Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE

Noson Dawel Iawn© Warmtebron Stud

Noson Dawel Iawn eli Dawel
s. 01.03.2021 (8v 01.11.2021, 1kk=1a)
welsh B ori, VH22-022-0044
tumanpunaruunikko, 135 cm, kasv. evm, UK
om. Nintsu (VRL-01851), Moana part breds, NZ
estepainotteinen, heB/90cm, harrasteluokka

Luonne

Dawel on luonteeltaan rauhallinen ja seesteisen itsevarma. Ori ei koskaan pidä ylimääräistä meteliä itsestään, mutta silti sen olemassa olon huomaavat niin me ihmiset kuin toiset ponitkin. Dawel kerää katseita ja herättää kunnioitusta. Hoitaa Dawel on kohtelias. Se on hyvätapainen, joskaan ei kovin seurallinen, hoidettava. Harjata se antaa kaikkialta, eikä aristele päätä tai muita tyypillisesti herkkiä alueita. Dawel seisoo pidemmänkin harjausmaratonin ajan tyynesti paikoillaan, oli se sitten vapaana karsinassa tai käytävällä naruissa kiinnitettynä. Kaviot oriilta nousevat puhdistettavaksi ilman kyselemistä ja Dawel malttaa seistä kolmella jalalla tarvittavan ajan. Varustaessa ori käyttäytyy myös hyvin. Taluttaessa Dawel on askeleiltaan reipas, mutta narun päässä kuitenkin kevyt. Orimaiselle räyhäämiselle Dawel ei koe tarvetta kotona eikä vieraissa.

Ratsastaessa Dawel on kuuliainen ja ahkera. Ori nauttii työskentelystä, mutta myös tuntee oman arvonsa, eikä anna mitään ilmaiseksi. Dawel ei ala korjailla ratsastajansa virheitä - jos ratsastat huonon pohkeenväistön, saat myös huonon pohkeenväistön, vaikka ori pystyisi paljon parempaankin. Oikein pyydettäessä Dawel on näppärä ratsu helppoihin koululuokkiin, mutta ratsastustaitoa se vaatii. Esteillä Dawel on hyvin esteälykäs. Sillä on hyvä imu esteille, mutta se ei kuitenkaan koskaan ryntää. Ilmaiseksi ori ei tosin esteilläkään anna mitään, mutta ihan helposti Dawel ei myöskään virheistä suutu, vaan jatkaa huonon lähestymisen jälkeen itsevarmasti seuraavallekin esteelle ilman ajatusta kieltäytymisestä. Dawelilla on laadukas hyppy, mikä pelastaa usein paljon, vaikka ratsastaja vähän möhlisikin. Toistuvista virheistä toki Dawelkin huomauttaa, vaikka virheet eivät oriin itsevarmuuteen vaikutakaan. Maastossa Dawel on rohkea ja se menee mihin tahansa. Ori on varmajalkainen ja se nauttii haastavilla poluilla samoilusta. Maastoesteitä Dawel hyppää rohkealla asenteella, eikä ori jännitä erilaisia estetyyppejä maastossakaan.

Suku

i. Crys
wB, rnkm, 136cm, evm
ii. Roc A Rôl
wB, tprt, 133cm
ie. Mwg
wB, mkm, 137cm
e. Cnau
wB, vprt, 135cm, evm
ei. Rhyfelwr
wB, m, 136cm
ee. Nos Sadwrn
wB, tprt, 131cm

Dawel on suvuton eli sillä ei ole sukua virtuaalimaailmassa.

Isä Crys oli 136 senttiä korkea ruunikonkimo B-sektion ori. Se oli perinyt emältään rauhallisen ja kiltin luonteen, mutta isältään myös ripauksen show-vaihdetta. Crys olikin erinomainen poni niin käyttöön kuin näyttöönkin. Se toimi niin tasaisena lastenponina (toki aikuisten valvonnassa) kuin esiintyi edukseen näyttelykehässäkin. Muutaman sopivankokoisen ratsastajan kanssa Crys pääsi myös kilpakentille asti ja hyppäsi itselleen useita ruusukkeita pienistä esteluokista 70-90 sentin tasolta. Jalostuskäyttöä varten Crys asui hieman epäedullisessa paikassa, minkä vuoksi oriin oma jälkeläismäärä jäi pieneksi. Oriin jälkeläiset olivat kuitenkin laadukkaita ja monipuolisia käyttöponeja.
Isänisä Roc A Rôl oli rokahtavan nimensä lisäksi myös luonteeltaan varsin orimainen ja vahvaluontoinen. Ori oli todellinen näyttelytähti, sillä hyvän rakenteensa ja lennokkaiden liikkeidensä lisäksi se oli erinomainen ja esiintyjä, joka todella käänsi tuomareiden katseet. 133 sentin korkuisena oriille ei tämän luontoisena oikein ollut ratsastajia jonoksi asti, mutta runsaiden näyttelymeriittiensä ansiosta ori oli kuitenkin suosittu jalostusori. Roc A Rôl ei onneksi periyttänyt luonnettaan kovin vahvasti, mutta se jätti monille jälkeläisilleen hyvän rakenteensa.
Isänemän Mwg'n nimi tarkoittaa savua ja nimi sopikin tammalle hyvin: Mwg oli tummanharmaa, savunharmaa, kimo, joka kimoutui hitaasti ja oli vielä parikymppisenäkin enemmän harmaa kuin valkoinen. Sievä, suuri (137 cm) B-tamma oli hyväluonteinen lastenponi. Laatuakin kilparatsuksikin asti ponissa olisi varmasti ollut, mutta tasaisen luonteensa ansiosta tamma jäi lähinnä lasten käyttöön. Lastenponin uransa sivussa Mwg'lla tehtiin myös muutama varsa ja tamma osoittautui vähintäänkin periyttävän hyvää luonnettaan eteenpäin.

Emä Cnau oli hyvin sievä, vaaleanpunarautias pikkutamma 135 sentin säkäkorkeudellaan. Tamma oli reipas ja rohkea luonne, mutta lasten käyttöön hieman turhankin vilkas, vaikka kiltti olikin. Onneksi Cnau toimi erinomaisesti kärryjen edessä ja se olikin elämänsä aikana monen aikuisen ajettavana, jopa ihan näyttelyiden käyttöluokissa saakka. Cnau osasi myös hypätä ja se rakasti irtohyppäämistä, vaikka ei sopivan ratsastajan puutteen takia kilparadoille estepuolella koskaan päässytkään. Cnau oli rakenteeltaan varsin korrekti ja se niitti jonkin verran menestystä näyttelyissä. Jalostuskäytössä Cnau oli vain kahden varsan verran sen omistajista johtuvista syistä. Molemmille jälkeläisilleen Cnau periytti kuitenkin hyppykykynsä sekä energisen luonteensa.
Emänisä Rhyfelwr käänsi päitä minne menikään. Pikimusta, merkitön Rhyfelwr oli ryhdikäs, seesteisen arvokkaalla tavalla karismaattinen ori, joka osasi esiintyä näyttelykehässä omalla rauhallisella tavallaan. Rhyfelwr voitti aikanaan käytännössä kaikki mahdolliset Iso-Britannian merkittävimmät näyttelyt ja ori olikin siksi muutaman vuoden ajan hyvin suosittu jalostusori. Suosio hiipui kuitenkin nopeasti oriin loukkaannuttua ja siirryttyä pois näyttelykehistä. Rhyfelwr osoittautui varsin hyväksi periyttäjäksi jättäen jälkeläisilleen hyvää rakennetta, rohkeaa luonnetta ja laadukkaita askellajeja.
Emänemä Nos Sadwrn oli hieman vaatimaton, tummanpunarautias piirtopää, mutta luonteeltaan kiltti ja ystävällinen. Tamma toimi ansiokkaasti ratsastuskoulun tuntiponina ja oli erityisen suosittu estetunneilla. Nos Sadwrnilla oli hyvä, pehmeä hyppytyyli ja tamma nautti hyppäämisestä suuresti. Pikkutamma pääsi myös hieman kilpailuiden makuun ja toimi usean ratsastuskoululaisen ensimmäisenä kilparatsuna. Vuodet tuntiponina vaativat veronsa ja Nos Sadwrn siirtyi eläkkeelle siitostammaksi. Nos Sadwrn eli korkeaan ikään ja ehti saada viisi isiensä kaltaista varsaa, sillä vaatimaton tamma ei juuri periyttänyt itseään jälkeläisiinsä.

Jälkeläiset
t. Moana's Diferyn, e. Brenhines yr Eira

Kilpailut

Estekilpailut
Dawel on kilpaillut porrastettuja kilpailuita eikä sijoituksia merkitä tälle sivulle.
Pistetilanteen voi tarkistaa ponin VH-profiilista.
Näyttelyt
00.00.2000, kutsu, NJ/MSY, luokka, 0/0, sert, JS (BIS tuom. )
00.00.2000, kutsu, NJ/MSY, luokka, 0/0, sert, JS (BIS tuom. )
00.00.2000, kutsu, NJ/MSY, luokka, 0/0, sert, JS (BIS tuom. )


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

27.11.2022, päiväkirjamerkintä
Dawel on todella ylittänyt kaikki sile asetetut odotukset. Ori on ensinnäkin komea kuin mikä, silmä todella lepää oritta katsellessa. Sitten vielä Dawelin luonne - ei mitään räyhäämistä tai orimaista matchoilua, vaan aina kylmän viileästi ja itsevarmasti tilan ottaminen haltuun. Ratsuna ori on oikea opetusmestari. Mitään siltä ei saa ilmaiseksi, mutta kun ratsastat hyvin, kulkee Dawel hyvin. Hyppykykyä ja esteälyäkin oriilta löytyy aivan riittävästi ja vähän enemmänkin! Ei ole ihan jokaisella tällaista aarretta tallissa, mutta niin vain meillä tällainen on.
Minun ja Dawelin ura kilpailuissa on nyt tullut tiensä päätökseen. Ori on saavuttanut porrastetuissa estekilpailuissa kapasiteettinsa maksimin ja voi siis siirtyä kilpailueläkkeelle. On jo oikeastaan aikakin, sillä Dawel ei enää ole mikään nuori poika, vaan jossain ihmeen välissä herra on ehtinyt jo 20-vuoden kypsään ikään. Onneksi Dawel on edelleen terve ja täydellä kilpailukunnossa, joten saamme varmasti nauttia oriin seurasta vielä vuosia. Starttasimme estekilpailuissa Dawelin kanssa yhteensä 42 kertaa. Voittoja tilillemme kertyi viisi ja samoin muita sijoituksia viisi, joten koko uran voitto- ja sijoitusprosentiksi tuli 24 prosenttia, mikä on ihan kelvollinen tulos sekin. Dawel on siis eläkkeensä ansainnut ja saa siis siirtyä odottamaan vuoroaan laatuarvosteluissa.
Nintsu

04.03.2022, päiväkirjamerkintä
Olen hieman laiska itse tuomaan uusia poneja talliin, mutta tällä kertaa olin ylittänyt itseni ja hankkiutunut huutokaupan katsomoon. Olin vieläpä matkustanut Seelannista huutokauppaan ihan Iso-Britanniaan, welshponien mekkaan, saakka, joten huudettavaa pitäisi löytyä. Ja löytyihän sitä. Olin juuri huutanut hieman tavallisennäköisen ja lihavan ponitamman, joten päätin seuraavan huutoni kohdalla olla nirsompi. Kun ruunikko ori, Noson Dawel Iawn, saapui kehään, ei minulla enää ollut tarvetta olla nirso. Ori otti heti yleisön haltuunsa ja valtasi areenan kuin omistaisi koko paikan. Poni ei kuitenkaan ollut karjas, vaan käyttäytyi koko ajan taluttajaansa kohtaan asiallisesti. Kertakaikkisen upea ilmestys! Samaa mieltä olivat muutkin, sillä tarjouksia oriista suorastaan sateli. Minä olin tietenkin huudoissa mukana, eihän tälläistä ilmestystä voinut jättää välistä. Oriin hinta nousi hieman suuremmaksi kuin olin alunperin ponikohtaiseksi budjetikseni asettanut, mutta en vain voinut luovuttaa tämän ponin kohdalla. Helpotuksen tunne oli suuri, kun meklari viimein nuiji viimeisen huutoni läpi ja niin upea Noson Dawel Iawnm oli minun. Nyt vain tarvitaan enää Dawelille kuljetus toiselle puolen maapalloa - halpaa kuin saippua tämä ponien tuominen.
Nintsu

00.00.2010, päiväkirjamerkintä
plaaplaaplaaplaaplaa plaaplaaplaaplaa plaaplaaplaaplaa aamen
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI