Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSEMUISTOSIVUT


lopetettu 11.04.2018 uusiutuneeseen mahahaavaan 24-vuotiaanaZeph Fiona

ERJ-III, VWY-III

© kasvattaja

Zeph Fiona eli Fiona
s. CAS26, 24v (s. 14.10.2012, 4v 15.09.2013)
welsh part bred -tamma (25% welshverta), VH13-023-0151
vaaleanpunarautias, 146cm, kasv. josh, Littlebury, GB
om. Moana part breds Nintsu VRL-01851, NZ
estepainotteinen, heB/120cm

Luonne

Yleisesti Fiona on hyvin herkkä tamma. Se huolestuu helposti ja muuttuu levottomaksi tuntiessaan olonsa epävarmaksi. Hieman arkana tammana, ei Fiona pidä lainkaan muutoksista tai uusista ihmisistä. Kilpaponin elämän opettelu olikin tammalle kova pala, mutta tuttujen ihmisten ja aina samalla tavalla tehtävien kilpailurutiinien ansiosta tamma ei stressaa kovin paljoa kilpailuissa. Hoitaessa Fiona on kiltti ja melko ujo. Se nauttii huomiosta, mutta vierastaa tuntemattomia ihmisiä niin paljon, ettei uskalla lainkaan rentoutua. Tuttujen ihmisten kanssa tamma on oikein mukava hoitoponi, sillä se on hyvätapainen ja rauhallinen käytökseltään. Kaikki hoitotoimenpiteet harjauksesta kavioiden puhdistukseen ja satulointiin sujuvat hyvin eikä tamma protestoi edes satulavyön kiristyksen kanssa. Fionan karsinassa toimiessa on hoitajan kuitenkin aina muistettava liikkua rauhallisesti ja vältettävä hötkyilyä, sillä oli ihminen tammalle kuinka tuttu tahansa, säikkyy Fiona herkästi yllättäviä liikkeitä. Tamman rauhoittuminen säikähdyksestään kestää aina jonkin aikaa. Taluttaessa Fiona osaa käyttäytyä kauniisti ja se kulkee yleensä tiiviisti taluttajansa vierellä ympäristöään tarkasti seuraillen.

Fionalla ratsastaessa on pysyttävä itse rauhallisena. Fionan selkään ei koskaan kannata mennä jos on itse huonolla tuulella tai on kovin kiire. Tämä tamma on nimittäin taitava arvioimaan ratsastajiensa mielialoja ja ratsastajan pahantuulisuus tai kireys saa tamman heti levottomaksi ja jännittyneeksi. Kuitenkin kun ratsastaja vain on stoalaisen tyyni, on Fiona lennokkaasti ja elastisesti liikkuva poni, joka on herkkä ja miellyttämishaluinen ratsu. Kouluratsastus ei tuota tammalle vaikeuksia, mutta kouluradat, joissa tapahtuu asioita paljon ja nopeasti, saavat neidin jännittymään. Siksi Fiona kilpaileekin vain helppoa B:tä eikä yhtä vaikeampia luokkia vaikka kapasiteetti sinne riittäisikin. Esteillä Fiona on hyvin varovainen. Se hyppää aina varmuuden vuoksi hyvällä ilmavaralla eikä todellakaan tahdo koskea puomeihin. Tiputukset saavat Fionan hermostumaan ja se alkaa silloin helposti kiellellä. Tamma ei varovaisuudestaan huolimatta lainkaan kyttää erikoisesteitä ja se ylittää maastoesteetkin epäröimättä. Maastossa Fiona on valpas ja yksin ollessaan se on kovin jännittynyt. Hevosseurassa Fiona on rennompi ja se nauttii maastoilusta. Tamma kuitenkin säpsyy helposti kaikkea yllättävää, kuten lentoon lähteviä lintuja tai yllättävää tuulenpuuskaa. Ja jos satut kohtaamaan Fionan kanssa vapaana leijuvan muovipussin niin pidäpä kovaa kiinni...

Suku

i. Deception Point xx
xx, trn, 169cm
ERJ-I, XLA-I
ii. Muraine xx
xx, tprn, 170cm
iii. 13 Blue Envelopes xx
iie. Amnesia Moon xx
ie. Dragonsbane xx
xx, rn, 169cm
iei. Dragon Harvestgg xx
iee. Lullaby xx
e. Finanya
wpb (50%), vkk, 145cm
VWY-III
ei. Taking Chance
fwb, rn, 158cm
eii. Immortality
eie. Guilty In Love
ee. Fransisca L
wB, vkk, 130cm
eei. Fruite Carro
eee. Nackhetar v. Tweed

Fionalla on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä Deception Point on upea, tumma täysveriori, jolla on takanaan loistava kilpailu-ura esteratsastuksen parissa. Point on kilpaillut aina 160cm luokkiin asti ja sen sijoituslista on pitkä kuin lakikirja. Oriilla on tilillään pari laatuarvostelupalkintoakin, sillä se on palkittu ykköspalkinnolla niin täysverilaatuarvostelusta kuin ERJ:n laatuarvostelustakin. Luonteeltaan Point on fiksu ja hyväkäytöksinen, mutta kuitenkin täysveristen tapaan energinen ja herkkä. Pointilla on yli kymmenen jälkeläistä eikä se ole enää tarjolla jalostukseen.

Isänisä Muraine oli aikanaan todella komea täysverinen, josta tehtiin loistavia ostotarjouksia harvase viikko. Oirin omistaja ei kuitenkaan ollut kiinnostunut myymään tummanpunaruunikkoa kulta-aarrettaan. Muraine kilpaili kansainvälisillä estekentillä useita vuosia ja niitti menestystä aina vaikeimmilta GP-radoilta saakka. Ori oli jo kilpailu-uransa aikana jalostuskäytössä ja se ehtikin siittää varsin vaikuttavan katraan jälkikasvua. Ori jätti jälkeläisilleen vahvasti omaa leimaansa, ruunikkoa väriä, pieniä merkkejä ja loistavaa hyppykykyä.
Isänisäisä 13 Blue Envelopes ei ollut mikään helppo hevonen. Se oli aika pahansisuinen ja vaikka sillä olikin paljon lahjoja esteille, ei se koskaan päässyt näyttämään kaikkia kykyjään vaikean luonteensa takia. Tällä ruunikolla, suurella oriilla oli täysveriseksi hienot liikkeet ja siitä olisikin varmasti ollut myös kouluhevoseksi. Oriin kilpaura loppui ennenaikaisesti jännevammaan. Ori astui viisi kautta täysveritammoja, minkä jälkeen ruunikko jäi kevyeeseen maastoilukäyttöön eläkkeelle.
Isänisäemä Amnesia Moon keräsi itselleen vaikuttavan määrän meriittejä kansainvälisiltä estekentiltä. Tammalla oli loistava hyppy ja nopea laukka, unohtamatta sen selväpäistä luonnetta. Ruunikko, pitkäjalkainen tamma siirtyi aikanaan siitokseen ja se varsoi viidesti. Tamma jätti jälkeläisilleen erityisesti hyvää luonnettaan. Amnesia Moon lopetettiin vanhuuden tuomiin vaivoihin kunnioitettavassa 28-vuoden iässä.

Isänemä Dragonsbane oli kovapäinen täysveritamma, joka oli kuitenkin piinkova estehevonen. Tamma oli sisukas ja kipakka, mutta oikean ratsastajan kanssa ei vaikeakaan GP-rata tuottanut tammalle vaikeuksia. Ruunikko teki hienon uran esteratsastuksen parissa, minkä jälkeen tamma siirrettiin siitokseen. Tamma ehti tehdä kuusi varsaa. Sen jälkikasvu osoittautui loistaviksi porukaksi estehevosia ja kaikki kilpailivat kansainvälisissä estemittelöissä.
Isänemäisä Dragon Harvestgg jäi monien mieliin leppoisan luonteensa ansiosta. Kilpapaikoilla ori seurasi hoitajaansa kuin koiranpentu ja vasta radalla se alkoi muistuttaa täysverioritta. Hyppykykyä ja voitontahtoa oriista kyllä löytyi ja se menestyikin hyvin. Ori kilpaili ja sijoittui uransa aikana myös puissance-luokissa, joten kapasiteettia oriissa kyllä oli. Kilpailu-uransa jälkeen Harvestgg astui satoja tammoja ja ori onkin nykyään varsin tavallinen nimi saksalaisten hevosten sukutauluissa.
Isänemäemä Lullaby syntyi Yhdysvalloissa, mutta se tuotiin Eurooppaan jo ennen sisäänratsastusta. Tamma kilpaili kenttäratsastuksessa pärjäten ihan hyvin. Se ei ollut mikään isojen esteratojen hyppääjä, mutta kuitenkin lahjakas monessa lajissa ja siksi kenttäratsastus sopi tammalle hyvin. Lyllaby oli luonteeltaan hyvin täysverimäinen, siis herkkä ja temperamenttinen. Tamma varsoi kahdesti ennen kuin se kuoli maastoesteradalla tapahtuneen onnettomuuden seurauksena.

Emä Finanya on ihanan kullankeltainen voikko welsh part bred -tamma. Nanjaksi kutsuttu poni on hieman arka ja epävarma luonteeltaan ja se tarvitseekin käsittelijältään rohkaisua näyttääkseen taitonsa. Tamma on lahjakas esteponi, jolla on paljon tuloksia esteratsastuksesta 80cm-120cm luokista. Kilpailumenestyksensä ansioasta Nanja on palkittu kolmannella palkinnolla virtuaalisen welsh-yhdistyksen laatuarvostelussa. Nanjalla on kaksi jälkeläistä, joista Fiona on toinen.

Emänisä Taking Chance oli pienikokoinen suomalainenpuoliveriori. Se kilpaili Suomessa esteratsastuksessa kansallisissa luokissa ja eteni aina 140cm-luokkiin asti. Ori ei ollut mikään voittamaton ruusukehai, mutta se sijoittui aina silloin tällöin ja pärjäsi kaikenkaikkiaan ihan hyvin. Kilpailu-uransa lisäksi ori oli jonkin verran siitoskäytössäkin. Monet oriin jälkeläisistä hyppäävät hyvin ja joukossa on pari kansainväliselläkin tasolla hypännyttä hevosta.
Emänisäisä Immortality oli aikoinaan oikea muotiori Suomessa. Sen jälkikasvu onkin sekalaista sakkia, sillä joukossa on niin ruohonleikkurin virkaa toimittavia puskahevosia kuin kansainvälisillä kilpakentillä viilettäviä estehevosiakin. Ori itse näytti peruspuoliveriseltä, mutta sillä oli hyvät liikkeet ja kertakaikkisen loistava hyppytekniikka. Ori menestyi Suomessa loistavasti ja oli aikanaan vakionimi tuloslistojen kärkisijoilla. Kansainvälisissä luokissa ori ei ollut yhtä voittamaton, mutta pärjäsi kuitenkin sielläkin ihan kohtalaisesti.
Emänisäemä Guilty In Love toimitti siitostamman virkaa oikeastaan koko ikänsä. Nuorena sillä käytiin muutamat seuraestekilpailut, mutta muuten tamma keskittyi varsojen tekoon. Pienikokoinen, mutta kaunis tamma jättikin melko hyviä jälkeläisiä. Erityisesti tamma periytti varsoilleen lojaalia luonnetta ja helppoa käsiteltävyyttä yhdistettynä hyppykykyyn.

Emänemä Fransisca L oli voikko welshponi, joka toimi kouluponina. Sillä oli kokoisekseen poniksi näyttävät liikket ja tamma pärjäsikin jopa avoimissa kansallisissa helppo A -luokissa. Myös rakenne oli tammalla kohdillaan, sillä se sai hyviä arvosteluita näyttelyissä. Luonteeltaan voikko oli hieman arka, mutta kuitenkin hyvin kiltti ja yhteistyöhaluinen. Ranskassa syntynyt Fransisca varsoi Suomessa kaksi varsaa.
Emänemäisä Fruite Carro oli ruunivoikko, saksalainen welshponiori. Se menestyi hyvin kotimaassaan kouluratsastuksessa poniluokissa ja sijoittui kerran hopealle Saksan ponien kouluratsastuksen mestaruuskilpailuissa. Innokkaat ja energisen luonteen omannut ori menestyi hyvin myös näyttelyissä ja kantakirjaankin ori hyväksyttiin ensimmäisellä palkinnolla. Fruite Carro on ollut suosittu jalostusori Saksassa.
Emänemäemä Nackhetar v. Tweed syntyi Hollannissa, mutta vietiin jossain vaiheessa Saksaan. Tamma kilpaili kouluratsastuksen parissa niin Hollannissa kuin Saksassakin, ja pärjäsi varsin mukavasti molemmissa maissa. Nackhetar oli herkkäluontoinen poni ja se hermostui helposti. Tamma varsoi kolmesti ja se periytti jälkeläisilleen kauniit liikkeet ja hieman aran luonteen.

Jälkeläiset
CAS32, o. Valentinus MPB, i. Juksulan Avoir March

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
Estekilpailut, sijoituksia 43 kpl
24.11.2013, Mewian Welsh, ERJ, 110cm, 4/50
25.11.2013, Hiprakka, ERJ, 110cm, 5/30
01.12.2013, Fifth Bridge, ERJ, 110cm, 1/30
03.12.2013, Fifth Bridge, ERJ, 110cm, 4/30
13.12.2013, kk Ginger, ERJ, 110cm, 1/70
15.12.2013, kk Ginger, ERJ, 110cm, 2/70
20.12.2013, Linya stud, ERJ, 110cm, 3/40
21.12.2013, Solo, ERJ, 110cm, 5/40
22.12.2013, Solo, ERJ, 110cm, 1/40
25.12.2013, Linya stud, ERJ, 110cm, 2/40
25.12.2013, Solo, ERJ, 110cm, 3/40
27.12.2013, Linya stud, ERJ, 110cm, 1/40
27.12.2013, Solo, ERJ, 110cm, 6/40
29.12.2013, kt Harmony, ERJ, 120cm, 1/50
30.12.2013, Ryövärin ratsutila, ERJ, 120cm, 2/40
31.12.2013, Dark Side Trakehners, ERJ cup, 120cm, 1/141
02.01.2014, Solo, ERJ, 110cm, 1/40
05.01.2014, Solo, ERJ, 110cm, 1/40
15.04.2014, Juksula, ERJ, 120cm, 2/60
16.04.2014, Juksula, ERJ, 120cm, 5/60
20.04.2014, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 3/30
21.04.2014, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 1/30
22.04.2014, Juksula, ERJ, 120cm, 1/60
22.04.2014, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 3/30
28.04.2014, Muiston, ERJ, 120cm, 4/40
06.06.2014, Bellgrove, ERJ, 120cm, 1/30
09.06.2014, Bellgrove, ERJ, 120cm, 4/30
06.08.2014, Juksula, ERJ, 120cm, 5/60
09.10.2014, kk Reiter, ERJ, 120cm, 1/30
19.10.2014, Juksula, ERJ, 120cm, 6/60
23.10.2014, Juksula, ERJ, 120cm, 1/60
11.11.2014, Taikakuun kartano, ERJ, 120cm, 3/50
15.11.2014, Solutions, ERJ, 120cm, 4/30
26.01.2015, Muiston, ERJ, 120cm, 1/40
27.01.2015, Muiston, ERJ, 120cm, 2/40
02.03.2015, Kauniston tila, ERJ, 120cm, 2/30
17.03.2015, Juksula, ERJ, 120cm, 6/60
01.04.2015, Lowland Stud, ERJ, 120cm, 3/30
05.04.2015, Lowland Stud, ERJ, 120cm, 1/30
06.04.2015, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 1/40
06.04.2015, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 4/40
15.04.2015, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 2/40
30.04.2015, Solo, ERJ cup, 120cm, 19/229

Koulukilpailut, sijoituksia 33 kpl
25.11.2013, Susiraja, KRJ, he B, 3/30
04.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 5/40
12.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 2/30
16.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 3/30
19.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 4/30
21.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 1/40
24.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 1/40
29.12.2013, Sävelsalo, KRJ, he C, 5/40
01.01.2014, kk Steward, KRJ, he C, 2/30
03.01.2014, kk Steward, KRJ, he C, 4/30
07.01.2014, kk Steward, KRJ, he C, 4/30
26.04.2014, Rimeyard, KRJ, he B, 7/100
30.04.2014, Duren, KRJ cup, he B, 22/390
13.05.2014, Fiktio, KRJ, he C, 2/30
31.05.2014, Juksula, KRJ, he B, 7/60
03.06.2014, L'amour aux Chevaux, KRJ, he B, 1/40
07.06.2014, Juksula, KRJ, he B, 4/60
31.07.2014, Aittohaara, KRJ, he B, 4/50
04.10.2014, Sinnesro, KRJ, he B, 1/30
20.10.2014, Moana part breds, KRJ, he B, 5/40
21.10.2014, Juksula, KRJ, he B, 5/60
23.10.2014, Juksula, KRJ, he B, 1/60
24.10.2014, Juksula, KRJ, he B, 1/60
25.10.2014, Juksula, KRJ, he B, 7/60
10.11.2014, kk Bailador, KRJ, he B, 6/60
21.11.2014, vt Wuki, KRJ, he B, 1/60
04.02.2015, Villahaka, KRJ, he B, 6/50
09.02.2015, kk Holmberg, KRJ, he B, 6/50
27.03.2015, Juksula, KRJ, he B, 4/60
15.04.2015, Taikakuun kartano, KRJ, he C, 3/50
19.04.2015, Taikakuun kartano, KRJ, he C, 2/50
28.04.2015, Riiviöt, KRJ, he B, 4/50
05.05.2015, Erkinheimot, KRJ, he B, 4/30

Laatuarvostelut
31.07.2016, VWYL, VWY-III (4 + 5 + 5 + 20 + 3,5 = 37,5p)

30.11.2016, ERJL, ERJ-III (6 + 42 + 12 + 14 + 15 = 89p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

kesäkuu CAS44, päiväkirjamerkintä 30.11.2016
Virtuaalisten welshystävien laatuarvostelusta Fiona sai pari CAS-vuotta sitten kolmospalkinnon ja nyt tuli Esteratsastusjaoksenkin tilaisuudesta kolmonen. Kakkospalkinto jäi vain yhden vaivaisen pisteen päähän! Pakko meidän on tuo käydä uusimassa, parempi palkinto kun jäi niin pienestä kiinni! Fionahan ei saa emältänsä lainkaan pisteitä, sillä vaikka emä on kilpaillut ja sijoittunut, ei muistosivuille ole laitettu sijoituksia ylös. Nyt siis odottelemme, että Fionan poika Valentinus kerää lisää sijoituksia ja menemme sitten korottamaan palkintoa. Siihen asti tamman ohjelmaan kuuluu kevyttä liikuntaa ja vuorokauden ympäri laiduntamista.
Nintsu

marraskuu CAS42, päiväkirjamerkintä 21.07.2016
Fiona on viime aikoina jäänyt kyllä pahasti paitsioon. Tykkään tammasta kovasti, mutta jotenkin vain poni lipsahti pois listoilta kun suunnittelin uusia kasvatteja. Siksipä Fionalla edelleenkin on vain yksi varsa (tuo melkoinen kus*pää Valentinus), vaikka tamma useamman sukunsa ja oman menestyksensä puolesta ansaitsisikin. Täysin poissuljettua ei toisen varsan hankkiminen Fionalle ole, neiti kun on vasta 16-vuotias, mutta ponikasvatukseni ollessa tässä vaiheessa, ei uusi kaksipolvinen kasvatti välttämättä ole ihan ensimmäisenä suunnitelmissa. Tulevaisuus näyttää! Fiona on nyt kuitenkin alkajaisiksi ilmoitettu VWY:n rotulaatuarvosteluun niin päästään toivottavasti palkintojen makuun. Seuraavaksi tamma suuntaa esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun, vaikkei täysiä jälkeläispisteitä olekaan saamassa.
Nintsu

heinäkuu CAS39, päiväkirjamerkintä 12.10.2015
Oli oikein kuuma ja hikinen kesäpäivä. Ilma todellakin seisoi eikä ratsastaminen ja treenaaminen kiinostanut ratsastajia taikka poneja. Istuskelin eväslounasta syömässä Sarahin kanssa Satulahuoneen toimistossa, kun Sabine paukkasi sisään ja toivoi suorastaan epätoivoisena uimaan menoa. Tallinomistajana olemisessa on puolensa, sillä annoin kummallekin tallityöntekijälle luvan pitää venytetty lounastunti ponien uittoreissua varten ja lähdin itsekin mukaan. Minä nappasin ratsukseni Fionan, Sarah otti Dinan ja Sabine Sierran. Fiona on herkkä ja arka kuin mikä, mutta arvelin senkin nauttivan viileästä vedestä kuumana kesäpäivänä. Reilun kilometrin kävelymatka Lasilammelle oli melko mielenkiintoinen omalta osaltani. Fiona ei ole ollut viime aikoina säännöllisessä liikutuksessa ja poni pomppikin polun reunalta toiselle milloin minkäkin mörön nähtyään. Lampeen tamma meni rauhassa muiden perässä ja uiminenkin sujui. Paluumatkalle Fiona jo rentoutui ja saatoin antaa sen kävellä löysemmällä ohjalla kotiin.
Nintsu

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Fionan tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Nyt kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, joten Fiona ja sen jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Fionalle astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämäärää.
Nintsu

syyskuu CAS34, päiväkirjamerkintä 07.09.2014
Nyt on kyllä jotain superharvinaista meneillään tällä sivulla! Nimittäin Fionan kisakalenteri on kaikkien lajien osalta ajantasalla! Jee, bileet! Olen todennäköiesti maailman laiskin tallinomistaja mitä tulee ponien kisakalentereiden päivittämiseen. Nytkin oli melkein kahden CAS-vuoden (viiden IRL-kuukauden) kilpailut rästissä. Koska rästissä olleiden muotoonlaittojen määrä oli päässyt paisumaan niin suureksi, ei Fionakaan ole tänä CAS-vuonna kilpaillut kuin harvakseltaan. Fionan paluu kilparadoille varsomisen jälkeen oli aika takkuinen. On neiti onneksi muutamia sijoituksia saanut napsittua niin este- kuin kouluratsastuksenkin saralta. Toivoa ei siis pidä menettää! Koulukilpailuissa Fiona on saanut jopa yhden cup-sijoituksen, joten ehkä tästä on sittenkin kouluponi tulossa. Nyt keskitymme kuitenkin Fionan kanssa esteratsastukseen. Tavoitteena on viisikymmentä sijoitusta ERJ:n alaisista kilpailuista eli tavoitteesta ollaan vielä kahdenkymmenen sijoituksen päässä. Siinä sitä riittää tekemistä!
Nintsu

huhtikuu CAS32, päiväkirjamerkintä 14.02.2014
Fiona oli ollut todella levoton jo edellisestä illasta alkaen, joten osasin jäädä yöksi varsavahtiin. Fiona hermoili koko yön ja tamma olikin hieman väsynyt jo ennen kuin varsinainen ponnistusvaihe neljän aikaan aamusta alkoi. Jouduinkin auttamaan Fionaa esikoisensa maailmaan saattamisessa, vetämällä varsaa etujaloista Fionan supistusten tahtiin. Yhteistuumin saimme isokokoisen ja pitkäjalkaisen orivarsan saatettua elämänsä alkuun. Fiona jäi kovaan ääneen puuskuttaen makaamaan oljille, joten otin hoitaakseni pystyynpyrkivän varsan kuivaamisen. Hontelo varsa yritti imeä sormiani ja ilmoitti kimakoilla vingahduksilla olevansa äärimmäisen nälkäinen. Ääntely saikin Fionaan eloa ja tamma nousi työläästi jaloilleen. Autoin orivarsankin seisomaan suhteettoman pitkien jalkojensa varaan ja ohjasin varsan nisälle. En tiedä kumman jalat vapisivat enemmän: Fionan, joka oli väsynyt ponnistuksesta ja järkyttynyt äidiksi tulostaan, vai varsan, jolla oli vaikeuksia hallita kilometrikoipiaan. Tämän yhdistelmän syntymää on kyllä odotettu kuin kuuta nousevaa. Varsan molemmat vanhemmat ovat kilpailleet menestyksekkäästi esteratsastusta ja molemmilla on suvussaan 160cm-luokissa sijoittuneita hevosia. Mitä muuta varsasta voisi siis tulla kuin loistava hyppääjä? Tämä estelupaus on tosin tarkoitus myydä, sillä meillä on Makesta jo yksi esteori tallissa. Mutta hieno tästä varsasta taatusti tulee!
Nintsu

joulukuu CAS31, päiväkirjamerkintä 17.01.2014
Pikkuhiljaa Fiona on kotiutunut Moanaan. Tamma tuntuu pitävän Uuden-Seelannin Aucklandin alueen subtrooppisesta ilmastosta. Erityisesti kostean kuumina päivinä neiti näyttää nauttivan olostaan! Koleampina talvisadepäivinä Fiona sen sijaan on selvästi vaisumpi. Muutenkin tamma tuntuu viihtyvän Moanassa. Vaikka tamma alkuun jännitti ulkokarsinoita ja yön yli auki olevaa oven yläosaa, on se nyt jo ihastunut näköalaansa ja lepuuttaa päätään aina lähes poikkeuksetta pihan puolella muiden touhuja katsellen. Fionalla on kuitenkin pian edessään muutoksia, sillä tamma on astutettu ja se muuttaa vuodenvaihteen jälkeen pihattoon varsomista odottamaan. Toisaalta sydäntä särkee rikkoa Fionan maailma jälleen, sillä tamma on vastikään tottunut kilpaponin vaihtelevaan elämään. Uskon kuitenkin, että läsipää tottuu nopeammin siitostamman leppoisaan arkeen isossa laumassa ruohoa syöden ja rentoutuen. Fionan laskettuaika on siis huhtikuussa ja varsa on suunniteltu myytäväksi. Odotan mielenkiinnolla millainen varsa maailmaan putkahtaa! Yhdistelmä on nimittäin erittäin mielenkiintoinen ja tulossa on varmasti loistava hyppääjä. Mitä jos sen sittenkin pitäisi itsellä...
Nintsu

helmikuu CAS31, päiväkirjamerkintä 07.11.2013
Fionan saaminen tänne Uuteen-Seelantiin ei ollutkaan niin helppo operaatio. Olin tehnyt tammasta ostotarjouksen jo reippaasti viime vuoden puolella, mutta sitten unohtanut koko jutun. Viettelin "onnistuneesti" ponien ostolakkoa enkä muistanut lainkaan, että olen lähettänyt tarjousta jostakin ponista Britanniassa. Sattumalta sitten huomasin tamman myynti-ilmoituksen ja tajusin, että "apua, tuonhan mä oon jo ostanu!". äkkiä sitten etsimään myyjän yhteystietoja ja kysymään, mikä tamman tilanne oikein on. No, loppu hyvin, kaikki hyvin. Tämä kaunis läsipää asteli tänään Moanan maankamaralle matkustettuaan ensin Britanniasta Aucklandiin karanteeniin ja nyt parin viikon karanteenin jälkeen meille. Tamma tuntui olevan kauhusta kankea astellessaan varovaisesti ulos kuljetusautosta. Karsinaan päästyään se tutki ensin paikat suorastaan hädissään ja jäi sitten seisomaan keskelle karsinaa säikky ilme silmissään. Vartin verran siinä seisottuaan taisi tamma todeta ylireagoivansa ja varovaisesti se sitten alkoi syödä tarjolle laitettuja heiniä. Eiköhän Fiona pian meidän tavoille opi!
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI