Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE



MUISTOSIVUT


lopetettu 22.11.2020 vanhuuden vaivoihin 28 vuoden iässä



Zonnentje MPB

KRJ-I, YLA2

© andrea vallejos, CC BY-NC-ND 2.0

Zonnentje MPB eli Zona
s. CAS33, 28v (s. 27.05.2014, 4v 16.03.2015)
welsh part bred -tamma (12,5% welshverta), VH15-023-0023
ruunivoikonkimo, 157cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds VRL-01851, NZ
koulupainotteinen, vaA/100cm (ke helppo)

Luonne

Kun kouluponillemme Izalle suunniteltiin toista varsaa, halusimme saada varsasta yli ponikoon kasvavan hevosen, jolla olisi liikettä ainakin vaativiin koululuokkiin. Meidän tallimme on täynnä poneja, ja useita vaativa B -tasoisiakin, mutta poniluokkien jyystämiseen jossain vaiheessa kyllästyy. Halusimme siis saada aikaiseksi oman kasvatin, jolla pääsisi nousemaan vaikeampiin luokkiin. Zona on täyttänyt kaikki toiveemme. Tamma kasvoi kuuliaisesti riittävän isoksi vaikeita luokkia varten, minkä lisäksi sillä on komeat liikkeet, joita todella kehtaa esitellä puoliveristenkin joukossa. Koulu"poni" vaikka vertaa!

Zona on maasta käsiteltäessä oikeastaan patalaiska: se ei ota ainuttakaan ylimääräistä askelta ja seisoo kuin tatti paikoillaan vaikka se väännettäisiin solmuun. Toisaalta tamman rauhallinen olemus on plussaa, sillä tämä neiti on erittäin helppohoitoinen kaikin puolin. Zonan voi antaa vaikka minkälaiselle tumpelolle hoidettavaksi, koska tamma ei karkaa vaikka karsinanovi olisi sepposen selällään ja hoitaja olisi kadonnut kahvitauolle. Toisaalta taas Zonan raukeus on rasite. Nimittäin taluttaessa ja kavioita puhdistaessa Zona ei ole sieltä miellyttävimmästä päästä. Zonalla ei koskaan ole mikään kiire mihinkään, joten se tallustaa omaan rauhalliseen tahtiinsa taluttajan perässä niin tallista tarhaan kuin illalla takaisin talliinkin. Yritä siinä nyt sitten ottaa nopeasti hevosia sisälle, kun yksi poni ei liiku mihinkään... Mutta ainakaan se ei yritä karata!

Ratsastaessa Zona on (kauniisti muotoiltuna) hidas heräämään. Alkuratsastuksesta tamma liikkuu kuin täi tervassa ja kuski saakin oikein kuntosalitreenin yrittäessään puskea Zonaa eteenpäin. Mutta kas kummaa, kun tamman kanssa on sitkeästi puolisen tuntia tai kolme varttia vääntänyt, alkaa neiti pikkuhiljaa liikkua itse eteen. Jos Zonan saa hieman kuumumaan (käynti-laukka-käynti-siirtymiset ja laukanvaihdot todettu toimiviksi kuumentajiksi), kuoriutuu siitä todella herkkä, kuuliainen ja esiintymishaluinen kouluhevonen, jonka kanssa kyllä kelpaa esiintyä valkoisten aitojen sisäpuolella. Zonan kanssa vain ei koskaan voi kuvitella pääsevänsä helpolla tai nopeasti, koska tamma vaatii niin huolelliset ja pitkät verryttelyt. Hypätessä Zona on rohkea muttei kovinkaan huolellinen. Ne puomithan putoavat, miksi ihmeessä pitäisi vaivautua nostamaan jalkojansa ylimääräistä? Maastoesteillä Zona on huomattavasti tarkempi. Maastossa Zona on rohkea ja turvallinen ja se sopiikin loistavasti säikympien hevosten maastokaveriksi.

Suku

i. Cream Dreme x
x (56,25% ox), vkk, 161cm
ERJ-II, KRJ-II, KERJ-II
ii. Dirty Dream x
x (50% ox), rn, 167cm
iii. Dreamcatcher x
iie. Whipped Cream x
ie. Peanut Butter x
x (62,5% ox), rnvkk, 163cm
iei. Buttercream x
iee. Kamira x
e. Meizoentje
wpb (25%), rnkm, 148cm
KRJ-II
ei. Beest
wpb (50%), rnkm, 144cm
eii. Ongewoon kwpn
eie. Schatje wB
ee. Quasin al Nasira ox
ox, rtkm, 149cm
eei. Jeio Brut Prosecso ox
eee. Tahirah Bashie ox

Zonalla on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä Cream Dreme on kyvykäs angloarabiori suurehkolla arabiveriprosentilla ja pikkupojan leikkisällä ja vilkkaalla luonteella varustettuna. Ori on väriltään voikko ja sillä on säkäkorkeutta 161 senttiä. "Kerma" on loistava estehevonen, mutta se vaatii ratsastajaltaan hyvää tasapainoa. Hyppylahjojensa lisäksi Kermalla on kevyet, tahdikkaat liikkeet, jotka kelpaavat vaativammillekin kouluradoille. Kermalla on kilpailutuloksia niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksestakin. Zona on Kerman esikoinen.

Isänisä Dirty Dream oli ryhdikäs, kevytrakenteinen ja jalo angloarabialainen ori. Se oli melko vahvaluontoinen, muttei kuitenkaan ilkeä tai vaarallinen. Väriltään Dirty Dream oli melko tavallinen, pienimerkkinen ruunikko, mutta useille jälkeläisilleen se jätti isojakin valkoisia merkkejä. Dirty Dream kilpaili sekä rataesteitä että kenttää. Ori oli lahjakas molemmissa lajeissa, mutta kahteen lajiin keskittymisen takia se ei yltänyt kapasiteettinsa rajoille kummassakaan. Sijoituksia ja jopa voittoja ori ehti silti pitkän kilpauransa aikana kerätä kiitettävän määrän. Korkeimmillaan Dirty Dream kilpaili esteillä 140cm-luokissa ja kentässä kahden tähden kilpailuissa. Dirty Dreamin ura siitosoriina jäi lyhyeksi, sillä ori jouduttiin lopettamaan ähkyyn pian siitokseen jäämisensä jälkeen.
Isänisäisä Dreamcatcher jäi emänsä ainoaksi varsaksi. Ori osoittautui kuitenkin luonteensa ja kykyjensä puolesta oikeaksi kultakimpaleeksi! Se peri emältään yhteistyöhaluisuutta ja kauniit liikkeet ja isältään rohkeampaa luonnetta ja paljon hyppylahjoja. Rakenteeltaan Dreamcatcher oli hieman epäsopusuhtainen suhteettoman pitkien jalkojensa ja pienen päänsä (plus suurten korviensa) takia. Rakenteen puutteet eivät oritta haitanneet, sillä se menestyi upeasti kenttäkilpailuissa kansallisella tasolla. Kouluradalla ori oli tasainen suorittaja, rataesteillä se hyppäsi huolellisesti ja maastoesteillä se eteni kuin juna. Dreamcatcher oli väriltään ruunikko isolla läsillä ja korkeilla takasukilla varustettuna.
Isänisäemä Whipped Cream ei ollut mikään kovin kaunis ilmestys. Sillä oli arabimainen pää, suuret korvat, pienet silmät, iso etuosa ja pieni takaosa. Jos jotain hyvää tamman rakenteesta halusi keksiä, niin sen jalka-asennoissa ei ollut mitään moitittavaa. Lisäksi Whipped Creamin luonne oli puhdasta kultaa: se oli rohkea, kiltti ja eloisa. Väriltään tamma oli vanhempiensa tapaan ruunikonkimo ja säkäkorkeutta sillä oli 164 senttiä. Tammalla kilpailtiin ahkerasti kenttäkilpailuissa ja se menestyikin melko hyvin epäsopusuhtaisesta rakenteestaan huolimatta. Tammalla oli erinomainen laukka ja loistava estesilmä, mutta kouluratsastus ei ollut sen vahvuuksia. Vanhemmalla iällä Whipped Cream varsoi kaksi kertaa.

Isänemä Peanut Butter oli ruunivoikko, 163-senttinen piirtopää, jolla oli eloisa luonne. Peanut Butter oli energisyytensä takia hieman haasteellinen kouluttaa ja ratsastaa, mutta kenttähevoseksi se sopi hyvin - tosin vain taitavan ratsastajan kanssa. Peanut Butter oli monta vuotta tuttu nimi Yhdysvaltojen kansallisten kenttäkilpailuiden palkintojenjaossa. Tamma oli kouluosuuksilla hieman malttamaton, mutta hyppääminen siltä luonnistui niin kentällä kuin maastossakin kuin itsestään. Peanut Butterilla olisi ollut kaikki kyvyt kansainvälisillekin radoille, mutta tamman omistajan rahavarat eivät moiseen kokeiluun riittäneet. Tamma teki kuitenkin loistavan uran kotimaansa kenttäradoilla ja siirtyi sitten ansaitusti siitostammaksi.
Isänemäisä Buttercream syntyi voikkona, mutta valitettavasti ori kimoutui ja oli jo nelivuotiaana aivan valkoinen. Buttercream osoittautui jo varhaisessa vaiheessa loistavaksi kenttähevoseksi. Se oli todella kestävä ja yritteliäs, minkä lisäksi sillä oli hyvät askellajit ja paljon esteälyä. Tämä angloarabiori voittikin jo nuorena useita kenttäluokkia ja menestys vain jatkui iän ja kokemuksen kartuttua vaikeammissakin luokissa. Buttercream kilpaili myös Yhdysvaltojen ulkopuolella kansainvälisissä kenttäkilpailuissa ja sai muunmuassa hyväksytyn kokonaistuloksen MM-kilpailuista. Buttercreamista tuli pienestä koostaan huolimatta (ori oli vain 160 senttiä korkea) suosittu jalostusori ja se jätti useita hyviä kenttähevosia.
Isänemäemä Kamira oli ruunikko, piirtopäinen ja sukkajalkainen pikkutamma, jolla oli todellinen taistelijan sydän! Se syntyi iäkkään emänsä viimeiseksi varsaksi ja jäi orvoksi pian syntymänsä jälkeen. Sijaisemä toisensa jälkeen hylki hentoista varsaa, mutta silti Kamirasta kasvoi vahva, pitkäjalkainen ratsuhevonen. Tamma oli melkoisen vekkuli luonteeltaan. Se hyppäsi hyvin ja menestyi aina kansallisilla 130cm-radoilla asti, vaikkei ollutkaan kuin 155 senttiä korkea. Kamiralla kilpailtiin satunnaisesti myös kenttää helpoissa luokissa ja löytyypä neidiltä siitäkin lajista muutama sijoitus. Kamira varsoi kahdesti ja sen molemmat jälkeläiset pärjäsivät hyvin kenttäradoilla.

Emä Meizoentje on ruunikonkimo welsh part bred -tamma, jolla on säkäkorkeutta 148 sentin edestä. Iza on luonteeltaan rauhallinen ja kiltti, jopa hieman flegmaattinenkin. Tamma on kuitenkin menestynyt erityisesti koulukilpaiden vaativa B -luokissa ja poni onkin palkittu KRJ:n laatuarvostelussa toisella palkinnolla. Kouluratsastuksen lisäksi Iza on sijoittunut myös estekilpailuissa. Iza hoitaa nykyään siitostamman virkaa. Zona on tamman toinen varsa.

Emänisä Beest oli loistava kenttäponi, joka kuitenkin loukkaantui vakavasti jo varsin nuorella iällä. Beest kilpaili kenttäratsastuksessa ponien yhden tähden kilpailuissa ja nappaili useita sijoituksia. Ori oli luonteeltaan hitaasti syttyvä: kouluradalla se saattoi liikkua kuin täi tervassa, mutta viimeistään esteradalla oli ori jo täysin hereillä ja hyppäsi rohkeasti ja tarkasti kaikki esteet. Ruunikonkimo kantakirjattiin toiselle palkinnolle ja se sai erittäin hyvät pisteet liikkeistään. Beest ei koskaan ehtinyt toimia päätoimisesti jalostuksessa, sillä ori lopetettiin vanhan vamman uusiuduttua oriin ollessa 14-vuotias. Beestin jälkeläiset ovat olleet hyväliikkeisiä, mutta usein luonteeltaan hieman turhankin tyyniä.
Emänisäisä Ongewoon sai aikoinaan lempinimen Uljas Musta. Ori oli todellakin väriltään pikimusta tähtipää ja rakenteeltaankin varsin samanlainen kuin Uljas Musta -elokuvassa näytellyt hevonen. Ori kilpaili aluetasolla hieman joka lajissa. Kouluratsastuksessa se menestyi parhaiten sijoittumalla jopa vaativa B -luokissa. Oriilla oli kohtalaisen tasainen luonne ja sitä piti enemminkin ratsastaa eteen kuin pidätellä. Kantakirjasta oriin löytää kolmannelta palkinnolta. Ori ei ollut erityisen suosittu jalostusoriina, lähinnä sitä käytettiin harrastetammoille ja poneille.
Emänisäemä Schatje oli ruunikonkimo welsh B -tamma, joka päätyi jo nuorena ratsastuskouluun. Tamma ei alunalkaenkaan ollut luonteeltaan mikään sähköjänis ja tuntiponina toimiminen laiskisti sitä entisestään. Laiskuutensa takia tamma oli suosittu aloittelijoiden poni, sillä varsinkin aremmat ratsastajat pitivät tamman laiskuutta vain hyvänä asiana. Nivelvaivojen ilmaannuttua, tamma myytiin seuraponiksi. Tamma varsoi kahdesti, mutta sen kuopus jouduttiin lopettamaan jo ennen vieroitusta. Tamma itse eli lähes 30-vuotiaaksi.

Emänemä Quasin al Nasira oli erittäin siro egyptiläislinjainen arabitamma. Quasin oli väriltään rautiaankimo ja se vaaleni hyvin hitaasti. Näyttelyissä tamma menestyi kohtalaisen hyvin ja erityisesti sen lennokasta ravia kehuttiin. Päätyökseen Quasin kilpaili ratsastajansa kanssa kenttä- ja matkaratsastuskilpailuissa. Kenttäkilpailuissa tamma keskittyi helppoihin luokkiin, sillä se oli maastoesteillä varsin varovainen. Matkaratsastuksessa arabitamma menestyi hyvin jopa 100km luokissa suureksi osaksi rauhallisen luonteensa ansiosta. Quasinia ei nimittäin haitannut edetä sopivan hitaasti ja tasaisella nopeudella. Tamma kantakirjattiin toiselle palkinnolle, mutta se sai vain yhden varsan.
Emänemäisä Jeio Brut Prosecso polveutuu siroista egyptiläisistä arabialaisista. Kimo ori oli luonteeltaan arabialaiseksi harvinaisen rauhallinen, mutta kyllä senkin täysveriveri heräsi kun tuli kyseeseen laukkaaminen! Varsinkin maastossa ori oli erittäin energinen. Ori kilpaili kuitenkin kouluratsastuksessa ja se menestyi jopa arabeille tarkoitetuissa EM-kilpailuissa voittaen kahdesti koulumestaruuksissa hopeaa. Ori oli myös kantakirjassa toisella palkinnolla ja sitä käytettiin kohtalaisesti jalostuksessa.
Emänemäemä Tahirah Bashie oli pieni ja varovainen arabitamma. Piirtopäinen raudikko toimi lähinnä siitostammana, joskin nuorempina päivinään se starttasi helpoilla tasoilla niin esteitä, koulua, matkaratsastusta kuin kenttääkin. Mikään supersuorittaja ei tamma ollut, mutta luonteeltaan se oli yritteliäs, vaikkakin hieman arka. Tamma sai kymmenen varsaa, joista useimmat olivat puhtaita arabialaisia. Tamma jouduttiin lopettamaan 18-vuotiaana pahan ähkyn seurauksena.

Jälkeläiset
CAS41, t. Sjille MPB, i. Mewian Sayer

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
    Estekilpailut
  1. 08.04.2015, Thrillium, ERJ, 40cm, 5/50
  2. 18.04.2015, Viisikko, ERJ, 40cm, 1/30
  3. 24.04.2015, Viisikko, ERJ, 40cm, 5/30
  4. 25.04.2015, Viisikko, ERJ, 40cm, 4/30
  5. 30.06.2015, Kuuralehto, ERJ cup, 40cm, 3/13
  6. 06.07.2015, Susijengi, ERJ, 100cm, 2/30
  7. 09.07.2015, Vindemia, ERJ, 100cm, 6/40
  8. 10.09.2015, Chillo, ERJ, 100cm, 3/30
  9. 13.09.2015, Chillo, ERJ, 100cm, 1/30
  10. 21.09.2015, Moana part breds, ERJ, 100cm, 2/40
  11. 22.09.2015, Juksula, ERJ, 100cm, 2/60
  12. 25.09.2015, Juksula, ERJ, 100cm, 6/60
  13. 27.09.2015, Juksula, ERJ, 100cm, 3/60
  14. 08.11.2015, Filmür, ERJ, 100cm, 5/30
  15. 10.11.2015, Filmür, ERJ, 100cm, 1/30
  16. 12.11.2015, Filmür, ERJ, 100cm, 4/30
  17. 20.11.2015, Filmür, ERJ, 100cm, 5/30
  18. 22.11.2015, Filmür, ERJ, 100cm, 1/30
  19. 23.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 1/30
  20. 25.11.2015, Filmür, ERJ, 100cm, 3/30
  21. 27.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 100cm, 1/30
  22. 10.01.2016, Turmeltaja, ERJ, 100cm, 2/30
  23. 13.01.2016, Turmeltaja, ERJ, 100cm, 4/30
  24. 17.01.2016, Turmeltaja, ERJ, 100cm, 1/30
  25. 18.01.2016, Turmeltaja, ERJ, 100cm, 3/30
  26. 31.01.2016, kk Ginger, ERJ cup, 90cm, 2/233
  27. 17.02.2016, Yemene, ERJ, 100cm, 1/30
  28. 22.02.2016, Yemene, ERJ, 100cm, 1/30
  29. 21.07.2016, Stall Silverlycka, ERJ, 100cm, 2/40
  30. 11.08.2016, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 3/40
  31. 19.08.2016, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 1/40
  32. 11.09.2016, Wyrda Horses, ERJ, 100cm, 4/30
  33. 13.09.2016, Wyrda Horses, ERJ, 100cm, 3/30
  34. 15.09.2016, Wyrda Horses, ERJ, 100cm, 3/30
  35. 16.09.2017, Hengenvaara, ERJ, 100cm, 3/100
  36. 17.09.2017, Hengenvaara, ERJ, 100cm, 3/100
  37. 22.09.2017, Hengenvaara, ERJ, 100cm, 5/100
  38. 22.09.2017, Raatteen suomenhevoset, ERJ, 100cm, 1/30
  39. 28.09.2017, Hengenvaara, ERJ, 100cm, 8/100
  40. 02.10.2017, Vuorna, ERJ, 100cm, 3/30
  41. 04.10.2017, Vuorna, ERJ, 100cm, 2/30
  42. 06.10.2017, Vuorna, ERJ, 100cm, 2/30
  43. 08.10.2017, Team J&K, ERJ, 100cm, 1/40
  44. 10.10.2017, Teilikorpi, ERJ, 100cm, 3/40
  45. 30.10.2017, Turmeltaja, ERJ, 100cm, 2/30
    Kenttäkilpailut
  1. 22.06.2015, Muiston, KERJ, helppo, 4/30
  2. 23.06.2015, Littleness, KERJ, helppo, 3/30
  3. 29.06.2015, Muiston, KERJ, helppo, 3/30
  4. 01.07.2015, Taikakuun kartano, KERJ, helppo, 1/40
  5. 10.07.2015, Taikakuun kartano, KERJ, helppo, 1/40
  6. 17.11.2015, Pimento, KERJ, helppo, 4/30
  7. 20.11.2015, Pimento, KERJ, helppo, 1/30
  8. 02.12.2015, Holmberg, KERJ, helppo, 3/30
  9. 10.12.2015, Holmberg, KERJ, helppo, 4/30
  10. 14.02.2016, Juksula, KERJ, tutustumis, 5/60
  11. 26.02.2016, Mörkövaara, KERJ, helppo, 4/40
  12. 13.03.2016, Mörkövaara, KERJ, helppo, 2/40
  13. 22.07.2016, Metsovaara, KERJ, helppo, 6/40
  14. 04.08.2016, Mörkövaara, KERJ, helppo, 3/40
  15. 06.08.2016, Mörkövaara, KERJ, helppo, 1/40
  16. 20.08.2016, Ros Cirein, KERJ, helppo, 2/40
  17. 20.08.2016, Mörkövaara, KERJ, helppo, 5/40
  18. 26.08.2016, Ros Cirein, KERJ, helppo, 1/40
  19. 29.09.2016, Ros Cirein, KERJ, helppo, 6/40
    Koulukilpailut
  1. 30.06.2015, Hukkapuro, KRJ cup, va B, 21/263
  2. 07.07.2015, Allim's Sporthorses, KRJ, va B, 4/30
  3. 13.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 1/40
  4. 16.07.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 5/40
  5. 17.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 2/40
  6. 17.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 3/40
  7. 01.08.2015, Oldfinion, KRJ, va A, 1/17
  8. 05.08.2015, Oldfinion, KRJ, va A, 1/17
  9. 06.08.2015, Oldfinion, KRJ, va A, 3/17
  10. 07.08.2015, Oldfinion, KRJ, va A, 1/17
  11. 09.08.2015, Oldfinion, KRJ, va A, 4/17
  12. 31.08.2015, Aittohaara, KRJ cup, va A, 9/116
  13. 01.10.2015, Zurück, KRJ, va A, 5/30
  14. 03.10.2015, Zurück, KRJ, va A, 4/30
  15. 03.10.2015, Yorca WBs, KRJ, va A, 5/30
  16. 04.10.2015, Erkinheimot, KRJ, va A, 3/30
  17. 04.10.2015, Erkinheimot, KRJ, va A, 4/30
  18. 06.10.2015, Erkinheimot, KRJ, va A, 2/30
  19. 06.10.2015, Zurück, KRJ, va A, 2/30
  20. 09.10.2015, Erkinheimot, KRJ, va A, 3/30
  21. 10.10.2015, Yorca WBs, KRJ, va A, 1/30
  22. 10.10.2015, Yorca WBs, KRJ, va A, 2/30
  23. 06.11.2015, Aasikartano, KRJ, va B, 1/50
  24. 30.11.2015, Oldfinion, KRJ cup, va B, 7/259
  25. 30.12.2015, Viisikko, KRJ, va B, 3/30
  26. 02.01.2016, Viisikko, KRJ, va B, 1/30
  27. 24.01.2016, kk Steward, KRJ, va B, 2/100
  28. 10.02.2016, Yemene, KRJ, va A, 4/40
  29. 12.02.2016, Yemene, KRJ, va A, 3/40
  30. 13.02.2016, Yemene, KRJ, va A, 1/40
  31. 14.02.2016, Yemene, KRJ, va A, 4/40
  32. 17.02.2016, Huvitus, KRJ, va B, 5/40
  33. 18.02.2016, Huvitus, KRJ, va B, 4/40
  34. 22.03.2016, Mörkövaara, KRJ, va B, 3/50
  35. 21.07.2016, Stall Silverlycka, KRJ, va A, 2/40
  36. 01.08.2016, Kuuralehto, KRJ, va B, 3/40
  37. 05.08.2016, Kuuralehto, KRJ, va B, 2/40
  38. 07.08.2016, Huhtalan Yt, KRJ, va A, 1/30
  39. 12.08.2016, Kuuralehto, KRJ, va B, 2/40
  40. 15.08.2016, Kuuralehto, KRJ, va B, 4/40
  41. 22.08.2016, Rappadan, KRJ, va A, 2/40
  42. 24.08.2016, Rappadan, KRJ, va A, 4/40
  43. 02.10.2016, Mandelbacke, KRJ, va A, 2/50
  44. 12.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaB, 4/44
  45. 13.12.2016, Romilly, KRJ, vaA, 5/50
  46. 14.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaB, 5/44
  47. 15.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaA, 2/26
  48. 17.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaA, 1/26
  49. 18.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaA, 5/26
  50. 21.12.2016, Romilly, KRJ, vaA, 4/38
  51. 21.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaA, 3/26
  52. 22.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaB, 2/44
  53. 23.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaB, 5/44
  54. 24.12.2016, Micram raceponies, KRJ, vaB, 5/44
  55. 10.01.2017, Loller, KRJ, va A, 5/30
  56. 01.02.2017, Chermia, KRJ, va A, 4/50
  57. 04.02.2017, Romilly, KRJ, va A, 4/32
  58. 14.05.2017, Järnby, KRJ, va B, 3/30
  59. 15.05.2017, Järnby, KRJ, va B, 3/30
Laatuarvostelut
30.01.2020, YLA, YLA2 (30 (13+17) + 24 (21+3) + 17 + 9 + 3 = 83p)

15.04.2020, KRJL, KRJ-I (7,5 + 43 + 25 + 10 + 15 = 100,5p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

lokakuu CAS57, päiväkirjamerkintä 02.01.2020
Minne ne vuodet ovat oikein vierineet? Zona, minun treeniystäväni, personal trainerini, on jo 24-vuotias! Tätä tosiasiaa sulattelin, kun varustin valkeaa tammaani koulutreeniä varten. Valmentautumisen olin jo jättänyt nuoremmille, mutta kyllä Zonalla vielä jalka nousi! Vai nousiko? Milloin olin viimeksi oikeasti harjoitellut tamman kanssa? Tallityttöni sillä olivat paljon ratsastaneet, mutta entä minä? Kaivoin muistiani koko alkukäyntien ajan, mutta en saanut edellistä kertaa mieleeni. Ei kai siitä niin monta vuotta voisi olla? Ohjat käteen ja töihin - niinhän Zona oli aina verrytelty. Siinä hikoillessani ja patalaiskaa rautalankea vääntäessäni mietin, että oliko tamma aina ollut yhtä kamala? Oliko aika kullannut muistoni vai ruostuttanut tamman nivelet?

Olo oli jo kuin kuntosalilla käyneellä, kun Zonassa viimein heräsi pieni eteenpäinliikkumisen kipinä. Askel askeleelta homma alkoi helpottaa ja hetken päästä sain jo nauttia kyydistä. Laukanvaihto tuonne, avoa tähän, sulkua tuonne, vaihto ja sulkua takaisin... Aloin oikein innostua, kuten tammanikin. Pikkuisen kokosinkin ja teimme muutaman työskentelypiruetin sekä vähän tiiviimmän puolipiruetin vanhojen hyvien aikojen muistoksi. Loppuun vielä vähän piaffia ja hyvin nousi polvi vanhallakin! Pari askelta passagea kruunasi ratsastuksen ja sitten olikin vanhan rouvan jo aika päästä loppuraveja ravailemaan. Zona pärski eteen-alasmuodossa tyytyväisen oloisena. Ehkä askel ei enää ollut yhtä jäntevä tai kroppa elastinen kuin nuorena, mutta dementia ei selvästi tammaa vaivannut, vaan vaikeatkin liikkeet olivat tulleet pyydettäessä kuin napista painamalla! Onni on iloinen ja hyväkuntoinen vanhus.
Nintsu


toukokuu CAS49, kouluvalmennus 15.01.2018
Otin Zonan ratsukseni vierailevan tähden Caroline Lindenin kouluratsastus valmennukseen. Caroline ei ollut ensin järin ihastunut löysään Zonaan, mutta pienten käynnistelyvaikeuksien jälkeen tamma alkoi näyttää parastaan ja Carolinenkin mieli tammasta muuttui! Saimme myös piruettien työstämisen hyvään alkuun.
"Aloitimme valmennuksen perusratsastuksella ja minun on sanottava, etten alkuun ollut erityisen ilahtunut valmennettavani ratsusta. Sait kuitenkin tamman hereille ja siirtymistehtävät sopivat teille hyvin. Ole vielä itse jäntevämpi eteenratsastuksissa ja pidä niissä vahvempi tuntuma, jottei tamma karkaa pitkäksi. Itse tehtäväksi otin teille tänään laukkapiruetit, sillä kerroit haluavasi nostaa Zonan työskentelypiruetit GP-tason täyspirueteiksi. Työskentelypiruetit teiltä sujuivatkin molempiin suuntiin, mutta kiinnitä vielä enemmän huomiota sisälavan hallintaan - välillä Zona nojasi hieman liikaa sisälavalle. Muista kääntäessä ajatella myös eteen, jotta laukan poljento ja energia säilyy. Kun kokoaminen sujuu, laukan aktiivisuus sekä hevosen suoruus säilyy, ei ole mikään ongelma siirtyä työskentelypiruestista puolipiruettiin ja siitä täyspiruettiin. Tahti, suoruus, tasapaino - ei laukkapiruettiin vaadita sen kummempaa, ihan perusratsastusta."
Nintsu


marraskuu CAS48, kouluvalmennus 04.12.2017
"Jalustimet ylös" oli Helenin ainoa kommentti, hänen saapuessaan kaatosateesta maneesin suojiin. Yritin väittää vastaan, vaikka tiesin, ettei Helen ottaisi valituksia kuuleviin korviinsakaan. "No-stirrups November" oli vastaus, jota seurasi käsky siirtyä harjoitusraviin. Nostin jalustimet, keräilin itseni ja vakuuttelin mielessäni, että olin tehnyt viime valmennuksemme kotiläksyjä suorastaan fanaattisesti - siirtymiset tulivat sekä minulla että Zonalla jo korvista ulos. Helen aloitti valmennuksemme, milläs muullakaan, siirtymisillä. Käynti-ravi-käynti, ravi-laukka-ravi ja käynti-laukka-käynti. Pakko myöntää, että saatoin olla ihan aavistuksen ylpeä meistä - Helenin antamat korjaukset olivat minimaalisia, luokkaa "turpa millin eteenpäin nostossa". Työ tuottaa tulosta! Tosin vatsalihakseni itkivät jo, vaikka valmennus oli vasta tuskin alkanut.

Seuraavaksi siirryimme tekemään siirtymisiä askellajien sisällä. Zona oli herännyt siirtymisissä mukavasti ja oli hyvin ohjan ja pohkeen välissä. Siten siirtymiset sekä ravin että laukan sisällä sujuivatkin alusta saakka varsin hyvin. Kokoamisissa pysyin tarkkana ja huolehdin, että Zonan aktiivisuus säilyi kootessakin. Helen halusi tamman olevan kuin kasaan puristettu vieteri, joka voisi minä hetkenä räjähtää lisäykseen. Kootut askellajit onnistuivatkin yli odotusten ja sain aktiivisuuden pidettyä hyvin. Sen sijaan lisäyksissä tamma onnistui valumaan piiiiiiitkäksi ja löysäksi. Helen sai moneen kertaan käskeä minua pitämään ohjat käsissäni ja kantamaan ensin itseni - aivan kuin en olisi koskaan lisäyksiä tehnytkään. Lopulta kasasin itseni ja kummasti hevonenkin pysyi sen jälkeen paremmin raamissa. Saatuamme muutamat varsin hyvät siirtymiset kootun ja lisätyn askellajin välillä, oli aika hengähtää hetkeksi.

Ja viimein pääsimme harjoittelemaan piaffia! Helenin huolellisen pohjatyön ansiosta Zona oli aktiivinen, liikkui ylämäkeen ja oli erittäin hyvin avuillani. Tamma luki ajatuksiani! Kokosimme ravia pitkällä sivulla aina vain kootummaksi ja kootummaksi, samalla kun laskin napakasti tahtia ääneen. Ääneen laskeminen auttaa pysymään paremmin laskuissa ja rytmissä. Helenin ohjeiden mukaan autoin Zonaa tarvittaessa jalalla ja niin vain tammasta löytyi muutama askel keinuvaa, lähes paikallaan pysyvää piaffia! Helenin "hyvä, riittää" toteamuksesta ratsastin välittömästi eteen ja aloitin kokoamisen vasta seuraavalla pitkällä sivulla. Ravi lyheni ja nousi askel askeleelta, kunnes olimme jälleen piaffissa. Pari-kolme askelta ja eteen. Kun Zona oli hoksannut idean, se sai hetken kävellä ennen loppuraveja. Saimme piaffit varsin kivaan alkuun! Ja kotiläksyksi saimme: mitäs muuta kuin lisää SIIRTYMISIÄ! Eikä piaffeja ilman valvontaa (kiitos vain Helen luottamuksesta).
Nintsu


lokakuu CAS48, kouluvalmennus 29.11.2017
Kiireinen kisakesä oli viimeinkin rauhoittunut ja niin minulla oli aikaa kinuta Heleniltä kouluvalmennus Zonan kanssa. Sormeni jo syyhysivät päästä kaikenlaisten piffien ja paffien kimppuun! Olin jo verrytellyt Zonan valmiiksi (lue: laukannut kiitolaukkaa kenttää ympäri), kun Helen saapui paikalle. Nainen oli itselleen ominaiseen tapaan hapan kuin korppu, ja pisti meidät samoin tein ympyrälle harjoittelemaan käynti-ravi-käynti-siirtymisiä. Varovaisesti ehdotin jotakin piaffin tapaista, mutta sain vastaukseksi vain "ja RA-VI!". Ei siinä auttanut, kuin istua alas ja tehdä työtä käskettyä.

Kävi ilmi, että Helen oli oikeassa: me todella olimme siirtymäsulkeisten tarpeessa. Zona valui käynnistä raviin kuin räkä ja romahti ravista käyntiin kuin löysä puuro lattiaan. Sain istua satulaan ihan tosissani, jotta sain tamman kantamaan itsensä läpi siirtymisten. Eikä sekään vielä tiukalle valmentajallemme riittänyt, vaan lisäksi tamman piti olla suora, hyvässä muodossa ja tasaisesti molemmilla ohjilla. Tunsin suurta tyydytystä, kun Helen viimein vaihtoi tehtäväämme laukannostoihin. Heh, minä joka olin toivonut piaffi- ja passageharjoituksia, hihkuin mielessäni riemusta, kun Helen salli meidän ottaa muutamat laukannostot! Niissäkin riitti vaikka mitä isompaa ja pienempää säätämistä. Mutta hei, lopulta Helen oli laukannostoihin tyytyväinen ja käski meidän ravailla loppuravit. Katseltaisiin kuulemma niitä piffejä sitten ensikerralla jos tekisin kotiläksyni (yllätys, yllätys: siirtymisiä) huolella.
Nintsu


kesäkuu CAS48, päiväkirjamerkintä 30.10.2017
Zona on kasvatettu alunperin treeni- ja kilpahevoseksi, mutta nyt tamma siirtyy vain valmennuskäyttöön. Se on kerännyt kilpailuista tavoitteenamme olleet sijoitukset sekä este- että kenttäratsastuksesta ja reippaasti tavoitteemme ylittävät rusettimäärät kouluradoilta. Tamman on siis aika antaa tilaa kisalistoilla ja kuljetusrekassa muille, uudemmille kilpaponeille ja siirtyä opettamaan meitä ratsastajia kotioloissa. Leppoisa tamma on siitä varmasti vain iloissaan, omalla rauhallisella tavallaan, sillä mikäs sen mukavampaa kuin vähän treenailla kotilaitumelta käsin. Meillä ei ole enää siitoskäyttösuunnitelmia Zonalle, vaan sen ura siitostammana on täytetty, eli voimme keskittyä täysillä treenaamiseen. Ties vaikka nostaisimme tamman koulutustasoakin tässä joutessamme! Ainakin passage ja piaffi olisi kiva osata, sillain ihan oikeasti... Ja laukkapirueteissa on vielä paljon tekemistä, jotta pääsemme vaativan A:n pirueteista ihan oikeisiin inter- ja GP-tason piruetteihin! Tekemistä Zonalla siis eläkepäiviksi riittää, mutta onneksi tamma on vasta 15-vuotias, joten meillä on vielä useita treenivuosia edessämme.
Nintsu


tammikuu CAS42, kouluvalmennus 11.05.2016
Mammalomat lusittu ja oli aika Zonankin siirtyä taas kunnon treeniin! Peruskuntoa oli toki rakennettu jo usea kuukausi, mutta tänään oli se päivä, kun tamma joutui ensimmäiseen Helenin kouluvalmennukseen. Kuskikseen Zona sai tallityttömme Naomin, joten sekä ratsun että kuskin kuntotaso oli aika samaa luokkaa. Naomi sai heti alkajaisiksi pyyhkeitä heiluvasta pohkeestaan, jota Zona käytti heti hyväkseen - perusluonteeltaan laiskana tammana se jätti hyvinkin nopeasti heiluvan jalan huomiotta. Tunsin myötätuntoa Naomi-parkaa kohtaan, sillä tiesin kokemuksesta miten kamala ja raskas Zona osaa huonoimmillaan olla! Helen ei kuitenkaan tuntenut armoa, vaan piiskasi ratsukon hikeen jo alkuvalmennuksesta. Siirtymisiä, voltteja, väistöjä, lisää siirtymisiä... Istu alas! Jalka hiljaa! Kanna kädet! Käytä nyt sitä jalkaa! Hetkittäin Naomi näytti lähinnä siltä, että purskahtaisi itkuun ja ratsastaisi laukalla ulos kentältä, mutta aina tytön onnistui kuitenkin kokoamaan itsensä ja pikkuhiljaa kilometrin mittainen tammakin lyheni puolella. Kun Helen viimein oli tyytyväinen ("ei kai tätä tämän paremmaksi tänään saada"), riippui Naomin nenän päässä useampi kuin yksi hikipisara.
Nintsu


maaliskuu CAS41, päiväkirjamerkintä 02.03.2016
Olin valvomassa Zonan mahdollisesti tänäyönä tapahtuvaa varsomista pitkin poikin pöytiä leviteltyjen paperien keskellä. Mikäs sen parempaa puuhaa varsomisvalvojaisissa kuin näprätä työvuorolistoja? Tommylle viikonloppuaamu tuonne, Naomi halusi tuon päivän vapaaksi, Miles voisi tehdä tämän iltatallin... Ei kun ei sittenkään, Miles tarvitsee tuon päivän vapaaksi ja Tommy lähti juuri tuona viikonloppuna reissuun... Entäs Anne, voisikohan hän ottaa tuon vuoron? Ei, hänet on sinä päivänä jo varattu aamutalliin. Työvuorojen suunnittelu oli kuin yrittäisi koota tuhannen palan palapeliä, jossa palat esittävät omia toiveita siitä mihin kohti haluaisivat kuulua. Siinä sitä oli minulla pähkäilemistä! Keskityin niin kovasti työvuorotaulukkoon, että minulta meinasi mennä Zonan varsominenkin ohitse vaikka juuri sen takia olin toimistossa! Onneksi satuin vilkaisemaan valvontakameraa ja ehdin sopivasti nähdä kuinka tamma ponnisti ensikoisensa maailmaan. Onneksi kaikki sujui hyvin ja pääsin pian ihastelemaan uutta tulokasta ihan paikan päällä. Onnea kauniista tammavarsasta Zona ja tervetuloa maailmaan Sjille!
Nintsu


maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Zonan tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Nyt kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, joten Zona ja sen joskus tulevaisuudessa syntyvät jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Zonalle astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämäärää.
Nintsu


kesäkuu CAS35, päiväkirjamerkintä 07.11.2014
Saatoin ehkä toivoa Izan toisesta varsasta säpäkämpää kuin emänsä, mutta valitettavasti tämä toive ei näytä käyneen toteen. Mitä enemmän Zonaan tutustun, sen selvemmin käy ilmi, että Zona on vähintään yhtä rauhallinen ja jopa flegmaattinen kuin emänsäkin. Ei auttanut vaikka valitsi isäksi melkoisen elohiiren! Mutta mites se nyt menikään, "luonteesta 70% tulee emältä"... Muutoin Zona on kyllä täyttänyt odotuksemme (jos nyt 2-vuotiaasta voi vielä niin sanoa). Se on tamma (obviously!) ja oikea ilo silmälle eli vaatimus kauneudesta on täytetty. Koon suhteen olen myös toiveikas. Zona on nyt kaksivuotiaana aikalailla ponimittojen rajoilla, ehkä jopa sentin tai kaksi yli ponirajan. Ainakin yli 150 sentin säkäkorkeuden varmasti päästään, ties vaikka lähemmäs 160 senttiä! Neiti myös liikkuu todella lennokkaasti ja näyttävästi - siis silloin harvoin kun sen saa patistettua tekemään muutakin kuin syömään ja seisomaan... Odotan kyllä suurella mielenkiinnolla mitä Zonasta sen kasvaessa kuoriutuu. Koko tallimme väki toivoo sormet ristissä, että minä saisin tästä ponista kauan kaipaamani vaativa A -tasoisen kouluratsun. Silloin nimittäin säästyisi valmiin kouluratsun ostamiseen vaadittavat rahat!
Nintsu


heinäkuu CAS33, päiväkirjamerkintä 27.05.2013
Yleensä jännitän vain tammojen ensimmäistä varsomista, mutta Izan toinen varsominen oli mielestäni etukäteen paljon jännempi kuin monen tamman ensimmäinen. Izan toiselle varsalle on asetettu hurjasti odotuksia. Pitäisi tulla iso, hienoliikkeinen, kaunis ja vielä tammakin. Tulisi olla emäänsä säpäkämpi luonteeltaan mutta kuitenkin isäänsä tasaisempi. Voi varsaparkaa! No, tänään aamuyöstä Izan toinen varsominen sitten käynnistyi. Minä seurasin varsomista toimistosta käsin valvontakameran kautta unettomuudesta kärsivän Sabinen kanssa. Iza hoiti varsomisen esimerkillisesti eikä meidän ihmisten apua kaivattu. Se olikin hyvä, sillä minä ja Sabine olimme valvoneet koko yön hollantilaisia naisten nimiä tutkien ja kahvia lipittäen, joten meidän toimintavalmiutemme ei ehkä ollut ihan parhaimmillaan... Kun märkä mytty oli kokonaan ulkona, lähdimme paikanpäälle tarkistamaan emän ja varsan voinnin. Iza nuoli jo tarmokkaasti varsaansa kuivaksi ja muutenkin kaikki oli kunnossa. Kun olimme varmistaneet, että varsa sai ternimaitonsa juotua, jätimme Izan ja Zonnentje-varsan tutustumaan rauhassa toisiinsa.
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI