Etusivu Esittely Asukkaat Toiminta Blogi

VIRTUAALIHEVONEN || A SIM-GAME HORSE



MUISTOSIVUT


lopetettu 21.04.2019 vanhuuden vaivoihin 22-vuotiaana



Balthazar MPB

KRJ-I, YLA2, VWY-III

© SR

Balthazar MPB eli Pasi
s. CAS32, 22v (s. 04.03.2014, 3v 29.09.2014)
welsh part bred -ori (81,25% welshverta), VH14-023-0191
rautiaankimo, 137cm, kasv. Moana part breds, NZ
om. Moana part breds VRL-01851, NZ
koulupainotteinen, vaB/90cm

Luonne

Pasissa on tietynlaista pahantuulista kärsimättömyyttä, mitä oriin kummassakaan vanhemmassa ei ole. Valkoinen oriimme taitaakin olla yksi esimerkki siitä, ettei luonne aina periydy suoraan vanhemmilta, vaan luonnetta voi tulla kauempaakin suvusta. Pasin tapauksessa emänemänisä Asterix taitaa olla temperamentin lähde. Pasilla on aina kiire. Aamulla on kauhea kiire saada ruokaa ja päästä ulos. Päivällä on kiire päästä ratsastukseen ja sen jälkeen takaisin tarhaan. Illalla jälleen yhtä kova kiire päästä sisälle ja sitten taas kiire saada ruokaa. Oriin käsittelijä saakin jatkuvasti muistuttaa ponille, että ihminen päättää asioiden vauhdin, eikä suinkaan Pasi. Pasi ei ole ilkeä poni, mutta se arvostaa hoitajassaan tehokkuutta ja nopeutta. Pitkät harjausmaratonit eivät ole tämän oripojan mieleen eikä Pasi myöskään pelkää purkaa seisoskelusta johtuvaa pahaa tuultaan hoitajaparkaansa. Ei Pasi toki mikään ihmissyöjä ole, mutta parit mustelmat se on hampaillaan aiheuttanut. Nuorempana ori harrasti jonkin verran myös pikkupotkimista, mutta se tapa on onneksi saatu kitkettyä kokonaan pois. Taluttaessa Pasi on melko orimainen ja kiireinen, mutta napakan taluttajan kanssa ori käyttäytyy kyllä asiallisesti.

Ratsastaessa Pasi turhautuu helposti. Se ei voi sietää pitkiä, rauhallisia alkuverryttelyitä, jolloin vain puksutellaan uraa pitkin tekemättä mitään ihmeempää. Pasin kanssa kannattaa aloittaa työskentely heti ja antaa oriin pääkopalle jo ratsastuksen alusta alkaen tekemistä. Pasi on erittäin älykäs poni ja se oppii nopeasti kaikenlaista. Kotona Pasilla treenataan jopa vaikeiden koululuokkien liikkeitä, kuten piaffia ja laukkapiruetteja. Mitä haastavampi liike, sen yhteistyöhaluisempi ja innokkaampi Pasi on. Kouluratsastus sopii Pasille hyvin, sillä ori esiintyy mielellään ja se omaa lennokkaat, elastiset askellajit. Jotta turhalta hermojen kiristykseltä vältyttäisiin, kannattaa ratsastajan hieman valikoida mitä kouluohjelmia Pasin kanssa ratsastaa. Parhaiten oriille sopivat vaativat ja tekniset radat, joissa on koko ajan paljon tekemistä. Sellaisilla radoilla Pasi keskittyy työskentelyyn eikä ala kyllästyä ja kiirehtiä. Esteratsastus ei ole tämän ponin mielestä mitenkään maailman upeinta hommaa ja Pasi kielteleekin jonkin verran. Kuski saa todella ratsastaa esteradalla, jotta Pasi hyppää kaikki vaaditut esteet. Oriilla on melko hyvä hyppytyyli, mutta kapasiteettia sillä ei ole kovin pitkälle. Maastossa Pasi on hieman turhankin reipas. Kotiin päin tultaessa ori saattaa jopa koettaa ryöstäytyä täysin hallinnasta, joten mikään aloittelijoiden maastoponi ei Pasi ole.

Suku

i. Baglor
wpb (62,5%), prt, 145cm
KRJ-II, VWY-II, KTK-II
ii. Arglwydd
wpb (50%), tprt, 148cm
iii. Canol Noss trak
iie. Cerddinen wC
ie. Avasha
wpb (75%), rnkm, 142cm
iei. Ci Poeth wpb (xx/wB)
iee. Dewines wB
e. Araminta
wB, mkm, 132cm
YLA2, KRJ-II, ERJ-II, KTK-III, VWY-III
ei. Remington
wB, rnkm, 131cm
eii. Jedidiah
eie. Emmaline
ee. Asteria
wB, rtpäiskm, 132cm
eei. Asterix
eee. Violetta

Pasilla on sukua 1 polvi virtuaalimaailmassa.

Isä Baglor on ryhdikäs, vankkarunkoinen ja pitkäjalkainen welsh part bred -ori. Erittäin hyväluontoinen ja lennokas liikkeinen ori on kilpaillut niin este- kuin kouluratsastuksessakin. Lisäksi Lordi on sijoittunut kenttä- ja jopa valjakkoajokilpailuissa. Ori on palkittu rotulaatuarvostelussa kakkosella ja koulukilpailumenestyksestään KRJ:n laatuarvostelussa toisella palkinnolla. Lordi on toiminut jonkin verran siitosoriina ja Balthazar on sen kolmas jälkeläinen ja toinen orijälkeläinen.

Isänisä Arglwydd oli varsin vankkarakenteinen ja pitkäjalkainen welshori. Tummanpunarautias Arglwydd menestyi loistavasti kouluradoilla ja se keräsi useita sijoituksia avoimista vaativista luokista voittaen jopa puoliveriratsuja. Luonteeltaan ori oli hyvin orimainen, mutta samalla ystävällinen ja hyvätapainen. Arglwydd pääsi 14-vuotiaana kantakirjaan ensimmäiselle palkinnolle kilpailusuoritustensa ansiosta, sillä rakenteellisesti ori olisi saanut tyytyä toiseen palkintoon. Jalostuksessa ori ei ollut hirveän suosittu, mutta sen jälkeläiset ovat olleet erinomaisia käyttöponeja ja menestyneet hyvin koulukilpailuissa.
Isänisäisä Canol Noss oli tumma trakehnerori, joka polveutuu vanhoista Nossin suvun siittolan trakehnerlinjoista. Kohtalaisen pienikokoinen ori kilpaili kouluratsastusta intermediaire-tasolla napsien muutamia sijoituksia. Parhaimmat tuloksensa Canol Noss teki kuitenkin vaativista luokista, joissa sijoittuminen oli sille lähes helppoa. Oriilla oli hyvä ratsastettavuus ja joustavat liikkeet, mutta se ei koonnut kovin hyvin. Vanhemmilla päivillään Canol kantakirjattiin toiselle palkinnolle ja se myytiin eräälle welshsiittolalle, jossa se vaikutti welsh part bred -jalostuksessa.
Isänisäemä Cerddinen oli tanakka raudikko, jolla oli maailman lempein ja miellyttävin luonne. Ratsuna Cerddinen ei ollut kovin kummoinen, sillä jo helppo B -ohjelma tuotti sille vaikeuksia. Esteratsastuksessa tamma oli hieman lahjakkaampi, vaikka ei sitä hirveän ketteräksi voinut sanoakaan. Näyttelykehissä Cerddinen menestyi kohtalaisesti ja rakenteensa ansiosta se kantakirjattiin toiselle palkinnolle. Cerddinen sai elämänsä aikana neljä varsaa, joista vain yksi oli puhdas C-sektion edustaja ja muut part bredeja. Tamma lopetettiin ähkyyn 17-vuotiaana.

Isänemä Avasha oli kaunis ja energinen tamma, joka ei seissyt hetkeäkään paikoillaan. Se astutettiin nuorena Arglwyddillä ja varsan vieroituksen jälkeen tammaa alettiin kouluttaa ratsuksi. Avasha osoittautui lahjakkaaksi kenttäponiksi. Se myytiin varsin pian juniorille kilparatsuksi ja parivaljakko etenikin nopeasti kenttäratsastuksen maailmassa sijoittuen ja voittaen aina silloin tällöin. Juniorin ponivuosien loputtua, Avasha myytiin seuraavalle ratsastajalle, joka kilpaili ponivuotensa Avashalla painottaen esteratsastukseen. Tämän jälkeen 15-vuotias Avasha myytiin siittolaan, jossa se ehti varsoa vielä viidesti ennen kuolemaansa 21-vuotiaana.
Isänemäisä Ci Poeth tunnettiin temperamentistaan ja ikiliikkujamaisesta käytöksestään. Ori oli erittäin hyvärakenteinen ja se kantakirjattiin nuorena ensimmäiselel palkinnolle. Näyttelykehissä ori niitti mainetta ja ruusukkeita ja näyttelymenestyksensä ansiosta Ci Poeth'sta tulikin haluttu siitosori. Oriin ratsunominaisuudet eivät valitettavasti olleet yhtä hyviä, sillä se oli erittäin kuuma ja vaikea ratsastettava. Oriilla oli hienot liikkeet, mutta se oli kärsimätön, eikä siksi kovin hyvä kouluponi. Esteillä Ci Poethilla taas oli taipumusta ryöstäytyä hallinnasta. Ci Poeth lopetettiin 20-vuotiaana jännevamman takia.
Isänemäemä Dewines oli suloinen welsh B -tamma. Se oli rauhallinen ja hyväluontoinen, jonka ansiosta se toimi ratsastuskoulussa opetusponina monen vuoden ajan. Dewines ei kilpaillut muissa kuin harjoituskilpailuissa, mutta se oli kohtalaisen lahjakas hyppääjä ja oikealla ratsastajalla se myös liikkui kauniisti. Työskenneltyään uskollisesti useita vuosia tuntiponina, se muodostui niin rakkaaksi omistajalleen, että kun tamma ei enää jaksanut kiertää kehää, päätti omistaja astuttaa sen ja antaa Dewinesin sitten viettää rauhallisia eläkepäiviään varsansa kanssa.

Emä Araminta on kahminut meriittejä aikamoisen listan. Tamma on palkittu niin yleislaatu- kuin rotulaatuarvostelussakin unohtamatta kakkospalkintoja ERJ- ja KRJ-laatuarvosteluista. Lisäksi Mira on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle. Laatuarvostelumenestys ei ole sattumaa, sillä Miralla on runsaasti sijoituksia niin koulu-, kenttä- kuin esteratsastuksestakin. Mira on pärjännyt hyvin myös näyttelyissä ja mätsäreissä. Luonteeltaan tämä welshtamma on hieman arka ja varovainen, mutta kuitenkin hyvin kiltti. Väriltään Mira on mustankimo ja säkäkorkeutta sillä on 132 senttiä. Balthazar on Miran viides jälkeläinen ja sen toinen wpb-varsa.

Emänisä Remington tunnetaan erityisesti kouluponina, vaikka ori starttasi paljon myös este- ja kenttäkilpailuissa. Kouluratsastuksessa Remington kilpaili helppo A -luokkia, esteillä pääasiassa 80cm-ratoja, mutta myös muutaman 90cm radan, ja kenttäratsastuksessa harrasteluokkia. Rakenteensa ansiosta ensimmäiselle palkinnolle kantakirjattua oritta käytettiin paljon jalostuksessa. Joinakin kesinä ori oli jopa niin suosittu, että sen omistajien oli rajoitettava tammamäärää, jotta ori ei aivan täysin nuupahtanut! Turhaan ei oritta siitoksessa käytetty, sillä Remingtonin jälkeläisiä leimasivat hyvä luonne ja ratsastettavuus sekä kauniit liikkeet. Monet oriin jälkeläisistä ovat pärjänneet kouluratsastuksessa jopa ihan kansainvälisissä kilpailuissa. Lisäksi Remington oli kimo-geenin suhteen homotsygootti, eli sen kaikki jälkeläiset olivat kimoja. Ori lopetettiin 22-vuotiaana hammasvaivojen takia.
Emänisäisä Jedidiah loukkaantui nuorena ja sen kilpailu-ura jäikin sen takia vaatimattomaksi. Ori ehti 5-vuotiskaudellaan startata muutamia helppoja koululuokkia pikkukilpailuissa ja tuomarit kehuivat kilvan oriin potentiaalia. Valitettavasti ori kaatui laitumella riehuessaan eikä koskaan parantunut enää kunnon kilpailukäyttöön. Jedidiahilla oli kuitenkin kompakti rakenne, lennokkaat liikkeet ja hyvä suku, joten se hyväksyttiin welsh-kantakirjaan toisella palkinnolla. Kovin suurta suosiota jalostuksessa ori ei valitettavasti koskaan saanut, mutta sen jälkeläiset olivatkin sitten sitäkin laadukkaampia. Jedidiah lopetettiin vanhan vamman uusiuduttua 18-vuotiaana ja ori haudattiin omalle laitumelleen.
Emänisäemä Emmaline oli nätti ja kiltti tamma. Se menestyi varsana ja nuorena ponina loistavasti näyttelyissä, minkä jälkeen tammalla teetetettiin pari varsaa. Ratsukoulutus Emmalinella aloitettiinkin tamman ollessa jo 7-vuotias. Kuuliaisena ja oppivaisena ponina koulutus sujui nopeasti ja pian tamma myytiinkin kilpaponiksi. Mikään supersuorittaja ei Emmaline ollut, mutta se toi tasaisesti sijoituksia kotiin helppo B -tasolta kouluratsastuksessa ja 80cm-tasolta esteratsastuksessa. Vanhemmilla päivillään tammalla kilpailtiin myös valjakkoajossa noviisi-luokissa, missä Emmaline menestyi yllättäen oikein hyvin. Emmaline varsoi vielä kerran kilpailu-uransa jälkeen, eikä tullut enää uudelleen kantavaksi. Tamma löytyi kuolleena laitumelta kunnioitettavassa 24 vuoden iässä. Kuolinsyyksi eläinlääkäri epäili sydänkohtausta.

Emänemä Asteria polveutui hyviä esteponeja jättäneestä suvusta, mutta kilpaili kuitenkin itse kouluratsastuksessa kansallisella tasolla. Asteria pärjäsikin ihan mukavasti kansallisissa helppo A -luokissa Iso-Britanniassa, joten estesuku ei ollut esteenä kouluponin uralle. Syynä lajivalintaan oli tamman liiallisuuksiin menevä varovaisuus esteillä. Asteria ei todellakaan halunnut koskea puomeihin ja pienikin epäröinti ratsastajan puolelta tai harmitonkin muutos esteessä sai tamman kieltäytymään hyppäämästä. Kilpailuissa tamma hermostui täysin eikä sillä useista yrityksistä huolimatta ole ainuttakaan hyväksyttyä tulosta esteratsastuksen saralta. Se on sääli, sillä hyppykykyä ei Asterialta todellakaan puuttunut. Mutta kuten sanottu, tamma menestyi kouluratsastuksen saralla. Kilpailu-uran jälkeen tammaa käytettiin jalostuksessa ja se saikin neljä varsaa kouluoreista. Asteria on myös welshponien kantakirjassa toisella palkinnolla. Tamma kuoli 22-vuotiaana.
Emänemäisä Asterix oli herkkä ja kärsimätön ori, joka ei ollut käsiteltävyydeltään sieltä helpoimmasta päästä. Ruunikonkimo ori kantakirjattiin jo nelivuotiaana ja se sai ensimmäisen palkinnon huolimatta huonosta käytöksestään arvostelutilaisuuden aikana. Oriilla oli kuitenkin erittäin hyvä rakenne ja se saikin esimerkiksi tyypistään täydet pisteet. Kantakirjauksen jälkeen Asterixilla keskityttiin kilpailu-uran luomiseen. Ori oli estesuvusta ja se saikin jatkaa sukunsa kavionjälkiä esteradoille. Kykyjä oriissa oli vaikka muille jakaa, mutta se oli varovainen ja helposti hermostuva, joten sen ratsastajalta vaadittiin paljon. Menestys esteradoilta olikin aika vaihtelevaa, mutta nollaratoja Asterixilla on aina 110cm-luokkiin asti ja sijoituksiakin löytyy metristä useampia. Uransa aikana ori kärsi useista mahahaavoista stressaavan luonteensa takia, joten ura loppui varsin aikaisin oriin ollessa 13-vuotias. Suosittua jalostusoritta ei Asterixista tullut, mutta parisenkymmentä jälkeläistä se ehti jättää.
Emänemäemä Violetta hurmasi kasvattajansa pelkällä värillään. Ei tammassa toki suurempaa vikaa ollut muutenkaan, mutta jostain syystä kasvattajan mielestä rautiaanpäistärikkö väri teki tammasta Aivan Erityisen. Luonteeltaan Violetta oli varsin eläväinen, mutta myös hieman arka. Tamma hyppäsi hyvin ja se starttasikin kansallisella tasolla jopa 110cm-poniluokkia, mutta sen uraa leimasivat useat hylkäykset liikojen kieltojen takia. Violetten oli luotettava ratsastajaansa täysin, jotta se uskalsi hypätä vähänkään erikoisemmat esteet. Violetta kiersi myös muutamissa koulukilpailuissa ihan kohtalaisilla prosenteilla. Jalostuksessa Violettaa olisi haluttu käyttää enemmänkin, mutta tammaa oli vaikea saada kantavaksi ja loppujen lopuksi tamman jälkeläissaldo jäikin kahteen varsaan. Violetta lopetettiin ähkyn takia 17-vuotiaana.

Jälkeläiset
CAS40, o. Bastian MPB, e. Blue-eyed Misty MPB
CAS41, t. Duchess MPB, e. Suellen MPB

Kilpailut

kalenteriin merkitään vain sijoitukset
Koulukilpailut, sijoituksia 48 kpl
20.04.2015, Erkinheimot, KRJ, va B, 4/30
23.04.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 5/40
24.04.2015, Erkinheimot, KRJ, va B, 1/30
25.04.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 1/30
27.04.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 3/40
28.04.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 4/40
01.05.2015, Erkinheimot, KRJ, va B, 3/30
07.05.2015, Fiktio, KRJ, va B, 1/40
07.05.2015, Lebenslang, KRJ, va B, 5/30
15.05.2015, Fiktio, KRJ, va B, 2/40
19.05.2015, Fiktio, KRJ, va B, 2/40
09.06.2015, Fiktio, KRJ, va B, 3/40
13.06.2015, Yläkokko, KRJ, va B, 4/30
15.06.2015, Fiktio, KRJ, va B, 3/40
18.06.2015, Fiktio, KRJ, va B, 3/40
21.06.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 3/40
23.06.2015, Fiktio, KRJ, va B, 4/40
24.06.2015, Fiktio, KRJ, va B, 2/40
26.06.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 3/40
28.06.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 2/40
28.06.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 1/30
29.06.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 5/30
30.06.2015, Allim's Sporthorses, KRJ, va B, 2/50
30.06.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 5/40
01.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 2/30
01.07.2015, Allim's Sporthorses, KRJ, va B, 1/50
10.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 6/40
11.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 4/40
14.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 4/40
16.07.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 5/40
18.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 1/40
18.07.2015, Kuuralehto, KRJ, va B, 2/40
19.07.2015, Runoratsut, KRJ, va B, 2/40
01.10.2015, Erkinheimot, KRJ, va B, 3/30
02.10.2015, Erkinheimot, KRJ, va B, 5/30
03.10.2015, Zurück, KRJ, va B, 3/30
03.10.2015, Yorca WBs, KRJ, va B, 4/30
04.10.2015, Yorca WBs, KRJ, va B, 5/30
05.10.2015, Erkinheimot, KRJ, va B, 1/30
06.10.2015, Erkinheimot, KRJ, va B, 4/30
06.10.2015, Zurück, KRJ, va B, 3/30
10.10.2015, Yorca WBs, KRJ, va B, 1/30
06.11.2015, Aasikartano, KRJ, va B, 7/50
07.11.2015, Aasikartano, KRJ, va B, 1/50
08.11.2015, Aasikartano, KRJ, va B, 1/50
01.12.2015, Holmberg, KRJ, va B, 5/40
06.12.2015, Holmberg, KRJ, va B, 4/40
09.12.2015, Holmberg, KRJ, va B, 1/40

Estekilpailut, sijoituksia 23 kpl
30.03.2015, Moana part breds, ERJ, 90cm, 2/40
11.04.2015, Ventos, ERJ, 90cm, 3/30
14.04.2015, Rohkelikko, ERJ, 90cm, 6/40
14.04.2015, Ventos, ERJ, 90cm, 3/30
16.04.2015, Rohkelikko, ERJ, 90cm, 2/40
19.04.2015, Ventos, ERJ, 90cm, 5/30
30.04.2015, Solo, ERJ cup, 80cm, 1/176
01.05.2015, Riiviöt, ERJ, 90cm, 3/50
05.05.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 4/30
08.05.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 4/30
13.06.2015, Breawa, ERJ, 90cm, 6/40
20.06.2015, Kuuralehto, ERJ, 90cm, 2/30
10.07.2015, Kivimetsän, ERJ, 90cm, 1/30
11.07.2015, Kivimetsän, ERJ, 90cm, 3/30
10.09.2015, Pikkukartano, ERJ, 90cm, 5/30
20.09.2015, Juksula, ERJ, 80cm, 7/60
23.09.2015, Moana part breds, ERJ, 90cm, 1/40
10.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 2/30
16.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 2/30
17.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 4/30
26.11.2015, Mörkövaara, ERJ, 90cm, 3/30
07.12.2015, Viisikko, ERJ, 90cm, 5/30
30.12.2015, kk Bailador, ERJ cup, 90cm, 10/169

Näyttelyt
06.01.2018, Moana part breds, VSN, ratsastusluokka, Ridden RCH

Laatuarvostelut
15.05.2018, KRJL, KRJ-I (7,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107,5p)

20.05.2018, VWYL, VWY-III (3,5 + 4,5 + 5,5 + 20 + 3 = 36,5p)

30.08.2018, YLA, YLA2 (30,5 (18+12,5) + 27 (21+6) + 17 + 13 + 4 = 91,5p)


Päiväkirja & valmennukset

Uusin kirjoitus on ensimmäisenä.

joulukuu CAS47, päiväkirjamerkintä 22.09.2017
Pasi on saanut mökkihöperöityä niin monta vuotta vain kotinurkissa nyhjätessään, että päätin kuskata oriin Adinaan Ruskavaellukselle vähän tuulettamaan hämähäkinseittejä pääkopastaan.
"En tiedä kuinka järkevää oli käyttää tuhansia dollareita yhden ponin kuskaamiseen toiselle puolelle maapalloa pelkkää Ruskavaellusta varten. Oriin tuominen vaellukselle, varsinkaan vuosikaudet kisaeläkkeellä mökkihöperöityneen oriin, ei ehkä ollut fiksu idea sekään. No, tehty mikä tehty. Siinä kohtaa kun pimeässä ja kirpeässä syysaamussa kiipesin paineissaan steppaavan valkean satuponini selkään, oli jo myöhäistä katua sitä hetken päähänpistoa, joka meidät oli tänne pohjoiseen heittänyt.

Vaellusporukkamme pääsi onneksi pian liikkeelle ja mieleni koheni hurjasti, kun ponin käynnin tuoma liike sai veren taas kiertämään raajoissani. Pasi-parka sai kävellä ihan tosissaan pysyäkseen muiden perässä, mikä teki kyllä oriille enemmän kuin hyvää. Pian olisikin jo ensimmäisen ravipätkän vuoro! Mutta oli askellaji mikä tahansa, oli raikas syysilma mitä ihaninta upean värikkäistä puista nyt puhumattakaan. Onneksi meillä on kaksi päivää aikaa nauttia tästä!
"
Nintsu

marraskuu CAS45, kouluvalmennus 27.03.2017
Silloin kun kaipaan kunnon koulutreenejä ja hioa ponin sijaan omaa ratsastustani, on Pasi aivan ehdoton ykkösvalinta. Siksipä pyysinkin tallityttöä laittamaan orin minulle valmiiksi ja vartin päästä jo nousinkin valkean satuponini satulaan. Oriin tuntien, keräsin heti ohjat käteen ja aloitin työskentelyn käynnissä. Ensin hidastin käyntiä lähes pysähdykseen saakka, sitten ratsastin käyntiä asteittain niin paljon eteen kun ponilla vain oli venyskapasiteettia, ja sitten kokosin sen taas aivan miniaskelille. Kun Pasi tuntui käynnissä vetreältä molempiin suuntiin, siirtyin kevyeeseen raviin ja aloin tehdä loivaa avotaivutusta pitkille sivuille välillä suuntaa vaihtaen. Poni kuitenkin kyllästyi tehtävään nopeasti, ja alkoi purkeskella kuolainta ja painaa pohjetta vasten. Siirryinkin tekemään lyhyitä avotaivutuspätkiä, vain viisi-kuusi metriä taivutusta, suoritus, toiset 5-6 metriä taivutusta, suoristus ja niin edelleen. Nopeasti Pasin mielenkiinto oli palautettu ja saatoin nostaa laukan toistaakseni samaa tehtävää laukassa.
Pasi sai pienen hengähdystauon laukka-avojen jälkeen. Valmentaja-ratsuttajamme Helen tuli sopivasti kentälle ja ilmoitti "vähän katsovansa". Kokemuksesta tiesin, että nyt tulee kuuma! Ja niinhän siinä tuli. Helen kävi kanssamme läpi vaativien luokkien liikkeitä, kuten sulkutaivutuksia, laukanvaihtoja, siirtymisiä koottujen ja lisättyjen askellajien välillä ja niin edelleen. Koska Pasi osaa kaiken niin hyvin ja vielä näin kisaeläkelläisenäkin on elastinen ja laadukas poni, keskittyi Helen erityisen paljon minun ratsastukseeni. Lantio taakse, jalka hiljaa, kädet eteen, leuka ylös! Kun Helen vihdoin oli tyytyväinen, olimme sekä minä että poni hiestä märät. Näin hyvän treenin jälkeen Pasi oli porkkanansa ansainnut!
Nintsu

kesäkuu CAS40, päiväkirjamerkintä 02.01.2016
Pasi on ilmiömäisen lahjakas kouluponi - ei kai se muuten olisi voinut 8-vuoden ikään mennessä jo olla saavuttanut vaadittavia sijoituksia koulukilpailuiden vaativista luokista! Mutta niin vain on meidän satuponin tilillä huikeat 48 sijoitusta KRJ:n alaisista kilpailuista, mikä tarkoittaa, että vasta 8-vuotias Pasi pääsee kisaeläkkeelle! Eipä ole tainnut ennen meidän tallissa kukaan ihan näin nuorena olla siirtynyt eläkkeelle... Kerta se on ensimmäinenkin! Pasia ei toki päästetä rapistumaan, siihen se on aivan liian hieno, eli liikuntaa ja treenejä on luvassa entiseen malliin. Ainoat muutokset Pasin arkeen ovat siirtyminen karsinapihattoon ja kisareissujen puute. Saa nähdä miten meidän fiksu oriimme kestää yksitoikkoista eloansa ilman kilpailuita! Pitänee ehkä välillä ottaa se reissuun mukaan ihan vain turistiksi.
Nintsu

maaliskuu CAS36, päiväkirjamerkintä 06.01.2015
Päivälleen kolme IRL-vuotta sitten minä ja Kiiwi perustimme Moana part bredsin yhdessä. Paljon olemme saaneetkin aikaan, sillä kasvatteja on syntynyt jo yli kahdeksankymmentä ja joukossa on useita toisen polven kasvattejakin. Nyt kuitenkin valitettavasti tänään tällä päivämäärällä Kiiwi ilmoitti jättävänsä Moanan ja virtuaalisen Uusi-Seelannin. Minä jään pitämään tallia yksin fiktiivisen henkilökuntani kanssa. Kovin suurta vaikutusta tallin aktiivisuuteen ei Kiiwin poisjäämisellä ole, sillä minä olen alusta alkaen ollut toiminnan vetävä voima. Pasin tulevaisuuteen toisen omistajan poisjääminen ei suuresti vaikuta, mutta suunnitelmat kyllä hieman hidastuvat. Nyt kaikkien ponien kilpailuttaminen jää minun vastuulleni, joten Pasi ja sen tulevaisuudessa syntyvät jälkeläiset pääsevät kilpailuihin hieman harvemmin. Tämä viivästyttää luonnollisesti laatuarvosteluihin valmistautumista. Pasille astettamistamme tavoitteista ei kuitenkaan luovuta vaan pakerramme hitaasti mutta varmasti kohti päämäärää.
Nintsu

toukokuu CAS35, päiväkirjamerkintä 01.11.2014
Tänään oli suuri päivä, kun meidän kaikki kolmivuotiaat, Pasi mukaan lukien, tekivät kisadebyyttinsä Metsälammen ratsutilan estekilpailuiden puomi-kavaletti-luokassa. Aika harvoin raahaamme kolmivuotiaitamme kilpailuihin, mutta tällä kertaa päätimme tehdä poikkeuksen, kun näin hyvä tilaisuus osui kohdalle. Pakkasimme siis yhdeksän nippanappa sisäänratsastettua ponia rekkaan ja ajaa hurautimme Metsälammelle. Pasin ratsastusvuoro oli luokan puolivälissä. Kisahoitajaporukkamme oli varustanut ja kävelyttänyt ponin minulle valmiiksi, joten minun ei tarvinnut kuin kivuta selkään ja pysytellä siellä. Verryttelin ratsuni vain lyhyesti läpi, testasin että jarrut, kaasu ja ratti suurin piirtein toimivat ja hyppäsin ravilähestymisellä pari pikkukavalettia. Näin nuorelle ponille on riittävän raskasta pelkästään olla verryttelyssä vieraiden hevosten ympäröimänä, eikä siinä kannata enää alkaa hiomaan suorituksen yksityiskohtia.
Pian olikin meidän vuoromme. Pasi ei ollut järin innostunut koko touhusta ja yritti jumittaa kentän kulmaan hieman lähtölinjaa. Ensimmäisenä esteenä oli vain maapuomi, josta menimme ylitse vähän miten sattui. Kakkosena olevalle matalalle ristikolle oli helppo ja pitkä tie, mikä ei selvästi ollut älypää-Pasin mieleen. Ori yritti parhaansa mukaan lähteä omille teilleen ja sainkin ihan tosissani ratsastaa, että pääsimme ristikosta ylitse. Yritin saada oriin laukkaan ennen kolmosesteettä, pientä kavalettia, mutta Pasi vänkäsi vastaan ja räpiköimme kolmosen yli jossakin ravin ja laukan sekamelskassa. Nelosena olevalle ristikolle kulki reitti portin ohitse, mihin Pasi sitten teki täysstopin. Sain oriin lopulta taas liikkeelle, mutta pysähdys kesti niin kauan, että saimme siitä 4 virhepistettä. Lisäksi neloseste putosi, kun poni viimeiseen asti yritti palata portille. Vitosen ja kutosesteelle, vaikean käännöken takana olevalle maapuomille, tulimme ravissa. Radan viimeiselle esteelle oli pidempi matka, joten päätin ottaa riskin ja kokeilla nostaa vihdoinkin sen laukan. Pari kertaa sain napakammin pyytää ennen kuin kimo siirtyi laukkaan. Viimeiselle ristikolle ori tuli hieman vetelästi, mutta nosti kuitenkin kaikki jalkansa ja pääsimme maaliin ilman enempiä virheitä. Hitaalla ajalla ja 8 virhepisteellä olimme lopputuloksissa toiseksi viimeisellä sijalla, eikä taaksemme jäänyt kuin hylkäyksen saanut ratsukko. Tästä on suunta vain ylöspäin, eikös niin...
Nintsu

heinäkuu CAS32, päiväkirjamerkintä 27.05.2014
Pahantuulinen Pasi-ponimme täytti tarkalleen tänään yhden vuoden! Pienestä iästään huolimatta on Pasi jo aikamoinen Persoona. Ori tuntuu olevan aina pahalla tuulella ja sillä on aina kiire joka paikkaan. Mutta älliä tältä ponilta kyllä löytyy! Talutusharjoitukset, joita yleensä käytän varsoilla, osoittautuivat nopeasti Pasin mielestä tappavan tylsiksi, joten piti keksiä muuta. Niinpä Pasin kanssa on treenattu jo puolivuotiaasta asti poniagilityä. Tänään oli ensimmäistä kertaa vuorossa keinulauta. Keinulauta on yksi poniagilityn vaikeimmista esteistä, sillä moni poni pelkää keinahdusta. Säikähdysvaaran takia totutin ensin Pasiakin askel askeleelta lautaan, mutta ori turhautui hitaasta etenemisestä ja alkoi keksiä sijaistoimintoja (kuten minun käsivarteni näykkiminen). Ohjasinkin oriin sitten suoraan laudalle säikähdyksen uhallakin. Pasi kuitenkin vain hieman hämmentyi laudan keinahtaessa ensimmäisen kerran. Toisella kertaa ori oli vain utelias ja kolmannella kerralla poni piti hommaa jo ihan selvänä kaurana. Pasi onkin fiksu ja omalla tavallaan selväpäinen nuori poni!
Nintsu

heinäkuu CAS32, päiväkirjamerkintä 04.03.2014
Welshtammamme Mira varsoi tänään viidennen varsansa. Miran edellinen varsa kärsi istukan vajaatoiminnasta ja oli syntyessään erittäin pieni ja heiveröinen. Tämänkertainen varsa sen sijaan oli jo syntyessään vankka ja reipas. Tummanrautias, piirtopäinen orivarsa syntyi neljän aikaan aamuyöllä. Minä-raukkaparka olin varsavahdissa ja pysyin tolpillani vain "tää on kesän vika varsa"-ajatuksen ansiosta. Mira hoiti homman yksin kotiin eikä minun apuani tarvittu. Onneksi, sillä olin niin väsynyt, etten ole varma olisinko pystynyt toimimaan järkevästi hätätilanteessa! Kaikki sujui siis kuitenkin hyvin ja sekä 22-vuotias (hui!) emätamma, että vastasyntynyt orivarsa voivat hyvin. Orivarsa sai työnimekseen Pasi. Virallinen nimi tulee luultavasti alkamaan B-kirjaimella varsan isän Baglorin mukaan.
Nintsu


Ulkoasun ja ulkoasun ponikuvan © Assi
Huomioithan, että tämä on VIRTUAALITALLI