Index Asukkaat Miljöö Toiminta Yhteys
VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE


KRJ-II

Velvet xx

Upea, näyttävä, suuri täysveriori, joka kerää katseita siellä minne meneekin. Ei kaikista helpoin ratsu, mutta kaiken vaivan arvoinen.

Nimi: Velvet xx "Velvet"
Rekisterinumero: VH22-006-0159
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 01.02.2022 / 17v (8v 01.10.2022, 1kk=1a)
Rotu: Englantilainen täysverinen (xx)

Omistaja: Nintsu (VRL-01851)
Kotitalli: Juksula
Kasvattaja: Isla Moon, USA (evm)

Väri: Rautias
Säkäkorkeus: 167 cm

Koulutus: koulupainotus
! kilpailee porrastettuja !
>>>>>>>>>> Ko: Prix St. Georges
>>>>>>>>>> Re: 80 cm
>>>>>>>>>> KRJ-II (3/2024, 97p)© Franz Venhaus, CC BY-ND 2.0

Velvet on hieno, näyttävä ori, mutta ei kaikista helpoin luonteeltaan. Ori on voimakastahtoinen, vaikkakaan ei ilkeä, mutta haluaa aina sanoa viimeisen sanan. Perushoitotilanteissa Velvet on pääasiassa hyväkäytöksinen. Se tykkää harjauksesta ainakin jollain tasolla, vaikkakaan ei tuntikausia viitsi seistä harjattavana. Rapsutteluun oriilla on hieman kaksijakoinen suhtautuminen, hetken on mukavaa, mutta sitten riittää. Kovin seurallinenkaan Velvet ei ole, vaan se viihtyy hyvin omissa oloissaan. Taluttaessa oriin orimaisuus nousee erityisesti esiin ja järkevintä on välttää taluttamasta oritta liian lähelle muita hevosia. Aivan hentoisille ei Velvetiä kannata antaa talutettavaksi esimerkiksi kilpailupaikalla, sillä joskus oritta saa ihan tosissaan muistutella kumpi tässä oikein taluttaa.

Ratsastaessa Velvet on herkkä ja nopea, mutta myös hieman omapäinen. Ori on hyvin laadukas ratsu, sillä on paljon liikettä ja elastinen kroppa, mutta tosiaan myös omia ajatuksia ja mielipiteitä. Velvet on kaikeksi onneksi kuitenkin hyvin suoraviivainen ori, jolla asioista voi sanoa napakasti ja suoraan, eikä sitä tarvitse yrittää käsitellä silkkihansikkain. Kun Velvetin kanssa pääsee samalle aaltopituudelle, on ori näyttävä, karismaattinen kouluhevonen, jolle kaikki liikkeet ja tehtävät tuntuvat helpoilta ja sujuvilta. Erityisesti oriilla on hienot lisäykset, siirtymiset sekä väistöt, mutta myöskään muut vaikean tason liikkeet eivät oriille fyysisesti tuota ongelmia. Hypätäkin Velvet osaa, mutta ori ei erityisemmin välitä tikkujen ylittelystä eikä se voi sietää sitä, jos se sattuu jalallaan osumaan johonkin puomiin. Se on tietenkin myös ratsastajan vika, joten yksikin puomikosketus saa Velvetin yhteistyöhalut välittömästi katoamaan. Maastossa ori on rohkea ja se nauttii päästessään irrottelemaan hieman reippaammin.

Polveutuminen

i. Black Velvet xx
xx, m, 167cm, evm
ii. Charlie Brown xx
xx, rn, 168cm
ie. Velvetta xx
xx, m, 165cm
e. Samentha xx
xx, prt, 166cm, evm
ei. Woodstock xx
xx, rn, 168cm
ee. Aghatherina xx
xx, vrt, 163cm
Velvet on suvuton eli sillä ei ole sukua virtuaalimaailmassa.

Isä Black Velvet oli hieno, musta täysveriori. Black Velvet ei ollut aivan isänsä veroinen koulusensaatio, mutta ori menestyi kouluratsastuksessa inter-tasolle saakka varsin hyvin kiertäen myös kansallisia arvokilpailuita ja cup-sarjoja. Black Velvet oli erityisen hyvärakenteinen, puoliverityyppinen, jalo ja ryhdikäs, joten oriin saatua erinomaiset pisteet kantakirjauksessa rakenteestaan, siitä tuli isänsä tavoin myös suosittu siitosori, joskin enemmän täysveri- ja ratsuponikasvatuksessa ja vähemmän puoliveristen parissa. Black Velvet jätti jälkeläisiinsä erityisesti keveyttä, suurta kokoa ja näyttävää liikettä, mutta myös voimakastahtoista luonnettaan. Vanhemmalla iällä Black Velvet myytiin siitosoriiksi Kanadaan, jossa se lopetettiin muutaman siitoskauden jälkeen vanhan iän takia 22-vuotiaana.

Isänisä Charlie Brown oli yksi aikansa suurimpia, menestyneimpiä kouluhevosoriita Yhdysvaltojen kouluradoilla. Väriltään tavallinen tylsä ruunikko ori oli komea, sopusuhtainen ja ryhdikäs hevonen, jonka kolme askellajia olivat erityisen laadukkaat. Charlie Brown nousi aina GP-tasolle saakka ja voitti ratsastajansa kanssa useita Yhdysvaltojen mestaruuksia. Ori osallistui myös kansainvälisiin kilpailuihin sijoittuen myös niissä. Charlie Brownista tuli niin suositti siitosori, että se siirtyi varsin aikaisin sivuun kilpaurheilusta täyspäiväiseksi siitosoriiksi. Ori sai jälkeläisiä niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin ja useat sen jälkeläiset menestyivät kouluradoilla. Charlie Brownista jäi myös useita palkittuja siitosoriita ja -tammoja, joten oriin nimi tulee näkymään myös jatkossa kouluhevosten sukutauluissa. Charlie Brown eli vanhaksi ja lopetettiin vanhuuden vaivojen takia 27 vuoden iässä.
Isänemä Velvetta oli musta, jalo pikkutamma, joka polveutui vahvasta kouluhevossuvusta. Kauniisti ja tahdikkaasti liikkuva tamma oli kuitenkin luonteeltaan varovainen, joten sen todellinen potentiaali kouluradoilla jäi näyttämättä kilpailutilanteiden jännittäessä sitä liikaa. Velvetta siirtyi sivuun radoilta jo aikaisin ja sitä käytettiin siitostammana. Velvetta osoittautui hyväksi tiinehtyjäksi ja omistautuvaksi emätammaksi, joka päästi jälkeläisiinsä paljon isäoria. Tammasta jäikin useita lahjakkaita kilpahevosia ja sopivilla isävalinnoilla saatiin myös hyvin paikattua tamman arkaa luonnetta. Velvetta kuoli varsomiskomplikaatioihin varsoessaan viimeistä varsaansa 19-vuotiaana.

Emä Samentha oli hyväluonteinen, kiltti ja mukava tamma. Se oli väriltään punarautias piirrolla ja yhdellä matalalla sukalla varustettuna. Säkäkorkeutta tammalla oli sopivat 166 senttiä. Samentha oli luonteeltaan sopeutuvainen ja se oppi asiat nopeasti. Laatua tammalla ei ehkä ollut minkään lajin huipulle, mutta hyvän ratsastettavuutensa ja luonteensa ansiosta Samentha pärjäsi omalla tasollaan niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa. Jalkaongelmien takia tamma siirtyi ensin siitokseen muutaman varsan ajaksi ja sitten takaisin kilparadoille kouluratsastuksen pariin. Vuosien mittaan tamma koulutettiin aina vaativaan A:han saakka ja teknisen osaamisensa ansiosta Samentha myös silloin tällöin sijoittui tällä tasolla. Samentha jouduttiin lopettamaan jalkavaivojensa takia 20-vuotiaana.

Emänisä Woodstock aloitti uransa kenttäratsastuksen parista. Ruunikko piirtopää pärjäsikin rohkean luonteensa ja etenevän laukkansa ansiosta hyvin kenttäradoilla, kunnes se uransa melko varhaisessa vaiheessa loukkaantui maastoesteillä, eikä enää kuntoutunut kenttähevoseksi. Sattuman kautta Woodstock päätyi kouluratsastajalle. älykäs, palvelualtis ori oppi nopeasti vaikeamman kouluratsastuksen salat, joten vaikka oriin liikkeiden laatu ei ideaali kouluratsulle ollutkaan, korvasi ori puutteensa erinomaisella ratsastettavuudellaan. Woodstock kilpaili kouluratsastuksessa aina PSG-luokissa saakka. Siitoksessa oritta käytettiin vähemmän ja se astui lähinnä täysveritammoja periyttäen hyvää ratsastettavuuttaan. Ori lopetettiin 24-vuotiaana sen vanhan vamman alkaessa vaivata.
Emänemä Aghatherina polveutui laukkasuvusta, mutta tamma ei osoittanut lajiin mitään lahjoja, joten se huutokaupattiin jo nuorena eteenpäin. Aghatherina vaihtoi omistajaa muutaman kerran ennen kuin päätyi harrastekouluratsastajalle. Kiltti tamma osoittautui nopeaksi oppijaksi ja erittäin miellyttämishaluiseksi hevoseksi. Tamman liikkeet olivat hieman matalat ja vaatimattomat, mutta Aghatherina oppi teknisesti kaiken mitä sille opetti. Hevosesta muodostui omistajalleen hyvin rakas, mutta elämäntilanteen muutoksen takia omistaja joutui myymään Aghatherina 14-vuotiaana eteenpäin. Tamma päätyi siitokseen ja toimi loppuikänsä siitostammana lähinnä puoliverikasvatuksen parissa. Aghatherina sai kuitenkin myös yhden puhtaan täysverivarsan, tyttären Samenthan, joka tuli luonteeltaan ja tekniseltä lahjakkuudeltaan kovasti emäänsä.

Jälkeläiset

xx-t. Juksulan Tulle xx (e. Black Swan xx)
x-o. Juksulan Quentin x (e. Qarnabit Abyad ox)

Päiväkirja & valmennukset

uusin viimeisenä

30.08.2022, päiväkirjamerkintä
Minulla ei Juksulassa ole koulupainotteisia täysverisiä mitenkään liikaa, joten kun Amerikan reissullani huomasin netistä muutaman kiinnostavan myynti-ilmoituksen, en epäröinyt hetkeäkään, vaan otin puhelimen kauniiseen käteen ja soitin myyjille. Useampaa hevosta kävinkin siinä lomareissuni lomassa katsomassa ja yksi niistä oli 8-vuotias, PSG-tasolle koulutettu täysveriori Velvet. Upea, suurikokoinen punainen ori hurmasi minut heti ensinäkemällä. Hieman ensi-ihastuminen tosin laimeni, kun pääsin kiipeämään oriin selkään, sillä heti ensimmäisen 20 metrin aikana sain todeta, ettei Velvet ole ratsu helpoimmasta päästä. En onneksi ole ihan eilisen teeren tyttöjä minäkään, vaan ratsastanut useilla enemmän tai vähemmän vaikeilla hevosilla ja niinpä meillä Velvetinkin kanssa löytyi yhteiset nappulat noin puolen tunnin ratsastuksen aikana. Ei ehkä täydellistä suorittamista, mutta ehdottomasti sen verran potentiaalinen ori, että mukaanhan tämä oli saatava. Hieman tosin tingin hintaa pois - en minä nyt niin hullu ole, että maksaisin kovin suuria summia hevosesta, jonka kanssa tiedän tulevani hakkaamaan päätä seinään kerran jos toisenkin! Uskon kuitenkin, että löydämme Velvetin kanssa vielä samalle aaltopituudelle ja valloitamme koulukentät. Nintsu

11.12.2022, päiväkirjamerkintä/valmennus
Velvetin ostaessani tiesin, että ihan helpolla en tule sen kanssa pääsemään. Enkä ole pääsyt! Kilpailu-uramme on kuitenkin lähtenyt hyvin käyntiin ja olemme oriin kanssa nousseet taso tasolta kohti PSG-luokkia, mutta vielä on matkaa jäljellä. Velvetin kanssa ei riitä, että oriin saa kerran avuille ja kuulolle, vaan ratsu on joka kerran viritettävä uudelleen. Tänään treenasimme erilaisia laukkatehtäviä. Sarjavaihdoissa kiinnitin erityisesti huomiota siihen, että Velvet odotti ja malttoi kuunnella minua, että millä askeleella vaihdetaan, joka toisella, kolmannella vai neljännellä, vai tehtiinkö vain yksittäinen vaihto. Vaihtelin askelmääriä, enkä antanut oriille hetkeksikään mahdollisuutta ennakoida tai päättää itse vaihtoa. Myös laukkapirueteissa toteutin samaa teemaa: hallitsin ja ratsastin jokaisen askeleen, vaihtelin piruetin kokoa ja askelmäärää, milloin käänsin kokonaisen, milloin puolikkaan ja milloin vain parin askeleen verran. Velvetin oli oltava kuulolla joka askeleella, koska en jälleen antanut oriille mitään vaihtoehtoa ottaa piruetin kulku itsensä päätettäväksi. Lopuksi hioimme vielä sulku-siksakkia laukanvaihdoilla samalla ajatuksella eli en antanut Velvetin päättää sulkuväistön pituutta tai jyrkkyyttä, vaan tein suoristuksen ja vaihdon, kun ori odotti ja kuunteli, enkä antanut sen itse ehdotella omia ideoitaan. Rankka treeni, mutta menipähän perille ja hienoa pätkää saatiin aikaan! Tämä kun siirretään kouluradalle niin alkaa pisteitä napsahdella! Varmasti ennen kuin huomaammekaan, on Velvet sitten jo saavuttanut maksimitasonsa ja valmis kilpailueläkkeelle. Treenit siis jatkuvat. Nintsu
Tekijänoikeudet

Ulkoasun © Eerika K., Kuvien © Nintsu, Tekstien © Nintsu