Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE

Llwybr Dolydd

KTK-II, PSB-III



© Fee Fotografie

Llwybr Dolydd eli Dolly
s. 06.05.2022 (8v 06.01.2023, 1kk=1a)
welsh cob (sektio D) tamma, VH23-026-0006
mustanruunikko, 146 cm, kasv. Llwybr Welsh Cobs, GB, maahantuoja Nintsu
om. Nintsu (VRL-01851), Moana part breds, NZ
valjakkoajopainotteinen, heA/80cm, vaativa valjakko

Luonne

Yleisesti Dolly on rauhallinen ja järkevä tamma. Se ei stressaile turhia, vaan sen maailma on mallillaan niin kauan kun ruokaa riittää, eikä sen jälkeenkään kannata hermostua, kun maha on vielä täynnä. Jos nälkä kurnii suolenmutkassa, voi Dollysta kuoriutua hapan sitruuna, mutta muutoin tamma on kyllä leppoisista leppoisin eläin, jolla käy suurin piirtein kaikki (paitsi paastoaminen tai kitudietti). Hoitaessa Dolly on vaivaton, joskaan ei kaikista seurallisin tai sosiaalisin tapaus. Tamma seistä napottaa rauhassa ja hätäilemättä harjattavana ja puunattavana, vaikka ison lapsilauman keskellä. Harjata ja koskea saa kaikkialta, eikä haittaa vaikka harjapakista valikoituisi väähn kova harja tai häntää repisi metallikammalla. Dollya ei kiinnosta tai häiritse. Taluttaessa Dolly voi käyttää lapsia tai muissa maailmoissaan olevia aikuisia hyväkseen, ja tallustella massansa avulla lähimmälle ruohotupsulle, mutta kunhan tamman narunpitäjä pysyttelee hereillä, ei Dolly on järin vaativa talutettava.

Ratsastaessa Dolly on yhteistyöhaluinen ja mukavan pehmeä avuille. Tamma ei kuitenkaan ole kovin ahkera puurtaja, vaan se menee sieltä mistä aita on matalin, ellei ratsastaja tai ohjastaja ole huolellinen ja estä ponin laiskotteluyritykset. Dolly on sen verran mukavuudenhaluinen, että jos sen on helpompi vain tehdä kuskin määräämällä tavalla, se myös tekee, joten ratsastajalta tai ohjastajalta ei vaadita kuin huolellista vaikuttamista. Itsestään Dolly ei rehki tai anna parastaan (edes puolikastaan). Napakalla ohjauksella Dolly on varsin laadukas ja näpsäkkä peli kouluradalle sekä ratsain että kärryjen edessä. Tamma on luonnostaan letkeän tahdikas, joten kun siihen saa kuski naputeltua hieman ponnekkuutta, on poni ihan vakavasti otettavan näköinen urheiluponi, jolle mikään ei varsinaisesti ole fyysisesti liian vaikeaa. Hyppäämisestä Dolly ei sen sijaan oikein välitä, eikä puomien kolahtelut jalkoihin sitä haittaa, joten miksipä niitä jalkoja sitten kovasti nostelemaankaan. Myös ajaessa tarkkuuskokeessa Dollya saa ajaa kieli keskellä suuta, koska tamman helmasyntinä on oikominen. Maastossa Dolly sen sijaan on rohkeutensa ja suoraviivaisuutensa ansiosta suorastaan liekeissä, eikä niin vaikeaa maastokoetta olekaan, josta ei tämä tamma selviäisi.

Suku

i. Bachgen Gweirglodd
wD, trt, 148cm
ii. Tan Gweirglodd
wD, prt sab, 144cm
iii. tuntematon wD
iie. tuntematon wD
ie. Blodyn Ddol
wD, rn, 148cm
iei. tuntematon wD
iee. tuntematon wD
e. Dol Bryn
wD, trn, 145cm
ei. Brenin y Bryn
wD, m, 144cm
eii. tuntematon wD
eie. tuntematon wD
ee. Gardd Flodau
wD, rn, 145cm
eei. tuntematon wD
eee. tuntematon wD

Dolly on suvuton eli sillä ei ole sukua virtuaalimaailmassa.

Isä Bachgen Gweirglodd oli tummanrautias piirtopää, jonka säkäkorkeus oli 148 senttiä. Ori aloitti siitosuransa jo nuorena, sillä se menestyi hyvin varsasta saakka näyttelyissä ja polveutui hyvästä suvusta. Hieman sattuman kautta Bachgen Gweirglodd päätyi kuitenkin innokkaan valjakkoajokuskin ajettavaksi. Hyväluontoinen ja hyvän ajettavuuden omaava ori menestyi jopa ponien vaikeissa valjakkoajoluokissa ihan kansainvälisellä tasolla saakka. Kilpailu-ura hieman haittasi siitosoriina toimimista, minkä vuoksi oriin jälkeläismäärä jäi sen laatuun nähden pieneksi. Bachgen Gweirglodd jouduttiin lopettamaan vain 19-vuotiaana astutustilanteessa tapahtuneen onnettomuuden takia.
Isänisä Tan Gweirglodd hurmasi karismallaan welsh-väen jo varsanäyttelyistä alkaen. Suurimerkkinen, vaaleapunaturpainen punarautias ori oli erityisen hieno ravaaja ja se keräsi näyttelyurallaan useilta eri tuomareilta ravistaan täyden kymmenen pistettä. BIS-sijoja löytyy oriin nimistä myös useita. Näyttelymenestyksen lisäksi oriin kerrotaan olleen myös mukava ajaa ja ratsastaa, vaikka se ei virallisesti kummassakaan lajissa kilpaillut. Siitosoriina Tan Gweirglodd oli melko suosittu ja se jätti vahvasti omaa ryhdikästä leimaansa jälkikasvuunsa.
Isänemä Blodyn Ddol oli kaunis, ryhdikäs ja rodunomainen welsh cob-tamma. Ruunikko, 148 senttiä korkea poni oli luonteeltaan welshmäisen temperamenttinen, mutta kuitenkin ystävällinen. Tamma kiersi nuorempana jonkin verran näyttelyissä pärjäten varsin hyvin, vaikka ei ihan kirkkain tähti ollutkaan. Blodyn Ddol oli hyvä ajaa ja se kilpailikin muutaman kauden verran myös valjakkoajon noviisiluokissa koulu- ja tarkkuuskokeissa aina silloin tällöin sijoittuen. Tamma sai kolme jälkeläistä laatuoreista ja päästi hyvin isäoriiden ominaisuuksia läpi.

Emä Dol Bryn oli rauhallinen, jopa hieman laiska tamma. Se oli vain pienellä tähdellä varustettu tummanruunikko, jonka säkäkorkeus oli 145 senttiä. Tyynen luonteensa takia tamma oli täydellinen lastenponi ja se opettikin monta lasta ratsastuksen saloihin. Lastenratsuna toimisen ohessa Dol Bryn kävi muutamissa valjakkoajokilpailuissa sekä näyttelyissä. Hieman vanhempana Dol Bryn myytiin siitostammaksi ja se ehti tehdä peräti viisi varsaa. Varsoihinsa tamma periytti erityisesti tasaista luonnettaan, mikä hieman haittasi sen varsojen näyttelymenestystä.
Emänisä Brenin y Bryn oli komea musta welsh cob -ori. 144 sentin säkäkorkeudellaan se oli ehkä hieman pienehkö, mutta oriin ryhti, karisma ja tapa kantaa itseään saivat oriin tuntumaan paljon todellista suuremmalta. Brenin y Bryn oli paholaismaisesta ulkomuodostaan huolimatta hyvä käsitellä ja luonteeltaan melko lauhkea. Näyttelyissä ori menestyi hyvin ja se voitti useita tärkeitä titteleitä aikuisvuosinaan. Hyvän rakenteen lisäksi ori oli myös laadukas käyttöponi, sillä se kilpaili jonkin verran kansallisissa poniluokissa sekä kouluratsastuksessa että valjakkoajossa. Oriin jälkikasvu oli korrektirakenteisia, hyvin liikkuvia käyttöponeja.
Emänemä Gardd Flodau syntyi pienelle kotikasvattajalle, joka tiesi välittömästi saaneensa lottovoiton. Gardd Flodau oli jo varsana hyvärakenteinen, kaunis ja hyvin liikkuva. Ruunikko tamma menestyi hyvin näyttelyissä ja se valittiin useana vuonna Britannian vuoden parhaaksi cob-tammaksi. Gardd Flodau oli myös mukavaluonteinen, vaikka olikin welshmäisen energinen ja eloisa. Gardd Flodau toimi myös siitostammana ja varsoi useita varsoja laatuoreista. Tamma ei ainakaan huonontanut jälkikasvuaan, sillä sen varsoista useat seurasivat emänsä jalanjäljissä näyttelykehiin ja Best In Show -voittajiksi.

Jälkeläiset
t. Moana's Llesenia, i. Llosgi Llew

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
Valjakkoajokilpailut
Dolly on kilpaillut porrastettuja kilpailuita eikä sijoituksia merkitä tälle sivulle.
Pistetilanteen voi tarkistaa ponin VH-profiilista.
Näyttelyt
08.01.2023, Tirion Welsh Ponies, VSN, halter wD-t, Halter RCH
23.01.2023, Tirion Welsh Ponies, VSN, halter wD-t, Halter RCH

16.01.2023, Tirion Welsh Ponies, VSN, wD-tammat, RCH
23.01.2023, Tirion Welsh Ponies, VSN, wD, tammat, SW1
20.02.2023, Tirion Welsh Ponies, VSN, wD-tammat, RCH

Laatuarvostelut
25.02.2023, PSB, PSB-III (16 + 17 + 16 + 16 = 65p)

20.10.2023, PoniKTK, KTK-II (17 + 17 + 18 + 19 = 71p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

17.12.2023, päiväkirjamerkintä
Dolly on kilpaillut varsomisensa jälkeen varsin tasaiseen tahtiin porrastetuissa kilpailuissa sekä kouluratsastusta että valjakkoajoa. Lisäksi olemme kiertäneet aina mahdollisuuksien mukaan VSN-näyttelyissä sekä rakenne- että käyttöluokissa. Menestystäkin olemme tamman kanssa keränneet, joten ei ole aivan turhaan matkusteltu! Dolly on mukava ja mutkaton kisakaveri, joka ei turhia reissussa stressaile. Porrastetuissa tamma on nyt kuitenkin päässyt maksimitasolleen sekä koulussa että valjakkoajossa ja näin ollen Dolly siirtyykin kilpailulistoilta sivuun. Sen sijaan näyttelyiden puolella meillä on vielä tavoitteita, sillä haaveilen saavani tammasta championin sekä rakenne- että käyttöpuolelle. Kummallekin puolelle puuttuu vielä jokunen palkinto, joten ahkera näyttelyiden kiertäminen jatkukoon. Myös lajilaatuarvostelut sekä rotulaatuarvostelu siintävät tulevaisuudessa, joten menestystä ja palkintorivin kasvua ei voi estää.
Nintsu

01.05.2023, päiväkirjamerkintä
Olemme kasvattaneet Moana part bredsissa welshponeja jo yli 11 (IRL-)vuoden ajan, ei Moanan kasvattajanimelle ole syntynyt ainuttakaan ihka aitoa cobia. Tänään tämä kuitenkin muuttui pysyvästi, sillä Dolly varsoi tänään Moanan ensimmäisen D-sektion kasvatin, kauniin tumman tamman, joka sai nimekseen Llesenia isänsä Llewin nimeä mukaillen. Varsa muistuttaa ulkonäöltään niin kovasti emäänsä, että pitihän jotain ottaa matkaan isältäkin! Dolly hoiti varsomisen paremmin kuin hyvin, eikä tarvinnut minun apuani, vaikka olin tietenkin valvontakameran ääressä heti valmiina, jos jotain olisi käynyt. Onneksi sain kuitenkin vain katsella sivusta. Dolly on osoittautunut erinomaiseksi emäksi ja hoitaa tytärtää kuten hyvä emätamman kuuluukin. Ehkä tämä ei jää Dollyn ainoaksi varsaksi tai Moanan ainoaksi D-kasvatiksi - mistäpä sitä vielä tietää!
Nintsu

06.01.2023, päiväkirjamerkintä
Moana part breds täytti tänään 11 vuotta ja jotain spesiaalimpaa piti tietenkin keksiä. Tallissa ei ole asunut welsh cobeja, siis sitä D-sektiota, melkein kymmeneen vuoteen, joten sellainen se oli selvästi hankittava. Welsh cob -oriin ehdin jo hankkia, mutta sille tarvittiin selvästi saman sektion morsian, joten selasin kuumeisesti netistä myytävien cob-tammojen myynti-ilmoituksia. Ei ollut ihan helppo tehtävä, laatua kun halusin (ja halvalla tietenkin), koska ei sutta ja sekundaa kannattanut raahata toiselle puolen maapalloa. Lopulta silmiini osui tamma Llwybr Dolydd myynti-ilmoitus. Tumma tamma vaikutti juuri sopivalta meille, joten vilkaistuani kelloa ja todettuani, että myyjä todennäköisesti olisi aikaerosta huolimatta hereillä, soitin tamman myyjälle. Eipä aikaakaan, kun pankkitilini oli taas yhtä ponia köyhempi, ja seuraavan puhelun soitinkin tutulle kuljetusyrittäjälle, joka lupasi toimittaa Moanan 11-vuotissynttärilahjat, kaksi D-poniani, mahdollisimman nopeasti Seelantiin.
Nintsu

00.00.2010, päiväkirjamerkintä
plaaplaaplaaplaaplaa plaaplaaplaaplaa plaaplaaplaaplaa aamen
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI