Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE



MUISTOSIVUT


lopetettu 09.01.2020 vanhuuden vaivojen takia 24-vuotiaana



Bebble Copple Boulder MPB

ERJ-I, VWY-II, KTK-II

© Canterbury Park Coloured Pony Stud

Bebble Copple Boulder MPB eli Poppis
s. CAS37, 24v* (s. 04.04.2015, 3v 04.04.2015)
welsh part bred -ori (75% welsh, NWR-kelp.), VH15-023-0056
ruunivoikonkirjava, 132cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds Nintsu VRL-01851, NZ
estepainotteinen, heB/100cm, helppo
* ikääntynyt suoraan 4-vuotiaaksi, sen jälkeen CAS

Luonne

Yleisesti Poppis on toimelias ja energinen ponipoika. Se ei juurikaan malta seisoskella paikallaan ihmettelemässä maailman menoa, vaan mieluiten se on aina itse menossa mukana. Ori turhautuukin nopeasti karsinassa ja siksi sitä pyritään pitämään ulkona mahdollisimman paljon. Hoitaessa Poppis on peruskiltti. Se ei pure eikä potki, mutta paikoillaan seisominen on useimpina päivinä aivan liian haastavaa tälle ponille. Liian hitaaseen hoitajaan Poppis saattaa ärtyä ja alkaa hieman näpsimään, mutta oikeasti ilkeäksi ei ori koskaan ryhdy. Varustaminen sujuu ilman sen kummepia ongelmia, edellyttäen tosin, että hoitaja osaa varustaa ponin vauhdissa, sillä Poppista ei aina saa seisomaan edes satuloinnin vertaa aloillaan. Tappelemaan ei seisomisesta kannata ryhtyä (been there, done that), sillä se vain lisää oriin liikehdintää ja saa sen lisäksi hermostumaan ja näykkimään. Taluttaessa Poppis kävelee sellaista vauhtia, että hyvä jos ihminen pysyy perässä. Poni on ehkä pieni, mutta kävelijänä kyllä ihan verrattavissa isoon hevoseen! Isoja orimaisia elkeitä tämä poni esittää aika harvoin, mutta aivan täysin tammoja se ei kuitenkaan jätä huomiotta.

Kun kaksi vauhdikasta ponia yhdistetään, ei jälkeläisestä voi odottaa muuta kuin vauhdikasta yksilöä. Ja Poppis todellakin on reipas kaveri! Jos ori saisi päättää, se vain laukkaisi ja laukkaisi kunnes ei enää jaksaisi eväänsäkään liikuttaa. Helpoimmalla Poppiksen kanssa pääsee jos sen kanssa käy kolmisen varttia verryttelemässä maastossa tai vaihtoehtoisesti juoksuttaa oriin ennen kentällä työskentelyä. Ja jos poni silti on edelleen aivan paineissaan, ei sen kanssa kannata alkaa vääntää väkipakolla mitään. Poppis nimittäin kerää siinä tapauksessa vain enemmän ja enemmän painetta, kunnes se "räjähtää" villiin pukkilaukkaan ja yksinkertaisesti riehuu niin kauan kunnes malttaa hieman rauhoittua. Villiintyessään ori ei välitä tuon taivaallista siitä pysyykö ratsastaja kyydissä vai ei. Näin kerrottuna Poppis saattaa vaikuttaa jopa vaaralliselta ponilta. Todellisuudessa ori on aika simppeli ratsu. Kun sen energiatasot ovat hallinnassa ja ratsastaja tuntee ponin sietorajat, on Poppis kuuliainen ja innokas työmyyrä, joka rakastaa hyppäämistä niin kentällä kuin maastossakin.

Suku

i. Ch Neferwyn Tigor
wA, vkkkm, 116cm
ii. Twygoff Brawen
wA, rnkm, 121cm
iii. Qwaedlyd Iolyn
iie. Mareudd Laela
ie. Renfrew Katalina
wA, vkk, 115cm
iei. Rhydderch Scilti
iee. Talfryn Tinka
e. Vriendelijk Maatje
wpb (50%), mpäiskrj, 138cm
ERJ-II, KERJ-II, VWY-III, VWY-C
ei. Knap Waldger
wpb (50%), mpäiskm, 133cm
eii. Tizo ox
eie. Bloem Natalia wA
ee. Jaas Daantje
wpb (50%), rnkrj, 139cm
eei. Jaa wB
eee. Dan Skyer Lily xx

Poppiksella on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä Neferwyn Tigor edustaa hieman kevyempää ja pitkäjalkaisempaa mountain-tyyppiä. Ori on kuitenkin komea kuin mikä, minkä ovat näyttelytuomaritkin huomanneet, sillä ori on palkittu Champion-tittelillä. Tigor ei kuitenkaan ole vain hienonnäköinen, sillä ori on myös lahjakas hyppääjä. Siitä on todisteena pitkä lista sijoituksia ja voittoja estekilpailuista aina 80 sentin luokkiin saakka. Se on jo hyvin vain 116 senttiä korkealle ponille! Luonteeltaan Tigor ei silti ole helpoimmasta päästä vaan oikkuja ja orimaisuuksia piisaa.

Isänisä Twygoff Brawen kiersi ahkerasti näyttelyissä ja ori menestyikin loistavasti. Oriin tililtä löytyy useita Best In Show- ja Champion-sijoja. Lisäksi Brawen on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle. Hyvärakenteinen ori saavuttikin melko suuren suosion Iso-Britannian welshmountaintammojen omistajien keskuudessa, minkä ansiosta oriilla on yli sata jälkeläistä. Brawen periytti hyvää rakennettaan eteenpäin ja monen nykyajan näyttelymenestyjän taustalta löytyykin tämä ori. Brawen eli vanhaksi, sillä ori lopetettiin vasta 30 vuoden kypsässä iässä vanhuuden vaivoihin.
Isänisäisä Qwaedlyd Iolyn tunnetaan edelleen ainoana welshmountainina, joka on voittanut jokaisen Iso-Britanniassa järjestettävän virallisen welsh show'n BIS-tittelin ainakin kerran. Iolyn oli erinomainen rakenteeltaan; ryhdikäs, sopusuhtainen, kevyt ja erittäin rotutyypillinen. Lisäksi oriilla oli upeat liikkeet, joita poni esittelikin hyvin mielellään. Näyttelyissä oriista sai melko orimaisen kuvan, mutta todellisuudessa kimo oli erittäin hyväluontoinen poni.
Isänisäemä Mareudd Laela oli kaunis ja hyväluontoinen poni, joka soveltui jopa pikkulasten käsiteltäväksi rauhallisuutensa ansiosta. Laelaa esitettiin jonkin verran näyttelyissä, joissa se pärjäsi kohtalaisesti. Parhaimmillaan erittäin hyvän ratsastettavuuden omannut tamma oli kuitenkin welsh show'n riding class -luokissa, joista se toi champion-sijan lähes aina kotiin. Hyväliikkeisestä ja kuuliaisesta ponista olisi varmasti ollut vaikka kouluradoillekin.

Isänemä Renfrew Katalina oli upeaakin upeampi welsh mountain -tamma. Tästä ei kyllä mounttitamma parane! Kauniin voikon värityksen, symmetrisen tähden ja kahden tasakorkean sukan omannut pikkutamma oli luonteeltaan herkkä ja hieman kuumaverinen, mutta kuitenkin ihmisrakas vaikka joskus hieman suutahtikin. Usein Katalinan mainitaan olleen lahjakas esteponi, mutta tiettävästi se ei koskaan esitellyt taitojaan kilpakentillä. Näyttelyissä tamma sen sijaan kiersi paljonkin ja menestyi loistavasti. Katalina on myös kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla welsh-kantakirjaan.
Isänemäisä Rhydderch Scilti ehkä hurmasi kauniilla rakenteellaan ja keijukaismaisen kevyellä ravillaan, mutta luonteeltaan ori oli todella haasteellinen. Voikko piirtopää halusi aina tehdä oman päänsä mukaan, eikä ihan helposti luopunut päähän pistoistaan. Ratsuna Scilti ei ollut kovin lahjakas johtuen huonosta ratsastettavuudestaan. Tallilaisten keskuudessa ori oli tunnettu tehokkaana pukkikoneena. Näyttelyissä poni pärjäsi sen sijaan hyvin ja se palkittiinkin useasti näyttelyuransa aikana.
Isänemäemä Talfryn Tinka oli pieni, pyöreä ja uskomattoman hyväntuulinen pikkutamma, josta oli vaikea olla pitämättä. Rakenteeltaan Tinka ei ollut mikään ihmeellinen, mutta kantakirjaan se pääsi niukin naukin kakkospalkinnolla. Sen sijaan esteradoilla Tinka oli oikein näppärä ja ketterä ja sen kanssa oli helppoa ratsastaa aikaa. Hyppykykyjä löytyi vaikka kuinka ja pienestä koostaan huolimatta Tinka selviytyi virheittä jopa 80 sentin radoilta.

Emä Vriendelijk Maatje on hauskan värinen mustanpäistärikönkirjava toisen polven welsh part bred -tamma. Poni on aika pienikokoinen, sillä sen säkäkorkeudeksi on mitattu 138 senttiä. Mata on luonteeltaan utelias ja eloisa mutta kiltti. Ratsuna Mata on hyvin vauhdikas ja herkkä. Pienestä koostaan huolimatta Mata on kahminut aimokasan sijoituksia jopa 110 sentin esteluokista ja CIC2-tason kenttäradoilta. Lisäksi tamma on menestynyt koulukilpailuissa helppo A -luokissa. Matalla on yksi jälkeläinen ennen Poppista, mutta Poppis on tamman ensimmäinen orivarsa.

Emänisä Knap Waldger oli pieni ja lauhkea ori. Se syntyi Alankomaissa ja myytiin nuorena perheponiksi Belgiaan. Ori koulutettiin ammattilaisen toimesta ajoon ja ratsastukseen ja se sai pitää helpon luonteensa ansiosta oriutensa vaikka toimikin lastenratsuna. Kymmenen vuotiaana ori myytiin takaisin Hollantiin perheen lasten kasvettua sille liian suureksi. Hollannissa ori päätyi pienelle welsh-siittolalle, joka kantakirjasi oriin ja käytti sitä omille tammoilleen. Kovin suurta jälkeä welsh part bredien sukuihin ei Knap Waldger jättänyt, mutta sen parisenkymmentä varsaa olivat hyväluonteisia ja seurallisia. Joukkoon ei kuitenkaan mahtunut yhtäkään jalostukseen hyväksyttyä orijälkeläistä, joten ori ei saanut isälinjalleen jatkajaa. Ori lopetettiin 22-vuotiaana.
Emänisäisä Tizo kiersi elämänsä aikana monessa Euroopan maassa. Tizo syntyi Puolassa, mistä se myytiin peruskoulutettuna ratsuna Saksaan. Saksassa ori kantakirjattiin ja se kilpaili jonkin verran aluetasolla esteitä ja kenttää. Saksasta Tizo päätyi ensiksi Ranskaan ja astuttuaan yhden kauden anglo-arabitammoja, ori myytiin Belgiaan. Belgiassa Tizoa käytettiin muutama kausi arabi- ja ponijalostuksessa, minkä jälkeen hyvärakenteinen ori myytiin Ruotsin kautta Viroon ja sieltä parin astutus- ja kilpailukauden jälkeen Suomeen, missä se ruunattiin ja toimi lännenratsastushevosena. Hyväluontoinen, ruunana jopa laiska Tizo kuoli 26-vuotiaana.
Emänisäemä Bloem Natalia oli rautiaanpäistärikkö pikkutamma, jonka sydän oli puhdasta kultaa. Tamma sopi jo nuorena ja koulutukseltaan keskeneräisenä lasten käsiteltäväksi ja ratsastettavaksi ja siksi tamma varmaan päätyikin ratsastuskouluun. Tuntiponina pikkutamma toimi kymmenisen vuotta ja se kilpaili tuntilaisten kanssa pienissä este- ja koululuokissa. Erityisesti esteille tammalla oli lahjoja ja muutaman taitavamman tuntiratsastajan kanssa tamma sijoittui jopa 80cm alueluokissa. Tuntiponin ura katkesi laitumella sattuneeseen tapaturmaan, jossa tamman etupolven rusto vaurioitui. Tamma myytiin siitosponiksi ja se ehti varsoa kuusi varsaa.

Emänemä Jaas Daantje oli näppärä esteponi, jossa oli energiaa ja säpäkkyyttä. Daantje ei ollut poni helpoimmasta päästä, mutta se hyppäsi oikean ratsastajan kanssa sujuvasti 120cm-esteradat joskus jopa sijoittuen. Hollannin pikkuponien estemittelöissä tamma pärjäsi muutamien ratsastajien kanssa erittäin hyvin. Tamma voitti kahdesti Alankomaiden pikkuponien estemestaruuden ja lisäksi se sai muutaman muun mitalin. Kilpailu-uran jälkeen Daantje kantakirjattiin kilpailutulostensa ansiosta ensimmäiselle palkinnolle, mutta se varsoi vain kahdesti. Eläkepäivänsä tamma vietti harrasteratsuna. Tamma eli 21-vuotiaaksi.
Emänemäisä Jaa oli ruunikonpäistärikkö welshori, jolla oli pippurinen luonne. Jaan kanssa joutui käsittelijä olemaan tarkkana, sillä ori käytti kaikki mahdollisuudet hyväkseen päästäkseen johtajan asemaan. Pienestä koostaan huolimatta ori ei ollut mikään lastenratsu ja siksi sen tulokset ratsastuskilpailuista jäivätkin hyvin vähäisiksi. Näyttelykehissä Jaan menestyi kuitenkin hyvin, sillä oriilla oli hyvä rakenne ja komeat raviliikkeet, joidenka lisäksi ori todella osasi esiintyä. Jaanin meriittilistalta löytyykin useita champion-titteleitä. Jalostuksessa Jaania käytettiin näyttelymenestyksestä huolimatta vain vähän.
Emänemäemä Dan Skyer Lily edusti amerikkalaista täysverikasvatusta hauskalla mustankirjavalla värillään. Lily tuotiin Yhdysvalloista ensin Iso-Britanniaan, missä tamma koulutettiin englantilaiseen ratsastukseen ja se toimi metsästyshevosena. Maastoesteet sujuivatkin tammalta loistavasti ja pian se myytiin kenttähevoseksi Hollantiin. Lily menestyi hyvin kansallisissa kenttäkilpailuissa jopa kahden tähden luokkiin asti. Energisen, jopa hieman vallattoman luonteen omannut tamma loukkasi kuitenkin jalkansa tarhassa kesken kilpailu-uran ja se jouduttiin siirtämään siitokseen 13 vuoden iässä.

Jälkeläiset
CAS41, t. Little Temptress MPB, e. Dazzling Heartqueen MPB
CAS42, o. Crazy Yellow Monkey MPB, e. Crazy Cat Lady MPB

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
    Estekilpailut
  1. 18.02.2016, Viehättävä, ERJ, 100cm, 3/30
  2. 23.02.2016, Huvitus, ERJ, 90cm, 1/40
  3. 27.02.2016, Huvitus, ERJ, 90cm, 6/40
  4. 01.03.2016, Huvitus, ERJ, 90cm, 1/40
  5. 05.03.2016, Huvitus, ERJ, 90cm, 3/40
  6. 22.03.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 5/50
  7. 26.03.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 6/50
  8. 31.07.2016, Satulinna, ERJ cup, 100cm, 10/260
  9. 19.08.2016, Edelsten, ERJ, 100cm, 4/30
  10. 20.08.2016, Edelsten, ERJ, 100cm, 2/30
  11. 20.08.2016, Rappadan, ERJ, 100cm, 6/40
  12. 21.08.2016, Silver Moon, ERJ, 100cm, 4/80
  13. 22.08.2016, Rappadan, ERJ, 100cm, 4/40
  14. 23.08.2016, Edelsten, ERJ, 100cm, 1/30
  15. 27.08.2016, Vähäpelto, ERJ, 100cm, 2/30
  16. 31.08.2016, Vähäpelto, ERJ, 100cm, 1/30
  17. 12.09.2016, Wayward Dressage, ERJ, 90cm, 3/30
  18. 14.09.2016, Wayward Dressage, ERJ, 90cm, 5/30
  19. 15.09.2016, Wyrda Horses, ERJ, 100cm, 4/30
  20. 16.09.2016, Wyrda Horses, ERJ, 100cm, 5/30
  21. 17.09.2016, Wyrda Horses, ERJ, 100cm, 5/30
  22. 19.09.2016, Untuvapilvi, ERJ, 100cm, 3/30
  23. 20.09.2016, Untuvapilvi, ERJ, 100cm, 4/30
  24. 21.09.2016, Untuvapilvi, ERJ, 100cm, 2/30
  25. 22.09.2016, Untuvapilvi, ERJ, 100cm, 4/30
  26. 08.10.2016, Pirunkorpi, ERJ, 90cm, 5/30
  27. 08.10.2016, Micram raceponies, ERJ, 100cm, 5/30
  28. 09.10.2016, Micram raceponies, ERJ, 100cm, 5/30
  29. 14.10.2016, Micram raceponies, ERJ, 100cm, 3/30
  30. 19.10.2016, Pirunkorpi, ERJ, 90cm, 1/30
  31. 20.10.2016, Pirunkorpi, ERJ, 90cm, 3/30
  32. 23.10.2016, Pirunkorpi, ERJ, 90cm, 5/30
  33. 04.12.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 1/30
  34. 06.12.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 1/30
  35. 08.12.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 3/30
  36. 09.12.2016, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 2/30
  37. 09.12.2016, Starberry, ERJ, 90cm, 1/30
  38. 12.12.2016, Starberry, ERJ, 90cm, 3/30
  39. 13.12.2016, Ventos, ERJ, 100cm, 2/30
  40. 15.12.2016, Romilly, ERJ, 100cm, 6/80
  41. 16.12.2016, Ventos, ERJ, 100cm, 1/30
  42. 16.12.2016, Romilly, ERJ, 100cm, 7/80
  43. 18.12.2016, Starberry, ERJ, 90cm, 5/30
  44. 01.01.2017, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 1/30
  45. 08.01.2017, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 2/30
  46. 08.01.2017, Hortensia, ERJ, 100cm, 1/40
  47. 10.01.2017, Hortensia, ERJ, 100cm, 5/40
  48. 16.01.2017, Vähäpelto, ERJ, 100cm, 3/30
  49. 17.01.2017, Vähäpelto, ERJ, 100cm, 5/30
  50. 31.05.2017, Ventos, ERJ cup, 90cm, 9/169
    Koulukilpailut
  1. 12.02.2016, Juksula, KRJ, he B, 4/60
  2. 23.02.2016, Juksula, KRJ, he B, 3/60
  3. 16.09.2016, Escorant, KRJ, he B, 6/40
  4. 17.09.2016, Escorant, KRJ, he B, 6/40
  5. 19.09.2016, Escorant, KRJ, he B, 5/40
  6. 01.12.2016, Moana part breds, KRJ, heB, 3/27
  7. 09.12.2016, Micram raceponies, KRJ, KNS, 1/12
  8. 10.12.2016, Micram raceponies, KRJ, KNS, 1/12
  9. 11.12.2016, Micram raceponies, KRJ, KNS, 3/12
  10. 15.12.2016, Micram raceponies, KRJ, KNS, 1/12
  11. 23.12.2016, Micram raceponies, KRJ, KNS, 3/12
  12. 25.12.2016, Micram raceponies, KRJ, KNS, 2/12
  13. 02.02.2017, Chermia, KRJ, he C, 4/50
  14. 19.02.2017, Rosgardur, KRJ, he B, 9/88
  15. 22.02.2017, Colosseum, KRJ, he B, 1/36
  16. 23.02.2017, Colosseum, KRJ, he B, 1/36
  17. 24.02.2017, Colosseum, KRJ, he B, 1/36
  18. 14.03.2017, Fjellgård, KRJ, he C, 3/88
  19. 14.08.2017, Juksula, KRJ, he B, 6/60
  20. 15.08.2017, Raatteen suomenhevoset, KRJ, he B, 1/30
  21. 17.08.2017, Raatteen suomenhevoset, KRJ, he B, 4/30
  22. 28.08.2017, Ketola, KRJ, he B, 2/30
    Kenttäkilpailut
  1. 14.02.2016, Juksula, KERJ, helppo, 5/60
  2. 16.02.2016, Juksula, KERJ, helppo, 1/60
  3. 17.02.2016, Juksula, KERJ, helppo, 6/60
  4. 14.03.2016, Mörkövaara, KERJ, helppo, 1/40
  5. 23.08.2016, Ros Cirein, KERJ, helppo, 6/40
  6. 26.08.2016, Ros Cirein, KERJ, helppo, 1/40
  7. 27.08.2016, Ros Cirein, KERJ, helppo, 3/40
  8. 24.09.2016, Metsovaara, KERJ, helppo, 6/40
  9. 26.09.2016, Metsovaara, KERJ, helppo, 2/40
  10. 29.09.2016, Ros Cirein, KERJ, helppo, 1/40
  11. 29.09.2016, Metsovaara, KERJ, helppo, 6/40
  12. 30.09.2016, Metsovaara, KERJ, helppo, 1/40
  13. 12.12.2016, Vähäpelto, KERJ, helppo, 4/30
  14. 13.12.2016, Vähäpelto, KERJ, helppo, 5/30
  15. 14.12.2016, Vähäpelto, KERJ, helppo, 2/30
  16. 16.12.2016, Vähäpelto, KERJ, helppo, 4/30
  17. 19.02.2017, Romilly, KERJ, helppo, 1/31
  18. 20.02.2017, Romilly, KERJ, helppo, 3/31
  19. 13.08.2017, Raatteen suomenhevoset, KERJ, helppo, 4/30
  20. 15.08.2017, Raatteen suomenhevoset, KERJ, helppo, 4/30
  21. 16.08.2017, Raatteen suomenhevoset, KERJ, helppo, 4/30
Laatuarvostelut
28.12.2017, PoniKTK, KTK-II (18 + 17 + 18 + 17 = 70p)

27.02.2019, VWYL, VWY-II (7 + 5 + 4,5 + 22 + 3 = 41,5p)

28.02.2019, ERJL, ERJ-I (7,5 + 40 + 22 + 20 + 14,5 = 104p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

tammikuu CAS48, päiväkirjamerkintä 30.09.2017
Uudenvuoden kunniaksi Poppis pääseekin siirtymään kilpailueläkkeelle! Ori kääntyi juuri 15-vuotiaaksi eli on juuri sopivassa iässä antamaan tilaa nuoremmille kilpaponeille kilpailulistoilla ja karsinatallissa. Poppis itse saa siirtyä ympärivuorokautiseen laidunnukseen karsinapihattoon. Oriin tarhakaveri ei vielä valitettavasti ole valmis eläköitymään, joten uusi laidunkaveri on herralle hakusessa. Toivottavasti löydämme sille kaveriksi toisen yhtä reippaan ja leikkisän eläkeläisen kuin Poppis! Vilkkaasta luonteestaan huolimatta Poppis teki varsin komean kilpauran. Päälajistaan esteratsastuksesta ori keräsi huikeat 50 sijoitusta, joukossa jopa kaksi cup-sijoitusta! Sivulajeistaan koulu- ja kenttäkilpailuista Poppis napsi mukavat parikymmentä rusettia kummastakin. Kyllä tällä palkintotilillä kehtaa jo eläkkeelle jäädäkin. Ori tuskin tulee haikailemaan pitkien kuljetusmatkojen ja tylsien vierastallien perään, eiköhän poni osaa ottaa ilon irti pihattoelämästä!
Nintsu

lokakuu CAS40, päiväkirjamerkintä 27.01.2016
Yleensä noudatamme Moanassa tiukasti CAS-ikääntymistä, missä yksi oikean maailman viikko on yksi virtuaalisen maailman kuukausi eli 12 IRL-viikkoa on yksi CAS-vuosi. Ikääntyminen on kuitenkin melko hidas ja alan kärsimättömästi haluta kasvatustani eteenpäin. Siksi päätinkin tehdä radikaalin teon ja lisätä kaikkien alle 5-vuotiaiden yksipolvisten hevosteni ikään 4 lisävuotta. Poni on siis ikäänkuin ikääntynyt heti syntymänsä jälkeen suoraan 4-vuotiaaksi ja jatkaa siitä sitten vanhenemista CAS-ikääntymisen mukaan. Neljä lisävuotta valitsin, koska sen jälkeen CAS-ikääntymisen jatkaminen on kaikista helpointa (1 IRL-vuosi on noin 4 CAS-vuotta). Poppiksen kohdalla pikaikäännytys tarkoittaa sitä, että ori on nyt komeat 7 vuotta. Ei siis muuta kuin poni kisalistoille ja ahkera kilpakenttien kiertäminen päälle!
Nintsu

maaliskuu CAS37, päiväkirjamerkintä 04.04.2015
"Mitä tekisit jos Johnny Depp tulis just nyt tosta ovesta sisään?" Sabine kysyi samalla kun heitti popcornin suuhunsa. Toimiston televisioruudulla Jack Sparrow seikkaili pitkin meriä hankkimassa sieluaan takaisin. "Tulisko se Jack Sparrowina vai jonain muuna?" vastasin ystäväni kysymykseen vaikka todellisuudessa en pohtinut kysymystä kovin tarkasti. En nimittäin pitänyt erityisen todennäköisenä sitä, että Depp astelisi yhtäkkiä toimistoon yhtään miksikään pukeutuneena. Lisäksi minulla oli paljon tärkeämpiäkin asioita mielessä: kuten Matan varsominen. Tamma oli alkanut käyttäytyä iltaruokinnan aikaan levottomasti, joten vaikkei vahatippoja tai muutakaan varsomisesta kertovaa vielä illalla näkynyt, päätin jäädä yöksi vahtiin. Sabine oli lupautunut seuraani ja tässä me nyt sitten keskellä yötä istuimme, katsomassa internetistä imuroituja Jack Sparrowin seikkailuja, syömässä popcornia ja keskustelemassa Johnny Deppistä ja hänen epätodennäköisestä visiitistään Moanaan.
Tunnin syväluotaavan keskustelun päätteeksi päädyimme yhdessä Sabinen kanssa siihen, että jos Johnny Depp tulisi tallitoimistooni Jack Sparrowina, tarjoaisimme hänelle ensimmäisenä rommia. Jos hän olisi Willy Wonka, me kysyisimme Umppa-Lumppien kotipaikasta. Jos hän olisi... No, tätä samaa rataa jatkoimme kunnes olin tukehtua popcorneihini (en naurusta, vaikka sekin oli lähellä): Mata oli nyt aivan selvästi aloittanut varsomisen! Sabine kävi laittamassa uuden pussin popcorneja mikroon valmistumaan. Sitten hylkäsimme Jackin riehumaan yksin televisioon ja keskityimme valvontakameran monitorin näyttämään kuvaan Matan puuhista.
Mata oli varsonut aikaisemminkin ja sen huomasi: tamma toimi rauhallisesti saatteli puolessa tunnissa maailmaan pienikokoisen, märän mytyn. Hölkkäsimme Sabinen kanssa pihatolle, missä Mata jo nuoli uutta tulokasta tarmokkaasti kuivaksi. Siunattu ystäväni Sabine oli ottanut popparit mukaan, joten rouskuttelimme popcorneja ja annoimme Matan tehdä kaikki työt, ne kun näyttivät sujuvan tammalta sen verran hyvin. Pian sekä emä että orivarsa olivat jalkeilla. Mata sai ohjattua poikansa nisälle ja maitobaari saatiin avattua. Kun totesimme kaiken olevan kunnossa, palasimme toimistoon. Pitihän Jackin seikkailut katsoa loppuun!
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI