tt Moana part breds, virtuaalitalli
Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE



MUISTOSIVUT


lopetettu 21.04.2019 vanhuuden vaivojen takia 21-vuotiaana



Suellen MPB

ERJ-I, KRJ-I, VWY-II

© scirlin

Suellen MPB eli Sue
s. CAS37, 21v* (s. 21.04.2015, 4v 21.04.2015)
welsh part bred -tamma (50% welsh, NWR-kelp.), VH15-023-0078
hopeanmusta, 139cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds Nintsu VRL-01851, NZ
koulupainotteinen, vaB/100cm (tutustumisluokka)
* ikääntyny suoraan 4-vuotiaaksi, sen jälkeen CAS

Luonne

Sue on juuri sellainen tuittupää tamma, josta aina kaikkia varoitellaan "osta tamma, voita matka" -lausahduksella. Sue on oikukas, kipakka ja herkkä - ei todellakaan mikään helppo paketti. On vaikea saada tämä jästipää käyttäytymään asiallisesti jos se ei itse sitä halua. Herkkäsieluisena neitinä tämä poni kun meinaa pyörtyä jos sitä vahvemmin komentaa. Usein onkin helpompaa vain sietää Suen luimistelua, uhittelua ja hampaiden naksuttelua. Hoitajan välinpitämättömyys tamman oikuttelua kohtaan saa yleensä ensin aikaan vain entistä kiukkuisempaa käytöstä, mutta usein taktiikka lopulta puree ja Sue, jos ei kokonaan lopeta, niin ainakin vähentää äkeilyään. Suen kanssa kannattaa aina varautua yllätyksiin eikä kiireisenä kannata astua tämän tamman karsinaan, sillä siitä syttyy taatusti sota. Suelle sopii kaikista parhaiten kylmähermoinen ja rauhallinen hoitaja, joka ei silmäänsä räpäytä vaikka karsinasta tulisi vastaan tulta syöksevä lohikäärme. Suen taluttaminen on usein kuin leijaa lennättäisi. Tamma ravailee taluttajansa rinnalla ja säpsähtelee jotakin mitä vain se näkee tai kuulee.

Ratsastaessa Sue on kaikkea muuta paitsi helppo. Tamma on todella energinen, mutta samalla hirmuisen herkkä ja kuuma. Yksi liian kova apu ja tämä tamma yrittää parhaansa mukaan heittää tunaroivan kuskinsa alas. Jos ratsastaja ei irtoa satulasta muutamalla kipakalla pukkihypyllä, riittää Suella mielikuvitusta vaikka millaisiin akrobatialiikkeisiin ratsastajan jalkauttamiseksi. Riippuu kuitenkin hieman päivästä, että kuinka vahvasti poni reagoi ratsastajan virheisiin. Parhaimmillaan Sue on todella hieno kouluponi. Tammalla on lennokkaat, suuret liikkeet, joita sen on helppo sekä koota että lisätä. Sue myös nauttii suuresti esiintymisestä eikä jännitä kouluaitoja tai kilpailutilanteita. Ratsastajan vain on oltava todella taitava pärjätäkseen nirppanokkaisen tamman kanssa. Hypätessä Sue on innokas. Se on jaloistaa todella varovainen eikä lähde hyppyyn ihan mistä tahansa paikasta. Tamma on tuotava esteille tarkasti oikeaan ponnistuspaikkan, koska tämä poni jos kuka ei kuskinsa virheitä korjaile. Yksi kielto myös poikii helposti muitakin. Maastossa Sue käy aika kierroksilla ja se saattaakin nähdä mörköjä siellä täällä. Maastoesteillä poni on yllättävänkin rohkea ja tuntuu nauttivan touhusta.

Suku

i. G.C. Romeo ox
ox, mkm, 155cm
KRJ-III
ii. Jahmed ox
ox, mkm, 153cm
iii. Nelson ox
iie. Northern Star ox
ie. G.C. Tina ox
ox, rtkm, 153cm
iei. Nugget ox
iee. Siroco ox
e. Betty Sue Duke
wB, hpm, 128cm
ERJ-I, KRJ-II, YLA2, VWY-III
ei. Adyna Cadwallen
wB, mkm, 129cm
eii. Pontrilas Caraf Binnell
eie. Cadwyn
ee. Rhianwen Rhianwyn
wB, hprn, 132cm
eei. Wern
eee. Hay-on-wye Mayberry

Suella on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä G.C. Romeo on herkkä ja monen asian suhteen hyvin nirso arabialainen, jolla on ilmavat liikkeet ja kevyt hyppy. Romeo onkin pärjännyt hienosti ratsastuskilpailuissa ja kerännyt sijoituksia niin koulu-, kenttä- kuin esteradoiltakin. Väriltään ori on mustankimo. Sillä on säkäkorkeutta 155 senttiä.

Isänisä Jahmed syntyi Iso-Britanniassa ja polveutui englantilaisista arabiverilinjoista. Ori myytiin jo nuorena Ruotsiin, jossa se kiersi arabinäyttelyissä. Lennokasliikkeinen ja esiintymishaluinen ori menestyikin hyvin näyttelykehissä. Ori kantakirjattiin nelivuotiaana toiselle palkinnolle ja sai siten astutusluvan. Jahmedista ei kuitenkaan kuoriutunut kovin suosittu jalostusoritta Ruotsissa. Oriin omistaja oli asettanut oriille aika suuret astutus- ja varsamaksut, vaikkei ori mikään superhevonen ollut. Niinpä Jahmedin jälkeläismäärä jäi pieneksi. Ratsuna Jahmedia ei sen kummemmin treenattu. Lähinnä sillä maastoiltiin peruskunnon ylläpitämiseksi. Ori kuitenkin osasi hypätä, sillä se karkasi usein kesäisin laitumelta hyppäämällä laitumensa korkean aidan ylitse.
Isänisäisä Nelson edusti englantilaista verilinjaa. Ori olikin oikea verilinjan malliyksilö: se oli pieni (ori oli vain 148 senttiä korkea), pyöreärunkoinen ja erittäin kaunispäinen. Nelsonilla oli erityisen ilmeikkäät, suuret ja kauniit silmät. Oikukas luontoinen ori vaikutti jonkin verran Britannian arabihevosjalostuksessa, mutta koska ori toimi lähinnä omistajansa harrastehevosena, ei sitä mainostettu kovinkaan kattavasti ja sen astumien tammojen määrä jäi pieneksi. Pienestä jälkeläismäärästä huolimatta Nelsonia voi kutsua hyväksi periyttäjäksi, sillä sen jälkeläisistä kaikilla oli kaunispiirteinen pää, mitä arabeissa usein arvostetaan suuresti. Väriltään ori oli ruunikonkimo tähtipää.
Isänisäemä Northern Star oli nätti, tummanruunikko, piirtopäinen tamma. Tamma oli englantilaisen verilinjan edustajaksi suuri, sillä sen säkäkorkeudeksi mitattiin kantakirjauksessa jopa 155 senttimetriä. Northern Star oli erinomainen ratsu. Sillä oli kevyt, irtonaiset ja matkaavoittavat liikkeet, minkä lisäksi tamma hyppäsi rohkeasti ja innokkaasti. Ruunikolta löytyykin kilpailutuloksia aluetasolta koulusta aina helppoon A:han saakka ja esteiltäkin metrin luokista. Vanhemmalla iällä tamma varsoi kahdesti. Luonteeltaan piirtopää oli ystävällinen ja yritteliäs, mutta kuitenkin herkkä ja valpas.

Isänemä G.C. Tina syntyi Ruotsissa. Sen suku polveutui vanhoista puolalaisista arabiverilinjoista, joihin oli ajansaatossa sekoittunut venäläistä linjaa. Tinalla oli erittäin kauniit, joustavat liikkeet ja tamma menestyikin hyvin näyttelyiden ratsastusluokissa. Tammalla kilpailtiin hieman myös kouluratsastuksessa aluetasolla. Parhaimmillaan tamma sijoittui helppo A -luokassa voittaen useita hienoja puoliverisiä. Pitkäjalkainen Tina piti kovasti myös hyppäämisestä ja erityisesti maastoesteet olivat sen mieleen. Esteillä tamma ei kuitenkaan koskaan kilpaillut. Tina varsoi yhteensä neljä kertaa, mutta vain yksi varsoista oli puhdas arabialainen, muut olivat ratsuponeja. Tina oli väriltään rautiaankimo ja säkäkorkeutta sillä oli 153 sentin verran.
Isänemäisä Nugget oli sekoitus vanhaa puolalaista linjaa ja uudempaa, erittäin isokokoista venäläistä verilinjaa. Ori perikin venäläislinjaisen emänsä suuren koon, sillä oriin säkäkorkeus oli 160 senttiä. Iso arabialainen siis. Nugget ei ollut millään muotoa raskasrakenteinen, vaan sen korkeus johtui pitkälti oriin pitkistä jaloista. Nugget kiersi jonkin verran näyttelyissä, mutta tyypiltään se ei vastannut aivan ruotsalaista ihannearabia, minkä takia menestys näyttelyistä jäi laihaksi. Ratsuna ori oli kuitenkin toimiva ja se pärjäsikin hyvin helpoissa este-, koulu- ja kenttäluokissa Ruotsissa.
Isänemäemä Siroco oli toimelias ja utelias arabitamma. Hitaasti kimoutunut ruuninkonkimo tamma oli vain 148 senttiä korkea. Hyvän luonteensa takia tamma myytiin ratsukoulutuksen jälkeen juniorille poniratsuksi. Ratsukko kilpaili harrastemielessä hieman joka lajissa. Tammalta löytyykin muutamia sijoituksia aluetasolta niin este-, koulu- kuin kenttäratsastuksenkin helpoimmista luokista. Mikään hieno kilpaponi ei Siroco ollut, mutta se oli innokas ja yritteliäs. Ratsastajan kasvettua tammalle liian suureksi, myytiin ponikokoinen tamma siitoskäyttöön. Se vaikutti lähinnä ratsuponijalostuksessa.

Emä Betty Sue Duke edustaa harvinaista hopeanmustaa väriä eli tamma kantaa hopea-geeniä, jota tavataan vain harvoin welshponeilla. Säkäkorkeudeltaan Betty Sue on 128 senttiä korkea. Tamma on luonteeltaan todella pippurinen ja kuuma, ei siis todellakaan mikään lasten poni. Ponilaukkaurallaan poni nappasi neljä voittoa, mutta kokonaisprosentit eivät ole häävit. Ratsuna Betty Sue on pärjännyt paremmin ja sillä onkin sijoituksia niin este- ja kouluradoilta kuin kenttäkilpailuistakin.

Emänisä Adyna Cadwallen oli mustankimo welsh-ori, jolla oli varsin vaikuttava meriittilista esteratsastuksessa kansallisissa poniluokissa. Ori oli oikea kuuma peruna pienten ponien mestaruuksissa ja se nappasikin tittelin nimiinsä useampanakin vuonna. Luonteeltaan Cadwallen oli todella kuuma ja säpäkkä ori, ei todellakaan mikään joka tytön unelmaponi. Oikeissa käsissä ori kuitenkin oli mitä kyvykkäin ratsu, minkä oriin kilpailusuorituksetkin kertovat. Cadwallen oli suosittu jalostusponi niin B-sektion kuin ratsuponien ja welsh part bredien jalostuksessa. Oriin jälkeläisistä ei kuitenkaan noussut yhtäkään isänsä veroista esteponia, mutta joukkoon mahtui useita lahjakkaita koulu- ja kenttäratsuja. Cadwallen jouduttiin lopettamaan rajuun ähkyyn 19-vuoden ikäisenä.
Emänisäisä Pontrilas Caraf Binnell tunnetaan erityisesti kouluponina, vaikka ori starttasi paljon myös este- ja kenttäkilpailuissa. Kouluratsastuksessa Binnell kilpaili helppo A -luokkia, esteillä pääasiassa 90cm-ratoja, mutta myös muutaman metrin radan, ja kenttäratsastuksessa harrasteluokkia. Rakenteensa ansiosta ensimmäiselle palkinnolle kantakirjattua oritta käytettiin paljon jalostuksessa. Joinakin kesinä ori oli jopa niin suosittu, että sen omistajien oli rajoitettava tammamäärää, jotta ori ei aivan täysin nuupahtanut! Turhaan ei oritta siitoksessa käytetty, sillä Binnell jälkeläisiä leimasivat hyvä luonne ja ratsastettavuus sekä kauniit liikkeet. Monet oriin jälkeläisistä ovat pärjänneet kouluratsastuksessa jopa ihan kansainvälisissä kilpailuissa. Lisäksi Binnell oli kimo-geenin suhteen homotsygootti, eli sen kaikki jälkeläiset olivat kimoja. Ori lopetettiin 22-vuotiaana hammasvaivojen takia.
Emänisäemä Cadwyn oli aika tavallisennäköinen pikkuponitamma. Se oli rautias pienellä tähdellä varustettuna, sen liikkeet olivat tahdikkaat mutta hieman maahansidotut ja se oli perustottelevainen luonne. Kaikin puolin Cadwyn oli siis aikalailla keskivertoponi. Ei tamma silti mikään turhake ollut, vaan se toimi ensin nuorena usean vuoden ajan yksityisperheessä lasten ratsuna ja sittemmin ratsastuskoulussa tuntiponina. Cadwyn pääsi kilpailemaan ratsastuskoulun oppilaiden kanssa monessa eri lajissa. Kerran tamma jopa voitti ratsastuskoulun sisäisen estemestaruuden 90cm-tasolla! Vanhoilla päivillään tamma kertaalleen astutettiin ja se sai orivarsan Adyna Cadwallen. Cadwyn kuoli yllättäen aortan repeämiseen 21-vuotiaana.

Emänemä Rhianwen Rhianwyn hurmasi kasvattajansa pelkällä värillään. Ei tammassa toki suurempaa vikaa ollut muutenkaan, mutta jostain syystä kasvattajan mielestä hopeanruunikko väri teki tammasta Aivan Erityisen. Luonteeltaan Rhianwyn oli varsin eläväinen ja kuuma, mutta myös hieman arka. Tamma hyppäsi hyvin ja se starttasikin kansallisella tasolla jopa 110cm-poniluokkia, mutta sen uraa leimasivat useat hylkäykset liikojen kieltojen takia. Rhianwynin oli luotettava ratsastajaansa täysin, jotta se uskalsi hypätä vähänkään erikoisemmat esteet. Rhianwyn kiersi myös muutamissa koulukilpailuissa mutta kuuman luonteensa takia tamma ei oikein malttanut esiintyä kouluradalla edukseen. Jalostuksessa Rhianwynia olisi haluttu käyttää enemmänkin, mutta tammaa oli vaikea saada kantavaksi ja loppujen lopuksi tamman jälkeläissaldo jäikin kahteen varsaan. Rhianwyn lopetettiin ähkyn takia 17-vuotiaana.
Emänemäisä Wern oli herkkä ja kärsimätön ori, joka ei ollut käsiteltävyydeltään sieltä helpoimmasta päästä. Ruunikonkimo ori kantakirjattiin jo nelivuotiaana ja se sai ensimmäisen palkinnon huolimatta huonosta käytöksestään arvostelutilaisuuden aikana. Oriilla oli kuitenkin erittäin hyvä rakenne ja se saikin esimerkiksi tyypistään täydet pisteet. Kantakirjauksen jälkeen Wernillä keskityttiin kilpailu-uran luomiseen. Ori oli estesuvusta ja se saikin jatkaa sukunsa kavionjälkiä esteradoille. Kykyjä oriissa oli vaikka muille jakaa, mutta se oli varovainen ja helposti hermostuva, joten sen ratsastajalta vaadittiin paljon. Menestys esteradoilta olikin aika vaihtelevaa, mutta nollaratoja Wernillä on aina 110cm-luokkiin asti ja sijoituksiakin löytyy metristä useampia. Uransa aikana ori kärsi useista mahahaavoista stressaavan luonteensa takia, joten ura loppui varsin aikaisin oriin ollessa 13-vuotias. Suosittua jalostusoritta ei ponista tullut, mutta parisenkymmentä jälkeläistä se ehti jättää.
Emänemäemä Hay-on-wye Mayberry oli pieni ja pyöreä hopeanruunikonkimo tamma. Tamman säkäkorkeus ylitti vain parilla sentillä welsh B-sektiolta vaaditun rajan, sillä tamman virallisen mittaustodistuksen mukaan sen säkäkorkeus oli vain 125cm. Mayberry oli kuitenkin erittäin taitava esteponi vaikka olikin hieman kuuma ja herkkä kaveri. Pääasiassa tamma starttasi 90cm-luokkia ja sijoittui lähes jokaisissa kilpailuissaan. Mayberrylla kokeiltiin kuitenkin myös muutamia metrin ratoja ja vaikka sijoituksia ei siltä tasolta tullut, pysyivät puomit paikoillaan ja Mayberry teki muutaman tuplanollan metristä. Kilpailu-uran jälkeen Mayberry astutettiin kerran.

Jälkeläiset
CAS41, t. Duchess MPB, i. Balthazar MPB
CAS42, o. Boundless MPB, i. Measureless MPB

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
    Estekilpailut
  1. 16.02.2016, Brokeback, ERJ, 100cm, 3/30
  2. 20.02.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 2/30
  3. 21.02.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 1/30
  4. 24.02.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 3/30
  5. 21.03.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 4/50
  6. 24.03.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 2/50
  7. 29.03.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 5/50
  8. 16.07.2016, Bellgrove, ERJ, 100cm, 4/30
  9. 22.07.2016, Bellgrove, ERJ, 100cm, 3/30
  10. 02.08.2016, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 6/40
  11. 03.08.2016, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 2/40
  12. 08.08.2016, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 1/40
  13. 20.08.2016, Rappadan, ERJ, 100cm, 4/40
  14. 21.08.2016, Rappadan, ERJ, 100cm, 6/40
  15. 22.08.2016, Oakhill, ERJ, 100cm, 2/30
  16. 25.08.2016, Oakhill, ERJ, 100cm, 3/30
  17. 17.09.2016, Vähäpelto, ERJ, 100cm, 3/30
  18. 18.09.2016, Wayward Dressage, ERJ, 100cm, 3/30
  19. 26.09.2016, Vähäpelto, ERJ, 100cm, 4/30
  20. 27.09.2016, Vähäpelto, ERJ, 100cm, 3/30
  21. 27.09.2016, Wayward Dressage, ERJ, 100cm, 3/30
  22. 02.12.2016, Vähäpelto, ERJ, 100cm, 5/30
  23. 03.12.2016, Romilly, ERJ, 90cm, 1/38
  24. 03.12.2016, Romilly, ERJ, 100cm, 1/50
  25. 09.12.2016, Romilly, ERJ, 90cm, 4/38
  26. 10.12.2016, Vähäpelto, ERJ, 100cm, 4/30
  27. 13.12.2016, Vähäpelto, ERJ, 100cm, 5/30
  28. 18.12.2016, Starberry, ERJ, 100cm, 3/30
  29. 03.01.2017, Hortensia, ERJ, 100cm, 2/40
  30. 09.01.2017, Hortensia, ERJ, 100cm, 1/40
  31. 23.01.2017, Romilly, ERJ, 100cm, 3/81
  32. 24.01.2017, Romilly, ERJ, 100cm, 5/81
  33. 26.01.2017, Romilly, ERJ, 100cm, 6/81
  34. 22.02.2017, Colosseum, ERJ, 100cm, 1/80
  35. 08.04.2017, Savage, ERJ, 100cm, 4/30
  36. 11.08.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 100cm, 3/30
  37. 12.08.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 100cm, 1/30
  38. 15.08.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 100cm, 2/30
  39. 19.08.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 100cm, 3/30
  40. 22.09.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 100cm, 2/30
  41. 23.09.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 100cm, 5/30
  42. 28.09.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 100cm, 3/30
    Koulukilpailut
  1. 18.02.2016, Huvitus, KRJ, va B, 4/40
  2. 23.03.2016, Mörkövaara, KRJ, va B, 1/50
  3. 21.06.2016, Turmeltaja, KRJ, va B, 1/30
  4. 26.06.2016, Turmeltaja, KRJ, va B, 2/30
  5. 21.07.2016, Stall Silverlycka, KRJ, va B, 5/40
  6. 22.07.2016, Stall Silverlycka, KRJ, va B, 4/40
  7. 04.08.2016, Censored, KRJ, va B, 1/40
  8. 04.08.2016, Kuuralehto, KRJ, va B, 4/40
  9. 06.08.2016, Tuulan talli, KRJ, va B, 2/8
  10. 07.08.2016, Huhtalan Yt, KRJ, va B, 3/30
  11. 13.08.2016, Kuuralehto, KRJ, va B, 1/40
  12. 13.08.2016, Kuuralehto, KRJ, va B, 1/40
  13. 13.08.2016, Edelsten, KRJ, va B, 4/30
  14. 14.08.2016, Kuuralehto, KRJ, va B, 5/40
  15. 19.08.2016, Kuuralehto, KRJ, va B, 6/40
  16. 20.08.2016, Kuuralehto, KRJ, va B, 3/40
  17. 12.10.2016, Ros Cirein, KRJ, va B, 6/40
  18. 16.10.2016, Ros Cirein, KRJ, va B, 2/40
  19. 18.10.2016, Ros Cirein, KRJ, va B, 3/40
  20. 19.10.2016, Ros Cirein, KRJ, va B, 2/40
  21. 01.12.2016, Mörkövaara, KRJ, VaB, 6/40
  22. 05.12.2016, Mörkövaara, KRJ, vaB, 4/40
  23. 11.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaB, 5/44
  24. 18.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaB, 4/44
  25. 20.12.2016, Ventos, KRJ, vaB, 1/40
  26. 23.02.2017, Colosseum, KRJ, va B, 5/66
  27. 24.02.2017, Colosseum, KRJ, va B, 1/66
  28. 26.02.2017, Colosseum, KRJ, va B, 6/66
  29. 27.02.2017, Colosseum, KRJ, va B, 8/66
  30. 03.08.2017, Mitar, KRJ, va B, 3/30
  31. 06.08.2017, Mitar, KRJ, va B, 3/30
  32. 07.08.2017, Maanan suomenhevoset, KRJ, va B, 2/40
  33. 08.08.2017, Maanan suomenhevoset, KRJ, va B, 4/40
  34. 09.08.2017, Mitar, KRJ, va B, 5/30
  35. 10.08.2017, Bellgrove, KRJ, va B, 2/30
  36. 11.08.2017, Bellgrove, KRJ, va B, 5/30
  37. 12.08.2017, Bellgrove, KRJ, va B, 5/30
  38. 13.08.2017, Runoratsut, KRJ, va B, 1/30
  39. 16.08.2017, Runoratsut, KRJ, va B, 1/30
  40. 27.08.2017, Bellgrove, KRJ, va B, 3/30
  41. 14.09.2017, Fiktio, KRJ, va B, 6/40
    Kenttäkilpailut
  1. 15.02.2016, Juksula, KERJ, tutustumis, 3/60
  2. 16.02.2016, Juksula, KERJ, tutustumis, 2/60
  3. 17.02.2016, Juksula, KERJ, tutustumis, 1/60
  4. 21.07.2016, Metsovaara, KERJ, tutustumis, 2/40
  5. 27.07.2016, Metsovaara, KERJ, tutustumis, 1/40
  6. 29.07.2016, Metsovaara, KERJ, tutustumis, 5/40
  7. 17.08.2016, Ros Cirein, KERJ, tutustumis, 5/40
  8. 21.08.2016, Ros Cirein, KERJ, tutustumis, 2/40
  9. 27.08.2016, Mandelbacke, KERJ, tutustumis, 2/40
  10. 16.09.2016, Metsovaara, KERJ, tutustumis, 4/40
  11. 16.09.2016, Mandenbacke, KERJ, tutustumis, 1/16
  12. 18.09.2016, Metsovaara, KERJ, tutustumis, 3/40
  13. 19.09.2016, Metsovaara, KERJ, tutustumis, 3/40
  14. 20.09.2016, Metsovaara, KERJ, tutustumis, 4/40
  15. 24.09.2016, Ros Cirein, KERJ, tutustumis, 3/40
  16. 26.09.2016, Ros Cirein, KERJ, tutustumis, 5/40
  17. 27.09.2016, Ros Cirein, KERJ, tutustumis, 1/40
  18. 30.09.2016, Metsovaara, KERJ, tutustumis, 2/40
  19. 30.09.2016, Ros Cirein, KERJ, tutustumis, 4/40
  20. 11.10.2016, Turmeltaja, KERJ, tutustumis, 3/40
  21. 20.10.2016, Turmeltaja, KERJ, tutustumis, 1/40
  22. 25.10.2016, Turmeltaja, KERJ, tutustumis, 5/40
  23. 24.11.2016, Hengenvaara, KERJ, tutustumis, 4/21
  24. 01.12.2016, Mörkövaara, KERJ, tutustumis, 2/29
  25. 02.12.2016, Mörkövaara, KERJ, tutustumis, 4/29
  26. 05.12.2016, Mörkövaara, KERJ, tutustumis, 1/29
  27. 06.12.2016, Mörkövaara, KERJ, tutustumis, 1/29
Laatuarvostelut
29.10.2018, VWYL, VWY-II (7,5 + 6 + 5 + 20 + 5 = 43,5p)

30.11.2018, ERJL, ERJ-I (6,5 + 40 + 22 + 20 + 15 = 103,5p)

31.01.2019, KRJL, KRJ-I, (7,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107,5p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

tammikuu CAS48, päiväkirjamerkintä 30.09.2017
Huh, vihdoinkin tuittupäinen Sue-tamma on valmis kilpailueläkkeelle! Johan tässä on tamman kanssa vuosikaudet kisapaikoilla riideltykin... Vähän vaikeasta luonteestaan huolimatta Suen kilpaura on melkoisen komea. Ponilla on yli 40 sijoitusta sekä este- että kouluratsastuksesta ja lisäksi 27 sijoitusta kenttäkilpailuista. Vaikka poni on pysynyt koko uransa terveenä jokusta nuhaa lukuun ottamatta, on se juuri kääntynyt vuodenvaihteessa 15-vuotiaaksi, joten onhan tuo jo ihan hyvä aika jäädä eläkkeelle. Toki tammaa on tarkoitus edelleen liikuttaa säännöllisesti, jotta se pysyy hyvässä kunnossa ja terveenä, mutta rankemmat valmennukset ja systemaattinen treeni jäävät nyt pois. Sue myös varmasti nauttii pihattoelämästä, jossa nirppanokka saa ihan itse päättää milloin on ulkona ja milloin on sisällä! Ei tarvitse palvelusväen hitaudesta kärsiä...
Nintsu

huhtikuu CAS42, päiväkirjamerkintä 02.06.2016
Viime varsansa kohdalla Sue esitteli vaikka kuinka monta kertaa varsovansa, vaikka ei sitten varsonutkaan. Päätinkin tänä vuonna suhtautua Suen esityksiin vähemmän vakavammin. Eipä olisi kannattanut! Tamman per*ele pääsi nimittäin varsomaan ilman valvontaa keskelle muuta tammalaumaa. Olin valvomassa toisen tamman arvioitua varsomista yhdessä siittola-avustajamma Avan kanssa, kun aloimme ihmetellä tammapihaton epätavallista aktiivisuutta. Hetken sitä kuunneltuamme, päätimme lähteä pienelle jaloittelukierrokselle - vahtimamme tamma kun ei näyttänyt mitään merkkejä varsomisesta. Päästyämme tammapihaton aidalle, selvisi syy lauman levottomuuteen pimeydestä huolimatta heti, Sue se siellä patsasteli korvat luimussa epämääräinen mytty jaloissansa. Äkkiä riimu käsiin ja tammaa pyydystämään! Sue ei suhtautunut meihin ihmisiin erityisen ystävällisesti mutta ilmeisesti se hormonihöyryissään ja adrenaliinipuuskassaan totesi ihmet paremmaksi vaihtoehdoksi kuin yliuteliaat ponit. Saimme siirrettyä Suen ja hölmistyneen orivarsan omaan rauhaansa toiseen varsomispihatoista. Loppu hyvin, kaikki hyvin!
Nintsu

toukokuu CAS41, päiväkirjamerkintä 17.03.2016
Join yön kolmattakymmenettäkuudetta kahvikupillistani ja tuijotin silmät sirrissä valvontakamerankuvassa seikkailevaa tammaa. Kahvi oli niin vahvaa, että lusikka melkein seisoi siinä. Mikään erityinen makunautinto ei ryystämäni sumppi todellakaan ollut, mutta olin valvonut niin monta varsomista tänä kesänä, että kehoni oli kehittänyt melkoisen immuniteetin kofeiinille. Vielä oli kuitenkin Suen varsominen valvottavana (ja melkoisen monta muuta sen jälkeen, mutta niitä en nyt uskaltanut ajatella), joten ei tässä auttanut muuta kuin jatkaa kahvin litkimistä ja toivoa, että kahvinsietokykyni palautuisi normaaliksi vaikka ensi talven aikana. Sue oli aiheuttanut jo pari väärää hälytystä tänä ja parina viime yönä ja aloinkin taipua siihen uskoon, ettei tamma vahatipoista huolimatta varsoisi tänäkään yönä. Vihdoin viiden aikaan aamuyöstä Sue meni ensimmäisen kerran maaten. Puoli tuntia tämän jälkeen poni alkoikin sitten tositoimiin ja pian maailmaan lumpsahti uusi ponivarsa. Väsymys kaikkosi jäsenistäni kuin tuhka tuuleen ja riensin pihatolle. Siellä pieni varsa jo kovaa vauhtia yritti seistä honteloilla jaloillaan emätamman lepäillessä. Hetken näkymää seurattuani kokenut poninkasvattajansilmäni näki, että kaikki oli kunnossa, joten jätin Suen ja tammavarsan rauhassa tutustumaan toisiinsa.
Nintsu

lokakuu CAS40, päiväkirjamerkintä 27.01.2016
Yleensä noudatamme Moanassa tiukasti CAS-ikääntymistä, missä yksi oikean maailman viikko on yksi virtuaalisen maailman kuukausi eli 12 IRL-viikkoa on yksi CAS-vuosi. Ikääntyminen on kuitenkin melko hidas ja alan kärsimättömästi haluta kasvatustani eteenpäin. Siksi päätinkin tehdä radikaalin teon ja lisätä kaikkien alle 5-vuotiaiden yksipolvisten hevosteni ikään 4 lisävuotta. Poni on siis ikäänkuin ikääntynyt heti syntymänsä jälkeen suoraan 4-vuotiaaksi ja jatkaa siitä sitten vanhenemista CAS-ikääntymisen mukaan. Neljä lisävuotta valitsin, koska sen jälkeen CAS-ikääntymisen jatkaminen on kaikista helpointa (1 IRL-vuosi on noin 4 CAS-vuotta). Suen kohdalla pikaikäännytys tarkoittaa sitä, että tamma on nyt komeat 7 vuotta. Ei siis muuta kuin poni kisalistoille ja ahkera kilpakenttien kiertäminen päälle!
Nintsu

kesäkuu CAS37, päiväkirjamerkintä 21.04.2015
Meillä on tapana tähdätä aikaisin syntyviin varsoihin, joten tänäkin vuonna Betty Sue oli viimeisenä varsomisvuorossa. Tamman laskettuaika kun oli vasta kesäkuun alussa, kun kaikkien muiden oli viimeistään toukokuussa. Nyt kun Betty Sue oli jo kerran varsonut meillä, luulin osaavani erottaa väärät hälytykset oikeista tämänkin ponin kohdalla (olen siinä yleensä nimittäin aika taitava!). Ja katin kontin! Taas piti valvoa ylimääräisiä öitä tätä hopeatammaa vahdatessa, kun se muka selvästi näytti siltä, että "juu, kyllä minä tänä yönä ihan varmasti tämän pullautan"! Tänä yönä, peräti neljän turhaksi osoittautuneen valvomisyön jälkeen, Betty Sue viimein armahti minut ja pyöräytti pihaton oljille todella siron, pitkäjalkaisen ja superkauniin tammavarsan. """Vahdin""" varsomista toimistossa valvontakameran kautta silmät puoliummessa ja laahustin pihatolle heti kun varsa oli ulkona. Onneksi Betty Sue suoriutui hommastaan hyvin, eikä aikaakaan kun tamman tytär jo imi ahnein kulauksin ternimaitoa. Leveästi haukotellen ja huumaavassa onnen tunteessa velloen rahjustin takaisin toimistoon ja heittäydyin sohvalle nukkumaan loppuyöksi.
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI