoisominaisuus on (jopa vuoheksi!) poikkeuksellinen ahneus, sillä tämä kuttu jos kuka on perso ruoalle! Kaikki kelpaa mikä vähänkään muistuttaa ruokaa.

kuttu Lysti

© Brent Moore
s. 19.04.2015

Vauhdikas ja utelias Lysti on nimensä mukaisesti lystikäs kuttu. Osaa olla joskus hieman rasittava lypsytilanteissa energisyytensä takia, mutta erinomainen maidonlaatu- ja määrä korvaavat luonteen pienet puutteet.

kuttu Kerma

© Tim Hoggarth, CC BY-NC-SA 2.0
s. 11.05.2017

Kerma on melko leppoisa (siis vuoheksi) kaveri, joka on mukava lypsettävä kärsivällisyytensä ansiosta. Neiti tykkää myös rapsutuksista eikä vierasta uusiakaan ihmisiä. Kiiran sisko.

kuttu Kiira

© Tim Hoggarth, CC BY-NC-SA 2.0
s. 11.05.2017

Kiira on utelias ja energinen kuttu, joka on aina menossa sinne missä tapahtuu. Kiiralla on huikeat kahlekuningataren taidot, joten ei ole kerta tai kaksi, kun vuohi on löytynyt karkuteiltä! Kerman sisko.


Sekalainen seurakunta

Minkäs sille mahtaa, että aina vain bongailee kivoja, vääränrotuisia vuohia! Kolmen päärodun lisäksi meiltä löytyy muutama rodullinen harha-askel. Tämä sekalainen seurakunta asuttaa isompaa laidunta lypsyvuohien kanssa. Maidontuotantoon soveltuvat yksilöt lypsetään samaan säiliöön lypsyrotujemme kanssa.

Hapsu

© Tamsin Cooper, CC BY 2.0
s. 09.01.2015
Golden Guernsey, kuttu

Harvinaista Golden Guernsey -rotua edustava Hapsu oli pakko saada! Luonteeltaan Hapsu on erittäin kiltti muttei ihan seurallisimmasta päästä. Se on kuitenkin hyvä lypsää ja käsitellä. Golden Guernsey'n maito muistuttaa hyvin paljon nuubianvuohen maitoa rasvapitoisuudeltaan, joten Hapsun noin kolmen litran päivätuotanto sopii hyvin joukkoon.

Nimi

©
s. xx.xx.2017
rotu, kuttu

Semmonen ja semmonen


Ulkoasun © Assi, kuvat © Roy Freytag (CC BY-NC-SA 2.0) ja Blvck Willy Wilson (CC0 1.0)
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALIMAATILA