Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE

MUISTOSIVUT


lopetettu 12.04.2021 jännerappeuman takia 32 vuoden iässä

Moana's Little Mermaid

ERJ-I, VVJ-I, VWY-II, VWY-B

© scirlin

Moana's Little Mermaid eli Mimmu
s. CAS31, 32v (s. 18.11.2013, 4v 29.09.2014)
welsh mountain -tamma (sektio A), VH14-024-0286
ruunikonpäistärikkö, 120cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds VRL-01851, NZ
valjakkoajopainotteinen, heB/60cm, vaikea

Luonne

Yleisesti Mimmu on peruskiltti poni. Se ei pure tai potki eikä ole vihainen tai säikky. Toki Mimmulla on omat jekkunsa ja huonot päivänsä, sehän on poni ja vielä tammakin, mutta yleensä tämä poni on ongelmaton ja helppo käsitellä tilanteessa kuin tilanteessa. Hoitaessa Mimmu osaa käyttäytyä asiallisesti ja sen saa vieraskin ihminen harjata rauhassa kaikkialta. Kaviot nousevat hyvin puhdistettaviksi, mutta joskus tamma saattaa kevyesti nykiä jalkaansa irti hoitajan otteesta. Pieni murahdus yleensä riittää Mimmulle käskyksi ja tamma muistaa taas käyttäytyä. Suitset Mimmulle saa aloittelijakin puettua ilman tuskailua, sillä poni avaa suunsa helposti kuolaimille eikä nosta päätään tai aro korviaan. Satuloidessa Mimmu paisuu kuin ilmapallo, mutta muuten se protestoi satulaa vastaan lähinnä yrmeällä ilmeellä. Taluttaessa Mimmu on kokoisekseen poniksi reipas kävelijä, muttei kuitenkaan vaikea taluttaa.

Ratsastaessa Mimmu on hieman kokeilunhaluinen. Se ei ihan helpolla annakaan ihmisen päättää mitä tehdään ja miten tehdään. Jos Mimmu saisi päättää, tekisi se vain kahta asiaa: hyppäisi esteitä ja laukkaisi täysiä. Jos ratsastaja antaa Mimmun jo alkuverryttelyssä kaahailla mielensä mukaan, hirttää kaasu taatusti kiinni loppuratsastuksen ajaksi. Tamma onkin ratsastettava kunnolla avuille heti selkäännoususta alkaen, jotta työnteosta tulisikin jotain. Tämän ponin selässä ei myöskään saa hetkeksikään jäädä haaveilemaan, sillä neidillä on nopeat hoksottimet ja terävät refleksit eli matkustajien kohtalona on maistella kentän hiekkaa. Hyppääminen on Mimmun mieleen. Nuorena sattuneen loukkaantumisen takia tammalla hypätään kuitenkin vain pieniä esteitä, mutta se ei vähennä tamman intoa puomien ylittämistä kohtaan. Vauhtia löytyy ja saattaapi tamma intoutua kunnon rodeoesitykseenkin jos kuski ei ole hereillä! Maastossa Mimmu on vauhdikas mutta varmajalkainen eikä se yleensä säiky turhia.

Kärryjen eteen Mimmu sopii kuin valettu. Tamma on erittäin lahjakas valjakkoajoponi, mikä ei tosin ole mikään ihme kun vanhempien sijoituslistaa valjakkoajon parista katselee. Ajaessa poni on reipas ja innokas. Joskus neidin intoilu menee hieman liiankin pitkälle, joten liiallisen vauhdin ja pukkihyppyjen välttämiseksi ohjastajan on hieman toppuuteltava ponitammaa. Kouluosuudella Mimmu voi käyntiohjelmassa keksiä omiaan, mutta muuten tamma on yleensä melko luotettava ajoponi.

Suku

i. Wingerborg Alec
wA, mkm, 117cm
ERJ-III, VVJ-III, MSY-B
ii. Verderny Lancelot
wA, rnkm, 119cm
iii. Llwyd Inc
iie. Verderny Alice
ie. Wingerborg Stella
wA, rt, 120cm
iei. Wingerborg Kustav
iee. Wingerborg Sibyl
e. Disco's Coming
wA, vkkpäis, 118cm
ERJ-II, KRJ-II, VVJ-III, PLJ-III
ei. Butterscotch Hot Dreams
wA, rnpäis, 119cm
eii. Prefer Psychedelic
eie. Rhetorical
ee. Cocombo Penny
wA, vkk, 116cm
eei. Declan II
eee. Cherry Daa

Mimmulla on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä Wingerborg Alec eli tuttujen kesken pelkkä Alec on erittäin ponimainen vekkuli, joka sekä hyppää loistavasti että toimii hienosti kärryjen edessä. Oriilla on sijoituksia eniten esteratsastuksesta, mutta se on pärjännyt valjakkoajossa vaikeissa luokissa ja sijoittunut myös koulu- ja kenttäkilpailuissa. Alec on ollut aika paljon myös jalostuskäytössä ja oriilla onkin liuta jälkikasvua. Mimmu on Alecin kolmas jälkeläinen.

Isänisä Verderny Lancelot oli aikansa näyttelymenestyjä. Lancelot syntyi Britanniassa mutta se tuotiin Ruotsiin jo maitovarsana yhdessä emänsä kanssa. Ori aloitti näyttelyuransa yksivuotiaana voittamalla paikallisen varsanäyttelyn. Sen jälkeen Lancelot voitti vuosien varrella oikeastaan kaiken mitä welshori voi Ruotsin näyttelyissä voittaa. Oriin omistajat eivät kuitenkaan ulottaneet näyttelyreissujaan maan rajojen ulkopuolelle, joten ori oli kuuluisa vain Ruotsissa. Lancelot sai kuitenkin suuren määrän jälkikasvua ja sen pojista löytyykin useita näyttelyiden voittajia. Tammajälkeläisten laatu on hieman vaihdellut, mutta joukossa on kyllä muutama erittäin kaunis yksilö.
Isänisäisä Llwyd Inc syntyi ja kasvoi Britanniassa kauniista welshponeistaan tunnetussa Incin siittolassa. Ori polveutui siittolan omasta Inclus-orilinjasta, josta koko siittolakin oli saanut nimensä. Loistavasta suvustaan huolimatta Llwyd ei ollut poikkeuksellisen upea poni. Sillä oli toki korrekti rakenne, kevyet liikkeet ja welsheille tyypillinen temperamenttinen luonne, mutta mitään mieleenpainuvaa upeutta ei oriissa ollut. Näyttelyissä Llwyd keräsi muutamia ykköspalkintoja ja luokkavoittoja ja kantakirjaan ori hyväksyttiin ensimmäisellä palkinnolla. Jälkeläisiä oriille tulikin ihan mukava määrä. Llwydin jälkeläiset voitiin jakaa laadullisesti kahteen joukkoon: hyvien tammojen kanssa ori teki upeita varsoja, mutta keskinkertaisten tammojen kanssa saadut varsat taas olivat selvästi keskivertoa heikompia.
Isänisäemä Verderny Alice oli luonteeltaan hyvin pippurinen ja vaikea. Tamma koulutettiin nuorena ratsuksi ja se kilpaili muutamissa pikkuesteluokissa kouluttajansa kanssa. Alice olisikin ollut lahjakas hyppääjä, mutta sen kasvattaja halusi tammalle uran siitoseläimenä. Alice varsoi ensimmäisen kerran kuusivuotiaana ja sen jälkeen syntyikin varsa melkein joka vuosi. Tamma jätti varsin tasaisen laadukkaita jälkeläisiä, mutta useat sen varsoista olivat luonteeltaan varsin vaikeita ja lapsien käyttöön soveltumattomia. Vanhoilla päivillään Alice myytiin sen kesän orivarsansa kanssa Ruotsiin, jossa tamma kuoli seuraavan varsomisensa aiheuttamiin komplikaatioihin 18-vuotiaana.

Isänemä Wingerborg Stella oli nätti raudikko, joka oli Wingerborgin siittolan kasvatti toisessa polvessa. Stella pärjäsi näyttelyissä kohtalaisesti, sillä vaikka tamman rakenne oli lähes moitteeton, ei sillä ollut kovinkaan hyvät liikkeet. Varsinkin tamman käynti jätti toivomisen varaa. Stella palkittiin kuitenkin kantakirjauksessa viisivuotiaana toisella palkinnolla, minkä jälkeen tamma siirtyi siitoskäyttöön. Stella teki peräkkäisinä vuosina kuusi varsaa eri oreista jättäen muutaman oikein hienonkin varsan. 13-vuotiaana Stella myytiin lasten ratsuksi, missä toimessa se olikin aina kuolemaansa saakka. Luonteeltaan Stella ei ollut aivan automaatti vaan juuri sopivassa määrin itsepäinen.
Isänemäisä Wingerborg Kustav oli pieni ja pippurinen pikkuori. Kustav kehittyi ja kasvoi hitaasti minkä takia sen näyttelyura näytti aluksi toivottomalta. Ori sai varsana ja nuorena näyttelyistä huonoja tai kohtalaisia arvioita ja monet ehdottivat oriin ruunausta. Kuitenkin pikkuhiljaa vuosien kuluessa ori alkoi kehittyä aina vain enemmän edukseen ja lopulta 7-vuotiaana Kustav voitti ensimmäisen näyttelynsä. Aivan voittamatonta näyttelymenestyjää ei oriista koskaan tullut, mutta hyvin kimo vanhempana pärjäsi. Erityisesti veteraanien luokissa Kustav niitti mainetta. Ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle ja se oli kantakirjauksestaan alkaen siitoskäytössä. Mikään suuri periyttäjäori ei Kustav ollut, mutta muutamia oikein kivoja jälkeläisiä siltä maailmaan jäi.
Isänemäemä Wingerborg Sibyl oli punarautias läsipää, jonka herasilmät olivat hätkähdyttävän siniset. Sibyl oli kaunis, perinteinen welshtamma, jolla oli tasaiset mutta hieman tavalliset liikkeet. Näyttelyissä Sibyl sai aika tasaisia arvosteluja, mutta tuomarit eivät koskaan suuremmin ylistäneet pikkutammaa. Kasvattajansa luona Sibyl varsoi kahdesti, ensin yhden orivarsan ja seuraavana kesänä tammavarsan, minkän jälkeen Sibyl myytiin ratsastuskouluun tuntiponiksi. Ratsastuskoulussa Sibyl oli aika suosittu aloittelijoiden keskuudessa pääasiassa tasaisen ravinsa ansiosta. Tuntilaisten kanssa Sibyl pääsi näyttämään taitojaan myös kilparadoille ja tammasta kuoriutuikin vuosien varrella ruusukehai pienissä esteluokissa.

Emä Disco's Coming eli Chloe on kiertänyt maailmaa oikein urakalla. Pienen brittiläisen kotitallin kasvatti on kulkenut pitkän matkan ennen päätymistään Saksaan Juksulaan. Tamma kokeili ensiksi laukkaponinuraa Suomessa, ja siirtyi siitostammaksi ensin Australiaan ja sitten yhden varsan verran Uuteen-Seelantiin meille Moanaan. Nykyään tämä vauhdikas welshponi ilahduttaa Juksulan puoliverisiin tottunutta talliväkeä tempauksillaan. Chloe on kilpaillut vähän joka lajia ja pärjännytkin hienosti.

Emänisä Butterscotch Hot Dreams oli väriltään ruunikonpäistärikkö mountain-ori, jonka säkäkorkeudeksi mitattiin neljävuotiaana kantakirjauksessa 119 senttiä. Poni sai kantakirjassa ensimmäisen palkinnon ja tuomarit kehuivat erityisesti oriin ryhtiä ja hyvää runkoa. Hot Dreams toimittikin lähinnä siitosoriin virkaa, vaikka se kotioloissa toimi hyvin niin ratsastettuna kuin kärryjen edessäkin. Hot Dreams on jättänyt useita hyvin menestyneitä näyttely- ja käyttöponeja.
Emänisäisä Prefer Psychedelic tunnettiin erityisesti vireästä luonteestaan. Ori ei koskaan ollut pitkään paikallaan ja muisti aina pitää meteliä itsestään. Prefer Psychedelic oli 121 senttiä korkea ruunikonkimo welshori. Se oli kantakirjassa toisella palkinnolla, minkä lisäksi ori kilpaili jonkin verran ponilaukoissa ihan kohtalaisesti menestyenkin. Siitoskäytössä ori ei ollut kovin suosittu kärsimättömän luonteensa takia.
Emänisäemä Rhetorical oli oikein nätti ja suloinen rautiaanpäistärikkö ponitamma. Säkäkorkeutta tammalla oli vain 117 senttimetriä. Rhetorical oli hyväluontoinen ja tasainen, joten ei ollut ihme, että tamma toimi pääasiassa lastenratsuna. Kilpailemaan ei poni koskaan päässyt, joten tamman kapasiteetista ei juurikaan ole tietoa. Rhetorical varsoi kuitenkin muutaman lahjakkaan varsan, jotka olivat esillä emäänsä enemmän.

Emänemä Cocombo Penny hurmasi aina näyttely-yleisön kauniilla, kullankeltaisella värillään, suurilla ruskeilla silmillään ja symmetrisellä, valkealla tähdellään. Näyttelytuomarit eivät olleet aivan yhtä ihastuneita, mutta silti Penny pääsi kantakirjaan toisella palkinnolla ylittäen palkintorajan vain yhdellä pisteellä. Vaikkei tamma rakenteellisesti ollut ihanteellinen, menestyi se aika hyvin helpoissa estekilpailuissa ja vähän vaativammissakin valjakkoajokilpailuissa.
Emänemäisä Declan II oli puhdasverinen welshmountain vaikka syntyikin Irlannissa connemaralauman sekaan. Kaksivuotiaana ori myytiin takaisin vanhempiensa kotimaahan Walesiin, missä ori eli loppuikänsä. Declan oli väriltään mustankimo ja sillä oli säkäkorkeutta 117 senttiä. Ori oli luonteeltaan melko helppo, minkä takia sitä käytettiin jonkin verran jalostuksessa. Declan oli lähinnä harrasteajoponina.
Emänemäemä Cherry Daa oli voimakastahtoinen ja energinen pikkuponi, joka oli vain 115 senttiä korkea ja väriltään ruunivoikko kapealla piirrolla varustettuna. Cherry Daa varsoi kahdesti nuorempana minkä jälkeen tamma koulutettiin ratsuksi ja myytiin lapsiperheeseen. Tamma oli lasten ratsuksi turhankin villi, mutta lasten taitojen karttuessa alkoi yhteistyökin luistaa ja Cherry Daa pääsi näyttämään kykyjään 60-80cm esteradoilla.

Jälkeläiset
CAS35, t. Moana's Summer Madness (VVJ-I, ERJ-II, VWY-II), i. Oldsfell's Monday Madness
CAS36, o. Moana's Prince Charming (VVJ-I, ERJ-II), i. Sulonevan Epic

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
    Estekilpailut
  1. 27.03.2015, Moana part breds, ERJ, 50cm, 2/40
  2. 29.03.2015, Moana part breds, ERJ, 50cm, 3/40
  3. 30.03.2015, kk Bailador, ERJ, 60cm, 3/30
  4. 05.04.2015, Bellgrove, ERJ, 50cm, 1/30
  5. 14.04.2015, vt Wuki, ERJ, 50cm, 4/30
  6. 18.04.2015, Viisikko, ERJ, 40cm, 3/30
  7. 20.04.2015, Viisikko, ERJ, 60cm, 5/30
  8. 25.04.2015, kk Bailador, ERJ, 60cm, 3/30
  9. 27.04.2015, kk Bailador, ERJ, 60cm, 2/30
  10. 28.04.2015, kk Bailador, ERJ, 60cm, 3/30
  11. 02.06.2015, Mewian Welsh, ERJ, 60cm, 2/50
  12. 07.07.2015, Coedwig Welsh, ERJ, 60cm, 3/15
  13. 07.07.2015, Tuiskula, ERJ, 40cm, 2/30
  14. 20.09.2015, Juksula, ERJ, 50cm, 3/60
  15. 20.09.2015, Moana part breds, ERJ, 60cm, 4/40
  16. 23.09.2015, Juksula, ERJ, 50cm, 6/60
  17. 20.11.2015, Moondance, ERJ, 60cm, 2/30
  18. 20.02.2016, Huvitus, ERJ, 50cm, 2/40
  19. 01.03.2016, Huvitus, ERJ, 50cm, 4/40
  20. 20.04.2016, Runoratsut, ERJ, 60cm, 4/30
  21. 19.07.2016, Bellgrove, ERJ, 50cm, 2/30
  22. 21.07.2016, Bellgrove, ERJ, 60cm, 1/30
  23. 31.07.2016, Satulinna, ERJ cup, 50cm, 3/117
  24. 02.08.2016, Mörkövaara, ERJ, 50cm, 3/30
  25. 06.08.2016, Tuulan talli, ERJ, 60cm, 1/5
  26. 07.08.2016, Mörkövaara, ERJ, 50cm, 1/30
  27. 08.08.2016, Mörkövaara, ERJ, 50cm, 3/30
  28. 09.08.2016, Mörkövaara, ERJ, 50cm, 3/30
  29. 21.08.2016, Eelinniemi, ERJ, 60cm, 2/30
  30. 27.08.2016, Ketunpolku, ERJ, 60cm, 1/30
  31. 11.09.2016, Delicate, ERJ, 60cm, 2/30
  32. 12.09.2016, Delicate, ERJ, 60cm, 4/30
  33. 18.09.2016, Delicate, ERJ, 60cm, 4/30
  34. 19.09.2016, Delicate, ERJ, 60cm, 2/30
  35. 20.09.2016, Delicate, ERJ, 60cm, 2/30
  36. 25.09.2016, Mandenbacke, ERJ, 50cm, 1/30
  37. 26.10.2016, Moana part breds, ERJ, 60cm, 5/36
  38. 10.12.2016, Starberry, ERJ, 50cm, 2/30
  39. 10.12.2016, Starberry, ERJ, 60cm, 1/30
  40. 11.12.2016, Romilly, ERJ, 60cm, 4/80
  41. 13.12.2016, Starberry, ERJ, 60cm, 2/30
  42. 14.12.2016, Ventos, ERJ, 40cm, 4/30
  43. 16.12.2016, Romilly, ERJ, 60cm, 2/80
  44. 17.12.2016, Ventos, ERJ, 40cm, 4/30
  45. 01.01.2017, Mörkövaara, ERJ, 60cm, 2/30
  46. 05.01.2017, Coedwig Welsh, ERJ, 60cm, 3/18
  47. 09.01.2017, Mörkövaara, ERJ, 60cm, 6/21
  48. 14.01.2017, Ratapihan Rt, ERJ, 60cm, 4/17
  49. 15.01.2017, Ventos, ERJ, 40cm, 1/19
  50. 18.01.2017, Ventos, ERJ, 40cm, 2/19
    Valjakkoajokilpailut
  1. 02.04.2015, vt Dei, VVJ, vaikea pari, 3/11
  2. 10.04.2015, vt Dei, VVJ, vaikea pari, 1/11
  3. 21.04.2015, Taikakuun kartano, VVJ, vaikea, 2/30
  4. 30.04.2015, Taikakuun kartano, VVJ, vaikea, 3/30
  5. 12.05.2015, Muiston, VVJ, vaikea, 4/30
  6. 03.06.2015, Elfengård, VVJ, vaikea, 4/17
  7. 12.06.2015, Wyat Shetlands, VVJ, vaikea, 2/40
  8. 19.06.2015, Wyat Shetlands, VVJ, vaikea, 6/40
  9. 10.07.2015, Breandan, VVJ, vaikea, 4/30
  10. 14.07.2015, Breandan, VVJ, vaikea, 2/30
  11. 15.07.2015, Breandan, VVJ, vaikea, 1/30
  12. 21.07.2015, Breandan, VVJ, vaikea, 2/30
  13. 22.07.2015, Breandan, VVJ, vaikea, 2/30
  14. 25.07.2015, Breandan, VVJ, vaikea pari, 1/7
  15. 29.07.2015, Breandan, VVJ, vaikea pari, 2/7
  16. 30.07.2015, Breandan, VVJ, vaikea pari, 2/7
  17. 25.09.2015, kk Reiter, VVJ, vaikea, 1/30
  18. 26.09.2015, kk Reiter, VVJ, vaikea, 3/30
  19. 27.09.2015, kk Reiter, VVJ, vaikea, 3/30
  20. 30.09.2015, kk Reiter, VVJ, vaikea, 1/30
  21. 14.11.2015, Tuiskula, VVJ, vaikea, 1/36
  22. 20.11.2015, Tuiskula, VVJ, vaikea, 2/36
  23. 30.11.2015, Breandan, VVJ cup, vaikea, 5/41
  24. 21.12.2015, Wyat Shetlands, VVJ, vaativa, 6/40
  25. 31.12.2015, Wyat Shetlands, VVJ cup, vaikea, 3/57
  26. 14.02.2016, Moana part breds, VVJ, vaikea, 2/23
  27. 25.02.2016, Yentel Ponies, VVJ, vaikea, 3/30
  28. 03.08.2016, Breandan, VVJ, vaikea pari, 3/10
  29. 09.08.2016, Breandan, VVJ, vaikea pari, 1/10
  30. 11.08.2016, Breandan, VVJ, vaikea, 4/50
  31. 16.08.2016, vt Dei, VVJ, vaikea pari, 3/14
  32. 20.08.2016, Breandan, VVJ, vaikea pari, 2/9
  33. 21.08.2016, Breandan, VVJ, vaikea pari, 3/9
  34. 24.08.2016, Breandan, VVJ, vaikea pari, 3/9
  35. 25.08.2016, Breandan, VVJ, vaikea pari, 1/9
  36. 27.08.2016, Breandan, VVJ, vaikea pari, 2/9
  37. 30.11.2016, Breandan, VVJ cup, vaikea, 3/17
  38. 07.12.2016, Fiktio, VVJ, vaikea, 2/9
  39. 11.12.2016, Fiktio, VVJ, vaikea, 1/9
  40. 14.12.2016, Fiktio, VVJ, vaikea, 1/9
  41. 16.12.2016, Fiktio, VVJ, vaikea, 3/9
  42. 14.03.2017, Wild Side Cobs, VVJ, noviisi, 6/40
    Koulukilpailut
  1. 10.04.2015, Rohkelikko, KRJ, he B, 5/50
  2. 12.04.2015, Rohkelikko, KRJ, he B, 6/50
  3. 13.04.2015, Rohkelikko, KRJ, he B, 5/50
  4. 14.04.2015, Rohkelikko, KRJ, he B, 4/50
  5. 18.04.2015, Taikakuun kartano, KRJ, he C, 7/50
  6. 23.04.2015, Erkinheimot, KRJ, he B, 4/30
  7. 23.04.2015, Rohkelikko, KRJ, he B, 1/50
  8. 29.04.2015, Riiviöt, KRJ, he B, 3/50
  9. 28.06.2015, Juksula, KRJ, he B, 6/60
  10. 02.07.2015, Juksula, KRJ, he B, 1/60
  11. 14.02.2016, Juksula, KRJ, he B, 7/60
  12. 17.02.2016, Juksula, KRJ, he B, 7/60
  13. 21.07.2016, Stall Silverlycka, KRJ, he B, 2/40
  14. 11.08.2016, KK Lapland, KRJ, he B, 3/30
  15. 16.08.2016, KK Lapland, KRJ, he B, 2/30
  16. 19.08.2016, KK Lapland, KRJ, he B, 4/30
  17. 11.09.2016, Escorant, KRJ, he C, 6/40
  18. 16.09.2016, Escorant, KRJ, he C, 5/40
  19. 16.09.2016, Koistila, KRJ, he C, 5/50
  20. 17.09.2016, Koistila, KRJ, he C, 3/50
  21. 18.09.2016, Escorant, KRJ, he C, 2/40
  22. 20.09.2016, Escorant, KRJ, he C, 2/40
  23. 29.09.2016, Härdelli, KRJ, he B, 2/50
  24. 13.10.2016, Ros Cirein, KRJ, he B, 2/40
Näyttelyt
15.10.2017, Adina, NJ, wA-tammat, irtoSERT

Laatuarvostelut
28.12.2017, PoniKTK, ei palkita (13 + 12 + 12 + 12 = 49p)

30.04.2018, ERJL, ERJ-I (5,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 106,5p)

30.09.2018, VVJL, VVJ-I (5 + 42 + 25 + 20 + 15 = 107p)

26.11.2018, VWYL, VWY-II (4 + 6,5 + 7,5 + 22 + 5 = 45p)

31.03.2024, VWY-jälkeläispalkinto, VWY-B


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

syyskuu CAS45, päiväkirjamerkintä 14.03.2017
Niin se vain on 14 vuotias Mimmukin nyt kisaeläkeläinen! Nuoruusvuosien harmeista, hajonneesta hankkarista ja parista varsasta, huolimatta Mimmu teki hienon, pitkän ja monipuolisen uran kilpakentillä. Sijoituksia on laatuarvosteluita varten haalittu täydet määrät esteratsastuksesta ja valjakkoajosta ja siinä sivussa pyörähdetty muutamat kerrat valkoisten aitojen sisällä kouluradallakin. Melkoinen mimmi tämä meidän Mimmu! Nyt saa ihana ja pirteä pikkutammamme siirtyä pois kisakentiltä rennompaan eloon. Koska tammalla on jo kaksi kotiin jäänyttä varsaa, ei meillä ainakaan toistaiseksi ole suunnitelmissa teettää neidillä enempää jälkikasvua. Toimettomaksi Mimmu ei tietenkään jää! Villistä luonteestaan huolimatta Mimmulla on paikkansa nuorten ponityttöjemme ratsuna eli ponilla on tiedossa lisää ponitunteja! Uskon Mimmun olevan asiasta mielissään.
Nintsu

heinäkuu CAS36, päiväkirjamerkintä 04.02.2015
Meidän ei oikeastaan ollut tarkoitus astuttaa Mimmua heti uudelleen, mutta kun törmäsin Irethin omistaman Sulonevan Epicin orimainokseen, oli joku tamma ihan pakko astuttaa oriilla! Hieman erikoisempi suku, mukava nimi ja monipuolinen kilpailumenestys - mitä muuta mounttiorilta voisi toivoa? Kävin tammavaihtoehtoja läpi ja lopulta päädyin jatkamaan Mimmun "sairaslomaa" vielä toisen varsan verran. Ehtiihän tuo myöhemminkin kilpailla. No, tänään sitten syntyi Mimmun toinen varsa. Tamma hoiti tämänkin varsomisen varmoin ottein eikä meidän ihmisten apua tarvittu. Äidillisesti poni nuoli tuoreen poikansa kuivaksi ja alkoi sitten hätistellä jälkikasvuaan pystyyn. Vain tunti varsomisen jälkeen oli sekä Mimmu että orivarsa tukevasti seisoma-asennossa maitobaarin avajaisissa. Tomera pikkuori sammutti nälkänsä (vai pitäisikö sanoa janonsa) ja kellahti sitten pihaton oljille itseensä tyytyväisenä. Emänsä ruunikon pohjavärin ja isänsä merkit perinyt orivarsa nimetään jonkin Disneyn tarinan hahmon mukaan. Mutta nyt alkajaisiksi ennen nimiäisiä saa Mimmu keskittyä rauhassa Karre-varsan kasvattamiseen!
Nintsu

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Mimmun tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Nyt kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, joten Mimmu ja sen jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Mimmulle astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämäärää.
Nintsu

toukokuu CAS35, päiväkirjamerkintä 28.10.2014
En ehkä ollut pirteimmilläni, kun ensikertaa varsovan Mimmun tuli aika varsoa. Olin valvonut edellisen yön Ruutin esikoisen syntymää, joten pilkin todellakin silmät ristissä toimiston valvontakameran päätteen äärellä. Mimmu hoiti homman onneksi kunnialla kotiin. Vaikka tamma onkin nuori ja kokematon, pysyi se melko rauhallisena eikä alkanut panikoida. Tämä on niitä pihattoelämän hyviä puolia: nuoret tammat saavat oppia vanhemmilta siitostammoilta näissä varsajutuissa. Mimmu saatteli ongelmitta maailmaan märän, sekavärisen mytyn siinä kolmen aikaan aamuyöstä (ah, oikein kasvattajaystävällinen aika!). Viimeisillä voimillani raahauduin pihatolle katsomaan vastasyntynyttä varsaa ihan paikan päälle. Mimmu nuoli ja tuuppi varsaansa jo täyttä päätä kun ehdin paikalle, joten jäin nojailemaan seinään ja annoin Mimmun harjoitella emän rooliaan rauhassa. Pian varsa olikin jo jaloillaan ja kovaa vauhtia availemassa maitobaaria. Lähempi tarkastelu paljasti varsan tammaksi, joten näin saimme edesmenneen Eileanan-tamman emälinjalle jatkoa. Tervetuloa maailmaan pikku-Summer ja onneksi olkoon Mimmu!
Nintsu

heinäkuu CAS34, päiväkirjamerkintä 21.08.2014
Olin täydellinen hermoraunio, kun Ed vihdoin ja viimein kurvasi tallipihaan. Olin jo hakenut Mimmun valmiiksi sisälle ja ajellut pois takaisin kasvaneet karvat ultrattavalta alueelta. Olimme henkilökuntani kanssa noudattaneet pilkulleen Edin antamia hoito-ohjeita: Mimmua oli kävelytetty kolmesti päivässä puoli tuntia ja jalka oli aina kylmätty kävelytyksen jälkeen. Lisäksi tamma oli saanut millintarkasti annosteltuina sille määrätyt lääkkeet. Nyt oli totuuden hetket käsillä! Pikkuinen tujaus rauhoitusainetta suoneen, ultrauslaitteen virittely ja sitten ultraus. Sydämeni hakkasi hulluna kun Ed liikutteli laitetta Mimmun etujalan vuohisen seudulla. Muutaman minuutin hiljaisuuden jälkeen Ed avasi suunsa "mulla ois hyviä ja huonoja uutisia". Puristin rystyset valkoisina Mimmun riimunnarua. "Hyvät uutiset on ne, että repeämä on lähtenyt paranemaan ja tulehdusreaktio on selvästi parantunut" Ed vetäisi syvään henkeä ja jatkoi "huonot uutiset taas on, että vamma-alueelle on muodostunut melko paljon arpikudosta, joten vamman uusiutumisriski on huomattava". Kun kyselin ennustetta Mimmun tulevalle käytölle, ei Ed suostunut tässä vaiheessa vielä antamaan kovin suuria toiveita kilpaurasta. Hän kuitenkin suositteli tamman astuttamista ja kävelytyksen ja kylmäyksen jatkamista. Meillä ei normaalisti ole tapana astuttaa Mimmun ikäisiä nuoria ja kilpailemattomia tammoja, mutta taidamme Mimmun kohdalla tehdä poikkeuksen. Ed on kokenut ja osaava eläinlääkäri, joten hän osaa varmasti arvioida onko tamma tarpeeksi kehittynyt astutusta ajatellen. Nyt siis vain sopivaa isäoritta valitsemaan!
Nintsu

kesäkuu CAS34, päiväkirjamerkintä 13.08.2014
Mimmu alkoi ontua toista etujalkaansa viime viikolla ja koska ontuminen ei parissa päivää mennyt ohi, oli aika tilata aika eläinlääkärille. Vakioeläinlääkärimme Ed saapuikin tänään rämällä jeepillään pikkuponimme jalkaa katsomaan. Ensin Ed tunnusteli kaikki jalat käsikopelolla, minkä jälkeen minun piti juoksuttaa Mimmua ensin suoraa uraa ja sitten liinassa kaarevalla uralla. Mimmu ontui hieman suoralla uralla juostessa ja voimakkaammin kaarevalla uralla. Erityisen selkeää ontuminen oli ympyrällä oikeaan kierrokseen. Koska jalassa tuntui pientä lämpöä ja jalka oli selvästi arka hankositeen alakiinnityskohdasta (en minä vain ollut saanut mitään reaktiota pari päivää sitten aikaiseksi...), päätti Ed jättää taivutuskokeen väliin ja suoraan ultrata jalan jännevaurion varalta. Varmuuden vuoksi Mimmulle annettiin pieni pistos rauhoittavaa, sillä kuljetettava ultraäänilaite on melkoisen kallis kapistus. Kun karvas oli tamman jalasta ajeltu, saattoi ultraaminen alkaa. Ed saikin nopeasti syyn ontumiselle selville: Mimmulla oli hankoside revennyt alakiinnityskohdasta. Ed ilmoitti vamman olevan vakava ja paranemisennusteen vastaavasti huono. Masennuin täysin. Minun suloinen ja kaunis merenneitoni! Ed määräsi Mimmulle kahden viikon tulehduskipulääkekuurin, minkä lisäksi jalkaa pitäisi kylmätä kolmesti päivässä. Jos jalka olisi yhtään parempi kontrollitarkastuksessa neljän viikon kuluttua, voisi Mimmulla olla mahdollisuus kuntoutua johonkin käyttöön. Jos vamma taas ei olisi parempi... no, eipäs maalata vielä piruja seinille!
Nintsu

huhtikuu CAS31, päiväkirjamerkintä 18.11.2013
Halusin oriistamme Alecista varsan, mutta meillä ei juuri sillä hetkellä ollut sopivaa welshmountaintammaa "vapaana". Siksi soitinkin Australiaan tuttuni ponilaukkatallille ja kyselin siitoskäyttöön joutavaa mounttitammaa. He ilmoittivatkin minulle pian oikeasta lottopotista: voikonpäistärikkö, melko hyvin laukkakilpailuissa pärjännyt ja helposti tiinehtyvä ja varsova Chloe oli heti valmis muuttamaan uuteen kotiin! Niinpä ponitamma matkasi Moanaan ja pääsi tutustumaan lähemmin Aleciin. Chigeonin väki ei ollut lupaillut liikoja, sillä Chloe tuli kerrasta kantavaksi! Tänään yhdentoista kuukauden odotus viimein päättyi. Chloe varsoi ongelmitta ja ilman meidän ihmisten avustusta sekavärisen tammavarsan. Lempeän päättäväisesti kuin kokenut emätamma ainakin (mitä Chloe onkin), poni patisti uuden lapsosensa jaloilleen ja ohjasi tämän sitten nisälle elintärkeää ternimaitoa juomaan. Toivon Alecin ja Chloen varsasta tammaa ja koska sain haluamani tammavarsan, menee Chloe myyntiin heti varsan vieroituksen jälkeen. Varsa, joka saanee nimekseen Little Mermaid, jää meille kilpailemaan esteitä ja valjakkoajoa ja myöhemmin myös jatkamaan sukuaan.
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI