Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE



MUISTOSIVUT


lopetettu 16.12.2018 kroonistuneen hengitystieinfektion takia 26-vuotiaana



Siarra Moon MPB

ERJ-II, YLA2, VWY-III

© Katri S.

Siarra Moon MPB eli Sierra
s. CAS27, 26v (s. 10.12.2012, 4v 28.10.2013)
welsh part bred -tamma (75% welsh, NWR-kelp.), VH13-023-0013
mustankimo, 131cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds VRL-01851, NZ
estepainotteinen, heA/100cm

Luonne

Yleisesti Sierra on luonteeltaan hyvin ilkikurinen ja herkkä. Tammaa voisi kuvata naispuoliseksi Vaahteramäen Eemeliksi, joka kuitenkin alkaa itkeä jokaisesta nuhteesta kuin vesiputous. Hoitassa Sierra on seurallinen ja touhukas. Kun yhdistetään nämä kaksi hellyyttävää piirrettä jekkuilevaan luonteeseen, ei seos ole järin mukava kiireisinä päivinä. Sierra keksii kaikenlaista tekemistä hoitotilanteissa aina hoitajansa taskujen haistelusta karsinan oven avaamiseen ja harjapakin tuhoamiseen. Neitiä ei voikaan jättää hetkeksikään vahtimatta jos karsinan ovi on sentinkin raollaan, muuten on ohjelmassa valkoisen ponin pyydystämistä naapurin kukkapenkeistä. Ilkeä Sierra ei ole, eikä se tahallaan satuta ihmistä, mutta joskus tamma voi hieman maistella ihmistään vähemmän hienovaraisesti. Harjatessa kannattaa muistaa myös se, että Sierra on hyvin herkkänahkainen ja kutiaa herkästi. Kiemurtelevaa, luimistelevaa ja usein näykkivääkin ponia on ikävä harjata.

Ratsastaessa Sierra on reipas ja herkkä. Se on älykäs poni ja oppii kaiken uuden nopeasti - niin hyvässä kuin pahassakin. Sierra tuntuu skannaavan uuden ratsastajan heti alkukäyntien aikana läpi ja tietävän sitten miten juuri tätä ratsastajaa kannattaa jekuttaa. Kenen kanssa kannattaa heittäytyä täysin villiksi, kenen kanssa lintsaaminen taas onnistuu parhaiten jumituskohtauksilla. Tämän ponin selässä ratsastajan virheet todella näkyvät, sillä Sierra käyttää jokaista virhettä armottomasti hyväkseen. Tamma on kuitenkin mahdollista saada toimimaan hyvin ja suorastaan loistamaan kouluradalla. Se vaatii vain hyvin säntillistä ja määrätietoista ratsastusta. Aloittelijoiden ratsu Sierra ei todellakaan ole, sillä tällä neidillä ei ole tippaakaan halua jolkotella mummoravia kiltisti ja tasaisesti pitkin kenttää. Ehei, Sierra rakastaa vauhtia (ja vaaratilanteita). Esteratsastus on ehdottomasti tamman pravuuri. Sillä on erittäin nopea ja huolellinen hyppytyyli ja erityisesti sarjaesteet ahtailla väleillä ja jumppasarjat sujuvat mallikkaasti. Pudotuksia Sierra ei radalta ota koskaan, mutta kieltoja tulee herkästi jos ratsastaja mokailee. Sierra nimittäin on tarkka lähestymisten suhteen ja mieluummin kieltää kuin yrittää pelastaa tilanteen. Maastossa Sierra näkee alkulenkistä mörköjä, mutta yleensä se rentoutuu ensimmäisen laukkapätkän jälkeen.

Suku

i. Cedion Siarad Dwli
wA, km, 119cm
ERJ-II, YLA2, VWY-II, VWY-B, KTK-III
ii. VIR MVA Ch Wicked Fillip
wA, km, 120cm, KTK-II
iii. Octavian Ased
iie. Wilanka Enira
ie. VIR MVA Ch Delilight Melina
wA, km, 116cm, VWY-II, VWY-B
iei. Delilight Duke
iee. Lilla My
e. LD Moonbeam
wpb (50%), rnkm, 144cm
YLA2
ei. Moonlight's Fireingmoon ox
ox, rnkm, 154cm
eii. Try ox
eie. Moonlight's Little Star ox
ee. Brendawood's Twez
wB, rn, 132cm
eei. Verdefly's Yoxir
eee. Dusty Tweety

Sierralla on sukua 2 polvea virtuaalimaailmassa.

Isä Cedion Siarad Dwli on iäkäs, kimo welsh mountain -ori, joka on palkittu virtuaalisen welsh yhdistyksen laatuarvostelussa toisella palkinnolla. Radiksi kutsutulla oriilla on huikeat yli sata sijoitusta, joista puolet on esteratsastuksen parista ja loput kouluratsastuksesta ja show-kilpailuista. Ilkikurisen ja hieman arvaamattoman luonteen omaava ori on koulutettu esteillä 90cm-tasolle ja kouluratsastuksessa helppoon B:hen saakka. Show-kilpailuissa ori on haalinut kvaalit Riding Class-luokissa toiselle tasolle. Sierra on Radin neljäs jälkeläinen.

Isänisä Wicked Fillip oli komea, kimo ori, jolla oli runsaasti näyttelymenestystä. Ori oli palkittu Näyttelyjaoksen puolesta virtuaalisella muotovalio- ja champion-tittelillä. Kantakirjauksessa ori palkittiin toisella palkinnolla. Oriin sivut ovat kadonneet netistä, mutta muualta saatujen tietojen mukaan ori oli luonteeltaan temperamenttinen ja sillä oli lahjoja esteille. Oriilla oli sijoituksia ERJ:ssä jopa 90cm-luokista. Oriilla on kolme jälkeläistä, joista vain yksi on puhdas mountain.
Isänisäisä Octavian Ased oli ainoan poikansa Wicked Fillipin tapaan kimo ja komea. Se menestyi hyvin näyttelyissä, mutta kilpaili ahkerasti myös esteratsastusta ja valjakkoajoa pärjäten ihan mukavasti. Oriilla oli hyvä suku: isänsä puolelta ori oli vahvaa näyttelysukua ja emän puoli oli taasen enemmänkin hyvin menestynyttä yleispainoitteista sukua. Kimoväritys kulkee vahvasti oriin suvussa ja kaikki tämänkin oriin jälkeläiset olivat kimoja.
Isänisäemä Wilanka Enira oli hyvin temperamenttinen luonne. Se toimi nuorempana ratsastuskoulussa tuntiponina, mutta ei soveltunut hommaan raisun luonteensa takia. Tamma myytiinkin siitostammaksi ja se jätti useita kauniita ja näyttelyissä menestyneitä varsoja, jotka eivät kuitenkaan olleet luonteeltaan kaikista helpoimpia.

Isänemä Delilight Melina oli kaunis mountain-tamma, jolla on niin näyttelymenestystä kuin sijoituksia ratsastuskilpailuistakin. Näyttelyjaoksen alaisissa näyttelyissä saamastaan menestyksestä tamma on palkittu muotovalion arvolla. Luonteeltaan tamma on oikein ystävällinen ja kiltti, vaikkakin ratsastaessa hieman ilkikurinen. Tamma on sijoittunut esteillä 80cm-luokissa ja kouluratsastuksessa aina helpoissa A:ssa saakka. Nyt jo edesmennyt tamma sai elämänsä aikana neljä jälkeläistä.
Isänemäisä Delilight Duke asui koko ikänsä kotitilallaan, jossa se lopetettiin 23-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin. Rautias ori toimi lähinnä siitosoriina, mutta se kilpaili satunnaisesti estekilpailuissa ja näyttelyissä. Ratsastuspuolelta oriilla ei suurempia meriittejä ole, mutta näyttelyissä tuomarit pitivät erityisesti sen rotuleimasta ja persoonallisesta esiintymisestä.
Isänemäemä Lilla My ei ole kovin tunnettu nimi, eikä sen historia ole täysin tiedossa. Tamma syntyi Ruotsissa, mutta se on ilmeisesti viety jossain vaiheessa Britanniaan, koska se on kantakirjattu Britanniassa toisella palkinnolla. Tamma starttasi muutamissa estekilpailuissa ilman sen kummempaa menestystä. Tammalla on Britanniassa neljä varsaa.

Emä LD Moonbeam on Sierran isän tapaan iäkäs kimo. Rodultaan Bella on welsh part bred, jossa welshverta on puolet. Bella on kaunis, hyvin sirorakenteinen tamma, jolla on lennokkaat, kevyet liikkeet. Tammalla on sijoituksia niin este- kuin koulukilpailuista ja onpa tamma kokeillut westerniäkin sijoittuen! Luonteeltaan Bella on ystävällinen, mutta hyvin herkkä ja temperamenttinen. Bellalla on kaksi jälkeläistä, yksi ori ja yksi tamma.

Emänisä Moonlight's Fireingmoon ox oli siro, kimo arabialainen täysverinen. Oriilla oli suuret merkit, jotka eivät tosin näkyneet karvan kimoutumisen takia. Luonteeltaan Kuu oli äärimmäisen kiltti hoitaessa, mutta ratsuna herkkä ja kuuma. Ori vaati hyvin istuntansa hallitsevan ratsastajan toimiakseen kunnolla. Kuu oli arabialaiseksi poikkeuksellisen hyvä hyppääjä ja sillä onkin sijoituksia jopa 130cm-luokista. Kuulla on neljä varsaa. Kuu eli hyvin vanhaksi, sillä se kuoli vanhuuteen vasta 32-vuotiaana.
Emänisäisä Try ox oli ruunikko arabialaisori. Se syntyi Puolassa ja aloitti siellä kilpailu-uransa ensin laukkakilpailuista. Ori oli kuitenkin liian kärsimätön pitkille matkoille, joita arabit yleensä juoksivat ja se myytiinkin pian ratsuksi Saksaan. Ori kilpaili sekalaisesti esteitä, koulua ja kenttää helpoissa luokissa ja pärjäsi ihan kohtalaisesti. Ori astui muutamia tammoja ennen kuin se lopetettiin jännevamman takia.
Emänisäemä Moonlight's Little Star ox oli väriltään rautiaankimo isoilla merkeillä varustettuna. Tamma oli luonteeltaan arka, mutta ystävällinen. Se kiintyi hoitajiinsa kovasti ja oli näille luotettava ja uskollinen ystävä. Tamma kilpaili jonkin verran westernissä, mutta pääasiassa se toimi harrastehevosena ja siitostammana.

Emänemä Brendawood's Twez oli ruunikko welsh-tamma, joka edusti B-sektiota. Tamma oli 132cm korkea ja estepainotteinen. Tipiksi kutsutulla tammalla on kymmenisen sijoitusta esteratsastuksen parista, lähinnä 90cm-100cm luokista, mutta myös pari 110cm-tasolta. Luonteeltaan Tipi oli temperamenttinen ja hieman tammamainen, muttei kuitenkaan ilkeä. Tipi sai kaksi tammavarsaa ennen kuin se kuoli tuntemattomasta syystä 19-vuotiaana.
Emänemäisä Verdefly's Yoxir oli aikoinaan Britanniassa erittäin tunnettu welsh B -ori. Tämä kimo komistus nimittäin hyppäsi kokoisekseen poniksi aivan uskomattoman hyvin. Sillä on runsaasti sijoituksia 110cm avoimista esteluokista, mutta myös muutamia puhtaita ratoja 120cm-luokista, eli vain hieman itseään pienemmistä esteluokista! Säkäkorkeutta oriilla oli nimittäin vain 128cm. Ori vaikutti paljon jalostuksessa ja sillä on useita kansainvälisissä poniluokissa menestyneitä varsoja.
Emänemäemä Dusty Tweety oli mustanruunikko pikkutamma, jolla oli energinen ja hieman oikukas luonne. Tamma toimi lähinnä yksityisponina kevyessä kilpailukäytössä hieman kaikissa ratsastuksenlajeissa. Mitään ihmeellistä menestystä ei tamma saanut, mutta se teki eri ratsastajilla ihan tasaista tulosta helpoista luokista. Tamma kantakirjattiin toiselle palkinnolle ja se varsoi kahdesti.

Jälkeläiset
CAS40, o. Hercule Poirot MPB, i. Patriot Act MPB
CAS42, t. Supermodel MPB, i. Old-fashioned MPB

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
Estekilpailut, sijoituksia 41 kpl
17.10.2013, Juksula, ERJ, 50cm, 2/36
23.10.2013, Juksula, ERJ, 50cm, 5/36
20.12.2013, Cresendo, ERJ, 60cm, 1/50
20.02.2014, Hiprakka, ERJ, 50cm, 1/30
21.02.2014, Hiprakka, ERJ, 50cm, 3/30
22.02.2014, Kelokorven, ERJ, 50cm, 3/30
23.02.2014, Kelokorven, ERJ, 50cm, 1/30
08.03.2014, Trushes, ERJ, 100cm, 1/30
14.03.2014, Trushes, ERJ, 100cm, 5/30
20.04.2014, Juksula, ERJ, 100cm, 4/60
20.04.2014, Takkuinen, ERJ, 100cm, 5/40
21.04.2014, Takkuinen, ERJ, 100cm, 6/40
21.04.2014, Juksula, ERJ, 100cm, 3/60
22.05.2014, Vaapukka, ERJ, 100cm, 3/30
24.05.2014, Blackwoods, ERJ, 100cm, 5/30
24.05.2014, Vaapukka, ERJ, 100cm, 5/30
31.05.2014, Rumour ponies, ERJ cup, 100cm, 1/300
06.08.2014, Juksula, ERJ, 100cm, 1/60
02.10.2014, Kadotetut, ERJ, 100cm, 1/30
02.10.2014, Kadotetut, ERJ, 100cm, 4/30
06.10.2014, Kadotetut, ERJ, 100cm, 3/30
10.10.2014, Kadotetut, ERJ, 100cm, 1/30
11.10.2014, Kadotetut, ERJ, 100cm, 3/30
18.10.2014, Petäjävaara, ERJ, 100cm, 2/30
25.10.2014, Juksula, ERJ, 100cm, 1/60
27.01.2015, Maanan, ERJ, 100cm, 5/50
21.02.2015, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 5/30
18.03.2015, Juksula, ERJ, 100cm, 1/60
23.03.2015, Juksula, ERJ, 100cm, 4/60
04.04.2015, Vennamo, ERJ, 100cm, 2/40
06.04.2015, Vennamo, ERJ, 100cm, 5/40
10.04.2015, Rohkelikko, ERJ, 100cm, 6/40
14.04.2015, Riiviöt, ERJ, 100cm, 1/50
15.04.2015, Rohkelikko, ERJ, 100cm, 6/40
01.05.2015, Pimento, ERJ, 100cm, 6/40
04.05.2015, Lebenslang, ERJ, 100cm, 1/30
07.05.2015, Huvitutti, ERJ, 100cm, 1/40
09.06.2015, Moondance, ERJ, 100cm, 3/40
10.06.2015, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 2/30
14.06.2015, Moondance, ERJ, 100cm, 6/40
15.06.2015, Amoriini, ERJ, 100cm, 2/30

Koulukilpailut, sijoituksia 42 kpl
23.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, he C, 5/40
25.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, he C, 5/40
26.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, he C, 3/40
27.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, he C, 3/40
28.02.2014, Juksula, KRJ, he A, 2/60
02.03.2014, Ponipallero, KRJ, he C, 1/40
08.03.2014, Juksula, KRJ, he A, 3/60
17.04.2014, Riiviöt, KRJ, he A, 6/50
26.04.2014, Rimeyard, KRJ, he A, 2/100
28.04.2014, Rimeyard, KRJ, he A, 2/100
28.04.2014, Nuppula, KRJ, he A, 5/30
17.05.2014, Fiktio, KRJ, he A, 6/60
18.05.2014, Kelokorven, KRJ, he A, 5/60
20.05.2014, Kelokorven, KRJ, he A, 6/60
30.05.2014, Juksula, KRJ, he A, 1/60
01.06.2014, Juksula, KRJ, he A, 6/60
08.06.2014, Derian, KRJ, he A, 1/40
10.06.2014, Derian, KRJ, he A, 6/40
16.06.2014, Hysteria, KRJ, he A, 1/50
06.08.2014, Stal Lycan, KRJ, he A, 4/30
10.08.2014, Shadiya Arabians, KRJ, he A, 3/40
12.08.2014, Shadiya Arabians, KRJ, he A, 4/40
16.08.2014, Shadiya Arabians, KRJ, he A, 4/40
18.10.2014, Juksula, KRJ, he A, 6/60
19.10.2014, Moana part breds, KRJ, he A, 4/40
21.10.2014, Juksula, KRJ, he A, 4/60
22.10.2014, Brynhild, KRJ, he A, 2/40
25.10.2014, Juksula, KRJ, he A, 6/60
26.10.2014, Juksula, KRJ, he A, 2/60
02.11.2014, Haavelaakso, KRJ, he A, 5/60
05.11.2014, Haavelaakso, KRJ, he A, 4/60
09.11.2014, Kultakylä, KRJ, he A, 5/30
16.11.2014, vt Wuki, KRJ, he A, 3/60
30.11.2014, Fiktio, KRJ cup, he A, 24/348
04.02.2015, Villahaka, KRJ, he A, 7/50
15.02.2015, kk Holmberg, KRJ, he A, 5/60
26.03.2015, Juksula, KRJ, he A, 6/60
21.04.2015, Rohkelikko, KRJ, he A, 3/50
25.04.2015, Rohkelikko, KRJ, he A, 7/50
26.04.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 2/30
28.04.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 1/30
29.04.2015, Kuuralehto, KRJ, he A, 5/30

Näyttelyt
22.11.2014, Oak Hill Event Park, VSN, wpb-tammat, CW (35p)

Laatuarvostelut
31.07.2016, VWYL, VWY-III (4 + 5 + 6 + 20 + 4,5 = 39,5p)

31.05.2018, ERJL, ERJ-II (5 + 41 + 15 + 20 + 15 = 96p)

30.08.2018, YLA, YLA2 (30,5 (17+13,5) + 23 (17+6) + 17 + 14 + 5 = 89,5p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

syyskuu CAS51, päiväkirjamerkintä 04.08.2018
Tänään oli todella murheellinen päivä: peräti yhdeksän vanhaa eläkeläisponiamme lopetettiin tänään kuka minkäkin syyn takia. Jokainen lopetus oli suunniteltu ja pitkään harkittu päätös, mutta se ei silti poista asian surullisuutta. Tarvitsinkin jotain oikein piristävää päivän päätteeksi ja päädyinkin hakemaan Sierran laitumelta - tamma kun on 24-vuoden iästään huolimatta oikea ilopilleri. Tallissa varustin Sierran rivakasti ja turhia aikailematta, sillä tämä poni ei ole saanut tippaakaan lisää kärsivällisyyttä ikävuosien mukana!
Tallipihalla arvoin hetken kentällä odottavan esteradan ja tarhojen takana kimmeltävän merenrannan välillä rantahietikon viedessä voiton. Mikään ei tuuleta päätä yhtä hyvin kuin reipas laukka vesirajassa! Alkuverryttelyiksi kiersimme laitumien takaa kulkevan polun ja ravasimme sitten kymmenisen minuuttia hiekkaisella harjoitusradalla ennen kuin suuntasin kulkumme rannalle. Sierra tiesi mitä rannalle tulo merkitsi ja steppasi kuolainta pureskellen. Kun sitten myötäsin ja annoin pohkeilla pienen merkin lähteä, lähti tamma kuin tykinsuusta! Kiisimme merivesi ympärillämme pärskyen läpi lähes kilometrin mittaisen rantaviivan, kunnes hidastin vastahakoisesti tottelevan ratsuni käyntiin tullessamme jokisuistolle. Sierra puuskutti kuin höyryveturi, joten päätin jättää toisen laukkavedon tekemättä. Pääkoppani oli mukavasti tuulettunut, joten oli aika antaa vanhan ponirouvan hengityksen tasaantua ja minun palata takaisin tallille ja arkeen.
Nintsu

marraskuu CAS45, estevalmennus 27.03.2017
Jos joku henkilökunnastani alkaa ratsastaa huolimattomasti, on aika laittaa kyseinen yksilö Sierran selkään ja esteradalle. Marien ajatukset ovat viime aikoina olleet jossain muualla kuin satuloiden alla liikkuvien ponien, joten ei muuta kuin ranskatar vekkulin ponin selkään ja esterata pystyyn! Sierra oli sopivasti viettänyt pientä hyppytaukoa, joten sehän kävi aivan kierroksilla heti ensimmäisen puomin ylityksen jälkeen. En säälinyt Marieta lainkaan, vaan heti alkuverryttelyistä saakka hänen oli saatava poni kulkemaan keskeltä jokaista maapuomia, tarkasti ohjan ja pohkeen välissä ja hallitussa tahdissa.
Kun ratsukon meno alkoi näyttää edes joten kuten hallitulta, nostin puomit maasta pieniksi ristikoiksi. Marie erehtyi ensimmäisellä lähestymisellä rentoutumaan kuvitellessaan, että ristikoiden malli ohjaisi tamman automaattisesti keskelle, ja niinpä Sierra livahti heti ensimmäisestä esteestä ohitse. Kun poni pääsee tekemään noin kerran, se taatusti yrittää sitä uudelleen! Siinäpä sai Marie ihan tosissaan tehdä töitä, että kampesi poninsa esteestä yli! Kun ensimmäinen ristikko oli ylitetty, alkoi homma sujua hieman paremmin ja pääsin nostamaan esteetkin jo pystyiksi. Sierra vaati Marielta 100 %:sta läsnäoloa ja tarkkaa pohkeen ja käden yhteistyötä, jotta hypyt onnistuivat. Aina kun Marie hairahtui hetkeksikin haaveilemaan kentän aidan maalaamisesta tai kotona työpäivän jälkeisestä suihkusta, oli Sierra jo karauttanut omille teilleen. Tarkkaa ratsastusta, siistit tiet ja vahva pohje - näillä ohjein Marie sai Sierran luotsattua virheettömällä suorituksella viimeisen, noin 100 cm -korkuisen radan läpi.
Nintsu

toukokuu CAS42, päiväkirjamerkintä 06.06.2016
Kun Sierralle puuhattiin ensimmäistä varsaa, oli varsan isäksi vakavassa harkinnassa komea musta Fasu. Emme Fasuun sitten jostain syystä päätyneet, mitä näin jälkikäteen ihmettelen kovasti. Suvultaanhan Sierra ja Fasu sopivat toisilleen kuin nenä päähän! Viime kesänä ryhdyin sitten tuumasta toimeen ja Sierra astutettiin Fasulla. Talven Sierra on kasvattnut sellaisia läskifileitä kylkiinsä, että jo pelkäsin tamman olevan valetiineenä kun niin kovasti lihoi! Tänään, tällä päivämäärällä, Sierra varsoi onnistuneesti tummanharmaan tammavarsan. Varsominen sujui hyvin eikä minun apuani tälläkään kertaa tarvittu. Tammavarsa osoittautui erittäin sinnikkääksi kaveriksi, sillä se ei luovuttanut vaikka kaatui todella monta kertaa ennen kuin jalat alkoivat kantaa! Ensimmäiset maitohörpyt pikkutamma otti niin tarmokkain ottein, että Sierran piti ihan vingahtaa. Tervetuloa maailmaan Supermalli ja onneksi olkoon tyttärestä Sierra!
Nintsu

toukokuu CAS40, päiväkirjamerkintä 21.12.2015
Nyt meidän pikku-villikostamme Sierrasta on vihdoin ja viimein tullut emätamma! Poni on ollut jo nelisen CAS-vuotta kilpailueläkkeellä mutta en vain ole saanut aikaiseksi valita tammalle oria, koska sopivia ehdokkaita tallista löytyy vaikka kuinka monta. Loppujen lopuksi päädyin valitsemaan Sierran esikoisen isäksi "Sierran maskuliinisen vastineen" eli vekkulimaisen Aatun. Varsasta ei siis ole odotettavissa mitään helppoa ja yksinkertaista kaveria! Tänään Sierra siis varsoi tumman orivarsan. Ensikertalaisuudestaan huolimatta tamma hoiti varsomisen asiantuntijan elkein eikä minun apuani tarvittu. Olin toki koko ajan lähistöllä siltä varalta, että kaikki ei olisikaan mennyt niin kuin piti. Minun hommakseni jäi kuitenkin vain tarkistaa varsan sukupuoli ja kehua Sierra maasta taivaisiin.
Nintsu

heinäkuu CAS39, päiväkirjamerkintä 12.10.2015
Oli oikein kuuma ja hikinen kesäpäivä. Ilma todellakin seisoi eikä ratsastaminen ja treenaaminen kiinostanut ratsastajia taikka poneja. Istuskelin eväslounasta syömässä Sarahin kanssa Satulahuoneen toimistossa, kun Sabine paukkasi sisään ja toivoi suorastaan epätoivoisena uimaan menoa. Tallinomistajana olemisessa on puolensa, sillä annoin kummallekin tallityöntekijälle luvan pitää venytetty lounastunti ponien uittoreissua varten ja lähdin itsekin mukaan. Minä nappasin ratsukseni Fionan, Sarah otti Dinan ja Sabine Sierran. Melkein sääliksi kävi Sabinea! Sierra nimittäin pani parastaan, näki mörköjä ja keksi laukkakilpailuita joka välissä. Veteen ei ensin voinut mennä ja sitten kun lampeen pääsi niin poishan sieltä ei voi tulla. Kaikeksi onneksi Sierralla oli eilen ollut kunnon läpiratsastus, joten melko pian ponista loppui virta ja kotiinpäin se malttoikin kävellä siivosti Fionan turvaponina.
Nintsu

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Sierran tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Nyt kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, joten Sierra ja sen tulevat jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Sierralle astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämäärää.
Nintsu

syyskuu CAS34, päiväkirjamerkintä 07.09.2014
Nyt on kyllä jotain superharvinaista meneillään tällä sivulla! Nimittäin Sierran kisakalenteri on kaikkien lajien osalta ajantasalla! Jee, bileet! Olen todennäköiesti maailman laiskin tallinomistaja mitä tulee ponien kisakalentereiden päivittämiseen. Nytkin oli melkein kahden CAS-vuoden (viiden IRL-kuukauden) kilpailut rästissä. Koska rästissä olleiden muotoonlaittojen määrä oli päässyt paisumaan niin suureksi, ei Sierrakaan ole tänä CAS-vuonna kilpaillut kuin harvakseltaan. Siitä huolimatta Sierra on niittänyt oikein mukavasti sijoituksia. Esteillä Sierralla on nyt melkein kaksikymmentä sijoitusta, joista yksi on jopa arvostetusta ERJ cupista. Harkitsemme jopa tamman kilpailutason nostoa, sillä sen verran helposti tamma metrin radoista suoriutuu! Koulupuolella Sierra on kuitenkin vielä esteitäkin parempi. Tammalla on jo yli parikymmentä sijoitusta kouluradoilta ja lisää on varmasti tulossa! Sen verran laadukkaat liikkeet tällä meidän neidillä nimittäin on. Ruusukkeita ja mitalikahveja on siis varmasti luvassa!
Nintsu

huhtikuu CAS32, päiväkirjamerkintä 14.02.2014
Seisoin tarhan portilla leipäpala kädessäni ja katselin mykkänä karkuun juoksevan valkoisen ponin menoa. Miten ihmeessä Sierra oli ehtinyt karauttaa ohitseni portista? Hämmentyneesti silmiäni räpytellen lähdin ponin perään. "Sierraaaaa!" huhuilin ponin kadottua tallin taakse. Tallin nurkalle päästyäni sain helpotuksekseni kuitenkin huomata, että Sierra oli jo vangittu. Sabine roikkui kiihtyneen tamman riimussa ja virnisti minut huomatessaan. "Sierra karkas sun ohi vai? Se teki mulle eilen saman. Kiva tietää, että se jallittaa omistajaansakin!" hän naureskeli saksalaisaksentillaan. En voinut olla vastaamatta nuoren ratsuttajan leveään hymyyn, joten suupielet korvissa lähdin taluttamaan vierelläni tanssahtelevaa tammaa satuloitavaksi. Vartin kuluttua olin kentällä valmiina aloittamaan koulutreenit. Sierra oli kiemurrellut harjatessa kuin matokoukussa, mutta muuten varustaminen oli sujunut nopeasti. Alkuverryttelyissä Sierralla oli hieman liikaa kierroksia. Tamma oli selvästi vieläkin kiihtynyt karkureissustaan eikä se oikein malttanut keskittyä. Onneksi tilanne parani ratsastuksen edetessä ja pääsin toteuttamaan suunnittelemani laukkaharjoitukset. Treenasin vastalaukan nostamista suurella ympyrällä. Nostin vuorotellen myötä- ja vastalaukan ympyrän kaarella ja laukkasin aina vain sen verran, että sain Sierran kulkemaan rennosti oikeinpäin. Aluksi jouduin laukkaamaan vastalaukassa koko ympyrän siihen pisteeseen päästäkseni, mutta pikkuhiljaa tamman ratsastettavuus parani ja lopuksi riitti vain muutama laukka-askel. Kun nostot sujuivat molempiin suuntiin kevyesti pienistä avuista ilman väärän laukan nostamisia, aloin ravailla ponitammaa eteen-alas. Loppujen lopuksihan tämä karkulainen oli ollut oikein ahkera ratsu!
Nintsu

heinäkuu CAS30, päiväkirjamerkintä 19.09.2013
Vaikka Sierra on jo 3-vuotias, ei sillä ole vielä ratsastettu lainkaan. Kun keväällä oli aika aloittaa ratsastusharjoitukset, sai Sierra haavan jalkaansa, joka sitten puhdistuksesta huolimatta tulehtui. Sierra joutui syömään kaksi lääkekuuria ennen kuin tulehdus asettui, joten tamma sai sairaslomalta mennä suoraan laidunlomalle ja ratsastukset jäivät. Tänään kuitenkin oli tarkoitus mennä ensimmäistä kertaa Sierran selkään! Hain tamman laitumelta ja harjasin sen nopeasti. Satula oli jo tuttu juttu, joten varustin tamman pikaiseksi ja talutin sen sitten maneesiin, jossa apumies Wilson jo odotteli. Ensiksi juoksutin Sierralta liinassa ylimääräiset energiat pois. Tamma olikin varsin energinen, vaikka olin sen eilenkin juoksuttanut, ja se pukitteli railakkaasti. Vartin riehumisen jälkeen poni alkoi osoittaa väsymisen merkkejä, joten oli aika kokeilla selkäännousua. Wilson otti hyvän otteen Sierrasta ja minä nojauduin ensin tuolilta tamman selkään makaamaan. Sierraa ei homma haitannut vaan se tutkiskeli Wilsonin taskuja. Hivuttauduin varovaisesti istumaan satulaan ja pysyttelin hetken matalana, mutta koska tamma ei edelleenkään hermostunut, ojentauduin suoraksi. Nyt Sierra huomasi minut ja kääntyi katsomaan hieman hämmästyneenä. Hetken pohdittuaan, Sierra sitten totesi etten ollut vaarallinen ja jatkoi Wilsonin vaatteiden haistelua. Toistin selkäännousun muutaman kerran ja kun kaikki sujui niin hyvin, päätimme lopettaa harjoitukset tältä päivältä.
Nintsu

syyskuu CAS28, päiväkirjamerkintä 20.04.2013
Oli satanut koko viikon ja pihattolaidunkin alkoi jo vettyä ja muuttua liejuiseksi. Ajattelinkin, että nuori ja tarmoa puhkuva Sierra voisi nauttia pitävämmällä pohjalla juoksemisesta, joten hain tamman laitumelta ja vein sen suoraan maneesiin. Turhahan sitä läpimärkää ponia oli harjailla. Talutin ensin tammaa pari kierrosta maneesin ympäri ja harjoittelimme samalla ääniapuja. Niitä ei juurikaan ole vielä Sierran kanssa ehditty harjoitella, onhan tamma vasta vuosikas, mutta nopeastipa neiti sai jujusta kiinni. Parin käyntikierroksen jälkeen päästin tamman irti. Sierra ryntäsikin heti riehakkaaseen kiitopukkilaukkaan. Minua hirvitti, että tamma katkoisi koipensa riehuessaan, mutta kovetin itseni ja annoin ponin revitellä kuten parhaiten taisi. Viiden minuutin ilottelun jälkeen Sierra alkoi ravailla ja ottaa vain lyhyitä laukkaspurtteja ja parin minuutin päästä tamma jo alkoi tutkiskella käynnissä maneesin nurkkia. Sierra tuntui olevan niin ihastunut tutkimusretkeensä, etten hennonnut pyydystää tammaa ihan heti, vaan annoin sen ihmetellä oman aikansa ja tulla sitten luokseni kun maneesi alkoi kyllästyttää.
Nintsu

maaliskuu CAS27, päiväkirjamerkintä 10.12.2012
Vaikka Bella ei tullut heti ensimmäisestä yrityksestä kantavaksi, syntyi tamman toinen jälkeläinen varsin aikaisin, nimittäin heti maaliskuun alussa. Onneksi asumme Uudessa Seelannissa, jossa on kohtalaisen lämmintä vuoden ympäri, joten Bella ja Sierraksi nimetty tammavarsa saavat asua heti alusta alkaen pihatossa muun lauman seurassa. Olisihan se ollut kurjaa seisottaa energistä ja leikkisää varsaa sisällä vain kylmyyden takia! Varsominen sujui Bellalta tälläkin kertaa hyvin ja nyt vanha tamma päästi uuden varsansa heti nisälle. Esikoisen kohdallahan oli hieman ongelmia imetyksen kanssa. Pikku-Sierra sai kuitenkin avata maitobaarin rauhassa heti kun pystyssä pysyi. Onneksi olkoon Bella, hienon tamman teit linjaasi jatkamaan! Sierra saa jäädä emänsä toiseksi ja viimeiseksi varsaksi, sillä Bellalla on ikää jo 21-vuotta.
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI