Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Tallikirja

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE

Crazy Cat Lady MPB© scirlin

Crazy Cat Lady MPB eli Kreisi
s. CAS33, ikä (s. 09.05.2014, 4v 16.03.2015)
welsh part bred -tamma (50% welsh, NWR-kelp.), VH14-023-0196
ruunivoikko, 148cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds VRL-01851, NZ
estepainotteinen, heB/130cm, tutustumisluokka

Luonne

Kreisi on todellakin ansainnut nimeensä sanan "crazy" (suom. hullu), sillä itsesuojeluvaisto tuntuu puuttuvan tästä paketista kokonaan. Varsana Kreisi ei tajunnut yhtään pelätä kipakkaa emäänsä, vaan ajautui useammin kuin kerran tämän kavioiden eteen. Nuorena ponina Kreisi kaivoi jatkuvasti verta nenästään kiusaamalla itseään vanhempia ja suurempia tammoja. Nyt aikuisena Kreisi ryppyilee kelle tahansa eikä vähästä hätkähdä. Tamma hyppää yli mistä tahansa, miten tahansa. Ei kai se ole niin justiinsa vaikka metrikolmenkympin okserille lähtisi kaksi metriä liian kauaa ja vielä vähän kompastuu ennen hyppyä? Järkeä ei Kreisillä ole, mutta kykyjä esteradoille kyllä. Ja luonnettakin neidillä piisaa.

Käsiteltäessä Kreisi ei ole mikään lupsakka mammanmussukka. Kreisi haluaa olla pomo, viis siitä mitä muut sanovat. Me ihmisen joudummekin tekemään päivittäin paljon töitä tämän diivan kanssa, jotta arkipäiväiset askareen, kuten tarhaan vienti tai satulan laittaminen, sujuisivat. Kreisi ei oikeastaan ole ilkeä, sillä sen tavoitteena ei ole satuttaa ihmisiä, ainoastaan olla johtaja. Sehän ei tietenkään käy, joten törmäyskurssille päädytään ja usein. Kreisi on kuitenkin melko suora poni. Kun sille saa taottua kalloon kuka määrää, Kreisi ihan oikeasti hyväksyy sen (ainakin hetkeksi) ja tekee sitten kuten sanotaan. Tamma vain on melko kovakalloinen kaveri, joten helpolla ei ihminen johtoasemaa saavuta.

Sen varmaan tajuaa sanomattakin, ettei Kreisi ole helppo ratsu. Tamma on aivan uskomattoman itsepäinen, sillä se tahtoo itse päättää mitä tehdään. Ei auta, että ratsastaja olisi jo maasta sanonut kuka määrää, komentoketjun suunta on tehtävä selväksi selästäkin käsin. Kreisi ei ole kovinkaan herkkänahkainen, joten kuski saattaa joutua käyttämään hieman ronskimpiakin otteita saadakseen tamman avuille ja tottelemaan. Parhaimmillaan Kreisi on todella loistava esteponi. Se on valtavan rohkea (hieman liikaakin ehkä) ja omaa kapasiteettia yllin kyllin isoillekin radoille. Huono ponnistuspaikka ei Kreisiä haittaa tippaakaan, se yrittää aina ylittää esteen ja usein vieläpä onnistuukin siinä. Maastossa Kreisi on usein hieman riehakas eikä sen kanssa kannata lähteä pihaa kauemmaksi ellei tammalle ole riittävästi rautaa suussa.

Suku

i. Scheckige Querklufterz
wpb (75%), rnvkk rab, 136cm
ERJ-II, VWY-II
ii. Ratw
wB, prt rab, 133cm
iii. Draig
iie. Gair Hyfryd
ie. Scheckige Quartz
wpb (50%), rnvkk, 147cm
iei. Kupferschiefer
iee. With Spots xx
e. Sunny Skip Bunny
wpb (25%), vprn, 152cm
ERJ-II, VWY-II, YLA3
ei. Syr Taran
wpb (50%), vrt, 144cm
eii. Star Puff Marshmallow Man wB
eie. Kissin' the Sky xx
ee. Godheid x
x (37,5% ox), prn, 165cm
eei. Tijdelijk x
eee. Skip x

Kreisillä on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä Scheckige Querklufterz on leppoisa ja hyväluontoinen welsh part bred -ori, jossa on 75 prosenttia welshverta. Keijo on näpsäkkä, 110 sentin luokkien esteponi, jolla on sijoituksia myös koulu- ja kenttäkilpailuista helpoista luokista. Ruunivoikko rabicano-geeniä kantava Keijo on 136 senttiä korkea. Kreisi on Keijon neljäs varsa.

Isänisä Ratw oli punarautias welshponi, joka edusti B-sektiota 133 sentin säkäkorkeudellaan. Punainen ori oli luonteeltaan hieman välinpitämätön ja saikin tapahtua aika paljon, että sen tyynen ulkokuoren sai säröilemään. Ratsuna Ratw oli reipas ja hieman kovasuinen, mutta se oli erityisen hyvä hyppääjä, joka menestyi hyvin metrin kansallisissa pikkuponiluokissa Belgiassa, jonne se vietiin kaksivuotiaana Britanniasta. Ratw oli kantakirjassa toisella palkinnolla ja oritta käytettiin jonkin verran jalostuksessa. Sen jälkeläiset eivät ole menestyneet näyttelyissä kovin kummoisesti, mutta estekilpailuissa ne ovat tutumpi näky. Ratw kuoli sydämen pysähdykseen 22-vuotiaana.
Isänisäisä Draig syntyi Britanniassa Walesissa ja se myytiin nuorena Ruotsiin. Ruotsissa nuori ori kiersi ahkerasti näyttelyitä, mutta ei menestynyt mitenkään ihmeellisesti, vaan sijoittui yleensä luokkien keskivälin tienoille. 7-vuotiaana tummanpunarautias ori myytiin takaisin Walesiin, jossa se alkoi kiertää show-kilpailuita. Ori niittikin kohtalaisesti menestystä siltä saralta ja kymmenen vuotiaana se kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Kovin suosittu jalostusori Draig ei ollut, mutta sen jälkeläisistä useat ovat osoittautuneet hyviksi esteponeiksi. Draig lopetettiin 20 vuoden iässä.
Isänisäemä Gair Hyfryd toimi niin kilpaponina kuin tuntiratsunakin ennen siirtymistää siitoskäyttöön. Hannaksi kutsuttu kimo varsoi nuorena kerran, jonka jälkeen se kilpaili useita vuosia pikkuponien kansallisia esteluokkia Britanniassa menestyen erittäin hyvin. Ratsastajansa siirryttyä isompiin poneihin, Hanna myytiin ratsastuskouluun. Tamma oli luonteeltaan erittäin rauhallinen ja tyyni, joten se sopi hyvin lasten ratsuksi ja olikin suosittu tuntiponi. Jossain vaiheessa ikä alkoi kuitenkin painaa, jolloin Hanna myytiin yksityisomistukseen. Tamma sai vielä kaksi varsaa, minkä jälkeen se vietti rauhallisia eläkevuosia 24 vuotiaaksi.

Isänemä Scheckige Quartz oli ruunivoikko tamma, jolla oli mitä miellyttävin luonne. Tamma oli rohkea kuin leijona ja se halusi aina miellyttää ihmisiään. Kouluradalla tamma oli täsmällinen suorittaja, jolla valitettavasti oli kovin vaatimattomat liikkeet. Onneksi hyppykykyä löytyi enemmän ja Scheckige Quartz menestyikin hyvin kansallisissa 110cm ja 120cm -luokissa. Saksassa syntynyt ja ikänsä siellä asunut tamma kantakirjattiin kolmannelle palkinnolle pisteiden tippuessa liikkeiden takia. Tamma astutettiin kahdesti, mutta sen esikoinen kuoli parin päivän ikäisenä ja ainoaksi varsaksi jäi meidän Keijo. Tamma lopetettiin 17-vuotiaana kroonisen kohtutulehduksen takia.
Isänemäisä Kupferschiefer sai nimensä kuparisen karvansa takia (kupfer=kupari). Ori oli luonteeltaan kiltti, mutta aika veitikkamainen, eikä sen kanssa ollut aina kovin helppo toimia. Oriissa oli kuitenkin kokoonsa nähden runsaasti hyppykapasiteettia, sillä irtohypytyksessä se ylitti itsensä kokoisia esteitä. Kupferschiefer kilpaili ahkerasti kansainvälisissäkin pikkuponiluokissa. Ponin suurin saavutus oli yhdeksäs sija pikkuponien EM-estekilpailuissa ja Saksan pikkuponimestaruuksien pronssimitali esteratsastuksessa. Hienon kilpailu-uransa jälkeen ori siirtyi jalostuskäyttöön ja siitä tulikin suosittu siitosori esteponien kasvattajien keskuudessa.
Isänemäemä With Spots xx tuotiin Yhdysvalloista Saksaan 5-vuotiaana, jolloin se oli koulutettu lännenratsastukseen. Saksassa tamma sai koulutuksen englantilaiseen ratsastukseen ja se osoittautui kohtalaisen lahjakkaaksi estehevoseksi. Tamman liikkeet eivät valitettavasti olleet kovin hyvät, mutta esteradalla se oli nopea ja huolellinen hyppääjä, joka pelasti usein tilanteen ratsastajan möhlittyä. With Spots kilpaili usean eri ratsastajan kanssa kansallisia 120cm ja 130cm luokkia napsien silloin tällöin sijoituksia. Iän kartuttua tamma varsotettiin kerran ja se lopetettiin seuraavana vuonna tarhassa sattuneen tapaturman takia.

Emä Sunny Skip Bunny on ylikorkea welsh part bred -tamma, jolla luonnetta piisaa. Hollannista kotoisin oleva Skippy on luonteeltaan itsepäinen ja temperamenttinen, eikä arki sen kanssa ole mitään ruusuilla tanssimista. Ratsuna Skippy on kuuma mutta lahjakas, ja erityisesti esteradalla tamma on oikea tykki. Skippyllä onkin roppakaupalla sijoituksia esteratsastuksesta 130cm-luokista. Rataesteiden lisäksi vaaleanpunaruunikko tamma on kilpaillut koulua ja kenttää sijoittuen.

Emänisä Syr Taran on kaunis vaaleanrautias liinaharja, joka syntyi Britanniassa. Ori myytiin jo maitovarsana emänsä mukana Hollantiin, jossa se menestyi hyvin varsanäyttelyissä. Hieman kasvettuaan Syr Taran kahmi palkintoja myös nuorten ponien näyttelyluokista. Ori sai erityisesti kehuja jaloudestaan ja hyvistä jalka-asennoistaan. Lisäksi Syr Taranissa on karismaa ja se todella osaa esiintyä. Ori kantakirjattiin huippupistein ensimmäiselle palkinnolle 5 vuotiaana, jonka jälkeen se on keskittynyt pitkälti siitosoriin uraan kiertäen näyttelyitä vähemmän. Syr Taran on perinyt luonteensa täysveriemältään, joten se on temperamenttinen ja herkkä poni, joka ei sovellu aloittelijoille. Syr Taran on ratsukoulutettu ja se hyppää hyvin, mutta se ei ole kilpaillut. Nykyään Syr Taran on 26-vuotias ja viettää eläkepäiviään pitkäaikaisella omistajallaan Hollannissa.
Emänisäisä Star Puff Marshmallow Man syntyi Irlannissa, josta se myytiin peruskoulutettuna Britanniaan. Ori oli kimo ja 127cm korkea, sekä rakenteeltaan welsh B-poniksi varsin ihanteellinen. Mickeyksi kutsuttu ori kiersi harvakseltaan näyttelyissä, mutta menestyi niissä hyvin ja päästyään kantakirjaan ykköspalkinnolla 7-vuotiaana, tuli Mickeystä suuri hitti tammanomistajien keskuudessa. Mickey oli kuitenkin vain harkitusti käytössä jalostukseen ja siitosoriin toimensa ohessa se kilpaili esteratsastuksessa pikkuponien luokissa ihan mukiin menevällä menestyksellä. Eloisalla luonteella varustettu ori jouduttiin lopettamaan 17 vuoden iässä sen kolautettua jalkansa pahasti riehuttuaan tarhassa.
Emänisäemä Kissin' the Sky xx oli punarautias täysveritamma. Alkujaan Yhdysvalloista kotoisin ollut tamma myytiin 2-vuotiaana ensiksi Saksaan ja sieltä myöhemmin Britanniaan. Pienikokoinen täysverinen oli luonteeltaan kaikkea muuta kuin helppo: se oli itsepäinen, herkkä ja kuuma. Hankalan luonteensa vuoksi tamma kiersikin aika monella omistajalla ja oli vaihtelevassa käytössä. Elämänsä aikana Kissin' the Sky xx kilpaili sekä esteratsastusta 120cm-luokkiin asti että kenttää yhden tähden kilpailuissa saakka. Tamma oli usealla omistajalla myös siitoskäytössä ja se sai peräti kuusi varsaa. Joukossa on niin poni- ja puoliverijälkeläisiä kuin täysverisiäkin. Kissin' the Sky lopetettiin nivelvaivoihin 22-vuotiaana.

Emänemä Godheid x kilpaili ahkerasti esteratsastuksessa kasvattajansa tyttären ratsuna useiden vuosien ajan. Tamma sijoittui ja voitti enimmäkseen 130cm-luokissa kansallisissa kilpailuissa Hollannissa, mutta se starttasi myös 140cm-luokkia, joissa se hyppäsi muutaman puhtaan suorituksen kuitenkaan sijoittumatta. Godheid oli punaruunikko hollantilainen puoliverinen, joka oli luonteeltaan aika kova. Tamma ei vähästä hätkähtänyt ja pysyi kilpailuiden hälinässäkin aina rauhallisena ja tyynenä. Esteradalla Godheid oli aika kuuma, mutta samalla myös hyväopettaja. Godheid pysyi kasvattajansa omistuksessa kuolemaansa saakka 20 vuoden iässä. Tamma oli kantakirjassa toisella palkinnolla ja se varsoi kahdesti.
Emänemäisä Tijdelijk x oli lähes musta anglo-ori, joka kilpaili esteratsastuksessa kansainvälisissä GP-luokissa. Nuorempana ori oli nuorten hevosten luokkien ykkönen Hollannissa ja se kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla jo 5-vuotiaana. Kansainvälisissä mittelöissä Tijdelijk hyppäsi muutamia nollaratoja, mutta ei silti sijoittunut kuin korkeimmillaan 145cm-luokissa. Kovaluonteinen ja temperamenttinen ori ei sopinut kaikille ratsastajille, mutta kapasiteettia siinä kyllä riitti. Tijdelijk siirtyi kilpailueläkkeelle 15-vuotiaana ja toimi siitosoriina viiden vuoden ajan, kunnes ori lopetettiin uusiutuneen jännevamman takia.
Emänemäemä Skip x päätyi Maatje van Kampin omistukseen 5-vuotiaana, peruskoulutettuna ja muutamia 110cm-ratoja hypänneenä. Maatje kantakirjasi tamman toiselle palkinnolle ja käytti tammaansa siitoshevosena. Myöhemmin naisen tytär innostui kilpailemaan Skipillä ja tamma osoittautui todelliseksi ruusukehaiksi aina kansallisiin 120cm-luokkiin saakka. Skip starttasi muutamia 130cm- ja 140cm-ratoja, mutta ne olivat jo hieman korkeita sille. Luonteeltaan Skip oli yritteliäs ja kiltti, joten se yritti aina parhaansa. Skip sai seitsemän varsaa esteoreista ja varsat ovat menestyneet hyvin estekilpailuissa. Skip kuoli vanhuuteen 27-vuotiaana.

Jälkeläiset
CAS41, t. Crazy Tea Lady MPB, i. Wyom Yemn
CAS42, o. Crazy Yellow Monkey MPB, i. Bebble Copple Boulder MPB
CAS48, t. Smelly Cat MPB, i. Moana's Odin

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
  Estekilpailut
 1. 27.03.2015, Moana part breds, ERJ, 60cm, 2/40
 2. 28.03.2015, Moana part breds, ERJ, 60cm, 5/40
 3. 29.03.2015, Moana part breds, ERJ, 60cm, 2/40
 4. 08.04.2015, Thrillium, ERJ, 60cm, 7/50
 5. 27.04.2015, Viisikko, ERJ, 60cm, 3/30
 6. 30.06.2015, Kuuralehto, ERJ cup, 40cm, 1/13
 7. 30.06.2015, Kuuralehto, ERJ cup, 50cm, 2/42
 8. 11.07.2015, Harlakka, ERJ, 120cm, 3/50
 9. 31.08.2015, kk Ginger, ERJ cup, 130cm, 10/111
 10. 20.09.2015, Moana part breds, ERJ, 130cm, 3/40
 11. 27.09.2015, Juksula, ERJ, 120cm, 1/60
 12. 06.01.2016, Sturmtaucher, ERJ, 130cm, 4/30
 13. 31.07.2016, Satulinna, ERJ cup, 130cm, 4/114
 14. 13.08.2016, Edelsten, ERJ, 130cm, 2/30
 15. 17.08.2016, Edelsten, ERJ, 130cm, 4/30
 16. 21.08.2016, Silver Moon, ERJ, 130cm, 5/80
 17. 21.08.2016, Silver Moon, ERJ, 130cm, 2/80
 18. 21.08.2016, Edelsten, ERJ, 130cm, 2/30
 19. 25.08.2016, Rappadan, ERJ, 120cm, 3/40
 20. 13.10.2016, Juksula, ERJ, 130cm, 5/60
 21. 19.10.2016, Juksula, ERJ, 130cm, 3/60
 22. 05.12.2016, Romilly, ERJ, 130cm, 3/38
 23. 08.12.2016, Romilly, ERJ, 130cm, 2/38
 24. 16.12.2016, Starberry, ERJ, 130cm, 4/30
 25. 21.12.2016, Romilly, ERJ, 130cm, 2/50
 26. 25.12.2016, Romilly, ERJ, 130cm, 4/50
 27. 21.02.2017, Romilly, ERJ, 130cm, 7/50
 28. 11.04.2017, Kultahuisku, ERJ, 130cm, 5/30
 29. 13.04.2017, Kultahuisku, ERJ, 130cm, 1/30
 30. 18.04.2017, Kultahuisku, ERJ, 130cm, 1/30
 31. 01.09.2017, Yorca WBs, ERJ, 130cm, 1/30
 32. 13.09.2017, Yorca WBs, ERJ, 130cm, 3/30
 33. 21.09.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 120cm, 1/30
 34. 27.09.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 120cm, 3/30
 35. 29.09.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 120cm, 1/30
 36. 30.09.2017, Yorca WBs, ERJ, 130cm, 1/30
 37. 23.10.2017, Juksula, ERJ, 130cm, 5/60
 38. 26.10.2017, Juksula, ERJ, 130cm, 4/60
 39. 28.10.2017, Juksula, ERJ, 130cm, 6/60
 40. 31.10.2017, Hukkapuro, ERJ cup, 130cm, 2/99
  Koulukilpailut
 1. 29.06.2015, Juksula, KRJ, he B, 1/60
 2. 05.07.2015, Juksula, KRJ, he B, 6/60
 3. 08.02.2016, Juksula, KRJ, he B, 2/60
 4. 15.02.2016, Juksula, KRJ, he B, 5/60
 5. 12.09.2016, Koistila, KRJ, he C, 1/50
 6. 14.09.2016, Koistila, KRJ, he C, 1/50
 7. 16.09.2016, Koistila, KRJ, he C, 1/50
 8. 24.09.2016, Riemunkirjava, KRJ, he B, 3/30
 9. 28.09.2016, Härdelli, KRJ, he C, 4/50
 10. 17.12.2016, Micram raceponies, KRJ, KNS, 2/12
 11. 18.12.2016, Micram raceponies, KRJ, KNS, 1/12
 12. 22.12.2016, Micram raceponies, KRJ, KNS, 1/12
 13. 26.12.2016, Micram raceponies, KRJ, KNS, 1/12
 14. 03.02.2017, Romilly, KRJ, he B, 8/71
 15. 06.02.2017, Romilly, KRJ, he B, 1/71
 16. 24.02.2017, Colosseum, KRJ, he B, 5/36
 17. 28.02.2017, Colosseum, KRJ, he B, 3/36
 18. 01.03.2017, Daelwyn, KRJ, he B, 5/40
 19. 02.03.2017, Daelwyn, KRJ, he B, 1/40
 20. 14.03.2017, Fjellgård, KRJ, he C, 6/88
 21. 17.03.2017, Fjellgård, KRJ, he C, 1/88
  Kenttäkilpailut
 1. 03.10.2015, Mörkövaara, KERJ, tutustumis, 5/25
 2. 07.10.2015, Mörkövaara, KERJ, tutustumis, 1/25
 3. 19.10.2015, Mörkövaara, KERJ, tutustumis, 1/24
 4. 11.11.2015, Brokeback, KERJ, tutustumis, 3/12
 5. 22.11.2015, Mörkövaara, KERJ, tutustumis, 2/30
 6. 04.02.2016, Mörkövaara, KERJ, tutustumis, 6/40
 7. 14.02.2016, Juksula, KERJ, tutustumis, 3/60
 8. 23.07.2016, Metsovaara, KERJ, harraste, 3/40
 9. 24.07.2016, Metsovaara, KERJ, harraste, 1/40
 10. 28.07.2016, Metsovaara, KERJ, harraste, 2/40
 11. 19.08.2016, Hengenvaara, KERJ, tutustumis, 1/50
 12. 22.08.2016, Ros Cirein, KERJ, tutustumis, 2/40
 13. 27.08.2016, Ros Cirein, KERJ, tutustumis, 3/40
 14. 23.09.2016, Ros Cirein, KERJ, tutustumis, 4/40
 15. 24.09.2016, Ros Cirein, KERJ, tutustumis, 4/40
 16. 12.11.2016, Zurück, KERJ, tutustumis, 1/21
 17. 16.11.2016, Zurück, KERJ, tutustumis, 4/21
 18. 17.11.2016, Zurück, KERJ, tutustumis, 3/21
 19. 03.12.2016, Ventos, KERJ, tutustumis, 4/20
 20. 04.12.2016, Ventos, KERJ, tutustumis, 4/20
 21. 19.12.2016, Turmeltaja, KERJ, tutustumis, 4/33
 22. 20.12.2016, Turmeltaja, KERJ, tutustumis, 1/33
 23. 13.01.2017, Romilly, KERJ, tutustumis, 3/22
 24. 16.01.2017, Romilly, KERJ, tutustumis, 1/22
 25. 15.02.2017, Romilly, KERJ, tutustumis, 4/27
 26. 20.02.2017, Romilly, KERJ, tutustumis, 3/27
Näyttelyt
00.00.2000, kutsu, NJ/MSY, luokka, 0/0, sert, JS (BIS tuom. )
00.00.2000, kutsu, NJ/MSY, luokka, 0/0, sert, JS (BIS tuom. )
00.00.2000, kutsu, NJ/MSY, luokka, 0/0, sert, JS (BIS tuom. )


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

helmikuu CAS49, päiväkirjamerkintä 31.12.2017
Ennen ihanan Smelly Catin syntymistä Kreisiltä puuttui vain muutama sijoitus tavoittelemastamme neljästäkymmenestä estesijasta. Hyvin nopealla aikataululla tamma siis paluteltiin mammalomalta takaisin kilpakuntoon, jotta saisimme mahdollisimman nopeasti loputkin rusetit kasaan. Kreisi ei ole luonnostaan kovinkaan äidinvaistoinen eli helposti sujuneen vieroituksen jälkeen pistimme viime syksynä kunnon treenit päälle ja niinpä Kreisi palasikin aikas voitokkaana kilpakentille. Suorastaan helposti saimme puuttuvat tulokset kirjoihin ja kansiin ja niinpä meidän kaunis 16-vuotias tammamme on valmis siirtymään kilpailueläkkeelle - alle vuosi kolmannen varsansa syntymän jälkeen! Kreisi siirtyy siis tallista takaisin tammapihattoon ympärivuorokautiseen laidunnukseen. Tammaa tullaan liikuttamaan säännöllisesti, jotta se pysyy hyvässä kunnossa eikä tylsisty odotellessaan pääsyä laatuarvosteluihin. Siihen asti: hyvää ja leppoisaa lomaa Kreisi!
Nintsu

maaliskuu CAS48, päiväkirjamerkintä 11.10.2017
Kreisi oli ollut ahkerassa kisakäytössä kuutisen vuotta sitten edellisen varsomisensa, joten tamma oli erittäin timmissä ja lihaksikkaassa kunnossa kun sen kolmannen varsan laskettuaika lähestyi. Olinkin aika luottavainen sen suhteen, että kaikki sujuisi kuin oppikirjasta. Mitenkäs muuten kun tamma on kahdesti aikaisemminkin varsonut ja nyt vielä hurjan hyvässä fyysisessä kunnossakin! Mutta kun tänään varsominen käynnistyi, kävi aika nopeasti selväksi, ettei kaikki sujunut kuten piti. Ei muuta kuin äkkiä pihatolle katsomaan mitä on tehtävissä. Aika äkäisesti Kreisi otti minut vastaan, mutta antoi kuitenkin tutkia itsensä. Varsa oli "onneksi" tulossa vain hieman vinossa lavoistaan ja jäänyt siksi kiinni lantioon. Vartin vääntämisen jälkeen sain varsan parempaan asentoon ja sitten se syntyikin sellaista vauhtia, että hyvä kun ehdin alta pois! Pitkittyneestä varsomisesta huolimatta sekä Kreisi että pieni Smelly-tamma voivat nyt hyvin ja tutustuvat rauhassa toisiinsa varsomispihaton suojissa.
Nintsu

joulukuu CAS43, päiväkirjamerkintä 22.10.2016
Suomessa sijaitseva Stall Sjöholma järjesti kolmipäiväisen Sjöholma Ponicupin, jossa oli erikseen kategoriat pienille ja isoille poneille. Vaikka Suomi on meiltä Seelannista katsottuna kaikista kaukaisin mahdollinen kisakohde, päätin lähteä kymmenen ponin voimin matkaan. Mukaan otin siis viisi pikkuponia ja viisi isoa. Päätin ottaa pitkän reissun hieman mainoksenkin kannalta, sillä valitsin kisaponeikseni vain omia kasvattejani! Kreisi sai kunnian olla yksi listoille päässyt ponikasvattini. Kokonsa takia Kreisi osallistui isojen ponien cupiin, jossa kahden ensimmäisen päivän osakilpailuiden radat olivat 110cm-korkuisia ja finaalirata 120-senttinen.
Ensimmäisenä päivänä ensimmäisen osakilpailun rata oli matalammasta korkeudestaan huolimatta melko tekninen. Lisäksi Kreisi pukkasi aivan hirveän kiiman kilpailuita edeltävänä päivänä, joten tähdet eivät todellakaan olleet oikeassa asennossa meitä varten! Koko rata olikin melkoista tuskaa. Tamma jännittyi jokaisesta tekemästäni pohjeavusta ja vastusti kaikkia pidätteitä. Mielestäni on ihme, että selvisimme vain kahdella puomilla maaliin! Vielä suurempi hämmästys oli, että pääsimme vieläpä toiselle päivällekin hyppäämään! Toisen päivän osakilpailuun lähdin suorastaan kauhunsekaisin tuntein. Kreisi tuntui kuitenkin jo heti verryttelyssä aivan kuin eri ponilta. Radalla se toimi kuin ajatus ja ylitimme esteen toisensa jälkeen puhtaasti. Jossain vaiheessa aloin sitten ratsastaa ihan kunnolla aikaa ja viimeiselle esteelle tulimmekin puhtaalla radalla ja supernopealla ajalla. Valitettavasti tulimme ihan pikkuisen liian lähelle pystyä ja Kreisi kopsautti puomin mukaansa. Aikamme oli kuitenkin 4vp-radoista nopein, joten pääsimme vielä finaaliinkin.
Finaalirata oli 120-senttinen, massiivinen ja tekninen rata, ei siis mikään läpihuuto juttu. Eilisen erinomaisen suorituksen jälkeen olin kuitenkin erittäin luottavainen ponin suhteen. No, väärässäpä olin. Kreisi ilmeisesti arveli, että yksi hyvä päivä riittää, sillä kolmantena päivänä tamma oli oikea känkkäränkkä. Se ei halunnut tehdä mitään mitä siltä pyydettiin. Yritä siinä nyt sitten valmistella elikkoa kisaradalle! Radalla sain ihan tosissani ratsastaa, jotta sain ponin yli esteistä. Tuloksena oli kahdeksan virhepistettä, toinen kiellosta katsomon vieressä olleelle muurille ja toinen pudotuksesta sarjan B-osalla. No, mainosta se on huonokin mainos...
Nintsu

huhtikuu CAS42, päiväkirjamerkintä 04.06.2016
Onneksi palkkasin viime kesänä siittola-avustajaksi Avan, joten ihan joka yö minun ei tarvinnut enää keväisin valvoa! Tällä kertaa olin kuitenkin Avan kanssa yhdessä varsavalvojaisissa. Toisessa valvontakameran ruudussa näkyi levottomasti häärivä Kreisi ja toisessa levollisesti heinää mutusteleva Omppu. Olemme Avan kanssa molemmat intohimoisia leipojia, joten siinä monitoreja vahtiessamme juttelimme vilkkaasti erilaisista pekaanipiirakan resepteistä. Ava oli selvästi luovempi leipuri kuin minä, joten kirjoitin innolla ylös hänen omaperäisiä ideoitaan. Keskustelu katkesi kuitenkin nopeasti, kun huomasimme Kreisin menevän maate. Siirryimme lähemmäs ruutua ja jatkoimme juttuamme hieman hajamielisenä. Tamma nousi ja meni maate vielä muutaman kerran ennen kuin alkoi ponnistaa. Hienosti Kreisi hommastansa selvisikin ja kun näimme varsan olevan kokonaan ulkona, kiiruhdimme yhdessä pihatolle. Pieni ja siro orivarsa sätki jo tomerasti jalkojaan etsien. Tunnissa olimme Avan kanssa ajaneet väsyneen Kreisin ylös ja auttaneet orivarsan nisälle. Onneksi olkoon pojasta Kreisi, ja tervetuloa Monkey!
Nintsu

kesäkuu CAS41, päiväkirjamerkintä 23.03.2016
Aikaisemmin olimme valvoneet varsomisia valvontakameran kautta tallin toimistolta käsin parinsadan metrin päässä tammapihatosta. Tilojemme suurremontin yhteydessä tammapihattokin laitettiin kokonaan uusiksi ja sen kylkeen rakennettiin erityisesti varsomisvalvomista varten suunniteltu valvontahuone. Valvonta tapahtui edelleen valvontakameran lähettämän kuvan välityksellä tamman varsomisrauhan turvaamiseksi, mutta nyt ihmisen apu oli lähempänä ja siten nopeammin paikalla jos sitä tarvittaisiin. Kreisi oli yksi tämän kesän varsojista, joiden varsomiset valvottiin uudesta valvomosta. Olin siis vielä hyvin ihastuksissani upouudesta valvontakamerasta (kuva on huisin terävä!), pehmeästä sohvasta (tavoistani poiketen en ottanut edes koiralaumaani seurakseni yöksi, sillä halusin sohvan kokonaan itselleni), uuden musiikintoistolaitteiston upean pehmeästä äänestä ja hiljaa hurisevasta jääkaapista (täynnä jääkahvia ja suklaaherkkuja, of course!). Sisustus oli muutenkin matoista katon rajan verhoihin saakka juuri minun makuuni (yllätys, kun minä kerta olin kaiken suunnitellut ja maksanut), joten viihdyin loistavasti. Musiikkia, kahvia ja suklaata - ei kai sitä yötään voi paremmin viettää.
Tapahtui se varsominenkin jossain vaiheessa yötä. Sen verran maltoin irrottaa katsettani upeasta sisustuksesta, että näin Kreisin ponnistelut varsansa maailmaan saattamiseksi. Ensivarsojana Kreisi ei selvästi heti hoksannut mitä oli tapahtumassa ja tamma olikin silminnähden levoton ja hermostunut. Varsan etujalat olivat jo ulkona mutta silti tuleva emätamma oli vielä jaloillaan ja pyöri pihatossa oljet pöllyten. Päätin siis puuttua asioiden kulkuun ja kiiruhdin tapahtumapaikalle. Vaikkei tamma mikään ihmisrakas sylinalle olekaan, se rentoutui heti minut nähdessään. Ehkä ponitamma muisti, että olin auttanut sen itsensäkin maailmaan. Sain tamman rauhallisella puheella ja sään rapsutuksella rauhoitettua, minkä ansiosta poni pian köllähtikin maate. Siinä ei sitten enää montaa minuuttia mennyt, kun hontelo varsa jo oli maailmassa. Annoin Kreisin vetää henkeä ja kuivasin sillä välin uuden tulokkaan olkitupolla. Emäkin ehti sillä välin toeta ja yhteisvoimin kampesimme tammavarsan jaloilleen. Tästä se alkaa, kävely- ja imemisharjoitukset!
Nintsu

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Kreisin tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Nyt kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, joten Kreisi ja sen tulevaisuudessa syntyvät jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Kreisille astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämäärää.
Nintsu

syyskuu CAS33, päiväkirjamerkintä 15.06.2014
Talliväkemme sai tänään vihdoin huokaista helpotuksesta, kun Skippyn toinen varsa Kreisi saatiin vihdoin kokonaan vieroitetuksi. Ikäähän neidillä ei ole vasta kuin neljä kuukautta, mutta sen verran kovakouraisesti Skippy tytärtään käsitteli, että en olisi päivääkään pidempään uskaltanut sitä touhua katsella! Kreisille on kuitenkin nostettava hattua, sillä tämä tamma on todellinen kovanaama. Skippyn raivotessa lapsoselleen, tuntui Kreisin asenne olevan vain "hei mutsi, siis oikeesti?!". Hullu mikä hullu varsa... Itsesuojeluvaistolla ei tätä ainakaan ole siunattu. Kiiwi olisi halunnut nimetä Kreisin "Crazy Old Cat Ladyksi", mutta minun mielestäni näin kauniille ja sorjalle tammalle ei voi antaa nimesi hullu, vanha kissanainen. Kompromissina tiputimme vanha-sanan pois ja niinpä rekisteripapereihin kirjoitettiin "Crazy Cat Lady". Älkää muuten kysykö mistä se "kissa" nimeen tulee, se vain sattui kuulostamaan kivalta...
Nintsu

huhtikuu CAS33, päiväkirjamerkintä 09.05.2014
Tätä päivää olin odottanut kauhulla jo pitkään: nimittäin Skippyn toisen varsan syntymää. Esikoistaanhan Skippy suunnilleen inhosi ja vieroitimmekin tamman ja varsan heti kun se oli mahdollista. Skippy on kuitenkin lahjakas tamma, joten totta kai halusin siitä toisenkin varsan. Siksipä päädyimmekin tähän tilanteeseen, eli valvomaan Skippyn varsomista. Sydän kiivaasti takoen, kurkku kuivana ja mieli kuumeisena. Skippy putkautti tänään viiden aikaan aamusta pitkäkoipisen, ruunivoikon tammavarsan. Tuore emätamma ei ollut todellakaan ihastunut uuteen tulokkaaseen, mutta tällä kertaa se ei sentään käynyt ensimmäisenä varsaansa käsiksi... Nisälle Skippy ei kuitenkaan tytärtään päästänyt ennen kuin minä tulin pitelemään Skippyä pääpuolesta ja Kiiwi nappasi toisen etujalan ylös. Tammavarsa osoitti kyllä aikamoista rohkeutta (tai ehkä paremminkin yllytyshulluutta) yrittäessään tunkea väkisin nisälle Skippyn kavioiden viuhahdellessa ilmassa. No, osuvasti Kreisi-työnimen saanut pikkutamma sai kuitenkin ternimaitonsa juotua ja köllähti sitten tyytyväisenä olkiin makuulle. Eiköhän tämäkin varsa saada jotenkin pidettyä hengissä vieroitusikään asti!
Nintsu

kuu CAS00, päiväkirjamerkintä/valmennus/kilpailutarina/valmennustarina 00.00.0000
plaaplaaplaaplaaplaa plaaplaaplaaplaa plaaplaaplaaplaa aamen
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI