Index Asukkaat Miljöö Toiminta Yhteys
VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE


ERJ-II, KRJ-II

Zaza ox

Tulinen ja temperamenttinen mutta samalla hellyydenkipeä tamma, jonka kanssa yksikään päivä ei ole tylsä.

Nimi: Zaza ox "Zaza"
Rekisterinumero: VH17-003-0051
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 12.05.2014 / 26v (4v 19.07.2017, sekalainen ikääntyminen)
Rotu: Arabialainen täysverinen (domestic)

Omistaja: Nintsu VRL-01851
Kotitalli: Juksula
Kasvattaja: Amber Steel, ITA
Ex-omistaja: Charlotta, VRL-12306

Väri: Punarautias
Säkäkorkeus: 153cm

Koulutus: estepainotus
! kilpailee porrastettuja !
>>>>>>>>>> Ko: helppo B
>>>>>>>>>> Re: 100cm
>>>>>>>>>> ex-laukkahevonen (sileä), Laukkaurheilukeskuksen profiili
>>>>>>>>>> KRJ-II (3/2024, 97,5p), ERJ-II (3/2024, 98,5p)




© Five Furlongs

Yleisesti Zaza on temperamenttinen, kipakka ja tulinen tamma, jolla on kuitenkin kultainen sydän. Tamma on hellyydenkipeä ja seurallinen ja reaktiivisuudestaan huolimatta kiltti. Zaza viihtyy huomion keskipisteenä, mutta ottaa kierroksia jatkuvasta hälystä, joten minkään lapsilauman keskelle ei Zazaa kannata päästää. Hoitaessa Zaza on kiltti, mutta se ei aina muista kunnioittaa ihmisen tilaa, vaan hellyydenpuuskassaan tunkee ärsyttävästi iholle. Myöskään Zazan kärsivällisyys ei ole sieltä pisimmästä päästä, joten tamma alkaa helposti pidemmän kauneudenhoitotuokion aikana liikehtiä levottomasti ja keksiä kaikenlaista omaa puuhaansa, kuten harjapakin tutkimista (lue: sisällön levittelyä pitkin karsinaa). Muuten Zaza on kohtuu vaivaton hoidettava, harjaus sujuu, kaviot nousevat ja varusteetkin saa päälle ilman riitaa. Taluttaessa Zaza on melko kiireinen, mutta tamma on narunpäässä kevyt eikä kisko tai jyrää, vaikka taluttajan vierellä voikin vähän leijua.

Ratsastaessa Zaza on nopea, fiksu ja reipas. Tamma on kärsimätön työmyyrä, joka haluaa koko ajan tehdä jotain. Laukkahevostausta näkyy Zazalla erinomaisen fysiikan lisäksi myös epäsopivissa tilanteissa esiin puskevina juoksuhaluina ja onkin tärkeää, että tamma pääsee välillä toteuttamaan itseään reippaan laukan parissa. Kun ylimääräistä energiaa ei ole häiritsemässä, on Zaza ihan kelpo ratsu. Sillä ei ole kapasiteettia taivaisiin, mutta tamma on erittäin innokas tekemään töitä ihmisen kanssa ja suorittaa kaikkia ratsastuksen lajeja kiitettävästi omalla tasollaan. Kouluradalla Zazan vahvuuksia on sen notkeus ja erilaiset volttikuviot ovatkin tamman pravuuri. Hypätessä Zazan ketteryyn pääsee oikeuksiinsa erityisesti aikaratsastusluokissa, joissa Zaza kääntyy penninpäälle ja taipuu vaikka minkälaisen minikaarteen läpi. Zaza on myös hyvin rohkea hyppääjä, eikä arastele tiukempaakaan lähestymistä tai erikoisempiakaan esteitä. Maastossa Zazan keskittyminen voi joskus olla hankala pitää ratsastajassa, sillä Zaza haluaa nähdä ja tutkia kaiken. Tamma on kuitenkin rohkea maastoilija, joka ei säiky turhia ja nauttii suuresti reippaista laukkapätkistä.

Polveutuminen

i. Ferretti ox
ox, prt, 155cm
ii. Zeidan SS ox
ox, vrt, 154cm
iii. Heathrow ox
iie. Fatpipe ox
ie. Milou ox
ox, rn, 150cm
iei. Ludvig I ox
iee. Bee ox
e. Cassy ox
ox, trn, 147cm
ei. Devil Demon ox
ox, m, 150cm
eii. Lance ox
eie. Amir ox
ee. Triviana II ox
ox, rnkm, 148cm
eei. Reisz ox
eee. Shams ox
Zaza on suvuton eli sillä ei ole sukua virtuaalimaailmassa.

Isä Ferretti peri isänsä ulkomuodon, liikkeet ja luonteen ollen väriään lukuunottamatta lähes isänsä kopio. Se osoittautui oriin heikkoudeksi, sillä siitosoriina Ferretti jäi täysin isänsä varjoon - miksi käyttää periyttämiskyvyltään vielä tuntematonta poikaa, kun erinomainen isäkin on tarjolla? Ferretti myytiin vähäisen tammamäärän takia ratsukäyttöön ja ori osoittautuikin erittäin näpsäkäksi yleisratsuksi helppoihin este- ja koululuokkiin. Varsinkin rotuluokissa Ferretti pärjäsi muita arabeja vastaan suorastaan ylivoimaisesti ja keräsi useita Italian rotumestaruuksia tililleen. Vanhemmalla iällä oritta tarjottiin uudelleen jalostukseen sen isän poistuttua Italian jalostusmarkkinoilta. Aivan yhtä suurta suosiota Ferretti ei koskaan saavuttanut, mutta tammamäärät kuitenkin kasvoivat nuoruusvuosista. Ferrettin jälkeläiset tunnettiin erityisesti hyvästä ratsastettavuudestaan. Ori itse lopetettiin hammasongelmien takia 23-vuotiaana.

Isänisä Zeidan SS oli komea, siro raudikko suoraan Qatarista. Himotuista SEA-linjoista polveutunut ori oli jo voittanut Euroopan tärkeimmät näyttelyt ennen Italiaan myyntiä. Italiassa Zeidanista tuli hyvin suosittu siitosori. Ori oli erittäin hyvärakenteinen, lennokkaasti liikkuva ja lisäksi vieläpä luonteeltaan ystävällinen, vaikkakin myös oikea show-mies. Zeidan toimi vuosikaudet siitosoriina Italiassa, kunnes ori alkoi olla jo hieman liiankin tuttu nimi sukutauluissa, jolloin se myytiin Norjaan jatkamaan uraansa siitosoriina. Zeidanin jälkeläiset perivät isänsä siron, rodunomaisen rakenteen ja useille jälkeläisilleen ori jätti myös hyvää luonnettaan. Vanhuuden päivillään oriin siitoskyky heikkeni ja eläkepäivänsä ori vietti lähinnä harrasteratsuna. Zeidan kuoli 23-vuotiaana.
Isänemä Milou oli ruunikko, 150 senttiä korkea, pyöreärunkoinen ja pullea pikkutamma. Milou syntyi italialaiselle maatilalle, jossa se vietti ensimmäiset vuotensa lehmien kanssa laiduntaen. Kouluttamattomana 4-vuotiaana tamma myytiin eteenpäin ja se päätyi harrastekouluratsastajalle. Nöyrä ja ahkera pikkutamma oppi nopeasti ratsastuksen salat ja kilpaili jopa vaativa B -luokissa saakka silloin tällöin sijoittuen. Esteille Milou oli vähän turhan varovainen, mutta teknisistä koulutehtävistä tamma selvästi tykkäsi. Loukkaantumisen jälkeen Milou myytiin siitostammaksi ja se varsoi muutaman varsan ennen kuolemaansa ähkyn seurauksena.

Emä Cassy syntyi Englannissa ja aloitti näyttelyuransa Brittein saarten rotunäyttelyistä. Tummanruunikko, kaunis, mutta pienikokoinen tamma pärjäsi näyttelyissä hyvin ja kiinnitti pian erään italialaisen arabihevoskasvattajan huomion. Hän saikin ostettua Cassyn ja tamma muutti 5-vuotiaana Italiaan. Italiassa Cassy toimi pääasiassa siitostammana, mutta tammaa myös hieman ratsastettiin tiineyksien lomassa. Kaunis, eloisa mutta kiltti tamma teki hyviä ja kauniita arabivarsoja, joita myytiin pitkin Eurooppaa. Ratsuna Cassy oli melko kouluttamaton, mutta energinen ja palvelualtis, joten potentiaalia ratsupuolelle tammassa olisi voinut hyvinkin olla. Cassy sai viettää leppoisat eläkepäivänsä Italian kauniilla rinnelaitumilla ja tamma lopetettiin kunnioitettavassa 28 vuoden iässä vanhuuden vaivojen takia.

Emänisä Devil Demon oli musta, tähtipäinen arabiori. Pitkän linjan englantilaista kasvatusta edustava ori kantakirjattiin nuorena ja näyttelyuran ohella se oli myös siitoskäytössä. Devil Demon oli luonteeltaan hyvin reaktiivinen mutta rakenteeltaan ja liikkeiltään erinomainen, joten ori oli melko suosittukin jalostusori arabihevoskasvattajien keskuudessa. Ori osoittaitui myös hyväksi periyttäjäksi ja se jätti jälkeläisilleen rodunmukaista rakennetta ja liikettä, mikä oli kasvattajien mieleen. Vuosien aikana Devil Demon astui joitakin kausia myös Brittein saarten ulkopuolella esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa, jossa erityisesti Tanskassa ori oli hyvin suosittu. Devil Demon lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden vaivoihin.
Emänemä Triviana II polveutui ruotsalaisista arabilinjoista, mutta se myytiin Englantiin jo nuorena. Ruotsissa tamma ehti kiertää nuorten tammojen luokissa näyttelyissä ja kerätä jo muutaman meriitin näiltä reissuilta. Ruunikonkimo, juuri ponikokoiseksi jäänyt tamma toimi Englannissa ensin siitostammana sekä näyttelyhevosena, kunnes se myytiin ratsukäyttöön. Triviana osoittautui iloiseksi ja kuuliaiseksi ratsuksi ja se kilpaili helpoissa luokissa sekä koulua että esteitä aluetasolla. Vanhemmalla iällä Triviana varsoi vielä kaksi ratsuponivarsaa ennen kuin tamma lopetettiin erinäisten vanhuuden tuomien ongelmien takia 22-vuotiaana.

Jälkeläiset

ox-t. Juksulan Zara ox (i. Ferino ox)

Kilpailukalenteri

ERJ, 3 sijoitusta
02.06.2017, Ricota, ERJ, 60cm, 1/29
03.06.2017, Ricota, ERJ, 80cm, 5/30
04.06.2017, Ricota, ERJ, 80cm, 4/30

KRJ, 2 sijoitusta
01.08.2017, Kärmeniemi, KRJ, he C, 6/50
02.08.2017, Kärmeniemi, KRJ, he C, 1/50

Päiväkirja & valmennukset

uusin viimeisenä

19.07.2017, päiväkirjamerkintä
Tiedäthän sen fiiliksen, kun näet jonkun hevosen ja tiedät heti, että se on Juuri Sinun Hevonen? Minulle kävi niin Zazan kanssa. Minun ei todellakaan ollut tarkoitus hankkia suvutonta arabitammaa, ei oikeastaan mitään uutta hevosta, mutta kun näin Zazan, tiesin, että jos en tammaa osta, se jää vainoamaan minua aina. Siksi teinkin tammasta välittömästi tarjouksen, jonka Charlotta pian hyväksyi. Zaza oli minun! äkkiä järjestämään tammalle kuljetusta meille uuteen kotiin Juksulaan. Zazan kanssa on tarkoitus aloitella laukkatreenejä, sillä tammalla vaikuttaisi olevan lahjoja laukkakilpailuihin. Ikäähän sillä on vain 4-vuotta, joten hyvin ehtii kokeilla laukkakisoja ennen ratsunuralle siirtymistä. Kunhan laukkakortti on katsottu, siirrytään ratsupuolella ja mietitään, että mihin lajiin tamman lahjat siellä suuntautuvat. Nintsu

05.08.2017, päiväkirjamerkintä
Koska Zaza on jo napannut oman palansa sydämestäni, piti tammalla tehdä nopsaan varsa seuraava sydämenpalaa varten! Adinasta Jannicalta löytyikin komea, ruunikko ori Ferino, joka pääsi pian tekemään tuttavuutta Zazan kanssa. Laukkatreenistään huolimatta Zaza tulikin heti ensitapaamisesta kantavaksi (Ferinon harmiksi) eli ei muuta kuin vatsan kasvua seuraamaan! Zaza oli koko kantoajon hyvässä treenissä eikä se kasvattanut mitään valtavaa masua. Välillä jo epäilin liekkö tamma tiineenäkään! Tänään saatiin kuitenkin vedenpitävä todiste tiineydestä, sillä Zaza pyöräytti siroakin siromman, ruunikon tammavarsan. Juksulan Zara on syntynyt! Zaza suoriutui urakastaan mallikkaasti ja pienen epäröinnin jälkeen varsanhoitokin alkoi tammalta luonnistua. Varsan ensimmäiset imuyritykset tuntuivat Zazasta hieman ikäviltä, mutta nopeasti tamma talttui ja antoi pienokaisensa rauhassa juoda. Onneksi olkoon ihanasta tyttärestä, Zaza, ja tervetuloa maailmaan kaunis Zara! Nintsu

05.09.2017, päiväkirjamerkintä
Zaza on ollut minulla vasta vähän aikaa, puhumattakaan siitä, että tamma varsoi oman esikoisensa vasta kuukausi sitten, mutta niin vain ihanasta arabistani tuli tänään mummo! Virtuaalimaailmassa kaikki kun on mahdollista. Zazan esikoinen Zara varsoi tänään suloisen tammavarsan, joka saa nimekseen Zafir. Pieni Zafir jatkaa siis emälinjansa Za-teemaa. Zazakin pääsi lapsenlastaan katsomaan, sillä Zara ja vastasyntynyt saivat ulkoilla pienellä laidunpläntillä Zazan tarhan vieressä. Zaza olikin pienokaisesta innoissaan, mutta luulen, että se olisi ollut innoissaan vaikka viereen olisi tuotu shetlanninponivarsa emänsä kanssa! Kun päiväheinien aika tuli, unohdi Zaza viereisen laitumen varsan nopeasti ja kiiruhti pian osingoille, jottei tarhakaveri ehdi syödä kaikkia heiniä. Zaza ansaitsi yhden ylimääräisen porkkanan isoäiteydestään ja vaikkei tamma ehkä porkkanan syytä ymmärtänytkään, kelpasi porkkana tammalle erinomaisesti. Nintsu

27.11.2018, päiväkirjamerkintä
Zazan siirtyminen laukkaurheilun parista ratsastuskilpailuihin sujui suorastaan hämmästyttävän hyvin huolimatta tamman melko energisestä ja räiskyvästä luonteesta. Ehkä Zazan lahjat eivät kuitenkaan siellä laukkakilpailuissa niin olleet, ainakin menestys radoilta jäi vaisuksi, eikä Zaza päässyt koskaan maiden-tasolta eteenpäin, kun voittoa ei vain kuulunut. Sen sijaan ratsuna tamma on pärjännyt hienosti ja siirtyykin tänään sekä esteiltä että koulusta kilpailueläkkeelle! Tamman kilpailu-uran lukemiksi jäi 47 estekilpailustarttia, joista kaksi voittoa ja kaksi muuta sijoitusta, sekä 14 koulukilpailustarttia, joista neljä sijoitusta. Lisäksi ennen porrastettuihin kilpailuihin siirtymistä Zaza osallistui ja sijoittui muutaman kerran perinteisissä kilpailuissa. Kelpo ura meidän pikkutammallemme. Seuraavaksi on harkinnassa Zazan seuraava sulhanen tai ehkä tamma käväisee yhden varsan suuruisen mutkan Uudessa-Seelannissa yhteistyötallillamme Moana part bredissä ennen seuraavan arabivarsan valmistusta. Nintsu

00.00.0000, päiväkirjamerkintä/valmennus
plaaplaaplaaplaaplaaplaa Nintsu




Tekijänoikeudet

Ulkoasun © Eerika K., Kuvien © Nintsu, Tekstien © Nintsu