Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE



MUISTOSIVUT


lopetettu 08.12.2014 hammasvaivojen takia 25-vuotiaana



Araminta

YLA2, ERJ-II, KRJ-II, VWY-III, KTK-III

© Goldhills Welsh

Araminta eli Mira
s. CAS21, 25v* (s. 30.08.2011, 4v 30.12.2011)
welsh B -tamma, VH12-022-0055
mustankimo, 132cm, kasv. C. Byron, GB (ex-om. mori-mori)
om. Moana part breds VRL-01851&VRL-09927, NZ
yleispainotteinen, heA/70cm
* ikääntynyt 18v asti VHKR

Luonne

Yleisesti Mira on kiltti ja ystävällinen tamma, jolla kuitenkin on herkkä ja vilkas luonne. Kaikki muutokset rutiineissa saavat Miran heti valpastumaan ja hieman jännittymäänkin, mutta onneksi neiti hyväksyy muutokset pian eikä hermoile niistä sen enempää. Hoitaessa Mira on kiltti ja kultainen. Se ei pure tai potki, mutta uusia ihmisiä se saattaa hieman ujostella ja alkuun ylireagoida näiden liikkeisiin ja tekemisiin. Kuitenkin kun tammaan rauhassa tutustuu, se kyllä rentoutuu ja rauhoittuu. Satulointi sujuu hyvin, eikä Miralla ole tapana pullistella vyötä kiristäessä. Suitsittaessa Mira voi aristella korviin koskettaessa, mutta kuolaimet se ottaa kuuliaisesti suuhun. Myös kavioiden puhdistus onnistuu ilman sen suurempia kikkailuja. Taluttaessa Mira kulkee kiltisti taluttajansa vieressä, mutta se saattaa säpsähdellä jos jotakin yllättävää tapahtuu.

Ratsastaessa pehmeät ja hyvin valmistellut avut ovat Miran kanssa kaiken A ja O. Tamma jännittyy ja hermostuu heti paikalla jos ratsastaja yllättää sen esimerkiksi pidättämällä yllättäen voimakkaasti tai antamalla laukka-avut ilman minkäänlaisia valmisteluja. Mira onkin hyvin herkkä ratsu, eikä se siksi sovi pienestä koostaan huolimatta lapsille elleivät nämä ole hyvin taitavia. Ilkeä tai itsepäinen ei tamma kuitenkaan ole, vaan ennemminkin kuuliainen ja nöyrä, vain hieman herkkä. Kouluratsastus sopii Miralle kuin nenä päähän, kunhan tamma on samalla aaltopituudella ratsastajansa kanssa. Mira tekee mielellään parhaansa ja siksi sen kanssa onkin niin mukava treenata vaikeampiakin koululiikkeitä. Esteille Miralla olisi kykyjä enemmänkin kuin vain 70 senttimetriin saakka, mutta valitettavasti Mira on hyvin varovainen hyppääjä. Se ei yhtään tykkää erikoisesteistä tai suurista oksereista, vaan kaikista mieluiten tamma kieltäytyisi ylittämästä niitä kokonaan. Kunhan tamma luottaa ratsastajaansa, on mahdollista lempeällä mutta päättäväisellä ratsastuksella saada Mira hyppäämään mitä tahansa. Ratsastajan on kuitenkin oltava hyvin varovainen, ettei tiukassakaan tilanteessa "hyökkää" tammaa patistamaan. Maastossa Mira kulkee mielellään, mutta voi hiukan säpsyä milloin mitäkin. Rauhallisin Mira on maastossa muiden hevosten kanssa jonon keskivaiheilla.

Suku

i. Remington
wB, rnkm, 131cm
ii. Jedidiah
wB, mkm, 129cm
iii. Demetre
iie. Seraphinia
ie. Emmaline
wB, rnkm, 132cm
iei. Emeron
iee. Jolanthe
e. Asteria
wB, rtpäiskm, 132cm
ei. Asterix
wB, rnkm, 132cm
eii. Cleveland
eie. Xanthia
ee. Violetta
wB, rtpäis, 130cm
eei. Riordan
eee. Deandra

Mira on suvuton eli sille ei löydy sukua virtuaalimaailmasta.

Isä Remington tunnetaan erityisesti kouluponina, vaikka ori starttasi paljon myös este- ja kenttäkilpailuissa. Kouluratsastuksessa Remington kilpaili helppo A -luokkia, esteillä pääasiassa 80cm-ratoja, mutta myös muutaman 90cm radan, ja kenttäratsastuksessa harrasteluokkia. Rakenteensa ansiosta ensimmäiselle palkinnolle kantakirjattua oritta käytettiin paljon jalostuksessa. Joinakin kesinä ori oli jopa niin suosittu, että sen omistajien oli rajoitettava tammamäärää, jotta ori ei aivan täysin nuupahtanut! Turhaan ei oritta siitoksessa käytetty, sillä Remingtonin jälkeläisiä leimasivat hyvä luonne ja ratsastettavuus sekä kauniit liikkeet. Monet oriin jälkeläisistä ovat pärjänneet kouluratsastuksessa jopa ihan kansainvälisissä kilpailuissa. Lisäksi Remington oli kimo-geenin suhteen homotsygootti, eli sen kaikki jälkeläiset olivat kimoja. Ori lopetettiin 22-vuotiaana hammasvaivojen takia.

Isänisä Jedidiah loukkaantui nuorena ja sen kilpailu-ura jäikin sen takia vaatimattomaksi. Ori ehti 5-vuotiskaudellaan startata muutamia helppoja koululuokkia pikkukilpailuissa ja tuomarit kehuivat kilvan oriin potentiaalia. Valitettavasti ori kaatui laitumella riehuessaan eikä koskaan parantunut enää kunnon kilpailukäyttöön. Jedidiahilla oli kuitenkin kompakti rakenne, lennokkaat liikkeet ja hyvä suku, joten se hyväksyttiin welsh-kantakirjaan toisella palkinnolla. Kovin suurta suosiota jalostuksessa ori ei valitettavasti koskaan saanut, mutta sen jälkeläiset olivatkin sitten sitäkin laadukkaampia. Jedidiah lopetettiin vanhan vamman uusiuduttua 18-vuotiaana ja ori haudattiin omalle laitumelleen.
Isänisäisä Demetre oli mustankimo welsh-ori, jolla oli varsin vaikuttava meriittilista esteratsastuksessa kansallisissa poniluokissa. Ori oli oikea kuuma peruna pienten ponien mestaruuksissa ja se nappasikin tittelin nimiinsä useampanakin vuonna. Demetre oli suosittu jalostusponi niin B-sektion kuin ratsuponien ja welsh part bredien jalostuksessa. Oriin jälkeläisistä ei kuitenkaan noussut yhtäkään isänsä veroista esteponia, mutta joukkoon mahtui useita lahjakkaita koulu- ja kenttäratsuja.
Isänisäemä Seraphinia ei polveutunut kovin menestyneestä suvusta, mutta tamma itse oli kyllä kaunis ja hyväliikkeinen. Raudikkoa tammaa ei kuitenkaan juurikaan kilpailutettu tai käytetty näyttelyissä, mutta se kantakirjattiin nuorena toiselle palkinnolle ja varsoi useista menestyneistä oreista hyviä jälkeläisiä. Hyväluontoinen, joskin hieman ujo, tamma lopetettiin 18-vuotiaana potkuvamman takia.

Isänemä Emmaline oli nätti ja kiltti tamma. Se menestyi varsana ja nuorena ponina loistavasti näyttelyissä, minkä jälkeen tammalla teetetettiin pari varsaa. Ratsukoulutus Emmalinella aloitettiinkin tamman ollessa jo 7-vuotias. Kuuliaisena ja oppivaisena ponina koulutus sujui nopeasti ja pian tamma myytiinkin kilpaponiksi. Mikään supersuorittaja ei Emmaline ollut, mutta se toi tasaisesti sijoituksia kotiin helppo B -tasolta kouluratsastuksessa ja 80cm-tasolta esteratsastuksessa. Vanhemmilla päivillään tammalla kilpailtiin myös valjakkoajossa noviisi-luokissa, missä Emmaline menestyi yllättäen oikein hyvin. Emmaline varsoi vielä kerran kilpailu-uransa jälkeen, eikä tullut enää uudelleen kantavaksi. Tamma löytyi kuolleena laitumelta kunnioitettavassa 24 vuoden iässä. Kuolinsyyksi eläinlääkäri epäili sydänkohtausta.
Isänemäisä Emeron hurmasi näyttelytuomarit jo maitovarsana. Oriilla oli kevyet, lennokkaat liikkeet, hurmaava tummansuklaan värinen karva ja päätään koristamassa valkoinen piirto. Lisäksi oritta oli siunattu valtavalla karismalla ja esiintymishalulla, joten ei ollut ihme, että Emeronin nimi keikkui usein BIS-kehien kärkisijoilla. Kantakirjauksen jälkeen oriista tuli suosittu myös siitosoriina ja se saikin vaikuttavan määrän jälkikasvua.
Isänemäemä Jolanthe oli aika tavallisennäköinen pikkuponitamma. Se oli kimo ruunikolla pohjavärillä varustettuna, sen liikkeet olivat tahdikkaat mutta hieman maahansidotut ja se oli perustottelevainen luonne. Kaikin puolin Jolethe oli siis keskivertoponi. Ei tamma silti mikään turhake ollut, vaan se toimi ensin nuorena usean vuoden ajan yksityisperheessä lasten ratsuna ja sittemmin ratsastuskoulussa tuntiponina. Vanhoilla päivillään tamma kertaalleen astutettiin ja se sai tammavarsan Emmalinen. Jolethe kuoli aortan repeämiseen 21-vuotiaana.

Emä Asteria polveutui hyviä esteponeja jättäneestä suvusta, mutta kilpaili kuitenkin itse kouluratsastuksessa kansallisella tasolla. Asteria pärjäsikin ihan mukavasti kansallisissa helppo A -luokissa Iso-Britanniassa, joten estesuku ei ollut esteenä kouluponin uralle. Syynä lajivalintaan oli tamman liiallisuuksiin menevä varovaisuus esteillä. Asteria ei todellakaan halunnut koskea puomeihin ja pienikin epäröinti ratsastajan puolelta tai harmitonkin muutos esteessä sai tamman kieltäytymään hyppäämästä. Kilpailuissa tamma hermostui täysin eikä sillä useista yrityksistä huolimatta ole ainuttakaan hyväksyttyä tulosta esteratsastuksen saralta. Se on sääli, sillä hyppykykyä ei Asterialta todellakaan puuttunut. Mutta kuten sanottu, tamma menestyi kouluratsastuksen saralla. Kilpailu-uran jälkeen tammaa käytettiin jalostuksessa ja se saikin neljä varsaa kouluoreista. Asteria on myös welshponien kantakirjassa toisella palkinnolla. Tamma kuoli 22-vuotiaana.

Emänisä Asterix oli herkkä ja kärsimätön ori, joka ei ollut käsiteltävyydeltään sieltä helpoimmasta päästä. Ruunikonkimo ori kantakirjattiin jo nelivuotiaana ja se sai ensimmäisen palkinnon huolimatta huonosta käytöksestään arvostelutilaisuuden aikana. Oriilla oli kuitenkin erittäin hyvä rakenne ja se saikin esimerkiksi tyypistään täydet pisteet. Kantakirjauksen jälkeen Asterixilla keskityttiin kilpailu-uran luomiseen. Ori oli estesuvusta ja se saikin jatkaa sukunsa kavionjälkiä esteradoille. Kykyjä oriissa oli vaikka muille jakaa, mutta se oli varovainen ja helposti hermostuva, joten sen ratsastajalta vaadittiin paljon. Menestys esteradoilta olikin aika vaihtelevaa, mutta nollaratoja Asterixilla on aina 110cm-luokkiin asti ja sijoituksiakin löytyy metristä useampia. Uransa aikana ori kärsi useista mahahaavoista stressaavan luonteensa takia, joten ura loppui varsin aikaisin oriin ollessa 13-vuotias. Suosittua jalostusoritta ei Asterixista tullut, mutta parisenkymmentä jälkeläistä se ehti jättää.
Emänisäisä Cleveland syntyi clevelandinruunikoita kasvattavalle tilalle ja saikin nimensä tallin kasvattirodun mukaan. Ori sulautui värinsä puolesta hyvin joukkoon, sillä ori oli punaruunikko pienellä tähdenaiheella varustettuna. Luonteeltaan Cleveland ei kuitenkaan sopinut tippaakaan tyynien valjakkohevosten joukkoon. Ori oli nimittäin temperamenttinen ja kuuma luonne, jonka kanssa ei ihan kuka tahansa pärjännyt. Cleveland menestyi hyvin nuorten ponien kyvyt esiin -tilaisuuksien esteosuuksilla ja koska oriin rakenteessakaan ei ollut juuri moitittavaa, kantakirjattiin ori nelivuotiaana ja se sai tuomareilta ensimmäisen palkinnon. Cleveland ehti astua vain yhden kesän, jonka jälkeen astumispuuhista villiintynyt ori loukkasi laitumella vakavasti jalkansa ja se lopetettiin huonon paranemisennusteen takia.
Emänisäemä Xanthia oli rautiaankimo pikkutamma, jolla oli mitä herttaisin ja mukavin luonne. Loistavan luonteensa ansiosta tamma myytiinkin ratsukoulutuksen jälkeen erääseen perheeseen ensiponiksi. Hitaasti mutta varmasti perheen lapset kehittyivät tamman kanssa eteenpäin ja parin vuoden yhteiselon jälkeen Xanthia nähtiin jo esteradoilla. Tamma nousikin kahden ratsastajansa kanssa aina metrin luokkiin asti - ja jopa sijoittui niissä. Rehellinen ja yritteliäs tamma teki aina parhaansa, mikä teki siitä loistavan opetusponin. Vanhoilla päivillään Xanthia varsoi kahdesti ja se kantakirjattiin toiselle palkinnolle.

Emänemä Violetta hurmasi kasvattajansa pelkällä värillään. Ei tammassa toki suurempaa vikaa ollut muutenkaan, mutta jostain syystä kasvattajan mielestä rautiaanpäistärikkö väri teki tammasta Aivan Erityisen. Luonteeltaan Violetta oli varsin eläväinen, mutta myös hieman arka. Tamma hyppäsi hyvin ja se starttasikin kansallisella tasolla jopa 110cm-poniluokkia, mutta sen uraa leimasivat useat hylkäykset liikojen kieltojen takia. Violetten oli luotettava ratsastajaansa täysin, jotta se uskalsi hypätä vähänkään erikoisemmat esteet. Violetta kiersi myös muutamissa koulukilpailuissa ihan kohtalaisilla prosenteilla. Jalostuksessa Violettaa olisi haluttu käyttää enemmänkin, mutta tammaa oli vaikea saada kantavaksi ja loppujen lopuksi tamman jälkeläissaldo jäikin kahteen varsaan. Violetta lopetettiin ähkyn takia 17-vuotiaana.
Emänemäisä Riordan ei selvästikään jättänyt kovinkaan isoa jälkeä welshponien historiaan, sillä oriista oli hyvin vaikea löytää mitään tietoja. Ilmeisesti ruunikonpäistärikkö ori sai vuoden jalostusluvan kolmivuotiaana näyttelyissä, joissa se palkittiin toisella palkinnolla. Ori sai hyvät pisteet liikkeistään ja varsinkin sen ravin mekaniikkaa kehuttiin. Riordan toimi yhden astutuskauden ajan siitosoriina, minkä jälkeen sen omistaja myi oriin Ruotsiin. Tämän jälkeen ei oriista ole enää tietoja saatavilla.
Emänemäemä Deandra oli pieni ja pyöreä rautiaanpäistärikkö tamma. Tamman säkäkorkeus ylitti nippanappa welsh B-sektiolta vaaditun rajan, sillä tamman virallisen mittaustodistuksen mukaan sen säkäkorkeus oli vain 123cm. Deandra oli kuitenkin erittäin taitava esteponi. Pääasiassa tamma starttasi 90cm-luokkia ja sijoittui lähes jokaisissa kilpailuissaan. Deandralla kokeiltiin kuitenkin myös muutamia metrin ratoja ja vaikka sijoituksia ei siltä tasolta tullut, pysyivät puomit paikoillaan ja Deandra teki muutaman tuplanollan metristä. Kilpailu-uran jälkeen Deandra astutettiin kerran.

Jälkeläiset
CAS25, o. Attractive Mori, i. Addicted to You 51
CAS29, t. Moana's Tristessa, i. Trons
CAS30, t. Moana's Umbrella, i. Unbelievably Unbelievable
CAS31, t. Anna Karenina MPB, i. WV's Korbin
CAS32, o. Balthazar MPB, i. Baglor
CAS34, o. Moana's Iridium, i. Jeffred Cream

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset, kaikki kilpailut ovat ex-omistajan kilpailemia
ERJ Estekilpailut, sijoituksia 54 kpl
03.11.2012 Lai'e Welsh 70cm 07/50
02.11.2012 Lai'e Welsh 70cm 06/50
26.10.2012 Lai'e Welsh 70cm 07/50
26.10.2012 Koston Suomenhevoset 70cm 05/50
25.10.2012 Koston Suomenhevoset 70cm 02/50
23.10.2012 RaPu 70cm 02/30
16.10.2012 Cwmnantcol 70cm 02/40
09.10.2012 Rumour Ponies 50cm 04/40
09.10.2012 Rumour Ponies 50cm 03/40
07.10.2012 Guards hingstar 60cm 02/18
04.10.2012 Metsälampi 50cm 04/42
01.10.2012 RaPu 60cm 01/30
12.09.2012 Escorant Trakehners 60cm 05/30
08.09.2012 Lai'e Welsh 70cm 01/50
03.09.2012 Lai'e Welsh 70cm 03/40
01.09.2012 Lai'e Welsh 70cm 01/40
01.09.2012 Malkamäki 60cm 05/59
24.08.2012 Bridgeroad 60cm 04/50
23.08.2012 Bridgeroad 60cm 03/50
23.08.2012 Bridgeroad 70cm 01/50
22.08.2012 Bridgeroad 60cm 07/50
20.08.2012 Lai'e Welsh 70cm 02/40
18.08.2012 Lai'e Welsh 70cm 05/40
14.08.2012 Lai'e Welsh 60cm 01/40
12.08.2012 Hiprakka 70cm 06/40
10.08.2012 Escorant Trakehners 60cm 02/30
09.08.2012 Escorant Trakehners 50cm 01/30
08.08.2012 Hiprakka 70cm 03/40
07.08.2012 Hiprakka 70cm 06/40
31.07.2012 ERJ Cup 60cm 04/87
28.07.2012 Kalevantuli 60cm 05/50
27.07.2012 Kalevantuli 60cm 03/50
26.07.2012 Marike 60cm 02/60
20.07.2012 Moondance 70cm 01/50
19.07.2012 Moondance 70cm 07/50
18.07.2012 Moondance 70cm 04/50
16.07.2012 Moondance 70cm 06/50
14.07.2012 KK Bailador 70cm 05/70
03.07.2012 KK Bailador 50cm 08/70
02.07.2012 KK Bailador 50cm 06/70
01.07.2012 Hiprakka 50cm 05/50
01.07.2012 Hiprakka 70cm 02/50
30.06.2012 Hiprakka 50cm 04/50
30.06.2012 Hiprakka 70cm 02/50
25.06.2012 Hiprakka 70cm 02/50
21.06.2012 Kilva JK 60cm 01/57
21.06.2012 Harjakko 60cm 06/40
13.06.2012 Hipsutus 60cm 03/40
13.06.2012 Hipsutus 70cm 03/40

13.04.2013, kutsu, ERJ, 60cm, 4/60
15.04.2013, kutsu, ERJ, 60cm, 1/60
17.04.2013, kutsu, ERJ, 60cm, 4/60
19.04.2013, kutsu, ERJ, 60cm, 5/60
21.04.2013, kutsu, ERJ, 60cm, 6/60

KRJ Koulukilpailut, sijoituksia 44 kpl
04.11.2012 Fiktio Helppo A 05/60
19.10.2012 CabinetRiders Helppo B 04/40
17.10.2012 CabinetRiders Helppo B 04/40
11.10.2012 Diega Ponies Helppo A 05/40
10.10.2012 Diega Ponies Helppo A 01/40
09.10.2012 Diega Ponies Helppo A 04/40
09.10.2012 KK Energia Helppo A 04/50
08.10.2012 Diega Ponies Helppo A 01/40
07.10.2012 Maudire Helppo B 06/40
04.10.2012 Cwmnantcol Helppo B 02/30
18.09.2012 Mörkövaara Helppo A 04/50
18.09.2012 Mörkövaara Helppo A 02/50
17.09.2012 Mörkövaara Helppo A 03/50
14.09.2012 Mörkövaara HelppoA 04/50
12.09.2012 B&W oriasema Helppo A 01/50
10.09.2012 Taavila Helppo 07/50
23.08.2012 Mulberry Ponies Helppo B 03/39
22.08.2012 Mulberry Ponies Helppo B 02/38
19.08.2012 Mulberry Ponies Helppo C 05/30
11.08.2012 Naquila Helppo A 05/90
05.08.2012 Roihaja Helppo B 02/60
02.08.2012 Roihaja Helppo B 03/60
31.07.2012 Malkamäki Helppo A 06/80
29.07.2012 Varjoniityn Ratsutila Helppo B 02/38
27.07.2012 Fiktio Helppo A 03/60
22.07.2012 Freistingar Helppo A 02/30
18.07.2012 Freistingar Helppo A 02/30
16.07.2012 Diega Ponies Helppo B 01/40
15.07.2012 Fiktio Helppo A 07/60
15.07.2012 Stecker Helppo A 03/50
14.07.2012 Diega Ponies Helppo B 06/40
13.07.2012 Diega Ponies Helppo B 03/40
12.07.2012 Fiktio Helppo A 04/60
08.07.2012 Marike Helppo A 03/60
03.07.2012 Revontuli Helppo B 01/30
02.07.2012 Revontuli Helppo B 04/30
30.06.2012 Revontuli Helppo B 04/30
18.06.2012 Fiktio Helppo A 04/60
17.06.2012 Ballerina Helppo A 04/50
16.06.2012 Fiktio Helppo A 03/60
16.06.2012 Bairdon Helppo A 04/60
10.06.2012 Revontuli Helppo A 04/30
09.06.2012 Revontuli Helppo A 01/30
07.06.2012 Revontuli Helppo A 01/30

KERJ kenttäkilpailut, sijoituksia 10 kpl
15.09.2012 Tatjane's Stable Aloittelijaluokka 01/30
14.09.2012 Tatjane's Stable Aloittelijaluoka 02/30
23.07.2012 Lumivuo Aloittelijaluokka 03/33
23.07.2012 Hex Sporthorses Aloittelijaluokka 04/24
23.07.2012 Lumivuo Aloittelijaluokka 03/33
20.07.2012 Hex Sporthorses Aloittelijaluokka 02/24
19.07.2012 Lumivuo Aloittelijaluokka 01/33
14.07.2012 Hurmajärven kartano Aloittelijaluokka 01/30
12.07.2012 Hurmajärven kartano Aloittelijaluokka 05/30
25.06.2012 KERJ Cup Aloittelijaluokka 01/33

Muut kilpailut, sijoituksia 1 kpl
29.08.2012 Bairdon MEJ 70cm 01/40

NJ Näyttelyt
30.08.2012 KK Bailador Welshponit KUMA, JS (tuom. Elisa A.)

MSY Match Showt
21.09.2012 MSY Ratsastuskuvalliset ponitammat PUN, PUN2 (tuom. Luciana)
20.09.2012 Tihutyö Ponitammat rakennekuvalla PUN, PUN3 (tuom. Eba)
20.08.2012 Micram Ponitammat rakennekuvilla SIN(tuom. Frida)
10.08.2012 Mircam Ponitammat rakennekuvilla SIN(tuom. Frida)
05.08.2012 Nidavellir Welshtammat, sektiot A & B PUN, PUN3 (tuom. taffel)
31.07.2012 Starberry Ponitammat rakennekuvilla PUN(tuom. Frida)
09.07.2012 Starberry Ponitammat rakennekuvilla SIN(tuom. lumienkuli)
05.07.2012 Micram Ponitammat rakennekuvilla PUN, PUN1, BIS4 (tuom. Tierra, BIS-tuom. Tierra)
29.06.2012 Mystic Shafira Ponitammat (valokuvalliset, rakennekuva) PUN (tuom. Frida)
22.06.2012 Mystic Shafira Ponitammat (valokuvalliset, rakennekuva) SIN, SIN3 (tuom. taffel)
15.06.2012 Mystic Shafira Ponitammat (valokuvalliset, rakennekuva) PUN (tuom.Frida)
08.06.2012 Mystic Shafira Ponitammat (valokuvalliset, rakennekuva) SIN (tuom. taffel)
01.06.2012 Oriasema Ponitammat rakennekuvalliset PUN, PUN2 (tuom. Norpatar)

VSN Virtuaaliset Show-Näyttelyt
17.06.2012 Ionic Welsh B-tammat 02/10 RCH (4+4+3+4+5+3+4+4+3+3=37) (tuom. Virginia)
05.06.2012 Ionic Welsh-tammat 05/09 (4+5+3+4+5+3+4+4+3+3=38p) (tuom. Virginia)
25.05.2012 Ionic Welshtammat 01/10 CH (4+5+3+4+5+3+4+4+3+3=38p) (tuom. Virginia)

Laatuarvostelut
20.05.2013 kutsu, YLA2 (35 + 37 + 15 + 35 = 122)
"Hieno tamma! Sukuselvitys erinomainen, mutta 3-polvinen sukuselvitys ja lisää jälkeläisiä, niin pisteitäkin tulisi enemmän."

25.06.2013, kutsu, KTK-III (14 + 16 + 19 + 17 = 66 p)
"- sopusuhtainen runko, hyvä takaosa, kaula lihaksettoman oloinen, ej suht hyväasentoiset
- kaunis melko hyvin liittynyt kaula, tiivis runko, vahva takaosa, pitkä loiva lautanen, hyväasentoiset jalat
"

30.06.2013, kutsu, VWY-III (6 + 4 + 5 + 21 + 2,5 = 38,5p)

25.07.2013, kutsu, ERJ-II (7 + 51 + 23 + 6,2 + 8,5 = 95,7p)

15.12.2013, kutsu, KRJ-II (20 (7+6+7) - 40 - 17 - 10 - 8 = 95 p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

kesäkuu CAS34, päiväkirjamerkintä 15.08.2014
Eipäs jäänytkään Balthazar-ori Miran viimeiseksi varsaksi, sillä tänään vanha tammamme varsoi kuudennen varsansa. Komea, vahva orivarsa syntyi kolmen aikaan aamuyöllä (ah, ihanan kasvattajaystävällinen aika...). Varsominen sujui hyvin ja vaikka Mira olikin urakkansa jälkeen väsynyt, jaksoi se nuolla poikansa kuivaksi ja patistaa tämän sitten maitobaarin avajaisiin. Iridium-nimen saanut orivarsa on tilausvarsa Susannalle Fredrikaholmiin. Vieroituksen jälkeen oriin tie viekin siis pohjoiseen Ruotsiin kohti uusia seikkailuita. Iridium on varmasti Miran viimeinen varsa, sillä onhan Mira jo 23-vuotias ja kuuden varsan emä.
Nintsu

syyskuu CAS33, päiväkirjamerkintä 09.06.2014
Olemme jo pitkään pohtineet mitä ihmettä teemme tammapihaton kanssa. Pihattohan on alunperin mitoitettu noin 20:lle ponille, mutta viime vuodet siellä on asustellut kerrallaan 25-30 ponia - siis kymmenisen kappaletta enemmän kuin pitäisi. Monen eri vaihtoehdon harkitsemisen jälkeen päätimme laajentaa tammapihattoa. Ponit piti tietenkin saada laajennuksen ajaksi pois tieltä ja onnistuinkin vuokraamaan kuukaudeksi naapurimaatilaltamme ison laitumen ja ladon tammavarsalaumaamme varten. Syntyi vain ongelma, että miten ihmeessä siitostammoista, maitovarsoista ja 1-4 vuotiaista nuorista tammoista koostuva, kolmenkymmenen ponin lauma saataisiin siirrettyä helpoiten kolmen kilometrin matka naapuriin! Parin valvotun yön jälkeen päätin palkata koko henkilökuntani hommiin ja siirtää ponit taluttaen. Laumamme on koostaan huolimatta melko tiivis, joten yksi ihminen voi varmasti taluttaa kolmeakin ponia kerrallaan ja maitovarsat voivat juosta irrallaan. Tiellähän ei ole liikennettä nimeksikään. Pihaton remonttikuukaudesi valittiin syyskuu, koska nyt tämän kesän varsat ovat jo riittävän vahvoja muuttoa varten eikä syyskuussa vielä ole liian kylmää tai sateista. Siirto suoritettiin tänään ja Miran vuoro oli heti ensimmäisessä siirtoporukassa. Minä talutin Miran kaksivuotiaan Nanan ja Miran 2-vuotiaan varsan Annan kanssa samalla kertaa. Kolmen kilometrin matka sujui oikein hyvin. Mira oli ehkä aavistuksen verran jännittynyt, muttei kuitenkaan hermoillut niin paljoa, että touhu olisi mennyt vaikeaksi. Nyt korjaillaan kuukauden verran pihattoa ja sitten suoritetaan ponien siirtourakka numero kaksi!
Nintsu

heinäkuu CAS32, päiväkirjamerkintä 04.03.2014
Welshtammamme Mira varsoi tänään viidennen varsansa. Miran edellinen varsa kärsi istukan vajaatoiminnasta ja oli syntyessään erittäin pieni ja heiveröinen. Tämänkertainen varsa sen sijaan oli jo syntyessään vankka ja reipas. Tummanrautias, piirtopäinen orivarsa syntyi neljän aikaan aamuyöllä. Minä-raukkaparka olin varsavahdissa ja pysyin tolpillani vain "tää on kesän vika varsa"-ajatuksen ansiosta. Mira hoiti homman yksin kotiin eikä minun apuani tarvittu. Onneksi, sillä olin niin väsynyt, etten ole varma olisinko pystynyt toimimaan järkevästi hätätilanteessa! Kaikki sujui siis kuitenkin hyvin ja sekä 22-vuotias (hui!) emätamma, että vastasyntynyt orivarsa voivat hyvin. Orivarsa sai työnimekseen Pasi. Virallinen nimi tulee luultavasti alkamaan B-kirjaimella varsan isän Baglorin mukaan.
Nintsu

heinäkuu CAS31, päiväkirjamerkintä 15.12.2013
Miran meriittilista on aika vaikuttava. Tamma on palkittu kakkosella yleis-, ERJ- ja nyt myös KRJ-laatuarvostelussa ja kolmosella kantakirjauksessa ja VWY:n laatuarvostelussa. En voi kyllä olla kuin vain todella tyytyväinen! Miran menestyksestä on kiittäminen tamman entistä omistajaa mori-moria, joka tamman on kilpailuttanut laatuarvostelukuntoon. Meillä ollessaan Mira on pyörähtänyt vain muutamissa estekilpailuissa hankkimassa puuttuvat ERJ-sijoitukset ja keskittynyt sitten muuten varsojen tekoon. Tamma on nyt 20-vuotias ja sillä on neljä varsaa. Lisäksi Mira on astutettu omalla oriillamme Lordilla, eli Miran viidennen varsan pitäisi syntyä ensi kesänä. Sen jälkeen tamman tulevaisuus on aika avoin. Voi olla, että se astutetaan uudelleen tai sitten se saa jäädä eläkkeelle. Sen näkee sitten!
Nintsu

toukokuu CAS31, päiväkirjamerkintä 28.11.2013
Miran laskettuaika oli ja meni, mutta varsaa ei vain kuulunut. Minä revin jo hiuksia päästäni ja ramppasin Miran luona sen vointia tarkastamassa jatkuvasti. Miraa itseään ei näyttänyt suuremmin lasketunajan ylittäminen haittaavan. Tamma söi, joi ja seurusteli muiden ponien kanssa aivan normaalisti. Soittelin pariin kertaan jo eläinlääkäri Edillekin, että mitä pitäisi tehdä kun tamma ei varso. Ed rauhoitteli ja sanoi, että kyllä se varsa sieltä omia aikojaan syntyy, odottele vain rauhassa. Hyvähän hänen on sanoa, kun hänen ei tarvitse olla kuin tulisilla hiilillä varsan syntymää odottamassa! No, tietenkin Ed oli aivan oikeassa. Tänään Mira alkoi varsoa hieman ennen seitsemää aamulla. Ei kulunut kuin tunti ja pikkiriikkinen, siro tammavarsa näki maailman. Kaikki sujui hyvin ja Mira hoiti hommansa rutiinilla, kuten neljännen varsomisen kohdalla voi odottaakin. Anna-nimen saanut varsa on hyvin, hyvin pieni. Se mahtui kulkemaan ongelmitta emänsä mahanalta maitobaaria etsiessään! Minua alkoi huolestuttaa niin, että soitin taas Edille ja kerroin varsan pienuudesta. Ed arveli, että istukka on ehkä toiminut heikosti, minkä takia varsa on jäänyt pieneksi ja syntyi myöhässä. Tai sitten varsa vain on saanut pienet geenit. Anna vaikuttaa kuitenkin tarmokkaalta ja terveeltä varsalta, joten jospa minä nyt vain koettaisin rauhoittua ja antaisin uuden kasvattini kehittyä omaan tahtiinsa.
Nintsu

maaliskuu CAS30, päiväkirjamerkintä 19.08.2013
Miran viime varsominen meni minulta ihan ohi, koska nukuin tyytyväisenä omassa sängyssäni enkä herännyt varsavahtina toimineen Kiiwin soittoihin. Tällä kertaa minulla oli parempi tuuri, sillä olin varsavahdissa, kun Miran kolmannen varsan syntymä käynnistyi. Mira oli ollut aika levoton jo iltaruokinnan aikaan eikä ollut juuri syöynyt, joten osasin odottaa sen varsovan. Kovin kauaa minun ei tarvinnut odottaa, sillä siinä kymmenen aikaan illalla Mira alkoi käydä makuulle. Se nousi muutaman kerran ja etsi uuden paikan, johon sitten laittoi maate ja nousi pian uudelleen. Yhdeltätoista Mira ei enää noussut uudelleen, vaan alkoi työntää. Minä vahtasin silmät sirrissä kuvaruutua. Loputtomalta tuntuneen ajan jälkeen maailmaan tupsahti märkä mytty. Kiirehdin hiljaa pihatolle ja katselin hiljaa vierestä kuinka Mira nuoli varsansa kuivaksi ja alkoi sitten patistaa sitä jaloilleen. Kaikki näytti menevän ihan ohjekirjan mukaan, joten todettuani varsan tammaksi hipsin takaisin toimistoon retkipatjalle loppuyöksi nukkumaan.
Nintsu

maaliskuu CAS29, päiväkirjamerkintä 30.05.2013
Olin ollut edellisen yön varsavahdissa Miraa vahtimassa, joten tänä yönä vahtivuorossa oli sisareni Kiiwi. Itse uinuin aivan tyytyväisenä univelkojani pois, enkä herännyt vaikka Kiiwi yritti soittaa minulle ainakin kuusi kertaa, että Miran varsominen oli käynnistynyt. Kaikki sujui onneksi hyvin, eikä lisäkäsiä tarvittu. Mira varsoi mustan tammavarsan siinä aamukolmen aikaan. Varsa oli kuulemma noussut hieman laiskasti jaloilleen, mutta oli pian saanut jutun jujusta kiinni ja horjunut nisälle. Mira oli kokeneen emätamman tavoin ohjannut uutta lapsostaan ja nuollut sen kuivaksi. Onneksi olkoon Mira ja tervetuloa maailmaan suloinen pikku-Tessa!
Nintsu

helmikuu CAS29, päiväkirjamerkintä 20.05.2013
Nyt on tammalle ensimmäinen meriitti saatu, kun Mira nappasi yleislaatuarvostelun arvostelutilaisuudesta toisen palkinnon pisteillä 122p. Tamma sai hyvät pisteet rakenteestaan ja kilpailuista, mutta tuomari olisi toivonut enemmän jälkeläisiä. Mirallahan on vain yksi varsa, joten ehkä voisimme mennä metsästämään ykköspalkintoa kunhan neiti saa pyöräytettyä vielä muutaman varsan maailmaan! Nyt olemme kuitenkin huikean tyytyväisiä tähän tulokseen. Tamma on nimittäin tallimme ensimmäinen YLA-palkittu poni! Samassa tilaisuudessa on tosin arvosteltavana myös Jolie ja Bella, mutta näiden tammojen luokan tuloksia ei ole vielä tullut.
Nintsu

elokuu CAS28, estevalmennus 08.04.2013
Australialainen estevalmentaja Jonah Fith vietti koko päivän meillä Moanassa valmentamassa ponejamme. Minä osallistuin yhdelle hänen tunneistaan Miralla ja tarkoituksenamme oli parantaa tamman itseluottamusta. Alla on Johanin kommentit.
"Mira on hyvin varovainen ja huolellinen, joten pidä huolta ettet säikäytä sitä liian vaikeilla tehtävillä. Muista aina kehua Miraa kovasti, sillä samalla tulet kertoneeksi sille, että se teki aivan oikein. Tee paljon puomiharjoituksia ja hyppää paljon helppoja ratoja matalilla korkeuksilla. Muista ratsastaa, älä koskaan jätä Miraa selviämään yksin! Erityisesti lähestymisissä pidä pohje lähellä ja käsi vakaana, äläkä myötää kädellä liian aikaisin. Miralla on hyvä tekniikka ja se selviää sille annetuista tehtävistä hyvin, kun vain pysyttelet sen tukena ja valat siihen rohkeutta."
Nintsu

maaliskuu CAS28, päiväkirjamerkintä 05.08.2013
Mira on ollut meillä nyt hieman vajaan kuukauden ja se on jo kotiutunut oikein hyvin. Tamma viihtyy ongelmitta pihatossa niin päivät kuin yötkin eikä tamma enää saa hermoromahdusta, kun sen hakee pois mudien luota ratsastettavaksi. Olemme jopa käyneet jo yksinämme maastossakin! Mira on tarkoitus astuttaa nyt heti seuraavaan kiimaan Gwalch welshin wB-oriilla Tronsilla. Tiedossa siis pikku-Mira ensi kesänä! Tämän vuoden Mira saa toimia kevyessä ratsastuskäytössä. Kilpailujahan tammalla on takana jo runsaasti mutta voi olla, etten malta pitää neidistä näppejäni erossa vaan käyn sillä pari este- ja koulukilpailut... No, se jää nähtäväksi!
Nintsu

helmikuu CAS28, päiväkirjamerkintä 28.02.2013
Odottavan aika on pitkä, toooodella pitkä. Meillä oli hieman ongelmia Miran kuljetuksen järjestämisessa Iso-Britanniasta Uusi-Seelantiin. Loppujen lopuksi jouduimme varaamaan neidille kuljetuksen Britanniasta ensin Australiaan ja vasta Australiasta Seelantiin. Eihän reitissä muuten mitään huonoa, mutta kun Mira joutui karanteeniin ensin Australiassa ja sitten vielä Seelannissa... Jos olisimme saaneet kuljetuksen suoraan Briteistä Seelantiin, olisi Mira selvinnyt yhdellä karanteenilla. No, lopulta tänään saimme tamman kotiin. Se oli levoton ja hermostunut ja ensimmäiset kolmekymmentä minuuttia tamma vain hirnui karsinassaan vaikka näköpiirissä oli puolenkymmentä ponia. Tamma vaikutti laihtuneenkin runsaasti karanteenien ja matkan aikana. No, eiköhän neiti siitä pian tokene! Tämän ensimmäisen yön Mira saa viettää tallissa ja huomenna päästämme sen pihattolaumaan laitumelle. Mikäli kaikki menee hyvin, saa Mira jäädä pihattoon yöksikin, mutta jos tamma vaikuttaa edelleen kovin hermostuneelta, otamme sen vielä pariksi yöksi sisälle.
Nintsu

joulukuu CAS27, päiväkirjamerkintä 16.02.2013
Joskus sitä vain lykästää! Ihastelin Aramintaa, eli tutummin Miraa, jo joskus jossain mätsäreissä missä meille oli omiakin poneja mukana. Muistan oikein kuinka nykäisin Kiiwiä hihasta ja sanoin, että "tuollainen tamma mekin tarvitaan!". Kiiwinkin oli myönnettävä, että ihan kivahan tuo on. No, tuossa selailin huvikseni myynti-ilmoituksia netistä odotellessani aamukaakaoni valmistumista, kun silmiini osui ilmoitus myytävästä welsh-tammasta. Ja siinä se oli, kauan sitten ihastelemani Araminta oli myynnissä!! En miettinyt kahta sekuntiakaan kun jo näpyttelin ostotarjousta mori-morille, tamman myyjälle. Hiiteen koeratsastukset tai harkinta-ajat! Minä halusin Aramintan nyt ja heti! Onneksi mori-mori oli samaan aikaan ruudun ääressä ja sain vastauksen heti: ja se oli myöntävä!
Nintsu

kuu CAS00, päiväkirjamerkintä/valmennus/kilpailutarina/valmennustarina 00.00.0000
plaaplaaplaaplaaplaa plaaplaaplaaplaa plaaplaaplaaplaa aamen
Nintsu/Kiiwi


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI