Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSEMUISTOSIVUT 04.06.2022

Aerona

ERJ-II, VWY-III
Aerona eli Ronja
s. 29.10.2016 (8v 29.10.2018, sekalainen ikääntyminen)
welsh B -tamma, VH20-022-0091
ruunivoikonkimo, 133cm, ex-om. Giulia (VRL-14085), Scuderia Sierra
om. Moana part breds Nintsu VRL-01851, NZ
estepainotteinen, heB/90cm, ex-laukkaponi

Luonne

Ronja on kaikin puolin kiltti ja herttainen tamma. Sellainen tyyni lastenvahti, jonka huomaan voi jättää niin kaksi- kuin nelijalkaisetkin lapsukaiset. Hoitaessa Ronjalla on lehmän hermot, eikä se hermostu yksinkertaisesti mistään. Kaikki sopii Ronjalle ja kaiken se ottaa vastaan korvat hörössä. Harjata saa kaikkialta ja tamman hermot kestävät niin pitkät harjausmaratonit kuin useammankin yli-innokkaan hoitajan samanaikaisen ympärillä hyörimisen. Kaviot Ronja nostaa puhdistettavaksi hieman epäselvemmästäkin pyynnöstä ja se jaksaa seistä kolmella jalalla juuri niin kauan kuin pikkuhoitaja haluaa. Varustaessa Ronja ei pullikoi, ei kuolaimia tai satulavyötäkään vastaan. Kärsivällisesti tamma vaikka laskee päätään auttaakseen lyhyttä varustajaansa suitsien laitossa. Taluttaessa Ronja sovittaa vauhtinsa taluttajan vauhtiin, joten tamma on vaivaton talutettava niin lapsille kuin kiireisille tallityöntekijöillekin.

Ratsuna Ronja ei ehkä ole kaikista lahjakkain kilpaponi, mutta omalla tasollaan se on tasainen suorittaja, joka tuo silloin tällöin rusetinkin kotiin. Hyvien hermojensa ansiosta Ronja sopii myös aloittelevalle ratsastajalle ja kilpailijalle, sillä ratsastajan hermostuneisuus ei tähän tammaan tartu. Ronja on kuuliainen, yritteliäs ja yhteistyöhaluinen poni, jolta kuitenkin löytyy myös oma moottori. Se ei turhia kiirehdi tai ryntäile, mutta eteenpäinkään sitä ei tarvitse pyytää. Aloittelijoita Ronja kuljettaa tasaisesti ja turvallisesti, mutta kokeneempi kuski saa tammasta helposti kaivettua esiin enemmän vaihteita ja ulottuvuuksia. Kouluradalla Ronjan vahvuus on sen tasaisuus ja täsmällisyys, vaikka kaikista lennokkaimmat liikkeet tammalla ei olekaan. Hyppäämisestä Ronja pitää aivan erityisesti ja se hyppää erittäin halukkaasti niin kentällä kuin maastossakin. Tamma ei kyttäile erikoisempiakaan esteitä ja se huolehtii myös jalkansa puomien yli niihin koskematta. Ronjalla riittää itseluottamusta, eikä se jännity tai huolestu omista tai ratsastajansakaan virheistä, vaan yrittää aina parhaansa ja ylittää esteet suurella sydämellä. Maastossa Ronja on aivan yhtä kiva ja tasainen kuin kentälläkin. Tamma on loistava vetohevonen aroille tai kokemattomille, sillä se pysyy aina rauhallisena eikä mene mukaan kavereiden toilailuihin.

Suku

i. Aeron Man
wB, rnkm, 131 cm
ii. Aeron Pilot
wB, rn, 133 cm
ie. Bordeaux
wB, trtkm, 129 cm
e. Rovena
wB, rnvkk, 127 cm
ei. Eirian
wB, rnkm, 131 cm
ee. Riviera
wB, vkkkm, 128 cm

Ronja on suvuton eli sillä ei ole sukua virtuaalimaailmassa.

Isä Aeron Man oli ruunikonkimo, 131 senttiä korkea welshponiori. Se syntyi pienelle brittiläiselle kasvattajalle, joka ei ensin tunnistanut oriin laatua, vaan oli ruunauttamassa sitä jo 1-vuotiaana. Sattuman kautta Aeron Man päätyi erään kokeneemman kasvattajan silmien alle ja pian tämän omistukseen. Aeron Man oli kaunis, rotutyypillinen ori, jolla oli hyvä liikemekaniikka ja erityisen tarmokkaat takajalat. Poni kiersi harvakseltaan näyttelyissä, mutta menestyi hyvin ja keräsi itselleen varsin kiitettävän palkintokaapin. Luonteeltaan Aeron Man oli iloinen, touhukas ja kiltti. Se toimi näyttelyuransa ohessa sekä siitosoriina että omistajansa lasten pikkuluokkien esteponina, mikä kertoo paljon hyvää oriin luonteesta. Jälkeläisiinsä ori jätti varsin vahvasti hyvää luonnettaan, tosin myös vilkkauttaan.
Isänisä Aeron Pilot oli ruunikko, piirtopäinen ja sukkajalkainen, melko isokokoinen (133 cm) B-ori. Se oli orimainen ja hivenen karjas poni, joka kuitenkin korvasi luonteensa pienet puutteet erinomaisella rakenteellaan, karismaattisuudellaan ja hienoilla liikkeillään. Näyttelyissä ori pärjäsi erinomaisesti ja se valittiin useaan kertaan vuoden parhaaksi näyttelyponiksi Britanniassa. Vaikean luonteensa takia ori ei ammattikasvattajien joukossa saavuttanut suurta suosiota, mutta karismaattisuutensa ansiosta se oli harrastekasvattajien suosiossa ja sai siten aika liudan jälkikasvua. Kaikeksi onneksi Aeron Pilot ei jättänyt luonnettaan kovinkaan vahvasti ja valtaosa oriin jälkeläisistä olikin isäänsä selvästi parempiluontoisia.
Isänemä Bordeaux syntyi niin tummana rautiaana, ettei kukaan uskonut sen koskaan kimoutuvan. Kaikkien yllätykseksi 129 senttiä korkea pikkutamma oli vitivalkoinen jo nelivuotiaana! Ranskassa syntynyt Bordeaux ostettiin Britteihin halvalla, sillä tamman kasvattaja oli tehnyt konkurssin ja ponit huutokaupattiin nopeasti pois. Bordeaux oli melko tavallinen sekä rakenteeltaan että liikkeiltään, mutta sen luonne oli kultaa. Tamma päätyi harrastelijakasvattajalle, jonka luona se varsoi muutaman kerran ja toimi samalla kevyessä ratsukäytössä omistajansa lasten opetusponina. Bordeaux sopi luonteensa puolesta loistavasti lastenponiksi ja se opetti kärsivällisesti vielä omistajansa lapsenlapsetkin - tamma nimittäin eli huikeaan 34 vuoden ikään!

Emä Rovena oli erittäin kaunis, ruunivoikko, 127 senttiä korkea welshtamma. Suurine ruskeine silmineen ja pitkine otsatukkineen tamma oli suorastaan vastustamaton! Rakenteeltaan Rovena ei ollut aivan yhtä täydellinen, mutta kyllä sitä silti katsella kelpasi. Ratsunominaisuuksia tammasta löytyi runsain mitoin ja se hyppäsi ristikkoluokkien lisäksi jopa 90 sentin luokissa saakka saatuaan selkäänsä hieman osaavamman lapsiratsastajan. Näyttelyissä Rovena ei enää nuoruusvuosiensa jälkeen käynyt, mutta aikuisiällä se kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Rovena varsoi vain kerran (meidän Aerona-tamman) ja toimi muutoin käyttöponina kiertäen muutamalla omistajalla elämänsä aikana. Hyväluonteinen pikkutamma eli vanhaksi ja ilahdutti viimeisiä omistajiaan aina 26-vuotiaaksi asti, kunnes lopetettiin hammasvaivojen takia.
Emänisä Eirian oli 131-senttinen ruunikonkimo welsh B -ori. Hieman feminiinisestä nimestään huolimatta Eirian oli näyttävä, hyvärakenteinen ja tyypikäs ori, joka ei saavuttanut komeaa näyttelymenestystään omistajansa naamataululla. Eirian oli aktiivivuosinaan näyttelykehissä tuttu näky ja usein valloitti myös BIS-kehän. Ratsukäytössä radoilla oritta ei koskaan nähty, mutta omistajansa mukaan se toimi kelpo ajoponina sekä lasten ratsuna kotioloissa. Siitoskäytössä Eirian oli melko suosittu ja sen suosio kasvoi, kun oriin jälkeläiset alkoivat esiintyä nuorten ponien näyttelykehissä. Oritta myös markkinoitiin hyvin, minkä johdosta sitä käyttivät muutkin kuin valveutuneet ammattikasvattajat. Eirianin saama tammamateriaali olikin varsin kirjavaa, mikä näkyi sittemmin myös jälkeläisten laadussa.
Emänemä Riviera oli voikonkimo, 128 senttiä korkea pikkuponitamma. Riviera syntyi Ranskan ja Italian rajalla sikäläisistä welshponisuvuista, mutta tamma myytiin jo maitovarsana Britteihin. Rakenteeltaan Rivierasta ei kehittynyt mikään ykköspalkinnon tamma, mutta se liikkui varsin kauniisti, minkä ansiosta sijoitus tammaluokan puolivälissä loppupään sijaan tuli ponin kanssa tutuksi. Näyttelyuran rinnalla tamma pääsi pyörähtämään myös esteradoilla lapsiratsastajien kanssa 70 sentin luokissa saakka. Ponissa olisi voinut olla laatua pidemmällekin, sen verran helpon ja vaivattoman näköisesti se esteet ylitti, mutta sopivaa kilparatsastajaa isompiin luokkiin ei ollut tarjolla. Hyväluonteinen tamma oli kuitenkin mukava opettaja lapsiratsastajilleen.

Jälkeläiset
o. Moana's Gobolt, i. Gobaith Meddwl Du

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
Estekilpailut
Ronja on kilpaillut porrastettuja kilpailuita eikä sijoituksia merkitä tälle sivulle.
Pistetilanteen voi tarkistaa ponin VH-profiilista.
Ponilaukkakilpailut
G3, 21: 3-4-3-2, vs. 40 200 e, voitto%: 14 %, sijoitus%: 57 % (sileä)
Laukkaurheilukeskuksen profiili.
Laatuarvostelut
30.04.2022, ERJL, ERJ-II (2,5 + 40 + 20 + 20 + 9 = 91,5p)

07.05.2022, VWYL, VWY-III (3 + 7 + 4 + 21 + 2 = 37p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

02.02.2022, päiväkirjamerkintä
Oriin päättäminen Ronjalle ei ollut kaikista helpoin tehtävä, sillä vaihtoehtoja yli 300 ponini joukosta löytyi vaikka kuinka. Lopulta valitsin Ronjan sulhaseksi uuden hankintani, vasta kilpauraansa aloittelevan oriin Gobaith Meddwl Du'n eli Gobben. Gobbe on Ronjan tavoin oikein hyväluontoinen kaveri, joten toivon hyvän ja toimivan luonteen oikein korostuvan tässä yhdistelmässä. Ronja tiinehtyi heti ensimmäiseen astutukseen ja myös tiineysaika sujui hyvin ponilapsen kasvattelun lisäksi ihmislapsia kanniskellen. Tänään oli se jännittävä päivä, kun Ronja varsoi esikoisensa. Alkuun varsominen tuntui edistyvän hieman hitaasti ja hetken jo mietin, että tarvitseeko tamma apuani, mutta yhtäkkiä homma alkoi luistaa ja pian ruskea orivarsa jo oli oljilla. Pienen lepohetken jälkeen Ronja alkoi innolla tutustua Gobolt-poikaansa, joka tomerasti nousikin jaloilleen ja alkoi nälkäisenä etsiä nisää. Onneksi olkoon komeasta pojasta, Ronja!
Nintsu

11.07.2021, päiväkirjamerkintä
Uusi hankintani, welshtamma Ronja saapui tänään Moanaan yhdessä muutaman muun ponin kanssa. Löysin tämän helmen Nikin suurmyynnistä, jossa innostuin shoppailemaan pankkitilini kauhuksi oikein urakalla. Ronjan on tarkoitus toimia pienimuotoisesti työntekijöideni lasten opetusponina oman kilpauransa ja vakavampien treenien ohella. Tamma ei ole kilpaillut aikaisemmin, vaan lastenponina toimiminen on sille tuttua, mutta uskon tämän hyväluonteisen ponin vielä näyttävän kyntensä estekentillä ja tuovan ruusukkeita kotiin! Lisäksi tarkoituksena on tietenkin myös pyöräyttää Ronjalla varsa tai pari, eli puuhaa Ronjalle on tiedossa ja suuret on suunnitelmat. Nyt alkuun tamma saa kuitenkin rauhassa kotiutua pitkän matkansa jälkeen ennen kuin tavoitteellinen valmentautuminen kohti kilparatoja alkaa. En meinaa malttaa odottaa!
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI