Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSEMUISTOSIVUT


lopetettu 16.12.2018 hampaiden loppuun kulumisen takia 29-vuotiaanaOld-fashioned MPB

YLA1, VWY-II, KTK-III

© Whispered Wish, Reg Corkum

Old-fashioned MPB eli Fasu
s. CAS24, 29v (s. 04.04.2012, 3v 26.11.2012)
welsh part bred -ori (53,90625% welshverta), VH12-023-0054
musta, 147cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds VRL-01851&VRL-09927, NZ
yleispainotteinen, vaB/120cm, CIC2

Luonne

Yleisesti Fasu on sellainen perusjamppa, oikea "kaikki käy"-tyyppi. Jo pikkuvarsana ori oli ihmisiä kohtaan utelias ja ystävällinen, eikä sillä ole koskaan ollut pienintäkään halua vahingoittaa meitä kaksijalkaisia. Kuka nyt ruokkivaa (ja rapsuttavaa!) kättä haluaisi purra? Fasu ei ole myöskään millään muotoa raju tai orimainen. Nuorena poikana orilaitumella tämä poni katseli rauhallisena sivusta kuinka muut pojankoltiaiset mittelivät voimiaan ja riehuivat itsensä hikeen. Fasusta oli paljon mukavampi lekotella auringossa ja syödä tuoretta ruohoa. Sellainen tämä oripoika on vielä tänä päivänäkin: kiltti, rauhallinen ja kaikin puolin järkevä tapaus.

Hoitaessa Fasua hyväkäytöksisempää ponia saa etsimällä etsiä. Ori seisoo paikoillaan juuri niin kauan kuin ihminen sitä haluaa riippumatta siitä onko Fasu käytävällä vai karsinassaan, kiinni sidottuna vai vapaana tai kotona vai kilpailuissa. Poni myös siirtyy kevyestä kosketuksesta juuri sinne minne sen halutaankin siirtyvän. Luottavaisena oriina Fasu antaa ihmisen kuin ihmisen harjata itseään mistä tahansa, eikä se arista edes päätään. Toki jos jollain juuriharjalla alkaa ponin jaloa päätä hinkata, nostaa Fasu päänsä kauemmas, ei se sentään tyhmä viherkasvi ole. Kaviot Fasu nostaa helposti puhdistettavaksi ja seisoo tyynesti kolmella jalalla niin kauan kuin hoitajalla sitten kavion kaiveluun meneekään. Joskus oritta alkaa jalan ylhäällä pitäminen väsyttää, erityisesti takajalkojen kohdalla, mutta nojailusta pääsee helposti eroon siitä keveysti oriille huomauttamalla. Satulointi ja suitsiminen onnistuvat sujuvasti, Fasu avaa suunsa kuolaimille erikseen pyytämättä eikä ori pullistele satulavyötä kiristäessä. Taluttaessa Fasulla on käytöstavat hallussa ja vaikka se esimerkiksi kilpailupaikoilla katseleekin uteliaasti ympärilleen, ei se koskaan riehu narunpäässä tai muutoin käyttäydy epätoivottavasti.

Fasu oli ehkä yksi helpommista poneista kouluttaa mitä Moanassa on koskaan koulutettu. Ori on todella älykäs ja nopea oppimaan, minkä lisäksi se todella haluaa miellyttää sen kanssa puuhaavaa ihmistä. Fasun ratsastettavuus onkin yksi tallimme parhaista: ori on kevyt ja energinen ratsu, joka tekee aina parhaansa. Se kuuntelee tarkkaavaisesti kuskinsa pienimpiäkin apuja, mutta ei silti ylireagoi jokaiseen pikkiriikkiseen liikahdukseen. Ori myös antaa ratsastajalleen paljon anteeksi ja sopii siksi vaikka aloittelijankin ratsuksi. Ponilla on tosin hieman taipumusta laiskistua jos se huomaa, että selässä on joku taitamattomampi, mutta paljoa ei vaadita, että ori alkaa taas liikkua reippaammin. Kouluratsuna Fasun vahvuus on ehdottomasti sen kuuliaisuus ja tahdikkuus. Liikkeiltään ori on ehkä enemmänkin keskivertoa hieman parempi, mutta sijoitukset vaativista luokista ovat nimenomaan hyvän ratsastettavuuden ansiosta. Hypätessä Fasu on rohkea ja yritteliäs. Se lähtee hyppyihin hieman huonommastakin paikasta ja yrittää aina parhaansa mukaan selviytyä esteistä yli. Erikoisesteitä ei ori kyttäile vaan se hyppää minkä tahansa esteen niin kentällä kuin maastossakin. Maastossa Fasu on muutenkin rohkea.

Suku

i. Nery's Voyager
wpb (50%), m, 144cm
ii. Sultan van del Quinto
pv, rn, 174cm, VJA-B
iii. Sahara Sultan old
iie. Fatima swb
ie. My Pecious
wB, rt, 129cm
iei. Geheimnis
iee. Ch Puroharjun Florinda kadonnut
e. Violan Jolie
wpb (~57,81%), mrn, 147cm
YLA2, ERJ-III, VWY-III
ei. Dawcrock Jackpot
wpb (~53,13%), vprn, 147cm, YLA3, VWY-III
eii. Dawcrock Blackjack wpb (56%)
eie. Fantomborrow Dolly wpb (50%)
ee. Angelien
wpb (62,5%), trn, 143cm, YLA2, VWY-III
eei. Bastiaan NLD wpb (50%, xx/wA)
eee. Anneke NLD wpb (75%, wB/[xx/wB])

Fasulla on sukua 2 polvea virtuaalimaailmassa.

Kadonneiden sukulaisten ja 3. polven sukuselvitys
Isä Nery's Voyager on valitettavasti kadonnut netistä freewebsin poistettua sivuja mielivaltaisesti. Ori on onneksi rekisteröity VRL:n hevosrekisteriin. Nery's Voyager eli Yger oli Nery Welshistä hankittu tilausvarsa Nintsun omasta, erittäin rakkaasta oriista Sultan van del Quintosta ja Nery Welshin welsh B-tammasta My Peciousista. Yger kilpaili sekä esteitä että koulua. Google-tulosten mukaan ori kilpaili kouluratsastuksessa vaativa A -luokkia (tuohon aikaan ponien kilpailemista ei rajattu va B-tasolle) ja esteillä 120cm-ratoja. Lisäksi Yger on napannut yhden MVA-sertin. Väriltään ori oli musta ja sillä oli säkäkorkeutta 144 senttiä.

Isänisänisä Sahara Sultan ei ole koskaan ollut virtuaalimaailmassa (=evm). Ruunikossa Sahara Sultanissa oli paljon täyttäverta, mutta silti ori muistutti enemmän oldenburgia, mihin kantakirjaan se myös oli merkitty. Massava ja isokokoinen (175cm) ori oli todella komea ilmestys kisaradoilla. Ori kilpailikin uransa aikana 200 kilpailua, joista se voitti peräti 76! Luonteeltaan Sahara Sultan ei ollut helppo eikä ratsastettavuudeltaan kovinkaan miellyttävä. Sahara Sultan ei saanut kovinkaan paljoa jälkeläisiä.
Isänisänemä Fatima (evm) oli pieni, vain 159 senttiä korkea, ja väriltään tavallinen ja huomiota herättämätön ruunikko ilman merkkejä. Rodultaan Fatima oli lämminverinen ratsuhevonen, tarkemmin sanottuna ruotsalainen puoliverinen. Luonteeltaan pikkutamma oli hieman arka, mutta kuitenkin tavattoman kiltti ja herttainen. Ratsastaessa se oli herkkä ja kuumui helposti jos tehtävät olivat sille liian vaikeita. Fatima kilpaili kenttäratsastuksessa, mutta se jouduttiin lopettamaan maastoradalla tapahtuneen kaatumisen takia.

Isänemänisä Geheimnisin sivut ovat valitettavasti websin jäädyttämät. Webarchivesta löytyi vain sivujen etusivu. Welsh B -ori Geheimnis eli Keke oli aikoinaan omistajansa silmäterä. Se kilpaili este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa sekä valjakkoajossa. Ori kiersi myös näyttelyissä ja sai parhaimmillaan KuMa-palkinnon. Väriltään Keke oli ruunikonpäistärikkö mutta sen säkäkorkeudesta on useampia eri tietoja. Kilpaponin työnsä lisäksi Keke toimi siitosoriina ja sillä onkin useita B-sektiota edustavia varsoja. Ponilla ei ollut sukua virtuaalimaailmassa. Kekeä ei valitettavasti ole rekisteröity VRL:n rekisteriin.
Isänemänemä Puroharjun Florindan sivut ovat valitettavasti kokonaan kadonneet geocitiesin lopettamisen takia. Useiden eri lähteiden mukaan Florinda olisi ollut champion-palkittu, mutta tammaa ei löydy Näyttelyjaoksen Näyttelyiden Kermaa -sivustolta. Googlettamalla ei löydy tietoja tamman väristä tai säkäkorkeudesta. Florindalla on 1,5-polvea sukua internetissä. Tallessa on enää Florindan isänemä (Fasun isänemänemänisänemä) Flash's Once In A Lifetime. Tätä kautta Fasulle löytyy sukua jopa yhdeksänteen polveen asti!

Emänisänisä Dawcrock Blackjack (evm) oli malliesimerkki maineikkaan Dawcrock-siittolan ponikasvatuksesta. Ori oli sporttinen rakenteeltaan, sillä oli hyvä luonne ja valtavasti kapasiteettia esteille. Väriltään ori oli tummanruunikko ja sillä oli säkäkorkeutta 148 senttiä. Blackjack jätti jälkeensä useita loistavia esteponeja ja sen jälkeläisiä kilpailee edelleen Euroopan estekentillä ponimaailman huipulla.
Emänisänemä Fantomborrow Dolly (evm) kilpaili useita vuosia 110-120 sentin, kansallisissa esteluokissa. Vaikka tamman emä oli sijoittunut jopa ponien EM-kilpailuissa, ei Dollyn oma kapasiteetti riittänyt aivan sinne saakka. Dollylla oli kuitenkin hyvä luonne ja se nosti useita junioriratsastajia ponien isoihin luokkiin. Tamma oli kantakirjassa toisella palkinnolla. Dolly oli 147 senttiä korkea ruunikko welsh part bred -poni.

Emänemä Angelien on valitettavasti kadonnut virtuaalimaailmasta, mutta sen tiedot löytyvät VRL:n rekisteristä. Tamma syntyi Alankomaissa sikäläisistä evm-poneista. Se on tiettävästi vaihtanut omistajaa useampaankin kertaan, viimeiseksi omistajaksi on jäänyt Kitta. Angelien kilpaili yleispainotteisesti ja se on palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla (ilmeisesti vuonna 2010) ja VWY:n laatuarvostelussa kolmospalkinnolla (39p). Tammalla on kolme rekisteröityä jälkeläistä, kaksi tammaa ja yksi ori. Angelien oli väriltään tummanruunikko ja sillä oli säkäkorkeutta 143 sentin verran.

Emänemänisä Bastiaan NLD (evm) oli hollantilainen welsh part bred -ori, jonka isä oli englantilainen täysverinen Gerolf ja emä welshmountaintamma Meirionwen. Pienikokoisesta emästään huolimatta ori kasvoi 145 senttiä korkeaksi. Väriltään Bastiaan oli punarautias. Ori kilpaili esteratsastuksessa, mutta sillä oli myös komeat ja lennokkaat liikkeet. Koulukilpailuissa energistä oritta ei silti nähty.
Emänemänemä Anneke NLD (evm) syntyi Alankomaissa, missä se vietti myös koko elämänsä. Tamma oli rodultaan welsh part bred ja siinä oli 75% welshverta. Neljännes tamman perimästä oli peräisin englantilaiselta täysverioriilta, joka oli Anneken emänisä. Väriltään tamma oli ruunikko ja säkäkorkeutta sillä oli vain 137 senttiä. Annekella oli oikein hyvä luonne ja se toimikin paljon lastenratsuna.

Jälkeläiset
CAS29, o. Old Manhattan MPB, e. LD Cheyenne
CAS39, t. DD Starshine, e. DD Star War
CAS42, t. Supermodel MPB, e. Siarra Moon MPB
CAS45, o. Flintheart Gloomgold MPB, e. Goldie O'Gilt MPB

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
Estekilpailut, sijoituksia 50 kpl
24.07.2013, Moana part breds, ERJ, 50cm, 2/36
25.07.2013, Moana part breds, ERJ, 60cm, 2/40
10.08.2013, kutsu, ERJ, 80cm, 2/40
29.08.2013, Moana part breds, ERJ, 100cm, 5/40
29.08.2013, Susiraja, ERJ, 110cm, 1/22
30.08.2013, Moana part breds, ERJ, 100cm, 2/40
30.08.2013, Moana part breds, ERJ, 100cm, 5/40
20.10.2013, Juksula, ERJ, 110cm, 2/60
23.10.2013, Juksula, ERJ, 110cm, 7/60
30.10.2013, Moana part breds, ERJ, 120cm, 2/40
09.11.2013, Juksula, ERJ, 110cm, 6/60
11.11.2013, kutsu, ERJ, 120cm, 2/60
14.11.2013, kutsu, ERJ, 120cm, 5/60
15.11.2013, kutsu, ERJ, 120cm, 3/50
19.11.2013, kutsu, ERJ, 120cm, 1/50
19.11.2013, kutsu, ERJ, 120cm, 2/60
20.11.2013, kutsu, ERJ, 120cm, 2/50
20.11.2013, kutsu, ERJ, 120cm, 1/50
30.11.2013, kutsu, ERJ, 120cm, 3/30
14.12.2013, kk Ginger, ERJ, 120cm, 6/70
21.12.2013, Clueless, ERJ, 120cm, 3/30
23.12.2013, Huvitutti, ERJ, 120cm, 1/50
31.12.2013, Sonic warmbloods, ERJ, 110cm, 1/100
18.01.2014, Moondance, ERJ, 120cm, 3/40
25.01.2014, Sonic WBs, ERJ, 120cm, 5/30
27.01.2014, Sonic WBs, ERJ, 120cm, 4/30
28.01.2014, Sonic WBs, ERJ, 120cm, 1/30
06.03.2014, Whispering Heaven, ERJ, 120cm, 5/40
07.03.2014, Nerian, ERJ, 120cm, 1/40
09.03.2014, Trushes, ERJ, 120cm, 2/30
10.03.2014, Trushes, ERJ, 120cm, 4/30
11.03.2014, Trushes, ERJ, 120cm, 3/30
12.03.2014, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 1/30
15.03.2014, Haavelaakso, ERJ, 120cm, 1/30
22.03.2014, Odelie's Loves, ERJ, 120cm, 5/30
13.04.2014, Juksula, ERJ, 120cm, 3/60
19.04.2014, Takkuinen, ERJ, 120cm, 5/40
24.05.2014, Blackwoods, ERJ, 120cm, 3/30
25.05.2014, Blackwoods, ERJ, 120cm, 4/30
26.05.2014, Blackwoods, ERJ, 120cm, 1/30
28.05.2014, Blackwoods, ERJ, 120cm, 1/30
03.06.2014, Marike, ERJ, 120cm, 1/40
05.06.2014, Micram raceponies, ERJ, 120cm, 2/50
01.08.2014, Whispering Heaven, ERJ, 120cm, 3/30
03.08.2014, Juksula, ERJ, 120cm, 3/60
06.09.2014, Heartland, ERJ, 120cm, 5/50
02.10.2014, kk Reiter, ERJ, 120cm, 1/30
07.10.2014, kk Reiter, ERJ, 120cm, 1/30
08.10.2014, kk Reiter, ERJ, 120cm, 1/30
10.10.2014, kk Reiter, ERJ, 120cm, 5/30

Kenttäkilpailut, sijoituksia 43 kpl
14.11.2013, kutsu, KERJ, CIC1, 4/45
15.11.2013, kutsu, KERJ, CIC1, 3/45
23.12.2013, Susiraja, KERJ, CIC1, 3/30
29.12.2013, Huvitutti, KERJ, CIC2, 3/30
31.12.2013, Huvitutti, KERJ, CIC2, 1/30
24.01.2014, Satulinna, KERJ, CIC2, 4/30
18.02.2014, Strix Stable, KERJ, CIC2, 6/50
24.02.2014, Strix Stable, KERJ, CIC2, 1/50
26.02.2014, kk Ginger, KERJ, CIC2, 2/50
02.03.2014, Solo, KERJ, CIC2, 6/40
03.03.2014, Solo, KERJ, CIC2, 6/30
03.03.2014, Solo, KERJ, CIC2, 4/40
04.03.2014, Solo, KERJ, CIC2, 3/30
05.03.2014, Solo, KERJ, CIC2, 5/40
09.03.2014, Solo, KERJ, CIC2, 5/30
09.03.2014, Solo, KERJ, CIC2, 5/40
16.03.2014, Solo, KERJ, CIC2, 2/40
17.03.2014, Solo, KERJ, CIC2, 4/40
16.04.2014, Riiviöt, KERJ, CIC2, 4/30
01.06.2014, Susiraja, KERJ, CIC1, 5/38
05.11.2014, Dainty, KERJ, CIC2, 2/40
13.11.2014, Dainty, KERJ, CIC2, 4/40
22.11.2014, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 1/40
24.11.2014, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 1/40
26.11.2014, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 5/40
30.01.2015, kk Bailador, KERJ cup, CIC1, 6/68
08.03.2015, Prime Sporthorses, KERJ, CIC2, 3/30
08.03.2015, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 4/60
15.03.2015, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 3/60
22.03.2015, Juksula, KERJ, CIC2, 2/60
06.04.2015, Whispering Heaven, KERJ, CIC2, 5/30
12.04.2015, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 7/60
16.04.2015, Harlakka, KERJ, CIC2, 5/40
17.04.2015, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 2/60
19.04.2015, Taikakuun kartano, KERJ, CIC2, 3/60
20.04.2015, Whispering Heaven, KERJ, CIC2, 2/30
29.04.2015, kk Force, KERJ, CIC2, 4/30
05.05.2015, Mörkövaara, KERJ, CIC2, 1/30
09.05.2015, Prime Sporthorses, KERJ, CIC2, 1/30
19.05.2015, kk Holmberg, KERJ, CIC2, 3/30
20.05.2015, Prime Sporthorses, KERJ, CIC2, 4/30
21.05.2015, kk Holmberg, KERJ, CIC2, 1/30
23.05.2015, kk Holmberg, KERJ, CIC2, 2/30

Koulukilpailut, sijoituksia 70 kpl
05.07.2013, Moana part breds, KRJ, he C, 2/40
06.07.2013, Moana part breds, KRJ, he C, 2/40
07.07.2013, Takkuinen, KRJ, he C, 4/50
08.07.2013, Moana part breds, KRJ, he C, 1/40
12.07.2013, Mewian Welsh, KRJ, he C, 5/40
13.07.2013, Mewian Welsh, KRJ, he C, 2/40
23.07.2013, Juksula, KRJ, he C, 3/60
26.07.2013, Juksula, KRJ, he C, 2/60
01.08.2013, Fiktio, KRJ, he C, 2/40
07.08.2013, Dahlgård, KRJ, he B, 2/23
08.08.2013, Dahlgård, KRJ, he B, 2/23
11.08.2013, Fiktio, KRJ, he C, 2/40
11.08.2013, Dahlgård, KRJ, he B, 3/23
12.08.2013, Fiktio, KRJ, he C, 1/40
12.08.2013, Oldfinion, KRJ, he B, 2/30
15.08.2013, Fiktio, KRJ, he C, 3/40
22.08.2013, Konkkaronkka, KRJ, he B, 6/40
23.08.2013, Konkkaronkka, KRJ, he B, 3/40
24.10.2013, Fiktio, KRJ, he A, 6/50
27.10.2013, Fiktio, KRJ, he A, 7/50
28.10.2013, Fiktio, KRJ, he A, 5/50
30.10.2013, Fiktio, KRJ, he A, 6/50
03.11.2013, Fiktio, KRJ, va B, 2/40
07.11.2013, Fiktio, KRJ, va B, 4/40
10.11.2013, Örpsilä, KRJ, he A, 6/40
11.11.2013, Marike, KRJ, he A, 6/50
12.11.2013, Marike, KRJ, he A, 7/50
25.11.2013, Mewian Welsh, KRJ, va B, 6/50
08.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 5/40
09.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 2/40
10.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 1/40
10.12.2013, kk Ginger, KRJ, va B, 6/70
12.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 1/30
16.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 3/40
19.12.2013, Diethelm, KRJ, va B, 4/40
19.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 2/40


21.12.2013, Diethelm, KRJ, va B, 6/40
22.12.2013, Diethelm, KRJ, va B, 6/40
23.12.2013, Diethelm, KRJ, va B, 2/40
24.12.2013, Jindabyne, KRJ, va B, 4/40
27.12.2013, Sävelsalo, KRJ, va B, 1/40
22.01.2014, Moondance, KRJ, va B, 4/40
27.01.2014, Diethelm, KRJ, va B, 4/50
20.02.2014, Hummingbird, KRJ, va B, 2/30
21.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, va B, 5/40
22.02.2014, Hummingbird, KRJ, va B, 2/30
24.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, va B, 5/40
26.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, va B, 4/40
26.02.2014, Lowland Stud, KRJ, va B, 4/40
28.02.2014, Aittohaara, KRJ, va B, 2/30
28.02.2014, O'Polo WBs, KRJ, va B, 6/40
28.02.2014, Lowland Stud, KRJ, va B, 2/40
05.03.2014, Ascuns Farm, KRJ, va B, 5/30
05.03.2014, Fiktio, KRJ, va B, 6/40
11.03.2014, Fiktio, KRJ, va B, 1/40
18.03.2014, Marvellous Herrings, KRJ, va B, 3/50
25.04.2014, Rimeyard, KRJ, va B, 10/100
25.04.2014, Susiraja, KRJ, va B, 6/50
30.04.2014, Duren, KRJ cup, va B, 34/389
12.05.2014, O'Polo, KRJ, va B, 3/40
02.06.2014, Pirunkorpi, KRJ, va B, 4/40
03.06.2014, Derian, KRJ, va B, 1/40
03.06.2014, L'amour aux Chevaux, KRJ, va B, 1/40
06.06.2014, Derian, KRJ, va B, 6/40
06.06.2014, Derian, KRJ, va B, 5/40
08.06.2014, Pirunkorpi, KRJ, va B, 5/40
10.06.2014, Pirunkorpi, KRJ, va B, 1/40
30.07.2014, Aittohaara, KRJ, va B, 4/50
02.08.2014, Aittohaara, KRJ, va B, 6/50
09.08.2014, Kelokorven, KRJ, va B, 1/50

Näyttelyt
15.11.2012, Moana part breds, MSY, varsat aikuiskuvilla, SIN (tuom. Sandra)
31.03.2016, Adina, VSN, wpb-oriit, RCH (37,5p)

Laatuarvostelut
20.11.2012, Estevarsojen laatuarvostelu, EV-II (6 + 6 + 9 + 7 + 6 = 34p)

30.06.2015, VWY, VWY-II (8 + 7,5 + 7 + 20 + 5 = 47,5p)

20.10.2016, PoniKTK, KTK-III (13 + 16 + 15 + 17 = 61p)

30.01.2017, YLA, YLA1 (36 (19+17) + 25,5 (19,5+6) + 17 + 13 (10+3) + 7 = 98,5p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

heinäkuu CAS44, estevalmennus 08.12.2016
Fasulla on ikää komeat 20-vuotta, mutta ori on edelleen hyvässä kunnossa ja säännöllisessä liikutuksessa. Ei siis mitään tekosyytä kieltäytyä estetreenistä! En tosin tällä kertaa ratsastanut itse vaan pidin valmennuksen pitkäaikaiselle tallityöntekijälleni Naomille. Naomi ei ole ratsastajana parhaimmasta päästä ja hänen edellisestä hyppykerrasta oli vierähtänyt tovi jos toinenkin. Siksipä aina luotettava Fasu sopi hänen ratsukseen erinomaisesti ja olihan parivaljakko toisilleen tuttu jo pidemmältä ajalta.
Aloitimme valmennuksen alkuverryttelyn jälkeen ravipuomeilla ympyrällä. Fasu oli aika tohkeissaan puomeista näin alkuun ja sainkin ohjeistaa Naomia keventämään jäntevämmin ja käyttämään vatsalihaksiaan. Kun Naomi tiivisti istuntaansa, kuuliainen Fasu tuli heti paremmin avuille eikä enää juossut puomeista yli kuin kameli. Työstimme oritta vielä hetken ympyrällä laukkapuomienkin kanssa, jotta Naomi sai hallintalaitteiston varmasti kuntoon. Vielä pari hyppyä ristikolle ympyrällä molempiin suuntiin ja sitten oli aika pitää pieni hengähdystauko.
Kävelyhetken jälkeen Naomi ja Fasu saivat alkaa oikeisiin hommiin. Pitkällä sivulla helppo neljän askeleen pysty-okseri-linja, lävistäjällä yhden askeleen pysty-pysty-sarja ja päädyssä yksittäinen okseri, jolta kaareva linja viidellä askeleella pystylle. Aluksi Naomi sai tulla tehtävät yksittäisinä molemmista suunnista matalilla korkeuksilla. Huomasi, ettei tyttö ollut hypännyt kovinkaan ahkerasti, sillä etäisyyksien ratsastaminen ei käynyt ihan itsestään. Onneksi Fasu auttoi parhaansa mukaan ja hyppäsi pikkuesteet iloisesti korvat hörössä vaikkei paikka olisikaan ollut ihan priima. Kun oikea rytmi oli löydetty, sai parivaljakko hypätä koko radan noin 80cm-korkuisena. Suoralla linjalla väli jäi hieman ahtaaksi, mutta Fasun onnistui pelastaa tilanne terävällä hypyllä eikä puomeja pudonnut. Sarja onnistui hyvin ja kaarevalla linjalla Naomi piti oriin hyvin pohkeidensa välissä ja oikealla reitillä. Loppuravit ratsukko saikin hölkkäillä itsekseen minun purkaessa rataa.
Nintsu

huhtikuu CAS38, päiväkirjamerkintä 30.06.2015
Olemme juuri palanneet Fasun kanssa pitkältä reissulta virtuaalisten welsh ystävien laatuarvostelutilaisuudesta. Ori matkusti tapansa mukaan stoalaisen tyynesti ja mukautui ongelmitta meidän ihmisten oikkuihin. On se elämä helppoa tällaisen kullannupun kanssa! Tilaisuudessa Fasu esiintyi tuomareille edukseen ja ori palkittiinkin toisella palkinnolla. Ykköspalkinto jäi vain 2,5 pisteen päähän!! Yksikään poneistani ei ole koskaan päässyt niin lähelle ensimmäistä palkintoa VWY:n laatuarvostelussa. Olen siis syystäkin Fasusta ylpeä. Huonoimmat pisteet Fasu sai suvustaan, pisteet osiosta olivat 7/10. Se oli itselleni pikkiriikkinen pettymys, sillä henkilökohtaisesti suorastaan jumaloin tämän ponin sukua. Se tosin johtuu siitä, että Fasun isänisä Sultan van Del Quinto on kaikkien aikojen suosikkivirtuaalihevoseni. Lisäksi Fasun emä on ensimmäinen Moanaan ostettu wpb. No, mielipiteet ovat mielipiteitä, eikä sille mitään mahda! Olen silti tyytyväinen Fasun palkintoon eli kohdistamme katseet ja tavoitteet seuraaviin laatuarvosteluihimme! Sitä ennen Fasu saa tosin vietellä pari vuotta eläkeherran elämää ja tavata muutamia tammoja suvun jatkamisen merkeissä.
Nintsu

maaliskuu CAS38, päiväkirjamerkintä 22.06.2015
Jokohan se alkaisi Fasulla olla aika ilmottautua ensimmäiseen laatuarvosteluun? Olen juuri viettänyt lähes koko yön oriin sukutaulua tutkiessa. Pidin Fasua aina "noin kaksipolvisena", mutta lähempi tarkastelu osoitti, että minun mussukaltani löytyy sukulaisia jopa yhdeksänteen polveen saakka! Ehkä jopa pidemmällekin, sillä muutaman ponin vanhempien oleminen tai ei-oleminen virtuaalimaailmassa jäi hieman epäselväksi. Niin siinä käy kun aika vierii ja sivut katoavat. Aion kuitenkin jatkossakin käyttää Fasua jalostuksessa kaksipolvisena, mutta onhan se hauska tietää, että oriilla on sukua pidemmällekin. Fasu alkaa siis olla jälkeläisnäyttöjä vailla valmis laatuarvosteluihin. IRL-kesäkuun VWY:n tilaisuuteen oriin ajattelin nyt alkajaisiksi ilmoittaa, muut laatuarvostelut saavat vielä odottaa, sillä Fasulla on toistaiseksi vain yksi kilpaillut jälkeläinen. Onneksi Fasu on vasta 14-vuotias, eli aikaa on vielä jokunen vuosi.
Nintsu

joulukuu CAS37, päiväkirjamerkintä 06.06.2015
Meillä täällä Seelannissa on ihan täystalvi (jos tätä ainaista vesisadetta voi kutsua talveksi), mutta sen sijaan Suomessa, Metsälammen ratsutallilla vietettiin tänään kesänavajaismaastoa - ja minä hullu ilmoitin itseni ja Fasun sinne! Meidän "kesänavajaismaastomme" alkoi jo useampi päivä ennen varsinaista vaellusta. Pitihän meidän matkustaa hulppeat 18000 kilometriä päästäksemme edes oikeaan maahan! Onneksi Fasu on kilpailu-uransa aikana tottunut reissaamaan ympäri maapalloa, joten lento-, laiva- ja rekkaosuuksia sisältänyt matkamme ei aiheuttanut ponissa minkäänlaista hermostuneisuutta. Metsälammen tallipihaan rekasta laskeutuikin tyynesti pitkän matkan matkustanut oripoika.

Saavuimme Metsälammelle jo puolenpäivän aikaan. Fasu pääsi isoon laiduntarhaan venyttelemään koipiaan ja minä sain vedellä muutaman tunnin hirsiä tallituvan sohvalla ennen varsinaisen ohjelman alkamista. Kuudelta minä ja Fasu olimmekin jo intopiukeana pihassa odottamassa muita vaeltajia! Vaellus alkoi rauhallisella kävelyllä hiekkatien laitaa ja sitten pellon reunaa. Pellon jälkeen siirryimme taas hiekkatielle, jota pitkin ravasimme parin risteyksenkin läpi. Fasu pärski iloisesti mutta pysyi kiltisti omalla paikallaan jonossa ravissakin. Hiljennettyämme käyntiin, käännyimme pienelle kinttupolulle. Fasu saikin tosissaan katsoa jalkoihinsa, jottei olisi kompastunut! Polku päättyi aukealle, jossa otimme pätkän laukkaa. Muutamat ratsut jonossa hieman innostuivat, mutta aina-varma-Fasu pysyi nahoissaan ja laukkasimme hallitusti niityn toiselle laidalle, jossa jatkoimme käynnissä polkua pitkin. Hetken päästä päädyimme sillan viereen, jossa tulimme alas hevosten selästä ja jäimme nuotiolle pitämään taukoa pannukahvin ja korvapuustien seurassa.

Fasu olisi varmaan mieluusti jäänyt laiduntamaan taukopaikallemme, mutta alistuneesti huokaisten se lähti pyynnöstäni seuraamaan muita ratsukoita. Kävelimme ensin polkua pitkin reipasta käyntiä, jotta ratsut vertyisivät seisoskelun jäljiltä. Pian kuitenkin polku leveni ja siirryimme kevyeeseen raviin. Edessämme oleva ratsu intoutui laukkailemaan ja melkein sykäisi jonon ohi, mutta Fasu reagoi pieneen pidätteeseeni eikä lähtenyt kaverin intoiluihin mukaan. Kultainen poika, tämä Fasu! Ravasimmekin melko pitkän pätkän, sillä käyntiin siirryttiin vasta polun vaihduttua hiekkatieksi ja sitten takaisin pienemmäksi poluksi, joka kulki laitumien ohitse. Annoin Fasulle pitkät ohjat ja kehuin oritta kovasti. Poni pärskähteli taas tyytyväisenä ja nyppäsi muutaman heinänkorren matkaevääksi, kun en ehtinyt sitä estämään. Laitumilla olevat hevoset tulivat joukkoamme katsomaan ja Fasunkin piti korvat hörössä katsoa tulokkaita mutta mihinkään show'hun ei ori ryhtynyt, vaan jatkoi tasaista askellustaan kohti tallia. Tallipihassa valuin alas satulasta ja kehuin Fasun maasta taivaaseen. Niin sitä vain olimme matkustaneet lähes 20 tuhatta kilometriä ja vaeltaneet kolmisen tuntia vieraan maan maastoissa vieraiden hevosten kanssa. Kaikkea se pieni poni joutuukin emäntänsä takia kestämään!
Nintsu

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Fasun tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Fasu on jo kilpailunsa kilpaillut, mutta nyt kun kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, oriin jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Fasulle astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämäärää.
Nintsu

lokakuu CAS35, estevalmennus 03.12.2014
Skottilainen Minerva McKenzie kävi meillä pitämässä estevalmennuksia. Minä osallistuin useammallekin hänen tunnilleen ja sain paljon vinkkejä ratsastukseeni. Fasu pääsi jumppatunnille, missä ori kuitenkin oli aavistuksen vetelä ja ponneton. Ehkä rankka kenttäkilpailukausi tuntui hieman jaloissa?
"Fasusta ei voi sanoa muuta kuin, että oli kyllä palvelualtis poni! Se todella yritti parhaansa ja teki juuri niin kuin pyysit. Ori saisi kuitenkin olla kokonaisuudessaan aktiivisempi. Tee paljon puolipidätteitä, jotta saat Fasun kunnolla pohkeen eteen. Kun ori on pohkeesi edessä, on sinun helpompi ratsastaa sitä reippaammin eteen esimerkiksi uusintaradalla. Nyt Fasu jäi välillä "laukkaamaan paikoilleen". Varsinkin kaarteissa sinun pitäisi ratsastaa oritta vahvemmin eteen, jottei laukan aktiivisuus katoaisi. Kaarre aina hieman hidastaa hevosta, joten ratsastajan on vahdittava, ettei vauhti hidastu liikaa. Muuten teidän valmennuksenne sujui hyvin. Kun otit hieman napakamman asenteen laukan aktiivisuuden suhteen, alkoi Fasu tehdä todella hyviä ja pyöreitä hyppyjä. Jumppatehtävät eivät tuottaneet Fasulle ongelmia, vaan se suoritti ne tasaisen varmasti. Kiitos valmennuksesta ja muista aktiivinen ratsastus!"
Nintsu

toukokuu CAS35, kouluvalmennus 27.10.2014
Vaikkei Fasu enää kilpailekaan kouluratsastuksessa, emme ole laiminlyöneet koulutreenejä (okei, en tosin muista milloin olisimme viimeksi treenanneet oikein kunnolla koulua, mutta ei kai siitä niin kauhean kauan ole, eihän?). Tänään aioin kuitenkin laittaa ponin oikein kunnolla töihin! Vääntäisimme koulua niin että jäämme mutkalle koko loppupäiväksi! Eli siis poni talliin, pikainen harjaus, varusteiden laitto (ja tietysti valkoiset pintelit, koska true-kouluratsastajilla on aina pintelit) ja sitten olinkin jo oriin kyydissä matkalla kentälle. Fasu tallusteli korvat hörössä pitkin ohjin hiekkakenttää ympäri ja makusteli kankikuolainta suussaan - oriilla ei pitkään aikaan ollutkaan ollut kankisuitsia päässään. Alkuverryttelyt ratsastinkin pelkkää nivelohjaa käyttäen, sillä pitihän pojan antaa ensin vertyä ennen kunnon rääkkiä. Sitten hetken käyntitauko ja työt saattoivat alkaa! Teimme erilaisia harjoituksia avo- ja sulkutaivutuksia vaihdellen ja askelpituuksia ja askellajeja muuttaen. Hiki tuli meille molemmille, mutta kyllä vain lopulta komeasti askelsi meikäläisen musta orhi! Eivätkä vain pelkät lihakset saaneet tehdä hommia, sillä paljon piti hevosenkin päätään käyttää, jotta ymmärsi keksimäni monimutkaiset askelkuviot. Fasu selviytyi haasteesta loistavasti, joten erityisen vaikean avotaivutus-sulkutaivutus-laukanvaihto-sulkutaivutus-avotaivutus-kuvion onnistuttua moitteettomasti, siirsin oriin raviin ja annoin sen ravata kevyttä ravia pidemmällä ohjalla ympäri kenttään. Parin ravikierroksen jälkeen, hidastin menomme käyntiin ja ohjasin Fasun suoraan kentän portista ulos. Kyllä nyt oli maastokäyntien paikka!
Nintsu

syyskuu CAS34, päiväkirjamerkintä 07.09.2014
Nyt on kyllä jotain superharvinaista meneillään tällä sivulla! Nimittäin Fasun kisakalenteri on kaikkien lajien osalta ajantasalla! Jee, bileet! Olen todennäköiesti maailman laiskin tallinomistaja mitä tulee ponien kisakalentereiden päivittämiseen. Nytkin oli melkein kahden CAS-vuoden (viiden IRL-kuukauden) kilpailut rästissä. Koska rästissä olleiden muotoonlaittojen määrä oli päässyt paisumaan niin suureksi, ei Fasukaan ole tänä CAS-vuonna kilpaillut kuin harvakseltaan. Siitä huolimatta Fasu on niittänyt oikein mukavasti sijoituksia. Esteratsastuksesta Fasulla on yhtä sijoitusta vaille täydet sijoitukset laatuarvostelun maksimikisapisteitä varten. Kouluradoilla Fasua taas on juoksutettu vähän "turhaankin", sillä oripojalla on upeat 70 sijoitusta kouluratsastuksesta! Osa on tosin helpoista luokista, mutta suurin osa vaativa B -tasolta. Fasun kilpailutus on siis hyvällä mallilla. Koulukisoissa oritta ei enää nähdä, vaan Fasu tulee nyt keskittymään kenttäratsastukseen. Eihän kymmenvuotiasta oritta viitsi eläkkeelle vielä siirtää!
Nintsu

helmikuu CAS30, päiväkirjamerkintä 12.08.2013
"Fasu: koulutreeni" luki minun käsialallani kirjoitettuna toimiston ratsutuslistassa oman nimeni alla. Vilkaisin ulos ikkunasta, mistä näin ujojen auringonsäteiden tunkevan valonsa läpi pilvenrakojen. Oli satanut kaksi viikkoa putkeen. Eikä mitään pikkuista tihkusadetta vaan ihan kuin joku olisi kaatanut vettä saavista - isosta saavista. Ja nyt joku idiotti (köhköh minä, mutta se ei ole tässä olennaista) oli suunnitellut Fasulle koulutreenit ensimmäiselle sateettomalle päivälle kahteen viikkoon! Yritin keksiä jotain kivoja harjoituksia, mitä voisin Fasun kanssa tehdä. Pohkeenväistöjä? Ei... Kolmikaarista kiemurauraa laukassa? Ei... Istuntatreeniä ilman jalustimia? Ei todellakaan... Mutta niin kukas tämän tallin omistikaan? Minä tietenkin! Mitä iloa olla tallinomistaja, jos ei voi muuttaa (mielivaltaisesti) ponien treeniohjelmia? Ei mitään! Siispä viivasin painokkaasti koulutreeni-sanan yli ja kirjoitin tilalle "maasto". Leveästi hymyillen ja iloisesti vihellellen lähdin hakemaan maastoratsuani kuralammikoiden peittämästä tarhasta. Tästä tulisikin hauska lenkki!
Nintsu

huhtikuu CAS28, estevalmennus 16.03.2013
Fasu on jo nelivuotias, niin se aika vain menee! Oriin ratsukoulutus on edistynyt hienosti aikataulussa ja Fasusta onkin kuoriutunut yhteistyöhaluinen ja hyvän työmoraalin omaava oripoika. Tänään harjoittelimme esteratsastusta. Naomi vei Fasun alkukäynneille maastoon ja minä rakentelin sillä välin kentälle jumppasarjan ja puomeja. Fasun tultua maastosta, aloitin alkuverryttelyn ensin käynnissä taivutellen ja sitten ravissa ja laukassa. Pienen hengähdystaon jälkeen tulin ensiksi puomeja ravissa suoralla ja kaarevalla uralla ja sitten välien muuttamisen jälkeen samoja puomeja laukassa. Fasu toimi hyvin ja oli juuri sopivan innoissaan tehtävistä. Jälleen annoin Fasun kävellä hetken ja tulimme sitten jumppasarjan molemmista suunnista muutamaan kertaan. Ensimmäisellä kerralla Fasu hieman pääsi ryntäämäämään sarjalle ravilähestymisestä huolimatta, mutta seuraavilla kerroilla herra tuli hyvin pidätteestä takaisin ja kuunteli ohjeitani. Hyvin korjattu, Fasu! Ravailin hetken aikaa kentällä houkutellen oritta eteen ja alas ja lähdin sitten loppukäynneille maastoon.
Nintsu

joulukuu CAS26, päiväkirjamerkintä 20.11.2012
Ilmoitin 2-vuotiaat Fasun ja Abban estevarsojen laatuarvosteluun ihan vain koemielessä. Hyvähän se on nuorille saada kokemusta vieraista paikoista ja rutiinia matkustamisesta. Matka arvostelupaikalle sujuikin molemmilta oikein hienosti. Fasu käyttäytyi kuin herrasmies eikä Abbakaan heittäytynyt vaikeaksi. Ensimmäiseksi arvosteluvuorossa oli Fasu. Ori on nyt hieman huonossa kasvuvaiheessa mikä heijastui heti rakenne- ja liikepisteisiin. Käytöksestään meidän oriimme sai kuitenkin huikeat 9 pistettä! Irtohypytyksessä Fasu oli jo hieman väsynyt mikä näkyi muutamana pudotuksena ja hieman laiskoina hyppyinä. Irtohypytyksestä ori saikin pisteitä vain seitsemän, mikä oli hienoinen pettymys. Fasu käyttäytyi kuitenkin niin aikuismaisesti ja järkevästi, että kokonaisuudessaan olin todella tyytyväinen oriiseen! Loppupisteissä Fasu sai 34 pistettä ja kakkospalkinnon. Tästä se kilpailu-ura vielä urkenee, kun maltetaan vielä hetki odotella oriin kasvua.
Nintsu

maaliskuu CAS24, päiväkirjamerkintä 04.04.2012
Jolie varsoi tänään aamuyöstä komean, harmaan orivarsan. Moanan toinen kasvatti ja samalla ensimmäinen orikasvatti tulee siis aikuisena olemaan kaunis musta! Jolien varsominen kesti huolestuttavan kauan, mutta hienostihan rouva selvisi ja selvästi kokenein ottein nuoli varsansa kuivaksi ja hätisteli sitten pystyyn ja maitobaarille. Fasuksi nimetty orivarsa on Jolien toinen varsa ja myös toinen orivarsa. Emä ja varsa voivat hyvin ja lepäilevät pihaton suojissa, joten ei voi kuin kiittää onneaan! Tervetuloa maailmaan Fasu!
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI